Stalldörrarna bommades igen: Sören Nordin, i egen hög person, klev upp på pallen utanför sitt lilla stallkontor och tittade ut över församlingen. På den tiden värmdes alla hästar före det första loppet.

Ett antal äldre, och medelålders, män stod tysta, andäktigt väntande på Sörens lilla predikan.

Så såg det ut på den tiden då Sören Nordin dominerade den svenska travsporten. Han skulle informera om kvällens chanser inför den lilla gruppen. Exklusiv information avsedd enbart för Sörens egna hästägare.

Banne den som smög in i stallet utan att tillhöra den utvalda skaran. Med sin örnblick upptäckte snart Sören en objuden gäst och skickade honom medelbart mot stalldörrarna.

Med vakna ögon och nytvättade öron lyssnade hästägarna, de sög in Sörens visdomsord, antecknade i programmet. Förutom Sörens barska stämma var tystnaden total.

Efter genomgången vandrade herrarna iväg mot sina stamställen på Solvalla. Väl medvetna om att de då hade ett informationsövertag mot alla andra som skulle spela på Solvalla denna kväll. Sörens egen information skulle hjälpa dom att lugga motståndarna i spelluckorna.

Idag ser det av naturliga skäl helt annorlunda ut. Även om det finns dom som fortfarande kan inhämta exklusiv information vid några enstaka tillfällen är det mesta numera ”allmängods”.

Vi lever i ett informations- och kommunikationssamhälle. De tekniska landvinningarna innebär att så gott som alla kan få all information samtidigt – på gott och ont.

Har det kanske gått för långt, ställs det för stora kvar på tränarna som tvingas dela med sig av allt, precis allt. Och nåde den tränare som glömmer något.

Är det så numera att det är viktigare vilken vagn som de tävlas i än vilken häst som tävlar i just den vagnen?

Detta är ett av våra ämnen veckans podd där vi också pratar om framgångsrika amatörer genom åren. Och så lite om när en förbannad Jos Verbeeck letade efter Ulf Ohlsson som då redan i ilfart hade lämnat Vincennes.

Lyssna här:

Acast:
https://aca.st/aeed89

Itunes:
ingvarssonoperssonloggan liten

 

17 KOMMENTARER

 1. Ja, jag tycker faktiskt det har gått för långt med informationskraven. Lider så smått med de som lagt hundratusentals kronor på sin häst och borde ha rätt till en liten guldkant, men när det är dags för start så står landets spelarkollektiv och begär att få samma information som ägaren. Kanske ett utslag av nivelleringsivern i vårt land?

  Har förresten ett blygsamt förflutet som hästägare själv, men jag var nog som Claes Erikssons beiga Volvoägare i Macken – han som försökte ge så lite väsen från sig som möjligt och därmed blev närmast osynlig. Jag såg med skräck och lite avund på vissa hästägare som gjorde entré i stallet som operetthjältar, trots att de långt ifrån alltid hade stallets stjärna. Men det var de som fick uppmärksamheten och den bästa informationen…

  • Ja självklart borde dom det. Eller som med börsbolag, fattar inte varför alla ska behöva få veta allt om deras planer och hur företaget går. De måste väl ha rätt att få hålla inne med lite information. Tänk vad mycket jobb dom lägger ner på sina företag.
   Nä usch för den svenska avundsjukan.

 2. Inför som det är i många andra sporter, en standardutrustning. Vanlig sulky och skor på alla hästar året om. En annan vinning blir att det går lite långsammare i loppen och hästarna håller bättre.

 3. Vad har fått för långt? Krav på fakta?
  Balansinformation
  Huvudlag
  Sulky
  Med en bra app tar det tränaren 30sekunder att lämna uppgifterna.
  Som därmed är officiella och inte kan ändras.
  Intressant förövrigt att det gick utmärkt att värma samtliga hästar före lopp1, för sådant går ju tydligen inte längre.
  Solvester visar på ett inneboende motstånd mot LIKA VILLKOR som finns inom travet fortfarande, och som naturligtvis är grogrunden till travets dåliga rykte på 1900talet. Som hjälpligt tvättades bort till stor del genom Olympiasponsringen och medverkan i Tiplördag och inte minst bingolotto. Men ska travet få nya kunder (vilket de facto visat sig oerhört svårt) måste information om FAKTA vara tillgänglig för alla, utan betalning. SPELSÄKERHET.
  Hur hästar tränat och taktik är fullständigt ointressant, för det finns inget faktaunderlag för, således alltid förändringsbart inför lopp.

  • Klart spelarkollektivet ska ha all fakta, de försörjer sporten och att olika utrustning på en häst ger olika prestation/agerande ska väl inte ens behöva diskuteras 2017. ”Bevisen” är ju oändliga.

  • Angående spelsäkerhet vad anser du om att vissa kuskar anmäler sig att köra,men blir” sjuka” 8 gånger av 10 utan åtgärder.
   Veijo och Bergh i synnerhet.

   • 1,10 i odds så man är ju alltid förberedd… nä, dåligt givetvis.
    Starkt därför av Veijo att ta en längre timeout, och meddela detta officiellt. Dessutom jäkligt kul att ett par av hans hästar presterade riktigt bra igår på V64, tycker jag

 4. Åke Svanstedt är ju känd som en spelares största vän, delade ju alltid med sig av balans och info om sina hästar , i varje fall till UtlandsAffe !

 5. Vagnen gör varierande skillnad för varje enskild häst, men i vissa fall är det STOR skillnad. Självklart ska det rapporteras innan, t.ex. en timme innan spelstopp av streckspelen, minst. Svanstedts teorier ger jag noll för, den störste barfotamyglare vi nånsin haft. Och inte bara barfotamyglare.

 6. När barfotadebatten blossade som hetast fanns ”tänkare” (mest tränare givetvis, men även några s.k. travjournalister) som med statistik i princip visade att alla som gick barfota INTE vann.
  Nä, eftersom det i normalfallet bara blir en segrare i varje lopp så hade de givetvis rätt i detta…

  Vad infokraven från spelarkollektivet handlar om är ju att få göra sin egen bedömning hur man vill spendera sitt försörjningsbidrag till sporten, med hjälp av historik kontra aktuell info samt egen känsla av hur utrustningen kan tänkas påverka, och varför denna info inte ska finnas tillgänglig för alla som önskar den begriper då inte jag, i dessa informationstider med öppna kanaler att sprida i.

  Detta behöver inte alls vara på ”bekostnad” av de som ”finns mellan skalmarna”, de underbara hästarna, utrymme finns att hylla även dessa för oss som så behagar, men eftersom spelet står för elförsörjningen i ankdammen ska väl inte de som försöker värdera sina spel åsidosättas och t.o.m. ifrågasättas.

 7. När Sören Nordin sa plus plus om en häst var det bara att lira.
  Om den sen bara gav typ 1.43 så fick vi vara nöjda med det.
  Bättre än bankränta som en av E – läktarens storspelare sa……!

 8. En gång för snart 50 år sedan smet (ej hästägare) jag in i för att lyssna på Sörens genomgång. Efter att han klivit upp på en stol blickade han ut över församlingen och med barsk stämma ifrågasatte han om alla verkligen var hästägare. Det krävdes mycket av mig för att stå kvar. Den här kvällen vann Sören fem lopp och informationen han gav om dem var plus plus som Lasse skriver här ovan. Bättre än bankränta var ordet.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar