Om vi bortser från hur det förhöll sig med hur alltihop till syvende och sist ramlade fram. Med domen som under förra veckan först sades skulle komma, lite senare inte; sedan Norge klara, Sverige inte, Norge kunde inte hålla sig, men nån läckte uppenbart ut i förväg, så att den hann ut ”inofficellt” innan den fanns ”på riktigt”. Och det här med Svensk Travsports:s dröjande dom (på grund av semester?) men som egentligen bara är ett spel för galleriet. Ja, för vad spelar ST:s dom egentligen för roll i sammanhanget?

Om vi ser bortom allt detta.

Så kan jag inte hjälpa att jag känner: vad spelar någonting för roll?

Jag kan inte hjälpa att jag känner en … fullkomlig uppgivenhet. Kring alltihop.

Ja, hand upp den som känner något annorlunda.

____

Det börjar snart alltså närma sig ett år sedan vi här på trottosport avslöjade vad som komma skulle. Kring alla Fabrice Souloys koboltdopningsfall, kring Elitloppet och Oslo Grand Prix ifjol.

När vi släppte bomben, sen eftermiddag den 8 september ifjol, var genomslaget monumentalt. Vi – fullt naturligt – svämmade fullkomligt över av reaktioner. Telefonsamtal, mejl, kommentarer; en del skeptiska, en del hatiska, många hyllande. Många var bedrövade. Av travsportälskande orsaker. Kunde det verkligen vara sant? Fy fan, liksom.

I går, när domen från Norges domskommité äntligen alltså förkunnades; 15 års avstängning från all bedrivning av travtränande – var känslorna däremot väldigt stillsamma. Knappt några kommentarer alls. Väldigt få reaktioner.
Och jag förstår det, fullt ut. Måste jag ärligt säga. För vad ska man liksom säga.

Fabrice Souloy ÄR ju redan avstängd, efter ytterligare ett kobolt-fall i Franrike, ändå pågår hans travträneri för fullt. Med målvaktshjälp från svågern Philippe Billard. Och till exempel med bifall från svenska ägare till hästarna: Cash Gamble, Speed Delicious, Calizza Boko, Tell me no Lies, Quarter of an Hour, Arazi Boko, Shogun D.K. och King Sir Kir.

Jag pratade för övrigt med några av dessa ägare tidigare i år. Och ställde frågan om hur de resonerade. Svaren blev: någon ville avvakta den nordiska domen, någon skulle ändå sälja av (ägarna till Tell me no Lies … en häst som fortfarande dock finns kvar i ”Billards” träning…), en tredje tyckte mer att allting var mitt fel, att det var jag som hade ”eldat på massorna”, med allt mitt skitsnack och skrivande i en enda riktning.

____

Så i går. 15 års avstängning alltså. Från Norges håll.

Nu ska det hela då ”bara” förankras från nordiskt håll, in till i UET, den europeiska samarbetsorganisationen.

Och vad än Johan Lindberg, den svenska generalsekreteraren, optimistiskt uttryckt om dess samsyn och gemensamma regelverk i framtiden, så har det väl än så länge gått … sådär med just det.
Under onsdagen sade han för övrigt till Travronden att: ”Jag och Svein Morten Buer har en dialog kring hur vi går vidare, men det är givet att vi begär expandering i UET. Däremot har olika länders travförbund olika system att förhålla sig till, så exakt vad som händer är omöjligt för mig att svara på”.

På frågan: kan man inte ta för givet att den eventuella strafflängd som utdöms i Norge och Sverige gäller för Souloy i Frankrike?, svarade han:
Jag vill helst inte föregå det. Det är en annan process och där är vi inte än”.

Visst känns det hoppfullt? Snudd på klartecken?

_____

Tja, för varför skulle en avstängning, hur många år den på papperet än må vara, bli annorlunda nu? Än under det just nu pågående ”Lover Face-året”?

Varför skulle inte firma Billard/Souloy kunna fortsätta som om ingenting hänt? Precis som de gjort under 2017.

Ja, jag skulle tro att det är av den anledningen som responsen/reaktionerna efter dagens förkunnande av den långa avstängningen från all travträning blev som den blev. Alltså smått obefintliga.
På grund av – att vi är uppgivna. För att vi inte tror på konsekvenser i travsporten längre. Inte för de stora gossarna åtminstone.

Den fortsatta ”rättsliga” gången framöver? Ja, till att börja med kommer det ju att bli överklaganden härifrån och ända till mars och tillbaka. Får vi anta.
Och om domen fortfarande då kvarstår, om några år eller så … vad spelar det för roll?
Vi kan liksom önska firma Lindberg/Buer precis all lycka i världen i förankrandet hos UET, med det stannar på något vis där. I just fromma förhoppningar.

Jag har läst en del kommentarer från andra krönikörer i branschen. Som talar om att rättvisa nu skipats, att det hela är en seger för travsporten och hästarna.
Jag är ledsen för den pessimistiska synen – och blir ingenting än himmelens gärna överbevisad – men jag har bara så svårt att dela den känslan. Det mesta, väldigt mycket mesta, tyder på att det blir som vanligt. Som vanligt…

Oavsett vad.

Och ytterst högst troligt till exempel med hjälp av en och annan svensk hästägare.

Henrik Ingvarsson

27 KOMMENTARER

 1. Det är skandal att vissa svenska hästägare har kvar hästar åt målvakten i Frankrike dom bör väl ochså få ett straff i Sverige. Det är ju mer skrämmande fabrice är ju en som aldrig kommer att förstå då han gör nåt fel men svenska hästägare då det finns så många duktiga tränare vad sysslar dom med?

 2. Håller helt med, man orkar nästan inte bry sig längre. Varför har inte ST likt Norge infört förbud mot ”målvakter”? Så länge man inte gör det så spelar det, som någon sa, ingen roll om han så blir avstängd i hundra år.
  Men jag är rätt störd av andra fall också, har hela tiden känslan av att det är relationer/kontakter som styr snarare än hästarnas väl och ve. Det verkar ju vara ok att pumpa i hästarna hur mycket skit som helst, man blir alltid förlåten oavsett om man är svensk tränare med italiensk kemikaliefabrik i stallet eller utländsk återfallsförbrytare när det gäller rena dopingpreparat. Välkomna att tävla vidare, här är vi inte knussliga.
  Visst förstår jag att det är många, många inom svensk travsport som älskar hästar och behandlar dem väl, men jag frågar mig allt oftare hur många de egentligen är. Faktiskt.

 3. Målvaktsdiskussionen börjar bli tjatig, finns i hela samhället i olika sammanhang. Underligt om den inte skall finnas
  i travets ”lilla bubbla”
  Hästägaren/ägarna bör ha rätten att lämna sin/sina häst/ar i träning till vilken tränare som helst utan råd och kommentarer från travexperter?
  ST;s svar i ärendet säger allt om ST i ett nötskal.

 4. Tungt nederbörd tenderar att läcka kobolt från jorden. Detta problem förvärras ofta av snabb tillväxt av foderväxter under regnsäsongen, vilket ytterligare späder innehållet av kobolt i kosten.

 5. I vilka olika sammanhang är målvakter ett accepterat inslag i samhället, vad menas?
  Hästägare som lämnar sina hästar i träning, i praktiken, hos en tränare som av ST dömts för doping borde få sin häst avstängd från tävlan i Sverige. Det är så det ska gå till. Visst kan de få välja själva, men de ska inte komma hit med sina hästar som tränas av en dopingdömd och tro att de ska tävla om pengarna här.

  • Förhoppningsvis är målvakter inte accepterat inslag i samhället. Trots det förekommer det och är vanligt. Du känner säkert till dessa tusentals fordon som ägs av målvakter. Stora företag som kringgår kollektivavtal osv.
   Det finns hur många exempel som helst för den som är påläst.
   Avslutat.

   • Jo, det känner jag till. Missuppfattade din kommentar som att det var accepterat i samhället, därav min fråga. Nej, jag är inte särskilt ”påläst” i ämnet kriminella krumbukter, hoppas jag aldrig blir det heller.

   • Poängen var väl att bara för att det är vanligt förekommande i samhället i övrigt, vilket vi alla känner till utan att vara ”pålästa”, gör det väl inte mer rätt bara att det även sker inom travet. Tvärtom bör all målvaktsverksamhet bekämpas! Inte bara inom travet.

 6. Magnus Dahlén fortsätter att gå mot sitt bästa år någonsin, Westergårds verksamhet rullade på, Ehlert fortsätter att komma hit och starta nya hästar som om ingenting hänt, och Svanstedt fick väl aldrig in så mycket häst som tiden efter att han fälldes i tingsrätten… Ganska sorgligt faktiskt. Men det säger väl egentligen mera om hästägarna och ”sporten” än det gör om tränarna. Ändå är jag helt övertygad om att det är mycket bättre ställt nu, än det var på 70, 80 eller 90-talet. Kände man sig inte uppgiven av myglandet och fixandet grisgubbar emellan på den tiden, så finns ju ingen anledning att göra det nu, väl? För visst blir det väl trots allt bättre för vart år som går? Även om travet kanske ännu inte går att jämföra med riktig sport. Bara en sån sak som att det år 2017 fortfarande är fullt legitimt att köpa sig fri från tävlingsreglementet lixom… Men hoppet lever nog, trots allt. Klarar man av att tänka bort svinen så är väldigt mycket fortfarande väldigt vackert. 🙂

 7. Jag får en känsla av att folk aldrig blir nöjda med straffet. Häng dom högt. ”Strange fruit hanging from the trees” som Billie H sjöng om lynchningarna. Om Souloy får 15 år i Sverige för att en av hans hästar, trea i Elitloppet, haft för höga kobolthalter i kroppen, är det ändå inte nog. Vi vill se blod. Vi vill rensa upp i träsket av svarttränare, målvakter, substansmyglare och veterinärer under falsk flagg en gång för alla. Nu!! Dessvärre är förbunden inte överens om tågordningen. Om Franska förbundet dömt Hultman till femton år och näringsförbud i hela världen, hade vi inte blivit glada. Trots att han påträffades med en dopat häst i ett stort lopp. Som han vann. Ingen Maharajah och PdA vinst hade vi fått se. Men vi vill att våra regler ska gälla i Frankrike och det gör dom helt enkelt inte. Vi ser det ur olika synvinklar.Och hur ska vi förhålla oss till Stall Z, Ågerup. Skyldig samhället en miljard! Vi älskar hans hästar. Och där ska ni få se på överklaganden. Allt är inte enkelt…

 8. När det kommer till dopning o andra skumma affärer som rör travet så känns det ju som att Norge ligger flera årtionden före Sverige o tar det betydligt mer seriöst än vad dom styrande av Svensk travsport gör.

  # Norge kom på FS o Sverige gled in på ett bananskal.
  # Dom bestämmande i Norge tog tag i o utdelade ett straff för FS inom rimlig tid. I Sverige så tog en av dom bestämmande semester…= straffet dröjer…
  Bara två exempel men för mig får gärna Norge ta över hela Nordens trav reglemente o granska o bestämma allt. Inkl bla döda hästar på färja osv.

 9. Kan inte alla turer i det här fallet, men det enda som biter är pengar. Ett enstaka fall av fel medicinering (karenstid?!) är inte mycket att lyncha på, men medveten systematisk doping är ju en helt annan femma. Låt straffet kännas ekonomiskt, beslagta egendom av FS (eller kanske rent av närstående). Helt rätt att inte låta hästen starta även om den är oskyldig, hindrar garanterat många från att våga prova. Man måste göra livet svårt för de som fuskar. Det mest underliga är ju ändå att toppkuskar fortsätter köra för honom, hästägare har kvar sina kusar, antingen hos FS el målvakt. Helt obegripligt. Skulle själv ha väldigt svårt att respektera en kusk som sitter upp för FS tränad häst, målvakt eller inte. Men många gillar pengar och gör vad som helst för det. Sen att Soloy verkar vara en odräglig typ, ja det är ju tråkigt i sig.

 10. Kan inte tänka mig annat att Souloy får tillbaka sin licens i Frankrike när hans år (Lover Face) är avtjänat och kan träna och tävla fritt i Frankrike, Italien och USA tex.
  Blir det så kan dom lägga ner UET en gång för alla.

  • Han kommer inte få tävla på The Meadowlands i alla fall… det tror jag vi kan vara ganska säkra på. Alla tränare som har åkt dit för koboltdoping får mer eller mindre en livstidsavstängning där. Om banan har något samarbete med The Hambletonian Society så kan det hända att skurktränare får starta i något enstaka storlopp, men då ska hästarna vara strängt övervakade och testas för allt möjligt.

 11. Att gå i diskussion med signaturen Jack brukar inte leda någonvart. Men beträffande den där Ågerup-miljarden så är det Skatteverkets syn på saken, ärendet är ännu inte behandlat i domstol. Med tanke på att Skatteverket har en tendens att förlora i rättsliga instanser så är osvuret bäst. För övrigt ( som det också skrivits i många media) så är Skatteverkets hantering obegriplig, att skicka indrivningskrav utan att ärendet ens gått igenom första instans ( Tingsrätt) känns som myndighetsövergrepp.

  • Javisst. Skatteverket är si eller så och därför är det inte giltigt när dom beslutar något som i dina ögon är orättvist. Bon!
   Nu är det, som tur är, Skatteverket som gjort den här bedömningen och inte du. När någon får ett underkännande av sitt upplägg så går det inte automatiskt till domstol. Det borde du väl känna till. Har inget med Myndighetsövergrepp att göra. Skatteverket är den beslutande myndigheten i sådana här ärenden. Ska dom inte ta beslut, då? Jag har märkt en tenderns från vissa skribenter på den här sidan därav Björn, hurrar för skattesmitare, Maltabolag som ”lyckas” lura samhället på lite stålar och annat smått och gott. Skatt är ju dumt. men det är en Översittarkultur, som bygger på at man har rätt att blåsa staten bara man gör det på rätt sätt. I Ågerups fall har Skatteverket räknat ut att han är i Sverige 7 månader dom åren det gäller och därför ska skatta här. Det är ju inget svårt fall. Det är inte en i gråzonen. Jag lirar emot ett frikännande.

   • Maltabolag är inte skattesmitare. Man kan inte vara skattesmitare och ”lura det svenska samhället” om man inte är skattskyldig i Sverige, säger sig självt.

    • Ar2. Vi diskuterar brott och straff inom hästsporten. Och moral. At ha hästar hos en tränare som dopar. Etc. Vad Ågerup kommer in blir nog ganska klart om man tar hans hästar när han flyttat sin personliga förmögenhet till Schweiz och ska betala en miljard i skatter. Eller är dom skrivna på en bulvan redan nu?
     Sofia. Maltabolag som har sin verksamhet i Sverige, men ”skattar” annorstädes ingår i så kallad kreativ skatteplanering som gränsar till fusk. Varför ska dom vara skattebefriade när hästar, prissummor och allt annat beskattas i Sverige? Dom tillhör ju inte direkt Kungahuset. Om vi inte synar stort och smått när det gäller vårt älskade hästsports etik blir allt bara dubbelmoral. ST, ATG, Solouy ingår med råge i moraldebatten, men annat ska man sopa under mattan. NOT.

     • Håller inte med. ”Maltabolag” har sin verksamhet på Malta, de vänder sig däremot via internet till kunder i andra EU-länder (kanske även utanför) som spelar för sina skattade pengar. De betalar skatt på Malta, en skatt som är lägre än den är för motsvarande företag i Sverige, lyder under maltesiska lagar och regler och står under maltesisk tillsynsmyndighet. De skeva konkurrensen är en effekt av EU-regler, att medlemsländerna har olika skatteuttag och svenska myndigheters sena uppvaknande. Finns andra exempel där företag eller medborgare (pensionärer) väljer visst EU-land för att exempelvis få lägre skatt. Tycker inte de är skattesmitare heller.

      Men vi får nog agree to disagree om detta. Egentligen handlar det nog om huruvida man tycker det är ok med konkurrenter till ATG och där är vi inte eniga.

     • Du blandar ihop lagar och moral. Lite äpplen, lite päron, som mosas ihop till päpplemos eller nåt. Att känna så är ganska naturligt, det gör jag också, ganska ofta, men man kommer absolut ingen vart om man vill att saker och ting ska förändras. Då gäller bara lagstiftning. Vi människor är konsekvensstyrda.

 12. Det är mer än ett år sedan dopingen skedde, och om man vill få effekt i arbetet mot doping måste processerna gå mycket snabbare. Nu skall det dessutom överklagas.
  Att hästägare föredrar att ha sina hästar hos en notorisk fuskare är för att de inte riskerar något mer än eventuella prispengar. Stäng av hästen från tävling minst ett ett år vid sådana här fall. Avkräv hästägarna böter. De är ju förmånstagare av prispengar. Om de vill att tränaren skall vara ansvarig får de upprätta ett separat avtal med tränaren som de i sin tur kan använda för att kräva pengar från tränaren.
  Souloy, tränare med ett helt apotek gömt på logen, eller tränare som springer och gömmer sig i hönshuset vid kontroll skall veta att det inte lönar sig att försöka vara smart. Att det inte finns plats för fuskare.
  Inom humanidrotten stängs dopande tränare och läkare av och slängs ut från idrotten.

 13. Med tanke på hur amatörmässigt DNTs Domskommitte hanterat offentliggörandet av sin dom, helt i strid mot vad som tidigare beslutats och sannolikt efter påverkan från DNT, tror jag det vore smakfullt att avvakta att sista ordet blir sagt,
  Staffan

 14. Förstår inte jakten på legolas riktigt. Bara för dom håller till på Malta. Unibet och andra spelbolag betalar väl inte skatt i Sverige heller.. Inte borg och stenmark gjorde det heller en gång i tiden. Staffan det var amatör mässigt kanske. Men inte så stor skada sked egentligen. Betydligt värre är den som dopar hästar och bedrar sporten. Varför har man en italiensk veterinär då det måste finnas hur många som helst i Frankrike.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar