Så kom den då.
Efter all denna väntan, nästan från ingenstans.

Domen mot Fabrice Souloy. Åtminstone en av dem.

Björn Goop och Fabrice Souloy firar efter ”segern” i Oslo GP i fjol.

Vi pratade med DNT:s generalsekreterare Svein Morten Buer förra veckan; han trodde på besked vid förra veckoslutet, man skulle bara invänta den svenska domen. För norrmännen var klara med sitt. Senare kom besked om att, Sverige, ST:s ansvarsnämnd inte skulle bli klara på grund av semester – och ja, till slut verkade det som om norrmännen helt enkelt tröttnade. Åtminstone någon.

Något har uppenbart inträffat, för idag avslöjar Travronden vilket straff Fabrice Souloy efter koboltdopingfallen erhåller i Norge.

Norska Domskommittén ­dömer den franske tränaren till – 15 års avstängning och 500 000 kronor till böter.

Detta alltså för fallen på Bjerke från den 12 juni 2016; då Your Highness, Un Mec d’Heripre, Lionel och Timone Ek dopningstestades.

Det är som sagt Travronden som tagit del av domen:
Domskommitén kan inte finna någon annan bakomliggande orsak till det som skett än en cynisk behandling av travhästar för att uppnå bästa möjliga resultat. I detta ligger också ett ekonomiskt motiv, vi talar ändå om deltagande i lopp där förstapriset i loppen uppgår till en miljon kroner eller mer”.

Vidare går det att läsa:
Om sådana här förhållanden som nämnts i domen mer eller mindre accepteras och inte möts med en allvarlig reaktion, skulle detta kunna få allvarliga konsekvenser för travsporten genom att det bryter ner den värdegrund som finns i djurvälfärd, spelsäkerhet och konkurrens på lika villkor”.

Avstängningen träder i kraft med omedelbar verkan och beslutet var enhälligt.

Avstängningen får till följd att att Fabrice Souloy förlorar rätten att inneha licens och delta i travlopp.

Nu kommer, kan vi ta för givet, domen att överklagas. Staffan Uvabäck, Souloys advokat, har redan uttryckt att ”det är nästa instans som gäller”, och den är i Norges fall: DNT:s Appellkommitté.

Överklagan ska inkomma inom 14 dagar.

Henrik Ingvarsson

4 KOMMENTARER

  1. Det blir väl som förutsett: hela vägen inom travets beslutsgång och därefter domstol utanför sporten, kanske ända upp i Europadomstolen.

  2. Om han nu får 15 år i Norge- I Sverige ex 5 år – kommer då dessa + på så det blir då 20 år? Får han vistas på travbanor i Frankrike och Italien stallplats och publikplats, I Norge, Sverige om jag läst beträdande förbud. Var inte det inte så att Enquist stod med sin häst under vintern hos FS.?

  3. Tungt nederbörd tenderar att läcka kobolt från jorden. Detta problem förvärras ofta av snabb tillväxt av foderväxter under regnsäsongen, vilket ytterligare späder innehållet av kobolt i kosten.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar