”Phil!”, hojtar den gamle high school-kamraten när de ses, dag efter dag, måndag efter måndag.

Jag vet inte hur många gånger han vaknar upp till samma dag, Bill Murray som Phil Connors i den smått mytomspunna och högklassiga filmen ”Måndag hela veckan” från 1993. Där Murray spelar en självcentrerad och småbitter tevemeterolog; och där måndagen den 2 februari i den lilla staden Punxsutawney, där han är för att spela in ett reportage från Groundhog Day, återsuppstår gång efter gång. Dag efter dag. I ett slags sensmoraldrama.

Lite så var det för Daniel Redén på Bodentravet i kväll, där först Whitehouse Express och senare Propulsion gjorde exakt det de gjorde denna tävlingsdag ifjol; vann V75-1 och V75-7. Den senare för andra året i rad i det sedan några år tillbaka närmast överromantiska Norrbottens Stora, där i midnattsolen ”mitt-i-natta”.

Och i år! I år var det ju ordning på torp(gärdan)spektaklet dessutom. Som lite motvallstjurgubbe jag var när jag ifjol tyckte att loppet inte var så himmelens vasst som alla ville göra gällande, och det fick man ju äta upp.
Där Propulsion på löphuvud och på att konkurrenterna inte riktigt kom till/var som bäst, kontrade till seger. Långt ifrån bästa formen…

I år – dödenstriumf för Propulsion. På 1.10,8a/2.140 meter – utan att se tom ut! I ett HELT annat slag. Betydligt vassare än den gången, och faktiskt också jämfört med i Elitloppet för några veckor sedan. Och så rasande bra han är då. Och som han springer. Vilken steg han har, effektivt, vackert, ljuvare till och med än den midnattsol som dessvärre försvann för det mesta bakom molnen i Boden.

Ja, för … han har trots allt fortfarande ännu inte riktigt träffat rätt när det verkligen gällt. Om vi pratar det allra, allra största; Prix d’Amérique och Elitlopp. För vi hör ju till exempel på Örjan Kihlström vad han känner om Propulsion – och om han säger att han inte kört så många bättre hästar överhuvudtaget i karriären; då är det liksom så.

Och Oasis Bi, vilken superhjälte han är, och resten de gjorde vad de kunde och det ytterst väl och väldigt fint de allra flesta, men … han är bara för bra. Den där.

Den oefterhärmlige Muscle Hill-sonen Propulsion.

Och om ett år syns vi väl igen. Där uppe på Torpgärdan i Boden. Tredje lördagen i juni, strax före elva.

Och kör måndag hela veckan.

Henrik Ingvarsson

9 KOMMENTARER

 1. Det var en uppvisning. Sedan bör nog kolgjinis sätta sig ner i lugn o ro o inse att det är bra med gott självförtroende ang sina egna hästar mellan sällan bra med övertro på dem . Börjar snart bli väl mycket pipande till ledning i de större loppen för att sedan få soppatorsk.

  • Kan bara instämma! Förr var ryggen på en Kolgjinihäst i tät ett kanonläge, nu är det något att försöka undvika – åtminstone i högsta klasserna.

 2. Var någon som skrev förra veckan om hur Adrian gått bakåt och Christoffer E en helt annan väg. Kan bara instämma totalt . Han kan inte vara kall någon gång Adrian Finns en taktik det gasa i 90 procent av loppen. Tror han få tagga ner lite den gode Adrian.

 3. Finns inga ord om Propulsion,har i ett års tid nu sagt att han är topp 3 av svergies bästa häst,det är delicius,nuncio,Propulsion men vilken ordningsföljd kan jag inte säga,men han är helt grym hästen,och den gamla hjälten oasis bi är läcker när han får sina lopp och är i form,ofta bland topp 3 i alla stora lopp,mosaiqe face då,svårt att säga om toppformen finns där,att han inte stod emot Propulsion har jag inget problem med,sen fick han ju offra en rejäl speed från start för att ta sig till ledningen,det satt nog sista biten,och finns inte toppformen så blir det tufft. Har ändå en känsla av att han kämpar allra bäst i dödens,precis som nuncio.

 4. Adrian kör för att vinna loppen och det ska han fortsätta med. Fler borde följa hans exempel. I Oslo Grand prix lyckades han servera Dante Boko ett perfekt lopp med endast 13.6 på varvet. Dante gick inte ute körspö enligt Ludde och visst ska han inte bli lämnad på det viset en normal dag. Igår gick det något fortare då Adrian fick offra en hel del för att ta sig till spets. Befriande nog körde han återigen för seger, men Mosaique stannade totalt vid ingången till upploppet.

  Tycker inte man kan klandra Adrian för dessa styrningar, tvärtom skall han hyllas för en mycket fin och en helt ok sådan. Däremot kan man ifrågasätta Luddes stallform som är riktigt usel just nu. Sen skulle jag också vilja ifrågasätta matchningen av Mosaique . Efter mycket strul med hästen och uppehåll kastar man ut han direkt i hetluften i två Norrländska storlopp med endast en vecka i mellan. Känns som att bygga lite självförtroende i vanliga snabblopp kan va att föredra innan han kastas åt vargarna.

  • Håller inte med alls. Mosaique Face är slut mentalt, i varje fall för de större loppen med offensivt upplägg. Det har sett ut så under lång tid nu. Spelar ingen roll om han varvat 13 – hästen hittar numera alltid en orsak till att lägga av om han får göra jobbet och känner att det blir för tufft. Han har krigat sönder sig helt enkelt. Då är det läge för att pröva alternativt upplägg, typ det Oasis Bi fick igår. Oasis tackar alltid för snälla resor genom att skjuta till bra – och han har hållit länge med det upplägget. Om det inte varit för Propulsions klass och form hade han vunnit. Om Mosaique Face ska fortsätta i storloppen kanske man ska vara lite mer snäll mot honom i loppen? DÅ kanske han rent av kan vinna (med flax) även om kortspeeden saknas. Men bättre å ställa av honom…

 5. Inte en rad om Erik Adielsson…
  Visst är Erik en bra kusk men det visade sig ju igår återigen varför han så oerhört sällan vinner storlopp i högsta klassen.
  Vem vill/vågar ha honom i vagnen i dessa större lopp?
  Styrningen igår med Anna Mix var ju minst sagt märklig samtidigt som Oasis som han kört (bort) dom senaste starterna fick ett kanon lopp.
  Att SHJ o Svante har det tunt på hästar i högsta klassen kanske inte bara beror på deras träningsverksamhet utan att ägare vet vem som är deras 1e kusk…

  Erik är bra med unghästar men enl mitt tycke så överanalyserar han dom större loppen alldeles för mkt o ger inte hästarna chansen då han tror/tänker att hästens förmåga är mer begränsad än vad den faktiskt är. Inte alltför sällan sitter Erik fast i dom större loppen utan att hästen får lucka. O man kan ju fråga sig varför…

 6. ”Erik är bra med unghästar men enl mitt tycke så överanalyserar han dom större loppen alldeles för mkt o ger inte hästarna chansen då han tror/tänker att hästens förmåga är mer begränsad än vad den faktiskt är.”

  Jag håller med om det spelar mycket sällan Erik i guld det blir för krångligt oftast o slutar kloss i rygg när det ska avgöras.

  • Erik A hade ingen bra dag på jobbet – men inte vet jag om man kan lasta honom för tre g? Lacen provstartade inte bra, alldeles för lätt balanserad/ömfotad(?) som det såg ut. Loui Brodde fick galopp från varje sida i starten när han själv sitter med taggat helstängt och lättad balans. Inte så lätt att hålla sig i skinnet då när planen är att ladda! Personligen anser jag att Båth gamblade för mycket i onödan med den balansen eftersom det var ett skitgäng han mötte. Hade kanske vunnit med skor och safety-tänk? Det tror jag. Holdyourhorses kanske tappade fästet? Gick ju även han barfota? Kanske inte passade i lopp 12 sent på kvällen, lös bana?
   Däremot får han ta på sig styrningen av Anna Mix. På papperet var hon ”chanslös” då speeden inte finns.

   Båth satsar på unghästarna även om han maxbalanserar väldigt sent och sällan, och det ska han ha kred för. Men det blir ändå svårt att få hästarna att hålla länge. En häst har ju bara ett visst antal lopp i sig.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar