Inbjudna topphästar, en samling stjärnor.

Det trodde vi, åtminstone de flesta av oss. Då visade det sig att två av de tio som kände sig kallade var helt överlägsna de övriga i Oslo Grand Prix

Genom diset på det regndränkta Bjerke nådde Twister Bi mållinjen först, strax där bakom Lionel; sedan kom ingen, sen kom ingen – och så då favoriten Aubrion du Gers.

Möjligen finns det förklaringar i form av att D.D.s’ Hitman blev grovt störd tidigt i loppet och att Volstead fastnade bakom en på upploppet så gott som stillastående Dante Boko?

Med facit i hand kan man nog konstatera att Bjerke inte hade skickat alla sina inbjudningar till rätt adresser. Carabinieri var en av de som ratades i slutändan. Jag är övertygad om att Peter Untersteiners häst hade varit en mer attraktiv gäst än flera av dom som nu deltog. Han hade slagit de flesta i detta gäng.

Hur som helst så blev det en härlig mellan de två överlägsna hästarna. Och till slut blev det alltså Twister Bi som vann. Perfekt framlotsad av Christoffer Eriksson som med en effektiv finish sänkte den tappre Lionel.

Egentligen avgjordes dock loppet redan efter 100 meter. Det var då Eriksson lyckades lirka ned sin häst i andra par utvändigt, precis före Lionel. Den positionen blev så småningom guld värd när Lionel hade avancerat fram utvändigt om ledande Dante Boko då ett drygt varv återstod.

Runt slutkurvan sågs bara två hästar med vinstchans, i ett internationellt storlopp med idel topphästar (som vi trodde)!

Just nu är Christoffer Eriksson kusken som alla pratar om, som många ägare och tränare gärna anlitar. En av dom är Jerry Riordan som tränar Twister Bi.

Så lät det inte riktigt i slutet av förra sommaren:

”Många snackar om att Christoffer Eriksson som toppkusk! Lågnt kvar efter att ha sett detta 3-årslopp”.

Det skrev en av våra tv-experter på twitter i augusti ifjol. Christoffer hade då missat med en häst som efteråt visade sig vara sjuk.

Sedan dess har uppenbart den försynte skåningen lärt sig en hel del. Han har, bland många andra segrar, vunnit Axel Jensens minneslopp med Twister Bi, Criterium Continental på Vincennes med Treasure Kronos, Seinäjoki-Race med Twister Bi och Kungapokalen med Diamanten. Har har dessutom varit med i Prix d´Amerique och varit finalist i Elitloppet.

Också segern Oslo Grand Prix.

Jag dristar mig till att påstå att Christoffer Eriksson numera är en toppkusk. Vilket inte minst visas av att han ligger femma i Sverige när det gäller inkörda pengar, strax bakom fyran Erik Adielsson. De övriga som ligger före är Björn Goop, Örjan Kihlström och Ulf Ohlsson. Grabbar som är etablerade i eliten sedan många år tillbaka. Christoffer är före stora namn som Peter Untersteiner, Johan Untersteiner, Johnny Takter och Jorma Kontio.

Göran Antonsen har också ifrågasatts som kusk. Åtminstone i internationella sammanhang. Nyligen vann han Olympiatravet med sin Lionel och igår gjorde Göran vad han kunde för att vinna Oslo Grand Prix. Någon annan hade inte gjort det bättre.

Det är faktiskt aningen befriande att den lilla klicken av toppkuskar, som ofta dominerar, späds ut en aning.

Your Highness blixtrade till i Olympiatravet där hon blev tvåa i bakom Lionel. Sen dess har hon galopperat i Copenhagen Cup och igår blev Your Highness sjua i Oslo trots ett närmast perfekt lopp. Det känns som om det åttaåriga stoet har sett sina bästa dagar på tävlingsbanan efter 25 segrar på 57 starter och drygt nio miljoner i insprungna pengar.

En enastående karriär som närmar sig slutet?

Samma sak med B.B.S. Sugarlight. Trots att hästen var utan seger tidigare i år fick han vara med i Oslo Grand Prix. Där blev det en ny motgång när han bara hade den helt uppgivne Dante Boko bakom sig i mål. Det kanske är dags att söka lite mer lämpligt motstånd för B.B.S. Sugarlight framöver?

Till sist: Carl-Johan Jepson är en annan kusk som börja närma sig toppen. Igår skrällvann han på Bjerke med Rekord Rune och den segern förde upp Jepson till tionde plats bland kuskarna som kört in mest pengar. Före en hel rad av storheter.

LP

Bilder från Bjerke: Kanal 75.

Läs också:

Christoffer i Sverigetopp

 

20 KOMMENTARER

 1. Men samma väg som Christoffer Eriksson gått i rätt riktning har Adrian Kolgjini gått i motsatt riktning. Kolla hans senaste styrningar det är helt otroligt att ingen expert tar upp detta. Kolla hans senaste storlopps statistik. Kolla hans styrningar hela Elitloppshelgen . Så dåligt påläst i loppen . Han har en taktik det är att ge sig iväg i fel tillfälle fram i dödens och får sedan en iskall häst. Detta slår aldrig fel. Han kan inte hålla sig han bara måste fram i dödens trots han sitter bra på det i 2 ,3 dje ut tex . Han ger aldrig hästen ett uppbyggnadslopp chansar lite och se om det kan lösa sig . Tur de har bra hästägare. Kallar någon detta taktik och att detta är bra kuskinsatser då vet jag inte vad dessa experter har sätt och det värsta av allt ingen vågar kritisera . Då är man ingen expert. Varför tar ni inte upp detta ? Kör man så många bra hårt spelade hästar borde någon reagera . För ni reagerar ju på att Christoffer är en toppkusk . Och att Huselius sågade detta.

 2. Kan hålla med om att Adrian återgått lite till farsgubbens körstil av ngn anledning kanske lite övertro på hästarna .
  Problemet är att även om han når ledningen har han en tendens att köra ngn längd före övriga fältet som han alltid hade bästa hästen , Problemet är att det blir mjölksyra 9 gg av 10 vid upploppet just nu.
  Men sedan verkar stallfomen (sjukdom/foder??) vara ytterst frånvarande.
  Nu går det lika dåligt som det gick bra tidigare av året men jag tror än Adrian snart visar framfötterna igen.’
  Mosaiken såg bra ut innan galoppen så det kan ändras snabbt från fiasko till succe kanske redan till helgen

 3. Framgång föder framgång, det är ett välkänt statement. Vidare behövs lite tur i början och få chansen hos någon större tränare. Ett bra exempel är Kim Eriksson, många tyckte ( även jag) att han bara hade en taktik, full rulle i biken mot spets och sedan ofta trött häst. Men med förtroende från en del tränare ( bl.a Bergh) så får han köra all bättre hästar och har nu utvecklats till en stabil kusk. Christoffer har haft Riordan i ryggen hela tiden och trots en del missar i början så har han fått fortsätta köra stallets stjärnor, det har betalat sig för båda två vilket är välförtjänt.

  För övrigt är det bara att hålla med Jonas om Adrian, är det farsan som ger körordern full rulle i varje lopp ? Att se Dante Boko närmast ”parkera” på upploppet igår var inte roligt, frågan är hur det slår på hästens psyke. Det körs ju mängder av storlopp varje år och om man sitter fast några gånger med pigg häst så får man förr eller senare betalt i form av segrar.

 4. Det kan vara så enkelt vilket jag tror att många av hästarna igår inte gillar smetig bana,lika för alla JA men går inte att frångå att det inte passar alla. Så tror jag bar fallet igår,annars var dom flesta hästarna sjuka och hur sanolikt är det?

 5. Vet inte Ulf Ohlsson hur Jos kör?? Ta upp och släpp ner Belgaren och du har en kanonrygg nä buhubuhu han körde på mig.. lunchlopp på Dannero är nog att föredra jämfört med dom stora scenerna för kvantitetsuffe. Och varför släppte han 3 längder på Lionel i starten?

  Har ST smittat ner Kolgjinihästarna med något efter att Ludde skrev avtal med Legolas.bet?

  • Jag håller med. Om du vill vara med i loppet får du släppa ner och få bästa ryggen, annars blir det klipp och gunga som nu. Jag tycker det var orutinerat av Ohlsson.

 6. Kanske delvis OT men det har varit intressant att läsa de twitter som kommit in på tgn.no om OGP-dagen. Där är det som inga svenska ekipage varit på plats, Örjan och Björns prenumeration på vinnarcirkeln berörs inte – allt man skriver om är smulorna som blev över som hamnade på den rätt tomma hemmatallriken. Kul med patriotism, men ibland känns brillorna väl rödvittblå färgade…

  • Björn vann ETT lopp. Knappast någon ”prenumeration på vinnarcirkeln” från det hållet. Snarare dålig utdelning då han körde ett gäng mycket betrodda hästar.

   • Jag håller med där med. Tycker han brände alldeles för mycket under söndagen, bland annat Rod Stewart som han prompt var tvungen att vinna med i försöket. Hästen tål inte det offensiva upplägget – har inte gjort på sista åren vad jag vet. Kunde blivit final och sparat krut om han kört lite mer avvaktande i rygg. Samma gäller finalen med Thai. Svarar du spets så länge bör du väl köra där kan tyckas, annars släpp med en gång? Eller?

 7. Henrik Ingvarsson skriver:

  Jonas,
  Om du anger ett en riktig mejladress ska jag förklara hur vi löser det hela.

 8. Vad ska jag mejla ? frågade varför du ej publicerade de jag skrev för fanns inget otrevligt alls. Eftersom de gick bra publicera de jag skrev innan . Men de var väl något ni ej ville publicera vad vet jag. lägger inte mer tid .

 9. Du vet ju vad jag skrev eftersom du ej publicerade detta och valde att ta bort det. Förstår då ej vad jag ska mejla? Min mailadress är rätt då är det säkert något fel för tillfället. Du ville inte publicera detta vad ska jag mejla ha ha .

 10. Christoffer är en mycket bra kusk. Vid en jämförelse med en del andra kuskar är han varken för offensiv eller för defensiv. Bra allround bedömning; han fixar både volt, auto fram å bakspår. Ser personligen ingen skillnad på nivå.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar