Det var rent ljuvligt att se honom igen. Så där så att det knöt sig både i magen och i det närmaste hela kroppen.

Se och uppleva honom – där han hör hemma.

Som vinnare. I strålkastarljuset. Som den champion han är.

Efter två plumpar i rad i de större sammanhangen, förlusten mot Odin Tabac i Umeå (där han dessutom förlorade andraplatsen på sin galopp 20 meter från mål) och tredjeplatsen i ännu en sumpad chans att ta hem det största i elitsammanhang, Elitkampen på Solvalla, så återtog han befälet i kallblodssporten i går.

Allas vår Månprinsen A.M.
I Almsvartens Äreslöp på Bjerke.

Fast … hur är det egentligen med det där numera?

Är han ‘allas’ fortfarande?

Jag kan såklart ha väldigt fel, men det känns inte riktigt så. Inte på samma sätt längre.

Efter den där berömda incidenten med Gunnars sambo och Månprinsens ägare Anna Maria Öberg på Dannero hösten 2015; med efterspelet som följde, i det i jämförelse med många andra i sporten tuffa straffet, som blivit till en konsekvens i deras nuvarande ställningstagande kring att ”hålla sig för sig själva” och i stort sett vara otillgängliga för media. Så har det hänt något ”i luften”.

Det är oändligt tråkigt. Hela saken. Att den alltid så folkkäre och fina människan Gunnar Melander inte kan komma fram mer. Att Öberg, som ju blivit straffad tillräckligt kan jag känna, fortsatt verkar ha så mycket agg emot sig. Även om hennes tilltag där och då inte gick att acceptera, så känner jag en stark olust kring mycket av ordalag och behandling hon fått utstå längs vägen. Och fortfarande får.

Det är trist, mycket trist, att Melander/Öberg valt den väg de gjort. Samtidigt som jag kan ha förståelse och känna sympati för den.

Själv gladdes jag hur som helst lite extra i går. Av precis alla anledningar.

Inte minst åt Månprinsens insats naturligtvis. Så alldeles enastående bra han var. I sin kraftfulla stil, sin vägvinnande aktion, i sitt så vackra yttre, i ett lopp som i det närmaste utvecklades till ett det inte skulle kunna gå att vinna.

Om man inte är just Månprinsen A.M. alltså.

Som den champion han är.

Till sist: Har ni inte lyssnat på min långintervju med Gunnar Melander från 2015 så finns det en sådan här.

Henrik Ingvarsson

Foto: KANAL75

Intervjun med Gunnar Melander här:
https://www.acast.com/varvetrunt/-7-varvet-runt-med-gunnar-melander

11 KOMMENTARER

 1. Det ligger mycket i vad du skriver !!
  Detta vacka superkallblod har kommit i kläm av denna affär o får nog aldrig folkets kärlek som andra stora kallblod vi haft trots en utstrålning som är närmast magisk.
  Synd är ordet!

 2. Märkligt att det ändå duger att teve-intervjuas efter en seger.
  Och skulle alla bojkotta media för att ordningsregler har följts vore det inte mycket kvar av sporten i slutändan, och de ord som AMÖ för övrigt uttalade om andra tränare som ”bara medicinerade och startade ofräscha, sjuka, skadade hästar som sen blir borta ett år” – i en stallbacksintervju ang Månprinsen med Matteus – det var inte vare sig vackert eller begåvat.
  GM däremot har jag alltid sett som en hedersknyffel som nu tyvärr dragits in i något han knappast hade hade kunnat drömma om.

 3. Jag tycker nog Månprinsens plumpar till viss del går att koppla till sprinterdistansen. Hästen är väl ingen sprinter och medel eller stayer passar nog bättre, konstigt nog verkar det mest skrivas ut penningstinna lopp för just 1609 meter. Men kallblod är ju oftast mer starka än speediga så varför är det så ?

  För övrigt så tycker jag detta med Melander/Öberg var en cirkus initierad och påhejad av media. En okänd hästägare som begick ett misstag blir lätt en perfekt hackkyckling. Som skrivits så många gånger tidigare så styrs diskussionen av ett fåtal, är det bara jag som tycker Skoglund borde ta ett break från ATG-sändningarna. Framförs åsikter som han/ATG inte gillar så bryter han in direkt. Det skulle aldrig inträffa i fotboll eller andra sporter, där experter/kommentatorer ofta ventilerar helt skilda synpunkter på situationer.

 4. När man valde att inte tävla i Sverige under hela Öbergs avstängning så tror jag man sköt sig själv i foten gällande folkligheten. Tyvärr.

 5. Skoglund givetvis rädd att få sparken av Skarplöth vid kritik av ATG å ST. Är inte han det är fel på, utan Ledarna tyvärr, byt ut dom istället, travet är inte nån DDR lekstuga som dom tycker

 6. Blev rätt sur på Melanders körning i sprinterloppet på Solvalla, men när han i segerintervjun igår tog på sig missen på Valla smalt mitt klander bort. Alla kan göra fel, och det är stort att stå för sina missar.

 7. Tja det finns nog andra älskade hästar som har ej så älskvärda ägare. Men de har väl vett att hålla sig anonyma.

  Men sen finns det tydligen de som lyckas ta sina tveksamma sidor helt ut i offentligheten. Så kan det va.

 8. Spyr lite över travets ständiga tjat om ”folkets häst” hit och dit. Så fort det dyker upp nån särling från skogarna som har en hyggligt bra häst så ska det stimmas om detta förbannade ”folkets häst”. Ger mig absolut noll och inget. Nu är i och för sig Månprinsen mera än en hygglig häst, men det finns andra exempel som är direkt dryga att behöva genomlida.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar