Det där med vilka vagnar som används i travloppen har fått allt större betydelse.

Tydligen tävlade Twister Bi med amerikansk sulky för första gången när han vann Oslo Grand Prix. Om det var avgörande för att han vann loppet eller inte låter jag vara osagt, men många anser nog det.

Spelarna har länge efterlyst information om just vilken vagn som skall användas i loppen, och hur hästarna har utrustats tidigare.

Det här med vagnar har – för spelarna – blivit lika viktigt som att få veta om hästarna tävlar med eller utan skor.

Jag blev idag uppmärksammad på att det finns information på atg.se om vilka vagnar som hästarna har dragit på i sina senaste starter. I startlistan till lunchens V4-omgång i Eskilstuna finns efter så gott som efter varje häst angivet om de har tävlat i vanlig sulky (vanlig) eller i en amerikansk bike (am).

Ett rejält steg framåt alltså. Men ändå inte. Informationen är nämligen bara tillgänglig för de som betalar för ”Live premium” på atg.se.

ATG erbjuder alltså sina kunder att köpa viktig spelinformation:

”Vill du se vagnsinfo och loppkommentarer? Köp premium”.

För premium-kunder.

 

Kan det verkligen vara rätt att spelbolaget kränger spelinformation till hugade spekulanter?

Svaret är naturligtvis NEJ. Åtminstone när det gäller basinformation som skobeslag och vagnar. Sådan information borde vara tillgänglig för alla, inte bara för dom som vill betala extra.

Det är som Per Lindén skrivet i ett mejl:

”Detta kan väl ändå inte vara förenligt med hög spelsäkerhet? Jag tycker naturligtvis att det är fel att dagens lopparkiv också är exkluderat de som inte betalar för premium men det kan jag ändå på nåt vis acceptera. Men att vagnsinfo ska vara förbehållet de som betalar kan inte vara rätt någon stans! Det är ju i dagens läge precis samma grundläggande info som startspår, distans, skoinfo etc. Vad blir nästa steg? Måste jag ha premium för att kunna se vilket lopp hästen har startat i?

Jag kan inte annat än hålla med.

Det där med lika villkor gäller inte alltid.

LP

 

36 KOMMENTARER

 1. Det borde vara likadant förfarande som skoinfon gällande vagnar och huvudlag och låt det börja gälla så fort det bara går. Vakna nu ST!!

 2. Välkommen till ATG och ST:s värld där man talar om Lika Villkor utåt, men inåt ser man till att låsa in allt så att lika villkor skall bli omöjligt. Sportdatamonopol, informationsmonopol, ensamrätt på ljud och bild, ensamrätt på att få finnas på banan, och köp upp alla speltjänster så man får monopol där också. De som inte köps upp knyts upp med tveksamma exklusivitetsavtal där ingen får samarbeta med någon annan än ATG.

  ATG har funnits snart lika länge som Östtyskland var en öststatsdiktatur. Bland massor av mer seriösa spelare och samtliga utländska spelbolag finns en stor önskan att man får gå ut och hacka ned silvergrisen som man en gång gjorde med Berlinmuren. Att samarbeta med dem går inte, för de lever i sin egna lilla värld med tankesätt som ingen normalt funtad människa hänger med på.

 3. Tack för att ni tog upp mitt mail. Nu får vi hoppas att ni genom detta kan röra om i grytan och få beslutsfattarna på ATG att förstå att detta måste vara allmän information, fri till alla. Detta tilltag ökar då inte min lust att fortsätta spela på trav…

 4. Alla människors…förlåt spelares lika värde. ALLT går att köpa för pengar. Vi har aldrig samma värde nånstans. Och väljer man en kille som Skarplöth som högsta höns måste man vara beredd på att han i alla fall försöker tjäna pengar där det går.
  Men utan att vara juridiskt insatt låter detta väldigt tveksamt. Gissar att dom får backa. Och Skarplöth säger : yeah yeah, man måste ju få försöka i alla fall.

 5. Hur ska man behålla spelare och få in nya intresserade med all denna information om skor, sulkys, huvudlag etc. Vilken normalbegåvad människa som inte har haft med hästar att göra kommer att sätta sig in i all denna information?

  Ska travet ha någon chans att överleva så vill det nog till att informationen förenklas på något sätt.

 6. Man har ju kunnat se denna information ett tag – som test – som ATG uttryckt sig – för alla. Nu är den bara för betalande. Men alltjämt får man leta bland intervjuer med tränare och kuskar för att få veta vilken typ av vagn hästen ska starta med. Den delen behöver absolut läggas till. Har man inte en informationen är det inte till mycket nytta med historiken, men så klart ska informationen visas för alla.

  Jag ser också att ATG nu börjar ta avgift för att lämna in en Harry Boy via atg.se samt att lämna in en TOP 7 med det man kallar ”Smart Autofyll”. Man motiverar det att man vill harmonisera priserna i butiker och online. Jag suckar bara och tänker att nästa steg förstås är att harmonisera priserna på atg.se på egenkomponerade system genom att ta ut avgift. Annars är det väl ingen harmonisering? Jag suckar ännu en gång.

  • Bättre ta bort avgiften i butikerna om man vill harmonisera och därmed hjälpa butiksinnehavaren som ändå inte får del av avg.

 7. Det är väl förmodligen bara är i Sverige som det kostar att få titta på hästarna i lopparkivet.
  Men man får väl vara glad så länge det är gratis att överhuvudtaget få se på loppen, det var ju inte så många år sedan som det kostade att få titta på loppen live på ATG, men det gick ju iof att skapa ett konto på Dantoto och få se de svenska loppen live gratis där istället…
  Undra hur många som just har börjat att intressera sig för trav som blivit förbannade och bortskrämda över att behöva betala nästan 1000kr om året för att få se på hästarna som man tänker spela på. Jag gissar på att det hade lönat sig i längden för ATG om lopparkivet hade varit gratis.

  • Skulle gärna vilja ha länkar till gratis sökbara lopparkiv i de andra stora travländerna, om du eller någon annan har. Det amerikanska, franska och italienska lopparkivet, framför allt.

 8. Jag tycker det är för djävligt. ATG är ett skitföretag. Antingen förbjuder man bike eller så får alla tillgång till informationen, även på speldagen. Lopparkivet kostar pengar å driva, så det köper jag – men inte detta. Å i takt med en mer konkurrensutsatt marknad ska atg inte ha övertro på sina produkter. Rätt var det är så hittar spelarna något bättre så står man där…

  • ATG kanske kan höra med killarna som sitter och fixar vagnsinformationen gratis på sin fritid, om de kan fixa lopparkivet också, så får vi ju båda delarna gratis? 😉 Skoja bara, men jag förstår ärligt talat inte vilka det är som tycker att de behöver vagnsinformationen om de inte har lopparkivet. För om man vill analysera och tippa själv så är det ju hundra gånger viktigare hur hästarna löpt och sett ut i tidigare starter än vad de haft för vagn, och om man läser eller lyssnar på någon av alla tipsexperter istället för att tippa själv så finns ju inte en chans i hel-t att man missar tjatet om de som händelsevis bytt vagn sedan senast.

  • Reklam kostar också pengar, men ibland ger utgifter en vinst i slutändan…
   Och när det gäller lopparkiven så måste ju ändå ATG filma loppen för att dokumentera resultaten.

   • Nej, ATG behöver inte dokumentera några resultat. Lopparkivet är en ren spelartjänst, som inte funnits så länge, och det har fungerat utmärkt i alla tider att köra travlopp utan att filma dem. Precis som det alltid gått utmärkt att spela fotbollsmatcher utan att filma dem.

    • Skulle ATG kunna sluta att filma loppen som de erbjuder spel på om lopparkivet gick i konkurs?
     Det är ju en kostnad att filma och sända travlopp så kanske ATG skulle kunna spara en hel del pengar på att sluta med det då…

 9. Svenska landslaget kommer inför nästa match inte avslöja laguppställningen förutom till de som köpt årskort ! Årskortsägarna får i gengäld informationen en dag innan så de hinner kapitalisera på sin unika kunskap !

  • Det mest speldrivande av allt, väl? När de allvarligaste spelarna tillhandahålls lite ”unik” information som de tror att pöbeln saknar. Rena torsktrålen.

 10. Det är trots allt enklare med fotboll. En timma innan match har man laguppställningen. Ingen som spelar med specialskor(eller så gör alla det..) eller går barfota. Inga bikes å hålla reda på, inga huvudlag heller. Man vet vem som är startsnabb på plan. Å ingen som byter till odubbat i halvlek så allt går åt skogen.

 11. Jag saknar ord för hur det känns att inte få tillgång till information bara för att jag är fattig, att jag inte har råd med travtips och den typen av info på spelarsajter kan jag köpa, men att inte få tillgång till all info på ATG:s startlistor känns fruktansvärt olustigt och rent ut sagt bedrövligt.

 12. Gratisprogrammen ska tydligen börja ha startlistor med bara hästnamnen och inga resultatrader, fr.o.m. Kriteriehelgen, allt för att harmonisera med de som spelar med text-tv som grund. (Ironi)

 13. Med tanke på att ATG ska verka i en kommande konkurrensutsatt marknad tycker jag inte det är så konstigt med dessa åtgärder. Striden med Unibet handlade ju om informationen i ATGs databaser och så länge all information ligger öppen riskerar man att den används på ett eller annat sätt av konkurrenter. Eller att spelare använder den och sedan lägger sina spel hos någon annan, utan att ATG fått något betalt för informationen man byggt upp och sammanställt. Till skillnad från namnstriden tycker jag att det här är att se om sitt hus och skydda ett stort värde man sitter på.

  Om jag förstår det rätt kommer alla spelare att ha samma tillgång till info om ”dagens” lopp, medan de som vill botanisera i arkiven/historiken får betala för det. Ser inget kontroversiellt i det. Och lika villkor? Man kan köpa sig mer info än som finns på ATG genom travtidningar, speltjänster och annat. Så jag förstår inte riktigt det argumentet.

  • Håller med…tror att många ovanför missuppfattat detta och jämför med skoinformationen inför ett lopp.

  • Om något enda spelbolag skall ge ST en endaste liten krona när licenssystemet är infört så kan naturligtvis inte hela sportdatabasen ligga hos ATG. Den måste ligga hos ST och vara möjlig för alla spelbolag inkl ATG att köpa information från på lika villkor.

 14. Med Oslo GP på näthinnan så känns det som vagnsinformation bör vara lika tvingande som skoinfo. Det är ju inte alla hästar som blir bättre av att köras barfota, like lite som alla hästar blir bättre av att sättas i en jänkarvagn. MEN infon måste ut till spelarna, för i vissa fall så är förbättringen remarkabel. T.ex. som i fallet Twister Bi, det kändes väl som att han presterade 20-30 bättre än i Elitloppet och i något tidigare lopp. Och han är ju långt ifrån ensam där man fått höra efter loppet att det var första gången i jänkarvagn och prestationen har varit långt över det normala.

 15. Tycker att vagninfo ska vara tillgängligt för alla precis som skoinfo, visat sig så pass viktigt ! Lopparkivet däremot, får gärna kosta en slant, men kan inte fatta nonchalans från ATG att inte kunna visa startlistan för aktuella lopp i arkivet ( se Finland, så enkelt). Dåligt ATG! Lika dåligt är att försöka se resultatinfo i startlistan när man använder telefon app, om möjligt, överhuvudtaget ?(har inte klurat ut det än, att ringa support är inte alternativ då man inte vill höra deras beklagande, om om igen)

 16. Fakta inom galoppen står alltid i programmet, och ändras inte inför start, naturligtvis ska det vara detsamma inom travet. Fakta måste ur spelsäkerhetssynpunkt vara gratis och tillgänglig genom officiella publikationer.

 17. Alla pratar om jänkarvagnar. Vad är definitionen för en sådan? Vem kan avgöra det på ATG och dessutom nämna det som spelinformation? Stålvagnar, skalm av lamellimmad ask, aluminiumvagn, kolfiberskalm, hjul av kolfiber, hjul frästa ur ett styck aluminium, hjul med vanlig eller, hjul med lättrullande lagring, hjul med vanlig lagring, vagn med mittförskjutna skalmar, vagn med raka skalmar, vagn med böjd skalm. Många parametrar. Här finns tydligen någon som har facit på allt och tydligen kan ange det i ett spelsystem. Går det?

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar