70 miljoner i omsättning på V75 i lördags alltså. Aj.
Aj, aj aj.

Detta trots att vi hade jättejättelång tid på oss att lämna in.

Tydligen sägs ett datastopp ha ett samband med det hela, i det att tappet blev en si så där tio miljoner jämfört med det typ normala en lördag.
Men – det kan väl bara inte stämma.

Vi hade ju som sagt haft all tid i världen på oss att lämna in, måste vän av ordning som sagt ändå fråga sig. Jättelång tid. Klockan var ju närmare åtta på kvällen när stoppet inträffade. Mycket längre tid än vid en normal 16.20-lördag hade vi alltså haft på oss redan där, vid åttarycket. Och då ska man alltså känna till att det redan med 16.20-tiden finns en total förklaring, hela själva anledningen till att V75 – om det nu ens gjort det vill säga – har ökat i omsättning sedan det byttes starttid. Från 14.30 till 16.20. Det där som det så att säga har dryftats lite om sedan dess. Längs vägen.

Folk hinner lämna in”. Är, och har ju varit, Hasse Skarplöths mantra för 16.20. Därför har omsättningen ökat. Det är förklaringen till kråksången. Trots att varken han eller någon annan mänsklig varelse på detta jordklot haft det minsta flashiga powerpoint-ark eller någon avgörande excel-fil att visa upp, som bevis på att det verkligen varit så. Ingenting annat heller för övrigt. Bara gissningar, rena spekulationer, samtidigt som så mycket annat (typ V75 Tillsammans, just sayin…) tveklöst i större utsträckning snarare kunnat härledas som ett facit. Det eventuella alltså. Allt medan ett helt travland vrider kropparna ur led av frustration.

Alltså på riktigt. Jag har bekanta i min närhet, som … ja det spelar ingen roll om klockan så är halv elva, tio i ett … mitt på dagen eller dito på natten, 14,30, 16.20 eller 20.30 – deras V75-jokermall börjar inte läggas upp förrän snudd på när startbilen börja rulla till den första avdelningen.

Oavsett vad. Oavsett starttid. OAVSETT STARTTID.

Om första start så skulle vara 03.45 en februarinatt skulle de inte föra musen mot skärmen och klicka på ”nytt system” förrän speakern hojtat ”Start om minut i V75:s första avdelning, kör till START”.

Nämen om man ändå kanske skulle ta tag i det ändå, jag menar man har ju ändå pluggat en hel vecka”, lyssnat in all info och så”, skulle de väsa lite tillbakalutat. Och likväl känna ett ganska stadigt lugn.
”Start om 45 sekunder!…”.
Se så, nu ska vi se här…”.

____

70 miljoner på Boden i lördags.
Efter ett stopp sista halvtimmen.

När första start var 20.30. Ja, säger inte det tillräckligt så säg.

Folk. Måste. Hinna. Lämna. In”.

Alltså, jag vill aldrig mer höra den ljuda. Jag tror till och med det har större betydelse att avgångstider till månen är mer frekventa på tidiga lördageftermiddagar än på sena, än att omsättningen skulle öka på grund av 16.20. Kom gärna dragande att tidig eftermiddag är ett klockslag mer gynnsamt för folk att ha sex med varandra, eller att Christer Sjögren ofta inviger köpcentrum på just den tiden. Bara inte med att – ”folk hinner lämna in”.

Förra onsdagen omsatte ensamt körande (relativt osexiga) V86-banan Vaggeryd lika mycket som en Xpress-omgång på Solvalla/Jägersro gjorde en månad tidigare. Trots över en timmes tidigare inlämning, trots det där förhatliga långsamma tempot.

Det säger lika mycket det.

Å se på hundan. Klockslaget 14.30 på lördagar finns fortfarande kvar. Det är ledigt. Ingen har – otroligt nog – lagt beslag på det. På den där tiden en hel travnation vill ha. Skriker efter.
Den ligger fortfarande helt fri.

Jamen, så från och med september. Ska vi inte säga så. Då är hösten här. Då har tiden för att både få ut informationen och att få den att sätta sig funnits.
DÅ kör vi igen. 14,30. Svårare än så är det inte.

Förnyat förtroende efter allt strul. Efter allt negativt. Fåniga konflikter till höger och vänster.
Som ett smarrigt vallöfte liksom.

Och i alltihop en humörhöjare för trav-Sverige som knappt är mätbar. ”Kolla, Hasse och compani KUNDE släppa prestigen”.

Ja, ni hajar väl alla positiva effekter, ni måste väl det ändå.

Och folk HINNER lämna in.
Alltid.

Henrik Ingvarsson

33 KOMMENTARER

 1. jag gillar numera den senare tiden. Hinner läsa på, laga middag, lämna in systemet när jag handlar. Tiden 16.30 är superbra

 2. Det är ju dessutom ganska anmärkningsvärt att ha start 14,30 på söndagarnas Extra-V75 då 16,20 ska vara den ”optimala” inlämningstiden.Men det kanske bara gäller lördagar. . .. Dessutom har man ju ännu en starttid – 15,50 – på GS75. Fascinerande också att V86 utan Express startar 19,20 när V64 på vardagarna startar 19,25. Med alla olika inlämningstiden kan man nästan tro att Atg vill att man inte ska veta när man ska lämna in….

 3. Har aldrig spelat så lite som nu. Har jag annat för mig lördag kväll så skiter jag i det, för om jag ändå inte kan se hela live då kan det vara så. De gånger jag spelar sitter jag ofta själv, mot förut när vi var några stycken som samlades. För det är alltid någon av de andra som har annat för sig, som skiter i det. Så nä, 16:20 är för mig verkligen inte kul. Men det handlar inte bara om mig, eller dig, det handlar i första hand om alla aktiva som inte kommer hem en vettig tid på lördagskvällarna. Inte bara en lördagskväll utan ALLA lördagar hela året. Det handlar om publik som sviker till och med V75 där de tävlande snart kör för helt tomma läktare. Hur kul är det på en skala?

  Men tyvärr, Skarplöth släpper aldrig på prestigen. Det ligger inte för honom att erkänna att det inte gav något, att han hade fel. Så länge han sitter på sin tron blir det som han vill, att lyssna på kunderna är inget hans sysslar med. Han är kungen över alla och den som bestämmer.

 4. Förträffligt uttryckt Henrik, det finns inget som helst stöd för att start 16.20 har ökat omsättningen, det är precis som Du skriver, folk lämnar in 30 sekunder före 1:a start, oavsett starttid. Se bara på fenomenet med voltstart i första avdelningen, detta kom ATG på ökade omsättningen vid omstart, och omstart blir det oftare vid volt än autostart, och ibland undrar jag om dom mutat någon kusk att orsaka, för det har varit en hel del omstarter i v75-1.

 5. ja, jag spelar väl kanske V75 som vanligt, men jag hinner sällan se loppen med den nya starttiden och därmed inte provstarter och således färre vinnare/tvillingspel och V5or. När det gäller V86 har jag slutat spela helt p.g.a. 20.30. Har dessutom varit på plats några gånger och knappt fattat vilket lopp som går och på vilken bana.

 6. 16:30, henrik , kamma dig nu, det finns massor av folk som tycker den ”nya startiden” är perfekt m a o människor som inte lever i travbubblan.
  Men va f,, så länge omsättningen inte minskar(lönsamhet) så måste väl det vara det viktigaste för bolaget och travsporten i förlängningen, inte vad vi nördar, åsiktsmaskinerna, aktiva, korvhandlarn i sista sväng mm tycker.
  Och ang datastrulet, arbetar på en utav landets största fabriker, b l a tillverkning av militära prylar och jag lovar dig att företaget utsätts dagligen för stora som små attacker(virus) med ett enda syfte att komma åt känslig info och tyvärr går våra system ner då och då som gör att vi inte kan jobba för fullt då detta händer trots att budgeten för IT säkerheten är snuskigt hög.
  Det går inte att ha ett driftsäkert system till 100 %, inget abslout inget system är säkert så skyll inte på ATG om och om och om igen.
  Vart vill du komma?

  • Men nu vittnar ju väldigt många insatta och kompetenta om att ATGs problem till stor del bottnar i ett ålderstiget system. Det är, har sagts mig, att likna vid ett lapptäcke. När man istället borde byta ut grunden. Kanske även gäller ditt företag?

   Har själv spelat en hel del på betfair, som kan omsätta en halv miljard på vissa tennismatcher som ex. Kan knappt påminna mig att det har strulat trots denna gigantiska belastning.

   Så nog skulle man kunna lösa problemet – om man prioriterade annorlunda. I alla fall få ner antalet incidenter till ett minimum.

  • Vi vet inte om omsättningen har minskat eftersom vi inte vet om omsättningen hade varit större om man haft kvar 14:30. ”Tillsammans” bidrar säkert till stor del att omsättningen är som den är, utan det hade vi nog sett ett stort tapp. För om man spelar utan att kunna titta live på loppen sen så blir det inga spontanspel som vinnare, plats, tvilling och DD. Skarplöth har INGA som helst belägg för att den sena starttiden ökar omsättningen. INGA!

 7. Jag tycker att 16.20 är bättre än 14.30 men hellre typ kl 17 ( vet att det är pga TV 4 med live av DD) Det måste väl vara kanon för banorna att kunna bygga upp en kvällsaktivitet med underhållning, mat och dryck?!Vet inte varför opinionen uttrycker sig om att det är synd om personalen? Det är inte så många gånger på ett år som det drabbar en då V75 är utspritt i landet. Det är det största vi har så glädjen att vara med är nog betydligt större än 2timmar senare hemkomst. Jag menar om man nu valt travet som sysselsättning precis som jag valt restaurangnäringen så är de helt på det klara med att det är kvällar, morgnar och helger som gäller. All heder åt oss.

  • DE AKTIVA – tränare, kuskar, skötare och all annan personal som kuskar land och rike runt, år ut och år in, vinter som sommar, vardag som helg. Som landar hemma mitt i natten och som ändå ska vara uppe och på plats i stallet tidigt nästa morgon för att se om hästarna. Samma personer varje helg. Inte bara personalen på banan P**o. Men all heder åt dig som jobbar i restaurangbranschen. Guldstjärna till dig.

 8. Starttid V75 lördagar 14:30, alltid. Även söndagar, både för extra V75 och 75Grandslam. Lägg ner det förbannade V86-express bums, starta V86 på onsdagar 19:25, samtidigt som ordinarie V64 startar. Eller möjligen för enkelhetens skull 19:30. Så vet alla exakt vad som gäller och behöver inte drabbas av oväntade överraskningar. Hur jävla svårt ska det vara?

 9. Solvalla har V86 onsdag, alltid. Jägersro V64 tisdag minst 50% av veckorna, Åby V64 torsdag minst 50% av veckorna och Bergsåker V64 fredagar minst 50% av veckorna. Sen kan man sprida ut övriga V64 och V75GS på mellan- och småbanor. Bomma igen minst 7-8 banor för permanent tävlande, möjligen säsongstävlande på dessa banor. Jag menar Romme/Rättvik, Bollnäs/Hagmyren, Solänget/Dannero och Färjestad/Arvika/Årjäng/Åmål, i dessa områden och säkert i flera fall kan det inte behövas mera än en travbana med dagens besöksfrekvens. Sälj marken i storstadsområdena där det går att få hutlöst bra betalt, investera alla pengar som kommer in i nya ändamålsenliga anläggningar. Jag är övertygad om att detta är rätt väg att gå, komma ner till max 15-20 banor som tävlar frekvent.

 10. Slarvigt uttryckt. Inte alla pengar som kommer in, förhoppningen är att det kan bli pengar över för de största banorna efter utförd försäljning och nybyggnation. Satsa dessa pengar som blir över på hästägarna och spelarna, då hästägare och spelare är de överlägset viktigaste delarna i travets näringskedja. Upp med prispengarna, ge spelarna som kommer till banan fördelar. Med nya uppfräschade faciliteter samt ekonomiska fördelar för spelare på banan, så borde det attrahera flera att ta sig till banorna. Vi behöver drastiska förslag, för nöter vi på i samma gamla trötta spår så är travet marginaliserat och stendött inom max 5-10 år.

 11. Jag förordar själv 1430 men din argumentation haltar rätt betänkligt. Att 1620 gör att fler spelar är självklart. Men för den sakens skull behöver det ju inte vara det bästa alternativet. Finns ju massor med dynamiska effekter, som redan är upptagna så många gånger, som talar för 1430. Som att det blir fler besökande på banan för att nämna ett.

  Och vad gäller ”hinna spela” så finns nog den klicken också. Men ska dom få styra när tävlingarna ska starta? Det är väl det som är frågeställningen. Egentligen.

  • Inte ett enda dugg självklart. Från att ha spelat varenda lördag i 15 år blir det nu bara sporadiskt om jag inte ska nåt annat på lördagskvällen. Och det är jag långt ifrån ensam om, känner flera som helt lagt av med travet på grund av detta. Och det handlar ju inte bara om V75 för kan man inte se travet live för att man har annat för sig sena lördagseftermiddagar blir det heller inga spontana spel, som vinnare, plats, tvilling och DD, vilket i förlängningen gör att den totala omsättningen inte är så hög som den hade kunnat vara en lördagseftermiddag. Som sagt, inte ett enda dugg självklart.

   Det finns många parametrar som ATG inte redovisar. De pratar bara omsättning på V75 och tittarsiffror på TV4, men säger inte en suck om utvecklingen kring de andra spelen runt omkring.

 12. Det är verkligen inte självklart. Jag vet ett antal personer som både regelbundet och sporadiskt struntar i att spela p.g.a. att de inte har möjlighet att se loppen när V75 startar 16:20.

  • Och detta gäller inte för personer som inte har möjlighet att se loppen 14.30? Patetisk diskussion här nu där man försöker hitta argument för sin ståndpunkt.

   • Frågan är vem som är i majoritet…! Senast undersökningen gjordes av oberoende parter var det över 80% som var missnöjda med senaste starttiden. Därutöver var det några som tyckte det kvittar och ett fåtal som tyckte det var bättre med 16:20. Vem tycker du man ska lyssna på då?

 13. Oavsett vad som passar en själv så är det ju onekligen oproffsigt att genomföra en så stor förändring med travsportens stora ”slagskepp” V75 utan att se till att man faktiskt kan se vilka effekter det har för bolaget OCH för travsporten. Skjuter man flera skott från höften samtidigt och därmed inte vet vad som minskat respektive ökat spelomsättningen så är det ju omöjligt att dra några slutsatser av värde. Vårdslöst tycker jag.

  Dålig strategi för ATG, i synnerhet som den senare starttiden har haft negativa effekter i form av minskad V75-publik på banorna, ökade kostnader och sämre arbetstider för aktiva. Kanske motiverat, men det är det ingen som vet.

 14. 16.20 det sämsta som hänt Svensk travsport någonsin. Gissar att omsättningstappet är runt 5% med den nya starttiden. Väldigt många tappar möjlighetet att följa tävlingarna på tv live och även sammandraget är rejält misshandlat och därmed avstår många att spela v75. Hemskt för aktiva, banpublik o personal med sena Lördagkvällar dessutom.

 15. Vad vi kan vara överens om är att vissa är nöjda med 16:20, andra vill ha 14:30

  Oavsett starttid så är omsättningen i stora drag densamma (i varje fall vad som visats)

  Återstår gör då tittarsiffror och de aktiva.

  Tittarsiffror känner jag inte till

  De aktiva är missnöjda, särskilt hästskötarna som i många fall kommer i säng på morgonen dagen efter en V75 dag.

  Hästskötarnas väl och ve bör därför i mina ögon väga tyngre än när Ove och Conny brukar starta grillen.

  • Jag vill inte gå för mycket i klinch i frågan just här, men vill åtminstone lite stilla få sagt att i alla undersökningar/omröstningar som gjorts i olika travmedier; så hamnar alltid resultatet på nånstans runt 80% för 14.30.
   Och cirka 10% för 16.20, resterande för ”nåt övrigt”.

   Sedan är kanske inte dessa totalt rättvisa för samtliga personer som spelar V75, men likväl en vägledning i att det inte är ”vissa” mot ”vissa”.

   För övrigt håller jag med dig i matchen mellan skötarna och Grill-conny :).

   • Det är många som i detta forum argumenterar för att de gynnas av den senare starttiden, ofta känner de någon fler som är av samma uppfattning. Så må vara, även om jag inte delar den uppfattningen. Det finns ju de som hade föredragit en starttid klockan 8 på morgonen också.

    Till argumenten för en starttid kl 14:30 ska också den tappade banpubliken och tränarnas uppfattning att deras hästägare inte åker på V75 för att se sin häst starta.

    14:30 brukar också skidåkningen vara slut på SVT och man hinner se bra många V75 -lopp innan stryktipset eller SHL startar sina matcher.

 16. Pelle S, systemet är nog i framkant när det gäller driftsäkerthet så långt det går, problemet är att ”hackers” ständig luckrar upp brandväggar mm, dom är bättre är systemprogrammerarna.
  Dom lyckas säkerligen inom snar tid sno hela ATG,s databas inkl. dina kortuppgifter så passa dig att använda dig av ATG för betting.

 17. Jag brukar åka till Färjestad travet när de har V75, men även ibland på vardagstrav och hör pratet om att de är så galet med V75 kl 16:20,- Det är väl ingen som vill gå på trav så sent en lördag går snacket. Men 50 meter från travbanan ligger Löfbergs arena där Färjestad BK spelar sina ishockeymatcher och när de spelar ibland sina matcher på lördagar, t.o.m matchstart kl 19 så fylls arenan. Jag har inte förstått skillnaden med att gå på hockey en lördag em/kväll funkar men inte gå på V75 ? Färjestad arrangerar V75 en till två gånger per år med den sena tiden men att avvara den lördagseftermiddagen med att gå på trav möts av motstånd men när det är hockey då är det – Jäklar vad skoj med hockey på lördag.

  • En travdag varar betydligt längre än en hockeymatch!

   Hästar skall transporteras o skötas om,
   fungerar lite annorlunda!

   • Jo, det förstår jag när det gäller de aktiva, har själv varit hästägare men nu tänkte jag mest på när snacket går kring publiktappet på banan, att det skulle bero på 16:20 tiden. Om varför det funkar att gå på hockey som åskådare men ej på trav en lördagem/kväll.

 18. Oberg
  En styrelse har till uppgift att tillsätta och avsätta en verkställande direktör. Skarpen går säkert inte frivilligt, därför är det styrelsen som skall attackeras för att få bort honom. Men är det en svag styrelse brukar den låta det gå och hoppas på det bästa det vill säga att folket/spelarna till slut glömmer att det funnits en tidigare starttid.
  Klockan 16.20 är av ondo. Inte en endaste lördag får jag se de sista loppen i lugn och ro. Då ska det dukas, för maten är klar om några minuter.
  Eller också har eventuella gäster anlänt och vill ha välkomstdrinken.
  Men, som nämnts, en svag styrelse låter allt bero. Och ledamöterna kan plocka ut sina (feta?) arvoden med ett stort leende.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar