Sprintermästaren i Halmstad blott en vecka bort. Inte ens det. Och då har man knappt hämtat sig efter den allsvenska fotbollspremiären eller den första låga 1.10-tiden för året. Innan vi är halvvägs in i sommaren.

Idag var det alltså anmälningsstopp till just det, och en av årets coolaste tävlingsdagar. Den som för många till och med kanske är årets stora händelse, där i sommarstädernas sommarstad på västkusten. Förhoppningsvis i flödande sol, bad vid någon av stadens omgivande stränder, nåt rosafärgat drickbart – och trav i solnedgång. Och så den där lediga dagen som är inklämd mellan torsdagen och lördagen, som det så klokt gicks tillbaka till för ett par år sedan.

Tränarna har också mycket riktigt laddat. Det är rejält anmält till torsdagens tävlingar. Bra klass, är den spontana känslan.

Men – så också ganska mycket som vanligt.
Inget superintresse för själva huvudlöpningen.

Det som lite grann är Sprintermästarens bekymmer. År efter år. Ja, det känns som man i alla tider känt samma sak. ”Jaha, blev det inte mer än så här”.

Totalt sett få anmälda. Visserligen 24 mot fjolårets 22, men ändå.
Väldigt många av de bästa i kullen står över. Vilket är mer regel än undantag. Till exempel hemmasonen Johan Untersteiners jättelöfte Cyber Lane, vilket ju säger ganska mycket. Den stora överraskingen åt andra hållet är annars att Lutfi Kolgjinis Rajesh Face (bilden) finns med … det var nog den jag såg som den mest givna att inte gå ut…

De flesta siktar istället mot höstens uppgifter, i första hand såklart Svenskt Travderby. I resonemanget ”man kan inte vara med överallt” är det rent krasst Sprintermästaren som ofta schasas.

Visst, det dyker nästan alltid upp någon överraskning. Men i det stora hela utmynnar Sprintermästaren alltid på samma vis: spretiga, ojämna försök. Ganska ihåliga.
Och så när finalfältet så småningom lottas, bevittnat av drösvis av solglasögon, så slår det en … jamen det blev ju inte så pjåkigt ändå. När det väl blev skymning. När det väl blev final. Och ofta blir det faktiskt en sjuhelsikes sådan.

Jag vet inte. Det är inte enkelt. Men … skulle det kunna gå att göra något det? Finns det någon lösning? Något som skulle få loppet att lyfta ytterligare?

Sprintermästaren är givetvis vad det är, men till skillnad från Elitloppet, som jag mer eller mindre ser som smått omöjligt att ”röra”, att nagga på upplägget sista söndagen i maj skulle innebära att loppet snudd på skulle sluta att existera.
Men Sprintermästaren?

Den har vi faktiskt ruckat på förr. En gång i tiden var det försök torsdag, final lördag.
En gång var det öppet enbart för svenskfödda, numera får alla oavsett land anmäla sig.

Så lika heligt som Elitloppet känns det faktiskt inte.

Vad har vi då för alternativ?

* Direktanmälning till ETT enstaka lopp, final direkt alltså, där flest poäng kort och gott kommer med? De tolv – eller möjligen tio – med flest. Punkt. (Möjligen kan det finnas någon poängsamlande serie/uttagningslopp under året som komplement/för vissa platser).

* Försökslopp i stil med det ‘systern’ Stosprintern praktiserar, i deras fall just nu uttagningslopp tolv dagar före finalen.

* Återgå till enbart svenskfödda?

* Inbjudningslopp (hmmm).

Jag vet inte, skulle något av ovanstående förslag öka lusten? Dragningskraften. Anses mindre slitsamt. Vara bättre.

Eller … så bara kör vi på.
Och nöjer oss.

Med lite standardklagosång vid anmälan.
Med de ojämna försöken.
Inte så-pjåkigt-ändå-känslan vid lottningen.
Och så oftast en fräsig final.

Det kanske duger alldeles utmärkt.
Som det är.

Vad säger trav-Sverige?

Henrik Ingvarsson

10 KOMMENTARER

 1. Ser inget fel på nuvarande upplägget. Alla de senaste upplagorna finns tydligt kvar på näthinnan och det är bästa beviset att allt står rätt till.

 2. Som alltid är det vädret som avgör om det blir en sprintermästare man minns. Upplägget är det inget fel på.

 3. Svaret är: Vi bara kör på.
  Finns ingen anledning att ändra på något som funkar klockrent.
  Kanonstämning, mycket publik, härliga race och upplägget är suveränt!
  Så förslag att ändra Sprintermästarmeetinget känns helt bortkastat.

 4. USA importerna är så mycket bättre nu än förr, långt bättre än de svenska uppfödningarna. Tidigare var de en krydda, nu skrämmer de bort deltagare.

  Stänga loppet skulle locka fler men sportsligt skulle det bli sämre.

  Varför inte tänka utanför boxen, de två svenskfödda ekipage som samlar flest poäng i kungapokalen/drottning silvias och Sprintermästaren får en plats i Derbyt. Den med mest poäng får vinnarkategori och den med näst flest får en andraplats. Väljer de ändå att starta i derbyförsöket sätter de sin plats på spel. Kostnaden blir att derbyt får ett försök mindre vilket också gör att de försöken blir än mer intressant.

 5. Älskar tanken på problematisering och varför sitta nöjd, för eftertankens kranka blekhet kommer garanterar i alla andra fall. Sålunda uppmuntra och utveckla för sportens skull , låt inte populismen samt undfallenhet inbjuda till framtida charlataners
  Ängslighet

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar