Han klippte alltså sin nionde E3-seger, Svante Båth. Och tog därmed ledningen i E3-ligan för tränare, om det nu finns någon sådan. Och det gör det såklart, om man bara bestämmer sig för det.

Det är naturligtvis ingenting annat än fantastiskt. Ännu ett grundmurat bevis för unghästkännaren Båth. Visst, numera på papperet Solvallatränare, men garanterat att det hände något extra i kroppen, ja i dubbeltriumfen som det till och med ju var – och fyra var han också bara för det – när den dessutom togs hemma på mammas gata och grus, på Bergsåker.

Och Erik Adielsson bände upp en dittills tung dag, där det mesta till dess hade ändat i galopp, till att vända den att sluta i dur. Starkt det också. Obesegrad häst, jättefavorit, allt tryck över ryggen, den ”skulle bara sättas”. Nog borde även en rutinerad räv som Adielsson ha känt av det, åtminstone lite?

S.J.’s Caviar-sonen Coin Perdu, nu den tredje snabbaste långa E3-vinnaren i historien, är onekligen något extra. Hans mamma Piova Kronos är ju till exempel något som gör att man börjar gråta inombords när man tänker på henne, efter håll i er … Viking Kronos och Pine Dust. Piova Kronos, som blott befann sig ute på en tävlingsbana vid tre tillfällen under sin extremkorta karriär.
Coin Perdu är efter Cayenne Ovel och ostartade Sabbia Bianca (e. Pastor Stephen) hennes tredje avkomma, och uppenbart har bitarna fallit på plats nu. Ja, och så det här mytiska med obesegrade tävlingshästar, som aldrig förlorar, som bara radar, ja måtte det hålla åtminstone till Kriteriet i slutet av september…

Annars var det väl lite av snopna känslor efter finalerna. Fem av elva som kom bort genom galopp i hingstarnas upplaga, och tre i stonas, varav två av tre stora favoriterna. Ja, faktum var att de fem mest spelade var de hästar som också var de fem sista i resultatlistan i märrarnas lopp.

Det innebär inte för en sekund att Jim Oscarsson behöver skämmas. Tvärtom, och på tal då om att – med litet material – gång på gång visa att man faktiskt har något extra av hästkompetens i sig. Violet Bi, ”en häst för vår plånbok” som han uttryckte det Jim, var bara bäst mitt i ett jubel i den Oscarssonska familjen som garanterat varar ännu.

Fast varje gång jag ser mamma Susanne jubla i kamerorna och få alla härliga – och välförtjänta – tillrop om hur himmelens go hon är, vill jag på ren reflex samtidigt skrika till världen om vilken fantastisk kusk hon faktiskt också en gång var. Att hon var mil bättre än maken, mil före många, under den tid när hon gick under namnet Nordlander och lekte med konkurrenterna i såväl lärlings- som proffslopp på Valla. Men som – som så många andra kvinnor i sporten – var den som fick stå tillbaka (och kanske valdes det också). Ja, fasen vad bra hon var.

Utanför E3-svängen var det svårt att inte fullständigt förblindas av Daniel Redéns Whitehouse Express. Jag har råkat veta att Örjan Kihlström gillar den här lite extra, och om vi inte förstått varför tidigare så gör vi det nu. I går var Yankee Glide-sonen, som kostade 50.000 dollar när han köptes, förförisk.
”Kommande-elitsammanhang-bra”, så blott 40 starter som sexåring han gjort.

Ja, att Whitehouse Express nästa sommar rullar runt i storloppen i Norden är knappast att sväva iväg för mycket.

Henrik Ingvarsson

Foto: KANAL75

7 KOMMENTARER

 1. Sussie och Kattis (Lundström) var ju båda verkligt bra kuskar, och båda är exempel på att många idrottstjejer lägger av alldeles för tidigt. Men varför de slutade kan väl bara de själva svara på.

  • Kanske för att, som det skrivits om här förut, att tränare och hästägare hellre sätter upp en (dålig) manlig kusk än en kvinna bakom sina hästar.

   • Och hur kommer vi tillrätta med det då? Genom att tex. skrota tjej-/damloppen som det diskuterades här för några veckor sedan? Knappast…. för när ska tjejerna då få visa upp sig?

    Kanske genom att utlysa lopp där en viss andel av kuskarna måste vara tjejer? Alltså en form av kvotering, precis som nu görs med styrelseledamöter i börsbolagens styrelser.

     • Det var inte meningen alls att vara aggressiv mot dig Lunkan Originalet. Jag ville bara använda ditt inlägg för att spinna vidare på diskussionen som Ingvarsson-Persson startade här på trottosport för ett tag sedan, där bla damloppen ifrågasattes. Allt var i syfte att öka andelen kvinnliga kuskar, men vägen dit kan man ha olika uppfattning om.

 2. Whitehouseexpress var lördagens BOOM! Hade tagit hem guldloppet ifrån ledningen lätt med den prestationen.

 3. En tydlig signal för att förbjuda barfotakörning och jänkarvagnar på 3-åringar fick vi i årets E3 finaler, mängder av galopper i båda avdelningar. Det blir för maxat och stressat för dessa stackars 3 åringar

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar