Lite i skymundan har ATG infört avgifter för Harry Boy-spel och Top 7 på nätet. En smyghöjning kan man nog kalla det. Spelbolagets marknadsförare har inte varit särskilt ivriga i sina försök att berätta om detta för spelarna.

När jag idag, på morgonen, beställde ett Harry Boy-system på atg.se för 100 kronor fick jag ”bara” streck (hästar alltså) till ett värde av 96 kronor. Fyra spänn försvann i avgift.

På det kvitto jag erhöll framgick dock inte att en avgift på fyra kronor hade tagits ut. Jag behövde gå till ”Kvittodetaljer” för att hitta uppgiften om att jag hade betalat en avgift. Man kan väl säga att ATG hade gömt den upplysningen i det finstilta.

Efter en stunds aktivt letande hittade jag också (under rubriken Nyheter på ATG.se) en notis om att en ”mindre avgift” har introducerats i digitala kanaler på spelformerna Harry Boy och Top 7.

Enligt ATG är skälet att spelbolaget vill harmonisera priserna i butiker och online.

Det låter som ett ädelt motiv. ATG-ombuden i butikerna, dessa travspelets viktiga ambassadörer, har länge misshandlats och kanske försöker nu ATG höja humöret hos dessa.

Samtidigt kan man fråga sig hur många spelare som avstår från att köpa sina Harry Boy-spel på nätet för att betala samma avgift inne i en butik?

De flesta som börjat handlat Harry Boy på nätet lär nog fortsätta med det.

Och jag kan inte frigöra mig från tanken att ATG inför nya avgifter för att tjäna pengar. Även om det inte är särskilt stora pengar det handlar om den här gången, de flesta Harry Boy-spelarna köper redan sina system i butiker. Och Top 7-spelarna är ju inte särskilt många.

Vad blir då nästa steg?

Kommer ATG att fortsätta att ”harmonisera priserna i butikerna och online” genom att införa avgifter på alla spel som görs via nätet, via atg.se? Att nätspelarna kan komma att tvingas betala samma avgifter som spelarna gör i butikerna, hos de fysiska ombuden.

Då kan vi börja prata om stora pengar, många miljoner varje vecka. Kanske är det vägen att gå för att att ATG skall kunna slussa pengar som räcker till många pokalår?

Men hur reagerar spelarna i så fall?

Att ATG nu valde Harry Boy-spelarna, som en testballong, var ganska självklart. De spelare/kunder som köper en Harry Boy är inte särskilt ”priskänsliga”. De bryr sig inte om de får ett streck mer eller mindre på sin kupong.

Just idag tillhör jag den skaran.

LP

 

18 KOMMENTARER

 1. Tyvärr sådant bolag som saknar konkurrens kan ägna sig åt. Då blir det alltid sämre för kunden. Först 35% spelavdrag och sedan 4% i avgift. Världens bästa spel 🙂

 2. Det ligger en liten grön blänkare överst på atg.se: Nyhet: Loppkommentarer och vagninformation för dig med Live Premium samt förändringar av Harry Boy. Mer information under Nytt på ATG.se (Läs mer)
  Men visst är det ett sätt att håva in lite extra pengar till pokalåret. Många bäckar små, som man säger.

 3. En sak är klar, ATG lär inte finnas kvar om 4-5 år. Tyvärr blev Legolas en stor besvikelse så vi får vänta på detta med att större bolag eventuellt kliver in på travarenan om nu spelutredningen blir verklighet. Hur tänkte egentligen Legolas, enligt Rune A så har han satsat några hundra miljoner på utvecklingen. Trodde man på fullt allvar att spelarna skulle hoppa över med automatik ? Det är visserligen helsidor från Legolas i dagspressen men inte ens jag som är spelintresserad orkar läsa. Det självklara hade varit att vattna i några miljoner i potten varje vecka under något halvår, då hade förmodligen omsättningen dragit iväg en del. När man väl som spelare tagit tröskeln in i nytt spelbolag så rullar det sedan ofta på.

  För övrigt är det minst sagt häpnadsväckande att man kan introducera avgifter för nätspel. Tvärtom går det mot att nätavgifter försvinner generellt inom handel, fraktkostnader tas bort osv.

 4. Som butiksspelare är mitt medlidande begränsat om även nätspelarna påförs avgifter. Förståelsen från nätspelarna har varit tämligen obefintligt inför det faktum att den som av olika skäl anlitar ATG-ombud för sitt spel får betala en avgift för insats och på eventuell vinst. ”Tyvärr ekonomiskt ogenomförbart” har det högdragna svaret från nätspelarhåll varit för varje förslag om att slopa den avgiften. Man har därvidlag låtit som talespersoner för ATG, som man annars inte drar sig för att kritisera vid åtgärder som drabbar dem själva.

 5. Skarpen å hans gäng gör vad som helst för å tjäna pengar – och för att i sista ändan täcka kostnader för administration. Finns ingen gräns för Hybris-tänket – MEN – för en gång skull anser jag att man är rätt ute, och inte för att ATG ska få in mer pengar och ur rättvisesynpunkt, utanför att vi skall få tillbaka utdelningsnivån på våra undervinster på streckspelen. Så jag ser gärna en kupongavgift på V75 på nätet – eller höjt radpris.Allt för många stora reducerade system som tar för stor del av undervinstkakan. Totalt meningslöst att satsa 500, 1000 eller rent av 1500 rakt system på V75 med dagens utdelning på sex och fem rätt. Du hamnar i ingenmansland. Jackpottrisken dessutom alltid överhängande, särskilt om du lirar favoritbetonat. Jag gillar V75 Grand Slam, tycker det är rätt radpris, kan ge bra betalt även om du bommar lite – som man oftast gör.

  ps 600 000 system ggr 2 kronor var ger en del till ATG ds

  • Alla som skrek om att storspelarna tog för mycket av potterna på endast 7 resp 8 rätt, får betala nu när man med jokersystemen dammsuger alla pooler! Bara att införa 7 och 8 rättspotter igen,så att dom som spelar lite mindre kan åtminstone kan få tillbaka sina pengar! Pokalåret löser man nog inte med en avgift, man får nog byta ut och skicka hem 80% av personalstyrkan i Silvergrisen om man ska komma till rätta med vår före detta fina sport!

  • Om de låga utdelningarna beror på fil-spelade system ( alla är inte spelade med Jokersystemet så ”Jokersystem” är ett dåligt namn ) så är det märkligt att de inte syns mer i vinstlistorna än vad de gör.

   Nej, att utdelningen känns dålig på 1&2 fel beror inte på reducerade/utskrivna/fil-spelade system! Däremot är det så att medelsystemet är dubbelt så stor idag som när V75 infördes. Och det i sin tur leder till att ALLA som får alla rätt ( och i viss mån 1 fel ) får betydligt fler vinster med 1&2 fel idag än de fick när V75 var ”nytt”.

   För att återställa balansen mellan fullpott-vinsterna och tröst-priserna måste radpriset justeras. Det var inte för inte som radpriset valdes till just 50 öre på den 1993. Nu har det dock snart gått ett kvarts sekel och en prishöjning borde genomföras. Inte för att det är ”för lätt” att få 7 rätt, utan för att minska antalet sidovinster.

   Svårare än så är det inte.

 6. ”Harmonisera”. Dessa underbara ord. Gissar att dom går kurs och tycker att dom är jättesmarta. Kunderna fattar nog ingenting…

  ”prisjustering” är ett annat ord i samma klass. Ser man titt som tätt.

  Ingenting stör folk lika mycket som när man försöker dölja saker, förvilla, flytta fokus etc. Det borde man väl ha blivit varse vid det här laget. Kan man tycka.

 7. ATG började som avgiftshysteri redan när man introducerade ”Ombudstillsammans”. Där är det inte ATG längre som står för provisionen, utan det är spelarna som först får se sina insatser decimeras med upp till 15% som organisationen som lägger spelet roffar åt sig. Sedan tar ATG 35% av det som blir kvar.
  Nu kommer det på Harry Boy och Top7 som läggs på nätet, och för ATG är det här fina pengar. Dessa pengar är ju inte spelomsättning, så ingenting behöver betalas ut till spelarna, och ingen skatt behöver man betala. Inte ens moms.
  Genom åren har ATG drygat ut sina inkomster med många miljoner per år genom kupongavgifter, men också genom att sälja konsertbiljetter, tågbiljetter och kontantkort till mobiltelefoner. Det har man inte pratat så högt om utåt. En halvkryptisk not i årsredovisningen bara.

  Mitt grundtips är att ATG kommer att försöka införa mer avgifter framöver.

 8. Enär ATG inte är kapabla till att utveckla spel, eller skaffa sig nya kunder, blir det befintliga spelare som får betala det galopperande kostnadsökningen. Vilket kommer i slutändan att innebära att allt fler kommer sluta spela, och därmed moment 22. Katastrofal utveckling, men det bryr sig inte dagen styrelse om, för långsiktighet är inte vare sig ATG eller STs styrelse bekymmer, de vill endast sitta vid grytorna ett år till om möjligt.

 9. Vi som spelar enkelrader kommer förstås att sluta lira. 50 öre per kupong och sen fyra spänn fär att lämna in den.

 10. Jösses vilket jävla gnäll för några ynkliga kronor, och att det inte finns varningstext med stora röda bokstäver på prishöjningen.. köpte Corflakes i går paketet var höjt med 4,30:- inte fan satt där en lapp om det. Ni kan inte ha många problem om detta jagar upp er. Väx upp

  • Svårt att tro att Ica, Coop, Willys eller vem du nu syftar på har höjt priset på Corn Flakes från ”ena dagen till den andra” med 4:30… Möjligen 1kr men knappast ens det…

  • Å andra sidan kan du gå till en annan affär och köpa andra cornflakes till ett annat pris. Eller välja en annan sort. Livsmedel är dessutom en lång kedja där alla leverantörer ska ha betalt på vägen. Du kan inte jämföra äpplen med päron.

 11. Men! Jag fattar inte helt… Det har ALLTID varit 96kr system när du lirar 100kr Harry ju… Annars så får du ett skit konstigt system, om du lirar för hundra. Detta är inga nyheter direkt

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar