Midsommarhelg och traditionsenligt söndags-V75 med Kalmar som arrangör, första V75-start 16.20.

Stallbacken ligger efter mål och det är faktiskt så enkelt att vissa hästar har högre segerprocent just på sådana banor.

Det är dessutom jackpot och man kalkylerar med 38 miljoner enbart i sjurättspotten.
Kalkylen hade dock legat över 40-miljonersstrecket OM inte spelbolaget hade drabbats av datastrul strax innan spelstopp i lördags…
Där får man något att beklaga sig över (funkar det att stämma ATG?!), speciellt när man blir ensam vinnare.

Bästa singelstrecket var inte speciellt svårt att hitta eftersom 6 Nobel Amok har en skräddarsydd uppgift i V75-3.

Denne har gjort fem starter för Robert Bergh och efter att Robban ”felbalanserat” i den första så har det blivit tre övertygande segrar och ett galoppmisslyckande.

I de två senaste starterna har hästen varit rent grym då han segrat på topptider efter att ha gjort en hel del av grovjobbet på egen hand.
Från springspår den här gången, med extra gott om utrymme i voltningen (inga hästar med bakspår) bär det av mot tidig ledning och sedan går det inte att fånga in storfavoriten om inte denne är sjuk eller trampar på en tomflaska. Visserligen är det debut över tre varv men hästen har vunnit sina tre senaste (gjort fyra totalt) starter över 2.600 meter i opressad stil – distansen ser jag inte som något bekymmer.

Mer trubbel då i att hitta en första reserv eftersom den som kommer in på den automatiska reservordningen, 15 Grant Boko, har en i mina ögon ”hopplös” uppgift från dubbla tillägg med sin orutin och snabbt intjänade årgångspengar på kontot.

Det lutar istället åt att 7 Conrads Definitif får pryda reservrutan, han har ett formhöjande lopp i kroppen, var vass vid V75-vinst förra sommaren och får dessutom ensamt springspår (=spetsfavorit) om Nobel Amok mot förmodan skulle bli struken.

Desto svårare att hitta något ytterligare singelstreck som känns klockrent i skrivande stund (fredag morgon) men jag provar att låsa på få hästar i stoeliten (V75-1) och i gulddivisionen (V75-6).

I stoeliten tycker jag två hästar höjer sig en aning och jag låser nog ute favoriten 4 In Toto Sund, som återkommer efter tre månaders tävlingsfrånvaro. Hon vann förvisso på V75 efter långt uppehåll senast, men jag tycker det ser tuffare ut den här gången (räckte med strax under 1.12 sista rundan senast, för att plocka ner en blek ledare i Target Kronos senast) och markerar istället 5 Indoor Voices (plusinsatser precis varje gång) och 9 Treasure Kronos (bilden, Prix d´Amerique-deltagare med två kraftigt formhöjande lopp i kroppen och ett perfekt läge för att utnyttja sin extremt vassa speed).

Förutom guldfavoriten 2 Canari Match (med köpet av bl.a. den här ”omeriterade” fransmannen visar Daniel Redén sin fingertoppskänsla á la självaste Robban Bergh vad gäller att snoka upp intressanta nyförvärv) streckar jag även 3 Fire to the Rain som fått några formhöjande(?) lopp i 1.10-fart i sig och ibland öppnar riktigt snabbt.
Även 5 El Mago Pellini platsar i mitt tänkbara lås. El Mago, som med tanke på hur Kolgjinis hästar presterade i övrigt under elitloppshelgen, gjorde det bra i Harpers senast, trots att han såg ut att ogilla de omstarter som föregick loppet.

Omgångens största favorit i skrivande stund (Nobel Amok kommer att vara störst vid spelstopp) är 5 Tjacko Zaz i V75-7. Denne var ju grym i årsdebuten  i slutet av april då han vann Silverdivisionen på 1.09,5a/1.640 meter och blev Sverigesnabbast vid den tidpunkten.
Kvalificerade sig i och med detta för Elitloppet där han dock drabbades av ”Campbell-fiaskot” och galopperade för första gången på knappt ett år.

Johnny Takter kör nu Tjacko för första gången men jag räknar med/hoppas innerligt på invändigt svar och bara måste strecka 3 Amazing Man, som sett lysande ut i årets två Sverigestarter och senast spurtade sylvasst i silverfinalen. Sjuåringen visade dessutom i början av karriären att det rör sig om en topphäst i grunden.
Även 12 Bravo Navarone känns spännande när han nu är spelad till under 10%. Att han var blek i finalen senast tar jag inte så hårt på – som nämnts hade i stort sett alla Kolgjini-hästar bekymmer (vätskebrist?!) den helgen.

Från ett av de sämsta spåren är 12 Gomez (bilden) ganska klar favorit i lägsta klassen, V75-2. Den Dan Widegren-tränade fyraåringen har hela fem segrar (och en andraplats) på sina sex starter och visade senast vid vinst från tredje ytter att han fungerar även vid anfall bakifrån.

Favoriten streckas men jag är svag för 1 Cobbys Celeb som visat rätt inställning i två raka efter tre månaders frånvaro, men väl knappast kan hålla ut 6 Small Talk från början?
Jag gillade också intrycket på 10 Panther Face i avslutningen bakom obesegrade Southwind Feiji senast och nu blir det lättare frambalans.
Här streckar jag nog på ganska rejält.

Bronsdivisionen, V75-4, avgörs över kort distans och med startbilens hjälp tror jag att 1 New Muscle Ås kan hålla upp ledningen. Tränare Veijo Heiskanens stallform är glädjande nog kraftigt uppåt och gästkuskande Kaj Widell kan anföra loppet hela vägen. 4 Talassio är knapp favorit och det han visade i fjol gör att han duger. Har dock bara ett lopp i kroppen sedan oktober och det loppet gick han för över en månad sedan. Barfota nu men knappast toppform va?

9 Pokemon Ås sköt till fint i den snabba avslutningen i finalen senast (Aron Pelma vann) och har läge för att spara sin vassa speed, även om just spår nio över kort distans märkligt nog visat sig dåligt rent statistiskt.
11 Iago Zon är ny i klassen men kapaciteten räcker och han gynnas kraftigt av såväl den kortare distansen som att resan till Kalmar också är kortare är till Solvalla. Han vann dessutom V75-lopp på banan i vintras.

En avdelning kvar att redovisa och det är V75-5, Klass I-försöket.
Favorit är 8 Rushmore Face som står billigt inne kapacitetsmässigt och dessutom är perfekt inmatchad i klassen propositionsmässigt. Han gjorde det dessutom rejält från dödens i finalen senast även om han inte kunde stå emot en grymt vass Uppohoppa.

Rushmore är given på alla mina kuponger men 5 Mulligan ska utrustas med helstängt huvudlag, vilket känns att vara extremt passande på henne – jag hoppas hon släpper till av detta och verkligen visar vad som ser ut att finnas inombords.
Dessa två bildar utgångsgrupp på mitt Joker-system och kan till och med vara ett tänkbart lås när det väl är dags för inlämning.

SÖNDAG 16.20 pratar vi alltså om då.

Lycka till och Trevlig fortsatt Midsommarhelg!

Läs hela krönikan samt tidigare krönikor på Vinnartips.se

Jan ”Timo” Timonen

3 KOMMENTARER

 1. Apropå ”tomflaska” eller ämnet ”Störa hästtävlingar genom inkastande av alkoholhaltiga drycker ”.

  På anrika Royal Ascot i träffade igår Fredag en incident där en häst (på väg ner till startboxarna) var mycket nära att träffas av en ”pint”. Såväl ansvariga på den kungliga arenan som BHA ( British Racehorse Association) ser mycket allvarligt på det inträffade och kommer att höja säkerheten markant idag.

  http://www.racingpost.com/news/news/atzeni-anger-as-royal-ascot-punter-throws-pint-at-top-jockey/290555

  För att kommentera V75:

  Nog leder New Muscles Ås runt om. Kajjan är enligt min åsikt en brilliant tempobedömare, en inte nog så viktig egenskap för kuskar som sitter i spets…

  Om han nu inte blir ”överfallen”.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar