OBS! V75 startar 20.30 på lördag.

Jämnt i striden mellan mig och den andre Timo – Timo Nurmos – förra lördagen.

Visserligen hade jag rätt i att Vincent Zaz skulle bli av med ledningen, men det är ju faktiskt tillåtet att vinna från dödens trots att man har spår 1…

Rätt hade jag även i att Linus Boy var överspelad i V75-avslutningen men helt fel i spetsfunderingarna och efter våldsamt tryck av Bison Spiro på första långsidan, en bra bit under 1.10-strecket, höll Linus Boy tappert som just spetstvåa.

När dessutom ett av mina spikförslag, Spitcam Jubb, vek ner sig i ledningen, mot bl.a. Nurmos-tränade Zenit Brick, var saken klar – poängseger för Nurmos i Timo-matchen.

Jag ser dock fram emot ett revanschmöte.

 V75 avgörs nu på Boden, som arrangerar sitt traditionella trav i Midnattssolen, där V75-7 startar 22.46 och så dags är det ju nästan midnatt – åtminstone i Finland.

Det ska direkt sägas att omgången inte ger mig någon speciellt hög spel- eller arbetspuls, eftersom jag (precis som sååå många andra, runt 65% av insatserna) tror väldigt mycket på ”Champ 2017”, Daniel Redéns hästar 2 Whitehouse Express (V75-1) och 2 Propulsion (V75-7) .
(Jag rekommenderar förresten starkt att ägna en extra tanke åt valet av reserv om du spikar en storfavorit. Vid strykning går nämligen den näst mest spelade hästen in via det automatiska reservinträdet och man bör noga överväga om just den hästen är värd att vara megafavorit, när så blir fallet. Personligen söker jag i 99% av fallen en annan häst än andrahandaren, som reserv.

Undantaget är om jag valt att spika en häst ur ett, vad jag anser, rent tvåhästarslås. Mina reservförslag just nu är 12 Make It Quick i V75-1 och 7 Mosaique Face i V75-7.

De båda nämnda Redén-favoriterna har lottats till drömlägen, givit toppintryck i respektive senaste start och dessutom segrade duon inom V75 ”den här tävlingsdagen” i fjol, varför jag inte ens orkar använda långresan som garderingsargument.

När jag dessutom ser flera motiverade favoriter i övriga avdelningar så är det svårt att hitta maxkänslan vad gäller att tokplugga eller drömma om storvinsten. 30 års stångande mot megafavoriter (Legolas, Ina Scot, Järvsöfaks m.fl., puh…) har inte bara givit blodig panna, det har också givit erfarenheten/tryggheten i att de senaste åren i möjligaste mån välja mina strider.

Någon gång har det visat sig fel utdelningsmässigt (inte säkert/troligt att jag fått alla rätt ändå), men allra oftast ett riktigt beslut – och framför allt har jag sluppit onödig förlust av den lilla energi jag har kvar, lagd på något jag inte ens trott på.

En av få fördelar med att bli gammal, den erfarenheten alltså.

Som det känns i skrivande stund, fredag morgon, jobbar jag istället in jackpot till Kalmars mer spelvärda(?) omgång midsommar-söndagen samt uppehållsväder i trivsamma Boden, när man nu ska arrangera sin överlägset största travdag med allt vad det innebär i form av publikfest och liknande.

Längre ner i texten bjuder jag ändå på några någorlunda spelvärda tankar/idéer i avdelningarna 2 t.o.m. 6 men först några ord om favoriterna i dessa avdelningar.

V75-2: Någorlunda jämnspelat mellan 7 Lacquer and Lace och 15 Geisha Sund. Båda gav ett fint formintryck i senaste starten och jag ramlar inte ur soffan om Lacquer vinner via tidig ledning eller Geisha krossar allt via sin tunga långspurt. Båda bör dessutom ha formen i stigande med två respektive ett lopp i kroppen efter vila.

V75-3: Klar favorit är 4 Gianluca Boko. En riktigt skön Bergh-häst som lunkade undan i 1.13-fart sista 1500 i lördagsloppet senast. Tjänade 100.000 då men känns ändå att stå billigt inne i klassen och  lång distans igen är passande. Även spår 4 har hästen hanterat på bästa vis, i hittills enda framspårsstarten bakom bilen, på Färjestad i november i fjol.

V75-4: Delat favoritskap mellan 2 Art Nökkve och 10 Tangen Haap. Motiverat såtillvida att båda har visat form samt att de duger mer än gott och väl i klassen. Innerspåret på tillägg för Tangen Haap kan dock vara smålurigt.

V75-5: 7 Louie Brodde är lite mer spelad än 2 Copimade och 10 Angle of Attack. Louie blev jag förtjust i tidigt i hans karriär och barfota nu samt formintrycket vid segern senast motiverar favoritskapet. Kanske till och med når ledningen trots spåret långt ut. Copimade vinner med ”hundra meter” om han löper upp till vad han visade vid finalvinsten under Elitlopps-helgen förra året, men tveksam form i de senaste starterna och har tävlingsvilat en dryg månad i samband med kastrering. Statusen? Angle of Attack har varit allra effektivast i ledningen men gjorde i mina ögon sitt bästa ”bakifrånlopp” senast, och verkar ha utvecklat även den egenskapen.

V75-6: Här är 2 Holdyourhorses favorit, snäppet före en kvartett jämnstreckade. Favoriten har inte övertygat över hövan på mig, fram till den senaste starten… Andra starten efter kastrering och vila, kombinerat med barfota runt om, norskt huvudlag och jänkarvagn – då blev det andra bullar! Som stentufft anmäld (står hårt inne i klassen nu också men lite mer fördelaktig proposition än senast) dödensvann han i stark stil närmast före gårdagens övertygande V4-vinnare i Rättvik, Sugar Daddy. Fick drömläget nu och jag tjatar följaktligen vidare om motiverade favoriter…

Jan ”Timo” Timonen

Några ickefavoriter att tänka på i de fem mellanavdelningarna: läs vidare hela krönikan på Vinnartips.se

Foto: ERIK WIDÉN, LP

11 KOMMENTARER

   • …men klart, en liten fleris kan ju se ut så här:
    2
    7,15,10
    4
    10,2
    7
    2
    2

    kan nog ge 500:- styck med Opzi i andra=önsketänk.

    • problemet att femmor och troligen inte ens sexorna ger något om det blir sju rätt, man tappar mycket pengar på det som försvinner till nästa vecka. Jag får nog försöka hitta en skräll som spik även om jag gör fleris, för att få någon effekt. Eller stå över 😉

     • Det var lite så jag tänkte. Därav Opzi. Kan bli en dubbling med någon skrällidé till för å få spänst i det. Mest rädd för Berghs – han har alldeles för hög g-frekvens på sina uppsittningar. Alltid med darr jag spikar honom. Erik o Örjan brukar däremot infria favoriter ofta har jag för mig, utan att ha stat till hjälp.

 1. Noterar att Angle of Attack även ska ut på Dannero på torsdag i ett försöks lopp o där finalen körs några timmar senare.
  Kan alltså bli 3 lopp på 6 dagar för hästen.

  • Jag hade lir på den sist. Drömlopp men ville inte vinna bakifrån. Formen verkar vara på topp, men kanske sitter 10.4 i benen? Tror inte man kör idag, satsar på framspår och spets nästa gång.

  • Man gissar ju även om man gissar på hög utdelning… 😉
   Magkänslan och impulsen kl 20.29 får avgöra om jag lämnar in eller inte.
   Kan ju bli någon tung favoritstrykning. Då jävlar 😉

 2. Tror det kommer att smälla i en del lopp och framför allt gasas i loppen då det brukar vara så uppe i Boden. Jackpot kan vi nog glömma efter att några 20-taggare vunnit och Propulsion torskat med nos efter ett rivigt och överpacat Norrbottens Stora Pris.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar