Som journalist i travskrået har alla – vad jag vet – under årens lopp sedan Kanal75 bildades eller i alla fall funnits i någorlunda liknande omfattning som dagens fått tillgång till inloggning hos just Kanal75.

Ett konto för att kunna ta del av och få ut till exempel officiella startlistor och bilder, för att i sin tur kunna publicera i respektive medium. Startlistor för att kunna tillhandahålla tips, bilder för att på olika vis skildra travsporten.

Det som Kanal75 finns till för, får vi väl ändå tillstå. Som det ATG- och Svensk Travsport-bolag, det är. Få ut information, bilder, texter, startlistor, tips, allt för att skildra och faktiskt promota den svenska travsporten.

Kanal75 har det diskuterats och tyckts om. Att den urholkat till exempel den lokala
travjournalistiken, att den gjort så att den blivit likriktad; å andra sidan har det hävdats att journalistiken för vår sport i dagspressen inte hade klarat sig oavsett vilket. I denna – måste sägas – ytterst tuffa bransch.

Men att Kanal75 finns till för att nå ut med travsport i medierna, därom lär de flesta vara överens.

För några månader sedan fick alla journalister som tidigare haft konto hos ‘Kanalen’ information om att man måste ansöka på nytt. Ett nykomponerat avtal, med femtielva fler paragrafer än tidigare (om det ens funnits några tidigare); naturligtvis även detta som en del av den strid mot andra spelbolag – i synnerhet ett av dem – man sedan en tid tillbaka bestämt sig för att ha. Det är klart att det grymtats även tidigare, men kring speciellt Legolas har det utvecklats till mer eller mindre ett krig. Därav det nya avtalet, med alla finstilta paragrafer kring vad och hur man som journalist ska hantera saker och ting, kan vi förutsätta.

Trottosport, alltså jag och Lennart, är de enda jag hittills hört talas om som fått nekande svar när det gäller att erhålla konto. Lennart, som skildrat den svenska travsporten i snart 50 år, jag själv i nästan 20.

Vi är helt ärliga, transparanta och raka här och nu. Jag och Lennart har under en kort, kort period sålt ett fåtal artiklar i ämnet travsport till det nya bettingföretaget Legolas. Sedan förra veckan görs det dock inte längre, och det har Kanal75 vetskap om. Vi har helt enkelt passerat den aspekten i det hela, den ingår kort och gott inte i, vad ska vi kalla det … ”bedömningen”.

Likväl får vi inget konto. På grund av, sägs det, att det förekommer annonser för olika utländska spelbolag på vår sajt, förmedlade genom vår samarbetspartner och annonsavdelning på Every Sport Media. Vi har alltså ingenting själva med annonseringen att göra, det sköter – precis som på andra medieföretag – andra personer om.

Precis som på till exempel kvällstidningar. Som på DN, på Sydsvenskan, Göteborgsposten, etcetera, etcetera.
I tidningar där det dagligen kryllar av annonser för utländska spelbolag. I morgontidningarna jag nämner har Legolas de senaste veckorna haft uppslag om sin verksamhet och speltips varje vecka, och dagligen finns annonser för dem på ett eller annat sätt.

Alla journalister på dessa tidningar, med exakt samma typ av annonsering som vi, erhåller konto.

Vi, som liten och så här långt ideelt driven sajt, som skildrar travsporten på olika vis, promotar den, lockar ett stort antal tusen läsare varje dag, granskar och försöker dra upp en och annan orättvisa i den, producerar en podcast om travSPORT varje vecka som även den lockar flera tusen – i detta fall lyssnare – varje gång, har ett flertal spalter som gynnar ATG:s produkter; vi nekas däremot.

Av någon anledning, någon av rationell art åtminstone, som är omöjlig att förstå.

Den ATG-avlönade Björn Goop flankeras i onsdagens Aftonbladet av … ett utländskt spelföretag.

Det är såklart roligt för oss om vi kan krydda en text från exempelvis V75-tävlingarna som körts; med aktuella, härliga bilder. Från en plats som Kanal75 befunnit sig på och av den anledning som de som sagt finns till för har bevakat. Kanske att vi till och med inte så sällan tillhör de första som visar upp deras bilder. För som sagt, ett stort antal läsare.

Likväl är det inte den största anledningen till att jag vill meddela våra trogna läsare om den här situationen.

Mer är det själva grejen. Den ganska otäcka, om jag får säga det själv, hållningen och synen. Att man uppenbart gör skillnad på folk och folk.

Det känns olustigt helt enkelt.

Och synnerligen märkligt.

Henrik Ingvarsson

30 KOMMENTARER

 1. Tyvärr blir jag inte ett dugg förvånad över Kanelens agerande, i ”huset där de bor” har i alla år gjorts stora skillnader på folk och folk och vad som tillåtits. Mörkbruna tungor på första parkett.
  Småpåvefasoner, tänker jag, men ändrar snabbt till diktaturfasoner.
  Att agera så och tro att de ska vinna mark (läs; att tro att ni ska sluta ”sända”) är så genuint barnsligt och obegåvat att jag inte trodde mig få uppleva något liknande, sedan att jag för ett antal år sedan gjorde om barnens sandlåda till rosenrabatt.
  Säger som jag ofta fick säga åt den tidens småfolk: Fy på dig Kanalen, har du inte fått någon uppfostran alls!?

 2. Man bör kalla saker vid sitt rätta namn, och precis så här agerar diktaturens kreatur. De är hatets och illviljans kolportörer mot svensk travsport, men eftervärldens dom har fallit hård över dem som burit ansvaret.
  (Fritt inspirerat av Olof Palme)

 3. Intressant att det var just Betfair som sågs i anslutning till BG-krönikan. De utmärker sig genom att ha spel på svenskt trav med fasta odds ( via en spelbörs-marknad ) utan insatsbegränsningar.

  Just spelbörs-lösningen ses av många som en allt större del av framtiden.

  ( Märkligt att inte Betfair ses på samma sätt som Legolas )

   • Det är ju inte riktigt sant Ingvarsson i perioder har mina kommentarer tex censurerats . O inte en enda gång förekommer ngt hot utan snarare har det handlat om att jag haft motsatt åsikt än herrar lp/ingvarsson o kanske sågat er med fotknölarna ngn gång när ni inte kollat källor☺Dock må sägas att frysboxen oftast varit kortvarig. Samt att naturligtvis inte alltid min kritik kanske varit rättvis mot ngn eller annan .
    Men det betyder inte att iag inte håller med dig i det du skriver om ovan för jag ser det som häpnadsväckande idiotiskt och fullständigt kontaproduktivt att överhuvudtaget neka ngn journalist tillgång till materialet.oavsett var vederbörande spridit sina artiklar.

    • Hej!

     Det ska erkännas, det är inte alltid lätt att dra gränsen för vad som kan publiceras. Kommentarerna håller i hög utsträckning en väldigt hög nivå, som ger både oss och alla läsare väldigt mycket. Det är vi stolta över. Och jag lovar, alla åsikter får komma fram, om man bara uttrycker sig värdigt och med respekt.

     Förutom jobbet vi själva gör i övrigt, sker även moderering av kommentarerna av oss, dygnet runt närmast, då är det klart att vi kanske inte exakt alltid tar rätt beslut. Exakt varenda gång, i vår strävan efter att fortsätta bibehålla den där höga nivån jag pratar om.
     Det är – tyvärr – en skör linje, så att diskussionen lite slarvigt uttryckt … inte spårar ur.

     Och detta sagt utan att jag minns exakt vad dina eventuella nekanden handlat om.

     Vänligen
     Henrik

    • Även jag har hamnat i censurhinken några gånger. Inga mordhot jag lovar. Faktiskt inte haft en aning om varför.

 4. Sandlådenivå på de beslutande geyndinatällning.

  ATG/Kanal75 påminner inte så lite om Östtyskland 1978. Precis samma naiva tro att staket/munkavle/hot om sanktion/ mörkläggning och toppstyre ska motverka allt som rubbar deras cirklar.

  Att Kanal75’s agerande är en direkt order från ATG’s topptjänstemannakorridorer råder ingen som helst tvekan om, men precis som för Honecker kommer Skarpen med anhang inom kort få klart för sig att det nog är bättre att på sikt öka sin egen konkurrens-dragningskraft istället för att prumpet sitta på arschlet och gnälla på att nån annan också leker i sandlådan.

 5. Det är exakt den här typen av agerande som kan få en att lägga ner hästägande, uppfödning och spelande hos kommunistdiktaturen Svensk Travsport med sitt dotterbolag ATG eller om det är tvärtom, jag är så in i helvete trött på deras agerande att man verkligen funderar allvarligt på att bara skita i alltihopa. Om 4-5 år, max 6-7 år så är travet fullständigt marginaliserat och näst intill dött. Detta är till 90% den nuvarande katastrofala ledningen i ovan nämnda kommunistpacks fel.

 6. Nu får det snart vara nog med dessa diktaturfasoner! Blir så hjärtinnerligt trött och travintresset fick sig ännu en törn.

 7. Otäckt är bara förnamnet, av flera skäl. Och pinsamt inkompetent. Det fria ordet betraktar jag som mycket starkt förknippat med den demokrati som råder i vårt land, och det är precis den delen man ger sig på genom att försöka sätta munkavle på ”frispråkiga” journalister, försöka lägga orden i andra journalisters munnar och att nu försöka styra vilka medier travvänner ska läsa. Sådant agerande har inte ett skvatt med konkurrens att göra, det är något helt annat.
  Det kommer inte att gräva några hål i travsportens fickor, men nu säger jag upp mitt ATG-konto.
  Jag vill inte vara kund hos ett bolag som beter sig på det sättet.

  • Välkommen i klubben, det var länge sen jag sade upp mitt konto. Spelar när andan faller på hos ombud och det funkar precis lika bra utan ATG-kort. Sparar dessutom lite pengar eftersom det inte längre blir några spontanspel via atg.se. Den dagen det blir tvång att ha ATG-kort för att registrera sina spel, lägger jag ner helt så länge diktaturen frodas hos ATG.

   • Jag borde också ha gjort det för länge sedan, men nu är det iaf gjort. Själv kommer jag att köra Legolas för sakens skull, men det finns mycket som tyder på att ATGs/STs ”krig” i slutändan kommer att innebära att jag slutar med trav helt och hållet. Jag vill inte se deras tv-sändningar, läsa deras tidningar eller spela via deras spelbolag. Då blir det inte mycket kvar.
    Kan jag inte stötta sporten utan att samtidigt stötta hur ATG och ST drivs idag, så kan det lika gärna vara.

 8. Den stora besvikelsen är väl ST och dess styrelse, Alaviuhkola, Adielsson m.fl har ju levt med travsporten länge och man förvånas att ingen av dessa vågar sätta ned foten. ATG’s ledning är ett hopplöst fall och förmodligen åker man ut om man på något sätt ifrågasätter Skarplöths åsikter. Känslan var väl redan från start att det var en felrekrytering, ingen förankring i travet eller sport överhuvudtaget.

  Har Trottosport inte försökt få någon intervju med någon i styrelsen, då inte bara kring att ni åker ut från Kanal75 utan också detta med meningslösa stämningar i namnfrågan och allt annat konstigt. Eller är det munkavle på de enskilda styrelseledamöterna och bara Ljungkvist som får uttala sig. Det börjar bli dags att tvinga ut ST’s styrelse på banan, det finns många frågor att ställa.

 9. Kan hålla med dom flesta av inläggen här,det börjar bli mycket nu runt travet,det jag vill se nu är hur stark är kårandan bland skrivande travjournalister?Nu kanske det är dax att sätta ner foten o visa att detta beteende är inte acceptabelt ,gör ett upprop genom journalist klubben o se till att det under en veckas tid inte skrivs en rad om trav i nån av våra stora kvällstidningar o lokal press,inga tips ingenting,förutom travronden som förmodligen kommer försvara Kanal 75 beslut,men det blir nog som med alla protester mot den senare starttiden,som just inte blev nå annat än protester o gnäll,fanns ingen inom travet som våga sig på en bojkott,kommer bli samma om detta,mycket tyckande o liten handling,Mvh

 10. Ni får gå genom respektive travsällskap , eller har ST satt munkavle/ mediadelningsförbud även på sina ägare ?

 11. Okey,att hindra,motarbeta,stoppa,baktala Legolas gör det hela mycket enklare för mig.Spelar för en femhundring i veckan och har gjort detta i ett antal år.
  Jag har aldrig haft höga tankar gällande tilldelningen av prispengar till hästägarna.En omsättning
  På 12 miljarder och prispott på runt 600 är bara detta att betrakta som en ren och skär skandal,så
  Efter moget övervägande så ämnar jag i fortsättningen att spela mina surt förvärvade pengar på Legolas,som har en helt annan syn på hästägarna

 12. Kanal 75s hållning till LP och Ingvarsson är bara ynkligt. Punkt. Men att demonisera ST/ATG och tro att ett osynat spelbolag som Legolas ska göra det bättre för hästägare från sin skattemicklar horisont på Malta är bara dumt. Och att styrelsemedlemmen på ST, Erik A ska gå in och mickromanagera bildtillstånd hos Kanal 75 är i bästa fall naivt. Argumenten för att spela hos Legolas istället för ATG är hjärtskärande. Förvirrande. Så mycket ilska. Men naturligtvis verkligt för den som har kroknat på ATG och vill straffa dom. Bon!
  Men vi som älskar hästsporten måste förbättra under de paraplyorganisation som finns under ST. Transparens. Kunnighet. Snegla på andra länder vad dom gjort för fel och … rätt. Och skaffa en PR avdelning som förstår att Trottosport är en blogg för spel och hästälskare och ingen motståndare. Poursuiviez votre important travail, mes amis.

 13. Jack, du ger intryck av att inte vara 25 år gammal, ändock har du inte genomskådat hur ATG/ST och övriga organisationer fungerar? Det GÅR inte att påverka genom politiskt när cementen gjutits runt stolarna, för de sittande röstar endast in sig själva, samt de som anpassar sig till rådande klimat, vilket med all tydlighet påvisades när RST väckte den självklara frågan om oberoende revision av såväl ATG som ST.
  Transparens vill ingen i någon av Styrelserna som sitter och har suttit ha, för hur skulle det se ut? Då måste de motivera, visa utredningar och förelägga underlag för sina beslut, hur gör man det med SHL, Boost, Top7, Ändrade starttider osv ?
  Således är mottot ” Omerta”

 14. Och Legolas är svaret? Grow up, Hatten. Det finns inte total transparens i ett enda bolag i Sverige. Det är en del av affärsidén. Och något mer demokratisk organisation än ST får du nog leta efter. Cementstolar eller inte. Att lämna över allt i händerna på Rune A, 74, är inte framtiden. Det begriper nog du också…

 15. När man ser på vad ATG/ST tycker är OK genom att de inte agerar trots att de rimligen ser vad som pågår, får jag ibland uppfattningen att det man egentligen är rädd för är att de skall tappa kontrollen över hela kedjan av pengar. Det är ju den kontrollen som är deras maktbas idag.
  Att låta bolag som inte tänker ge en enda spänn till travsporten bygga upp sin kunddatabas därför att man lägger alla resurser på att stoppa ett bolag är det som verkligen kommer bli förödande för Travsporten när ATG:s omsättning halveras på ett par år efter licensinförandet. Det betyder att 20 banor får läggas ned, och på det som blir kvar blir prispengarna starkt decimerade. Att skydds sin maktbas, att inte inse vem den verkliga fienden är och istället dumdristigt dra ut i strid mot en aktör som söker samarbete. Har de verkligen mandat för det?

 16. Att inte tillåta en oberoende revision är inget annat än skandal, och späder bara på misstroendet mot ATG/ST och känslan av att döljer saker. Anställningsavtal samt avtal angående pensionsvillkor skulle vara väldigt intressant att skärskåda när det gäller ryggkliarna, men detta får de panik när det kommer på tal. I denna typ av organisation där det inte är någon som direkt äger pengarna brukar en rutten kultur frodas som mest, jag är helt övertygad om att så är fallet när det gäller ATG/ST. Mycket beroende på deras totala panik när en oberoende granskning förs på tal.

 17. Tyvärr är det nog så att ATG och ST har förberett sig på en ev avreglering av spelmarknaden gm inköp av ett stort antal munkavlar, när de istället borde ha agerat stenhårt för att i förhandlingarna med staten skapa vettiga villkor, så att de hade kunnat erbjuda spelarna rimliga odds. Allt fler spelare har under en längre tid hittat mer spelvärda och mer eller mindre kompetenta alternativ i form av konkurrenter som RaceBets, BetFair och Unibet. Under tiden har ATG/ST stoppat huvudet i sanden, levt kortsiktigt och hoppats på mirakel (läs ”pokalåret”) medan spelarna flyr. Skäms de nu för att de inte gjort en egen ”Legolas”?. Kan det vara som så ofta förr, att inkompetensen försöker försvara sig mot kompetensen med ojustheter, klen logik och hänadsväckande underskattning av såväl kunder som konkurrenter?

 18. Ptja…

  Jag skrev ett inlägg här på trottosport för en liten tid sedan. Höll mig till ”topic”, hade en vänlig ton och var saklig.

  Jag var i inlägget kritisk till ATG och Kanal75, angav varför, och/men avslutade med en fundering kring hur många arbetstillfällen inom travsporten som riskerar att försvinna iom ”avregleringen” av spelmarknaden och lanseringen av bl.a Legolas.

  Tänker att detta perspektiv helt försvunnit i den oftast rimliga kritiken mot ATG.

  Av någon anleding så modererades detta mitt inlägg bort.

  Tycker Persson & Ingvarsson att just detta perspektiv behöver lyftas?

  Finns det tillräckliga konsekvensanalyser av vad som kommer att hända med jobben inom travnäringen framöver?

  Och då menar jag givetvis inte jobben i Hästsportens Hus…

  Mvh

  Sigge, amatörtyckate & staketkusk sen Mustards tid.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar