En, om vi får säga det så, lite av en trottosportfavorit fick idag sitt stora internationella genombrott.

Peter Untersteiners Wellino Boko-son Carabinieri. Derbyfavoriten från 2015, som tagit steg efter steg sedan han återkom efter uppehåll till fjolårets Derbyhelg; radat V75-segrar under vintern och haft framgångar i Frankrike längs vägen.

Och så idag så, kom den. Den – faktiskt ganska väntade – första stora framgången i ett internationellt storlopp. Det var liksom mest en fråga om när den skulle komma, inte om. Det har nog de flesta trott, även de som inte är lika förtjusta i honom som mig och Lennart.

Ja, tränaren Peter Untersteiner ville ju faktiskt ha med sin häst i Oslo Grand Prix häromsistens. Men fick ingen nåd av norrmännen, hans plats togs istället – kan man nog säga – av den med facit i hand chanslöse Dante Boko.

Men det gör inte så väldans mycket numera, storloppen avlöser varandra och i finska Kouvola var Carabinieri välkommen. Där han kördes av sonen Johan medan pappa Peter höll till i de småländska skogarna och vann blygsamt betalda lopp inför 600 personer på milebanan i Tingsryd istället. Men han hade planerat väl, den gode Peter, just under ett lopp där han var körledig rullade startbilen mycket lämpligt för Kymi Grand Prix; och på stallbacken kunde han stå och jobba in när Carabineri, som inledde i tredje ytter medan det pågick en våldsam spetskörning i täten för att sedan lotsas fram i dödens inför slutrundan, vann Kymi Grand Prix. Något den för dagen ledige TV4-medarbetaren Matteus Lillieborg vaket fångade…

Väl utvändigt ledaren såg den mörke sköningen skönt kaxig och välgående ut hela vägen, och även om Timoko – ständigt denne Timoko! – var tapper värre så hade Carabinieri inga större bekymmer att tugga ner den dubble Elitloppsvinnaren. På nya banrekordet i Kouvola, 1.11,0a/2.100 meter.

Ja, värt att notera är också att Timokos son, Dreamoko, var den som spurtade in som trea i loppet. Bara en sån – smått historisk – sak.

Johan Untersteiner lovade för övrigt att det skulle bli en bastu under kvällen som firande, innan han tar sig till E3-uttagningarna på Färjestad i morgon.

Medan Peter i kortärmad dress i den småländska värmen åkte ut för ytterligare ett rutinlopp i Tingsryd.

Han gjorde det garanterat med ett leende på läpparna, som den kanske mest nördigt travlycklige i sporten vi har.

Och Carabinieri har vi knappast sett vinna storlopp för sista gången.

Henrik Ingvarsson

Se loppet:

5 KOMMENTARER

 1. Spel mot ett mål…
  Copenhagen Cup: Per Linderoth (svensktränat)
  Elitloppet: Björn Goop (fransktränat)
  Oslo GP: Christoffer Eriksson (it/svensktränat)
  Kymi: Johan Untersteiner (svensktränat)
  Finalen i Elitloppet: 7 svenska kuskar (om man inte skall räkna Svanstedt som amerikan) plus Nivard.
  Håller svenskarna på att segra ihjäl storloppstravet?

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar