Morgonen börjar med att jag hukande i vinden hasar mig ut till vedboden. För att dra igång kaminen i huset; och jag tror att det är första gången under en sommar på de här, vad är det nu, fem åren. Det sägs också att det kan komma att slås nåt slags regnrekord under dagarna som väntar.

Det går sådär med sommaren, skulle man kunna säga. I alla fall här längst ner i söder.

Men på Jägersro i tisdags blev det några timmars respit. Från blåsten och kylan. En gudomlig junikväll i all sin enkelhet. Som om det liksom var meningen.

Vindstilla. En sol som värmde. Knappt ett moln på himlen.

Och en hel del fin travsport faktiskt, trots att det ”bara” var en rackig V5-kväll och inte särskilt iögonfallande prispengar. Joakim Lövgren visade till exempel upp två smått ljuvliga treåringar; dels Maharajah-debutanden Madam Hill, dels den smäckert travande och en smula mer rutinerade Devs Daffodil, som sprang runt på nytt banrekord i solen. Och som troligen blickas mot korta E3 för ston lite senare i sommar. Ja, Lutfi Kolgjinis Clemenza Am var inte dum han heller.

Det är liksom snudd på regel utan undantag. Att det finns godbitar även de här dagarna i det svenska travet. Men det är som om vi – sporten – har präntat in i folk att det är skillnad på bu och bä. I den här uppdelningen i dagar efter spelformer. Finns inte huvudspelet på plats på banan så är det lika med skit, det är en andrahandssortering; det här är ingenting att ha. När man till och med hör aktiva i intervjuer referera till ”han var ute på V86:an senast” och inte i vilket lopp och/eller på vilken bana hästen befann sig på, även de är alltså inpräntade i spellabyrinten trav, ja då har vi verkligen nästlat in oss.

Totalomsättningen stannade på ungefär 2,2 miljoner. V5:an orkade inte ens upp i en halv, på platserna var vi 740 personer. Och det är som alltid allt som allt, alla aktiva och personal, så PÅ platserna var vi nog ett par hundra. Möjligen lite drygt.

 

Och Staffan Nilsson vann lopp. Som på den gamla goda.

Det är såklart en oerhörd sorg i det. Sommarkvällen blir som sagt inte mycket bättre. Själv trivdes jag som vore det på mitten av 1980-talet, som de första pirrande åren, och inte bara för att det händer något med mig varje gång jag äntrar Jägersro. Ser Ridhallsläktaren, med alla minnen som kommer, olika frisyrer som poppar upp, i det att jag ser Bo William i sin svarta dress i bakvarv när jag kommer in genom entrén, eller minns en styrning från gudarna av Holger Bengtsson eller hör Ragnar Landerholm i högtalarna … det är klart att det är nostalgi inkluderat i min kärlek till Jägersro. Men så är det något med trivseln på Jägers i största allmänhet. Något storslaget. Vyerna.

Och så min förtjusning i just vardagstravet. I det enkla. Inte så uppblåsta. Att man hittar godbitar där också.

Trots – att det är bara är ”V5-kväll”.

________

Östersund som finalbana i Masters-finalen nästa år?

Fantastiskt roligt såklart, för travet i stort, för travet i norr, för den så kallade småbanan. Det känns helrätt i magen på det viset.

Det negativa?
Tja, det geografiska läget lär knappast underlätta de redan tidigare för detta lopp svårflirtade fransmännen att komma. Hur fantastisk logistiken än må sägs vara.

Om det sedan ska tas hänsyn till det är en helt annan femma.

________

Och så på tal om spelformer då.

Om lilla – och inte allför sexiga kanske – Vaggeryd för lite sedan omsatte urstarka drygt 19 miljoner på sin ensamma V86-omgång, utan jackpot och med tidig inlämning, en siffra fullt i konkurrens med normala Xpress-omgångar, dessa enligt Hasse Skarplöth så monumentala Xpress-dagarna … för folk hinner inte annars, inte lämna in, de orkar inte, för länge, för mycket.

Vad är då inte gårdagens omsättning på över 20 miljoner? I Åmål!
I f**king j-la k**-Åmål, om ni minns den fantastiska.

På allvar, om vi ska ranka spelstimulansen för banor i landet?
Då kan det vara så att Åmål – förlåt så hemskt mycket Åmål – kan hamna längst ner i den, visst kan det?

20 miljoner. På V86. Ensam bana. Tidig inlämning. I – Åmål!

Det blir inte tydligare än så.

Det blir inte det, Hasse.
________

Och till dess att Xpress – detta mord – förintas … det här måste liksom vara sista året.

Så håller jag mig till så länge till de undanskuffade, och i sin vackra simpelhet, ”vanliga V5-kvällarna”.

Henrik Ingvarsson

17 KOMMENTARER

 1. §1 Hasse har aldrig fel
  §2 Om Hasse mot förmodan skulle ha fel, träder automatiskt §1 in…

 2. Hellre V76 på Onsdagar på en bana. Tror den höga omsättningen nu också kan bero på klen konkurrens. På våren och hösten har man Allsvenskan, SHL, PL och ett stort utbud av allt möjligt att spela på, inte minst CL Onsdagar. Ytterst magert med sådant nu, gynnar säkert travet.

 3. Elefanten i rummet är spelformen i sig.
  1: Man har bestämt sig för ett spel med åtta lopp. Det tar tid att köra åtta lopp på en bana.
  2: Man har bestämt sig för att dessa lopp måste sändas i marksänd tablå-TV. Det är svårt att få plats med ett tretimmarsprogram där.
  3: Med åtta lopp som har hyggliga prispengar på en bana varje vecka blev det för stor andel av prispengarna som gick till en och samma bana för att det skulle vara ”rättvist”.
  4: I ärlighetens namn var det också svårt för Solvalla att leverera åtta bra lopp varje onsdag, i synnerhet om V75 var förlagt där eller på grannbanorna.

  Men om vi ändrar första punkten till en spelform med t.ex. fem lopp, då löser sig det andra med automatik.

  • Problemet är att en spelform med fem lopp är spelmässigt iskallt. Alldeles för lättlöst och skulle leda till att Jackpotsjukan sprider sig ännu mer. Inte minst när de alltid ska klämma in de största favoriterna inom den största spelformen. Visst, man kanske kan köra tio kronor per rad men då har småspelare inte råd att vara med alls.

   • Ja fem lopp kräver ju ett hyggligt högt radpris för en rimlig svårighetsgrad. Säg fem kronor? Och vad säger kollektivet då? Förmodligen slår dom bakut eftersom radpris och inte svårighetsgrad har blivit det viktiga.

    Dessutom ingen jack om man bara ska ha utdelning på alla rätt. Och då slår atg bakut.

    Så nej, ett femloppsspel löser verkligen inte alla problem.

 4. Börjar bli lite löjliga proportioner. V86 går en gång i veckan under året med undantag för sommaren. Det körs trav här i landet hela tiden utan V86 och de som har det lockar inte nån publik när de kör helkväll heller. Se på Solvalla vs Åmål. Sen gnälls det ändå för att inte valla kör, 1000 pers där är tydligen hetare än 4000 på Åmål.

 5. Varför ska allt relateras till starttiden? Det var t ex lönevecka vilket det inte var för Åmåls V86-omgång förra året och sedan är det Tillsammans som gör att alla V75- och V86-tävlingar omsätter mer nu för tiden – oavsett starttid eller Xpress-omgång eller inte.

  Tävlingarna på Åmål var för övrigt lika bedrövligt och bedövande tråkiga som vanligt på en åttahundrametersbana och det långsamma tempot mellan loppen gjorde det inte bättre. Åmål ligger bra till för att läggas om eller läggas ned enligt min åsikt.

  • För förtydliga. Det är inte jag som refererar till starttiden som omsättningshöjande (”att folk hinner lämna in”). Det är Skarplöth.

   Jag är som du – och som så många andra är – enig om Tillsammans.

 6. Men det är ändå svårt att hålla koll på alla parametrar som påverkar en omsättning. Nu var det knappast konkurrens på spelmarknaden igår. Men 20 var bra. Synd inte omgången gick på Valla. Då hade vi fått bra sport och kanske 25 miljoner, rent av 30? Men om det vet vi inget. 8 lopp är mycket att analysera mitt i veckan. Jag tycker 6 lopp räcker, men tar gärna enkronas V75, eller ännu bättre: V76. Startid: 19.20

  20.30 kan dra.

  • Om man vill ha sina spel överstökade kanske man ska ägna sig åt Lotto eller Keno, det är överstökat på ett par minuter. Har man mer brått än så funkar det med Triss. Travet kräver analyser och eftertanke, för dem som gillar spel på vinnare/plats/tvilling är det inte optimalt när det ”överstökas” på några minuter mellan loppen.

   • Det är en sak om man fokuserar på aktuell tävlingsdag mellan loppen när det är snigeltrav med intervjuer och värmningar och liknande men när det börjar bli repriser på Hans G’s vinnarturné och ”Trav vi glömt” mellan loppen så är det lätt att man nickar till även om man är en initerad travnörd. De mindre intresserade byter antagligen kanal istället. Det är säkert trivsamt på plats men det är som att titta på en 10-15 minuter lång reklampaus ibland i tv-soffan.

 7. Ut med V86 och in med V76 fördelat 50-50 och utan jackpot så att alla slantar delas ut varje omgång samt ett spelavdrag på 25% (som V4) så ska ni få se att omsättningen tar fart. Möjligen X-press under vinterhalvåret (4-lopp Solvalla, tre på annan storbana) och hela V76-omgångar på sommarhalvåret växlat Solvalla och andra mindre sommarbanor säg varannan vecka. Det vore ngt.

 8. V86 express tycker jag är alldeles för stressigt och framförallt alla reklampauser och den där jingeln som drar igång precis innan pausen.
  V86 sommartid är väldigt mycket trevligare

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar