Det är här det avgörs om drygt två månader.

Sakta men säkert, även om vi så här mitt i sommaren kanske inte riktigt vill det, närmar vi oss Svenskt Travderby. För den årgång som alltså just nu är fyra och åtminstone jag fastnat för som ytterligt stark. Och såväl för att få ett Derby som heter duga som för kommande års elitsammanhang har väldiga förhoppningar på.

Vi på trottosport fortsätter hur som haver att syna den i våra ögon i år som sagt så starka
kullen – har tänkt så göra ända fram till dess att startbilen för hingstarnas del fäller ut sina vingar på Jägersro första söndagen i september.
Så. Här är den. Den femte Derbyuppladdningstempen. Och lite fler omkastningar än tidigare har det faktiskt blivit!

1 (1). Rajesh Face (Lutfi Kolgjini)

Foto: KANAL75

Efter minicomebacken i Fyraåringseliten under Elitloppshelgen på smattrande snabb bana över 1.640 meter – inga bra grejer för Rajesh men ett fint lopp i kroppen – så var han förra veckan ute på den mer passande Derbydistansen i Eskilstuna (bild på segerdefileringen nedan). Ett ganska billigt lopp, men han utförde arbetet på sina spänstiga Raja Mirchi-ben och spelade snyggt med öronen när mållinjen passerades. Fortsatt med järnskor på sina hovar dessutom. Det känns inte riktigt som jag kan ge mig i det här läget…

2 (3). Policy of Truth (Reijo Liljendahl)

Har gjort det mesta rätt under året, men undantag av misslyckandet i Kungapokalskvalet, då han var sjuk. Såg ännu en gång så där underbart mysig ut vid segern i Rättvik i lördags, även om han stannade till en aning till slut – och det var väl ingen plusvariant. I positiva ögon sätter vi det på ”blev ensam och slappnade-kontot”; dock har vi med oss det i bakhuvudet till nästa gång… Och varnar igen också lite att till skillnad från en del av konkurrenterna är så gott som alla växlar sedan ett tag tillbaka dragna. Men som helhet – så glad man blir av att se honom.

3. (ny) Global Thrustworthy (Timo Nurmos)

Så kom den då äntligen. Årsdebuten. För Kriteriefavoriten från 2016. Efter runt nio månaders tävlingsfrånvaro, i ett Breeders Crown-försök i Rättvik i lördags. Och det var en med rejäl mersmak, sjätteplaceringen till trots. I ett fält som var uttänjt som ett dragspel med fullt blås satt Muscle Hill-sonen djupt, djupt nere i kön – och Jorma Kontio valde klokt att bara ”köra till slut”. Och sedan kom ett upplopp med fin skjuts och bra spänst över mållinjen! Säg så här, det ska bli synnerligen intressant att hästen i kommande start…

4 (2). Cyber Lane (Johan Untersteiner)

Bröt den obesegrade sviten, i Ina Scots Ära för en dryg månad sedan, och stannade därmed alltså på NIO raka triumfer. Samtliga dessa tagna utan att behöva gå i botten och alla med skor på hovarna. Var högst troligt inte kurant på Mantorp, och följde upp med triumf hemma i Halmstad så sent som i måndags. På kanske inte det allra mest övertygande sättet dock? Hmmm, jag vacklar en aning här får erkännas, och Cyber Lane får finna sig i att kliva ner ett par pinnhål.

5 (4). Cash Crowe (Petri Puro)

Gör hon en Hilda Zonett? Ina Scot och Queen L.? Väljer det betydligt mer ärofyllda Svenskt Travderby istället för det lite behagligare Derbystoet? Med den normalt försiktige Petri Puro är det väl knappast speciellt säkert eller till och med kanske inte ens troligt. Men vi vill. Vill, vill, vill! Och att hon duger är jag helt övertygad om, knappt som vi ju har hämtat oss efter den fabulösa uppvisningen i Drottningens Pokal. Osäkerheten till start gör dock att hon får nöja sig med att skvalpa en liten bit ner på listan, utan det vet i tusan…

6 (5). Global Trust (Timo Nurmos)

En Yankee Glide:are jag fattade tycke för tidigt ifjol, och matchas typiskt försiktigt av ”Derby-siktaren” av rang, Timo Nurmos. Såg underbar ut vid en skrattmatch på Solvalla i början av maj och fortsätter nog att ”lindas in” försiktigt för, gissar vi, i första hand … Svenskt Travderby.

7. (7). Makethemark (Petri Salmela)

Även om han var tvåa i en E3-final ifjol, så har denne kulltopp hittills segrat i de flesta lopp han startat i, men misslyckats när det gällt som mest (Kriteriet, Kungapokalen). Dålig i Kungapokalen, men gjort vassa insatser efter det och var strålande efter tung resa på Bjerkes stordag nyligen. Med rätt förutsättningar räknar vi inte bort Petri Salmelas ”bäste någonsin” (som han uttryckt det) ur diskussionen även om jag fortsatt är en aning skeptisk.

8 (8). Deimos Racing (Svante Båth)

Kriterievinnare som inledde säsongen ganska behagligt, med två ganska snälla och trivsamma lopp. Visst, sedan tvåa – sånär också upphunnen om silverplatsen – i Kungapokalen, men han fick faktiskt, måste man säga, löpningen lite på guldfat. Han BORDE nog vunnit, kort och gott. Har nu två raka behagliga vinster efter sin lilla tävlingspaus och var ute i Skellefteå i midsommar och såg klart fin ut; dock i ett lopp som egentligen varken sa varken bu eller bä.

9. (ny) Dartagnan Sisu (Mattias Djuse)

Läcker Ready Cash-sort, som matchas för Derbyt och som inlett året med två snygga majsegrar – och så en tredjeplats i BC-försöket bakom bland andra Policy of Truth under midsommarhelgen. Behöver nog lyfta sig ytterligare ett litet snäpp för att duga mot de allra bästa och skorycket är sedan länge gjort, men hur som helst blir han intressant att följa.

10 (ny). Uret (Pasi Aikio)

Uret. Foto: MIKAEL SOLBERGER

Årets Derbyuppstickare, det kommer ju alltid någon eller några, kan det vara den här otroligt iögonfallande Maharjah-sonen? Mamman heter Oaklea Omega (Margareta Wallenius-Kleberg slår till igen!) och Uret visar mer och mer att han kan vara något extra. Fick en tung inledning på Färjestad senast och var trots detta okörd i mål på 1.14,8 full väg – i femte starten i livet. Det hörs också på Örjan Kihlströms tonfall att han tycker detta är lite utöver det normala.

Utpetade från listan: Grant Boko, Monark Newmen, Gomez.

Vill upp: Baron Gift, Now or Never Flair, Handsome Brad, Gandhi Boko, Ferrari River, Uppohoppa, Test Drive, Rigel Face, Gareth Boko, Springfield, Rushmore Face.

Inte anmälda till Derbyt: Diamanten.

Henrik Ingvarsson

9 KOMMENTARER

 1. Rushmore Face kontra Sobel Conway?
  Kalmar i söndags, lite skillnad på intryck eller vad tycker du Henrik?
  Kul med era rankinglistor !

  • Sorry, din kommentar – det har gjorts lite nya inställningar – hamnade av nån anledning i skräppost.
   Definitivt. Rushmore har nu mycket att hämta in för en Derbyplats, för att uttrycka det rätt försiktigt. Och Sobel, allt finare!, känns väl trots allt inte som en Derbyfinalist? Han får överbevisa i Sprintermästaren…

 2. Vilken grym kull. Vet inte om jag sett något bredare årgång någon gång. Jag håller nog Policy of Truth överst. Tog spets på 1(ett) steg senast och då körde Ohlsson ändå inget. Men det är tight!

 3. När du summerar listan i slutet av året med facit i hand tror jag du får peta in Monark Newmen rätt högt igen!

  • Möjligt, känns som det finns fler än en att hamna snett på… :).
   Dock är ju min slutpunkt Derbyt, det är det jag värderar.

 4. Du rankar precis lika illa som Micke Nybrink tippar. Som alla säger väl att facit blir tvärt om men inte lätt när man har synsvårigheter

 5. Det är roligt att du fortfarande har förra årets kriterievinnare med på listan. Tycker du att dom som ligger före i listan har fått så hårda lopp? Jag tycker att han har sett helt lysande ut , även om motståndet inte har varit hårt. På min lista ligger han helt klart 1:a eller 2:a.

 6. Cyber Lane var sjuk i Mantorp. Halsinfektion. I Halmstad gav Johan honom en lätt resa. Och han exploderade bara sista 300 i 1.05!!

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar