Sofia Aronsson sitter i sadeln på ett av singelstrecken denna omgång.

Johan Croneman i DN tog i sin krönika under lördagen upp den senaste tidens uppmärksammade händelser och episoder när det gäller kvinnliga reportrar i sport-tv.

Foto/skärmdump: SVTPLAY

Där en varit att den tidigare Cmores och numera SVT-reportern Lovisa Giertta (bilden) berättat om en incident då en hockeyspelare i SHL i en intervjusituation klädde av sig naken framför henne. Bara någon meter från där hon stod och intervjuade en av hans lagkamrater – och där flera av ytterligare sköna polare stod och asgarvade i bakgrunden. Hö hö.

En annan incident är när Kanal 5:s Isabel Boltenstern under den nyliga Europa League-finalen på Friends Arena tvingades till skydd av uniformerad polis. Detta för att kunna fullfölja sitt journalistuppdrag utan att bli trakasserad av härligt manliga läktartyper.

Croneman har ju rätt från start till mål i sin krönika. Det är gammal sunkig lumparmentalitet över alltihop. Det grabbigaste av det grabbiga. Unket så att det doftar som kvarglömda sopor i månader. Och just nu kan man nästan känna att det inte ens som vi är på väg åt rätt håll längre. Det har snudd på vänt tillbaka, är känslan. Som så besynnerligt mycket annat på vår jord.

Det var också av dessa anledningar jag själv var så kritisk till hur trav-Sverige agerade i ärendet med den sextrakasserande kusken i höstas. Hur man behandlade det hela.
Och som man gjort i andra fall av liknande händelser. Att det är så enormt viktigt att på riktigt stå upp för saker kring det här. När det blåser. Inte minst med tanke på att travsporten inte direkt har MINST att jobba med kring de här frågorna.

Ja, där och då, efter att vi avslöjat ”sms-kusken” var jag förbluffad över; dels hur ärendet framställdes i andra medier, där det i stort sett bara refererades till vad som hänt, hur själva gången gick, helt utan vidare analyser eller djup i de specifika frågorna. Det liksom bara puttrade på. Ja, en kollega till mig hävdade till exempel att jag så småningom minsann ”skulle förstå sanningen, det skulle komma fram”. Jag väntar fortfarande på det stora avslöjandet…

Dels, förbluffad på vilket ”allvar” förbundet (ST) tog det hela, helt friad i det att kusken blev.

Det är mitt i allt det här – på grund av att att allting hör ihop – anledningen till att jag också är så skeptisk till företeelsen damlopp. I vår sport, där män och kvinnor tävlar tillsammans borde vi väl vid det här laget ha kommit längre än att slänga åt ”tjejerna lite egna lopp˝. Damlopp har liksom inte minsta dugg med breddande av tävlingsstruktur att göra, det kan man göra på så många andra sätt, och just damlopp är – är jag helt övertygad om – mer bromsande än någonting annat. På grund av att det exkluderar kvinnorna snarare än inkluderar.

Det borde som sagt finnas så många andra lösningar. Som en större tydlighet från förbundet, som att få tränare att uppmuntra kvinnorna i betydligt större omfattning, som hjälp/bidrag vid ”bli-mamma-perioder”, ja jag kan till och med tänka mig kvotering som ett bättre alternativ än damlopp, låt säg hälften/hälften i lärlingsloppen. För att ta några exempel. Herre gud, det är liksom inte sällan som tjejerna bollar med killarna när de väl möts.
Och ingenting, absolut ingenting, säger att kvinnor skulle vara sämre än män på att köra häst.

Damlopp – 2017. Kära nån.

Jag har också uttryckt mig tveksam till de SÅ uppskattade tjejkvällarna. De som lite slentrianmässigt på många banor slängs fram typ en gång om året. Jag kan givetvis förstå att det kan vara trevliga tillställningar, att det ses som lyckat och kul i stunden, men till att börja med, görs det någon som helst uppföljning? Kommer någon av dessa tjejer nånsin tillbaka igen, en vanlig travdag alltså? Är det inte bara ett event som kunde gått av stapeln var som helst?

Där travet ogenerat klichéslänger fram lite rosa färg på programmet, bubbel och goodie bags, ”förklarar hur man spelar”, de manliga cheferna skriver nåt puttrigt i sin krönika, att det minsann ”brukar vara livat när alla dessa glada tjejer är på plats”, och ”hitta roliga namn att spela på brukar de också”.

På slentrian, som sagt.

”Dom hade jätteroligt”, hörs det ofta efteråt.
De små liven liksom. Men nu kör vi som vanligt igen.

Men om det istället skulle bli fler och fler kvinnor som tävlar, i de vanliga (sulky)loppen, mer som en konstant – skulle inte fler kvinnor då också börja titta? Intressera sig PÅ RIKTIGT. ”Wow, vilken jämlik sport – vad coolt!”.

När jag pratar med människor utanför travet om de här sakerna skakar de liksom bara på huvudet. ”Kan det vara möjligt”.
Ja, när Helsingborgs IF:s förre vd Paul Myllenberg till exempel för några år sedan skulle ordna en liknande tjejtillställning i hans dåvarande allsvenska fotbollsförening i samband med en hemmamatch för klubben, ja då fick han sina fiskar varma och veta att han levde.

Här kan ni till exempel läsa ett inlägg i den dåvarande heta debatten.

Men i travsporten kör vi fortsatt på. Utan – som det verkar – någon vidare reflektion.
”Dom har ju så kul”.

Vilket i min värld blir till en signal till unga tjejer som kommer in i sporten att, ha koll på er plats.
I stallet. I damlopp. På tjejkvällar. Lite draget till sin spets nu, jag är medveten om det, men likväl.

Jodå, på en del sätt är vi på rätt väg. Montésporten breder sakta men säkert mer och mer ut sig. Fler tjejer kör trots allt lopp jämfört med för några år sedan.

På samma gång står vi och stampar. Det borde kunna gå så mycket snabbare att inkludera fullt ut. Istället för stereotypa tillställningar och snudd på obefintlig diskussion.

Så bort med dom, stereotyperna alltså.

Och gärna fram med fler som vågar ta debatten på riktigt, vågar ta ställning, inte bara pliktskyldigt nån gång då och då när något särskilt inträffat; pekar och visar att: ”titta vad kul med fler tjejer, dom kan ju!”. ”Girl power!”.

Och så stå upp när det blåser, ST, inte minst.

DÅ kommer det att gå så mycket fortare. Att komma bort från det Lovisa Giertta-aktiga hö-hö:andet.

Och det vill vi väl?

Henrik Ingvarsson

45 KOMMENTARER

 1. Kvotera i lärlingsloppen Henrik? Finns ju mer tjejer än killar som har E-licens. I övrigt helt med dig. Finns flera damklubbar i landet som vill ha bort damloppen

 2. Damklubben på Solvalla (initiativtagare 1979) startades delvis av samma anledning som ex. Gubbarnas Rotary-varianter, vi ville TRÄFFAS och samtidigt utveckla möjligheterna för tjejer att KUNNA ta för sig mer av sporten på travbanan, i ALLA sammanhang. Är personligen emot all sorts kvotering och Fi-tänkande, det handlade om att träffas, trivas, regeländringar oc resor/utbildning. Har svårt att tro att alla resor som vi gjorde u det 70-80-talet skulle ha varit lika roliga om det funnits killar med i hanteringen. Killar, gubbar, grabbar fanns ju ändå hela dagarna. Damhopp ska ses som en kultur och historiebevarande företeelse, ett sätt att uppmärksamma den tid då kvinnor INTE fick köra travlopp, och det är INTE särskilt länge sedan…gör mer nytta på annat håll idag, men beror mer på innehållet än företeelsen. Visionen var att jobba för gemensamt mål i de ursprungliga stadgarna som vi satte upp – utbildning, Stipendier, travresor/sponsring av damkuskar, utveckla travsport…

 3. Jag vill verkligen inte vara otrevlig, men stör mig ofantligt på företeelsen att män i all välmening lobbar för att ta bort saker som kvinnor borde känna sig åtminstone lite förnedrade av. För deras eget bästa, antar jag. Precis som på stenåldern.
  Det är tjejerna som ska verka för att damloppen försvinner i så fall, inte män.
  Och tjejkvällarna. Ja, för en man ter de sig kanske som förlöjligande av det kvinnliga könet. Säkert för en del tjejer också. Men mängder av tjejer tycker att det är jättekul. Ska män då bestämma när tjejer borde känna sig diskriminerade?

  Nej, lobba i så fall för att fler tjejer kommer in i styrelser, ledningsgrupper, travsportens olika nämnder, som mellanchefer, måldomare och travbanechefer. Och lobba gärna för att tjejerna ska få flera chanser att köra, träna osv. Men gör inte det genom att börja med att ta bort de få saker som tjejerna har.

  • Dina förslag nederst är definitivt ytterligare några att lägga till, till de jag nämnde som exempel.

   Fast ”i all välmening”.
   Lite viktigare/grundläggande än så tycker jag att de här frågorna är.

   Det trodde jag att du var medveten om.

   • Man skulle nästan kunna tro att du känner dig diskriminerad för att det körs damlopp. Är det så illa?

    • Eftersom du inte läst hela texten är det kanske inte helt underligt att du nog missförstått det mesta.

  • Att det är viktiga/grundläggande frågor kan jag försäkra dig om att jag känner till, bara alltför väl. Jag använde uttrycket ”i all välmening” för att jag uppfattar det som en björntjänst att i jämställdhetens namn föreslå att just de två saker som tjejerna har ska tas bort. Och att det, just för att deras tillfällen är begränsade, måste vara tjejerna själva som verkar för att det tas bort. Inte män. För om det är män så ser jag faktiskt ingen större skillnad mot för hur det var förr i tiden. Även om avsikten är god.

   • Jag lämnar gladeligen över stafettpinnen till någon annan. Gärna en kvinna, om det nu är det viktigaste vem som driver det framåt.

    Grejen är att jag aldrig i offentligheten hör någon som tar befälet.

    Kanske för allt är frid och fröjd.

    • Ser att du inte förstår vad jag menar. Jämställdhet är givetvis något alla måste hjälpas åt med, det jag vänder mig emot är att du som ju är man fastslår att damlopp och tjejkvällar är diskriminerande och därför borde tas bort. Det är tjejer som kör damlopp och besöker tjejkvällar och då är det för mig självklart att det då måste vara tjejer som avgör när behovet inte längre finns.

     Travsportens organisation är pinsamt ojämlik så frid och fröjd är det verkligen inte. Hellre än att börja med att ta bort de få saker tjejerna faktiskt har så skulle jag gärna se en belysning av hur många kvinnliga travbanechefer, måldomare, sportchefer osv som finns inom travet (haha, den var väl rolig). Hur jobbar ST med frågan? Finns tidsplan? Pegasus, travsportens önskvärda läge, borde ju verkligen ha med frågan. Förutom damlopp och lärlingslopp, vad finns mer där tjejerna kan kliva på utan att åka runt som inkvoterade. Etc etc

     • …nu lät det som om jag ville lägga orden i din mun, vad du ska skriva om. Så menade jag förstås inte, mer att det är så jag tänker när frågan är uppe.

     • Är rätt säker på att vi i grunden tycker och vill samma sak. Jag har tagit upp de ledande positionerna tidigare, det är självklart att det också är helt slående punkter, du kan hitta ett flertal artiklar här på sajten där det tagits upp. Om vi struntar i mitt dra det till sin spets-sak med klichéerna runt tjejkvällarna; så är jag säker på att en sak som damloppen mer bromsar än skyndar.

      Tycker att jag tar upp alltihop i ett ganska brett perspektiv, och att vi fastnar en smula.

   • Det är väl bättre att lägga energi på de män som är bakåtsträvande grottmänniskor än på en sån som Henrik som jobbar för jämställdhet och att inte se skillnad på hans argument och ”hur det var förr i tiden” tycker jag bara förringar hans inlägg i debatten om jämställdhet.

     • Farbror Frippe, jag har sedan länge förstått att Henrik inte är en grottmänniska. Det förbluffar (och oroar) mig dock att ingen av er ser hur galet det är att män framför åsikten att damlopp och tjejkvällar ska tas bort, i jämställdhetens namn. Baserat på noll erfarenhet, med noll risker för att drabbas själva. Och att ni tycker det är så konstigt att jag tycker att det är tjejernas beslut. Jag ser verkligen ingen skillnad jämfört med förr, med den inställningen, mer än att avsikten är god.

      Det är lika lite min avsikt att förringa ett inlägg i debatten om jämställdhet, som det är Henriks att förringa tjejernas egen uppfattning i dessa frågor.

     • Och det förbluffar mig en aning att du, som jag ser som ytterst klok, inte ser sambanden. Att det är helheten, den gängse attityden, som genomsyrar alltihop.
      Finns de kvinnor i travet som vågar ta DEN där striden, ”ta beslutet” som du kallar det? Efter alla dessa år, fortfarande framför alla dessa män i ledande positioner, i stallar, i styrelserum, i loppen.

      Och jag kan lova, jag har personligen kanske inte jättemycket att förlora, men samtidigt i gatan i mig absolut ingenting att vinna heller; på att ”jag är jobbig och håller på”.

      Jag kan med varm hand lämna över till … ingen.

     • Vi delar åsikten att alla ska kunna tävla på lika villkor, men jag anser att de som berörs själva ska bestämma om de vill ta bort damloppen och kvoteras in. Jag tycker det är självklart att den striden berör måste vara med, för även om ditt förslag gör att du ser fler tjejer i loppen så kanske det inte blev så bra för dem. Ändå. Det gör mig varken mer eller mindre klok än du, det är bara en annan åsikt.
      Om tjejerna inte vågar ta det beslutet inför alla dessa män i ledande positioner så tycker jag det bevisar var det verkliga hindret för en jämställd sport finns. Att i den miljön införa kvotering kan mycket väl försämra attityderna och innebära att tjejerna får betala en betydligt högre pris än de är beredda att göra. Eller vet vi att det är den vägen de vill gå?

      Tycker att jag redan har klargjort att jag inte ifrågasätter dina avsikter, inte heller beskyller jag dig för att ha en egen agenda.

 4. Vet du Henrik, jag orkade inte ens läsa klart hela texten, så irriterad blev jag! Den här diskussionen var uppe för bara några dagar sen och jag tycker ni fick gott om vettiga argument redan då, så jag orkar inte ens försöka igen. Men en sak vill jag säga, det finns inget som är så diskriminerande som att KVOTERA! Måste gå och kyla ner mig innan jag skriver något mer.

  • Så trots att du inte har läst hela artikeln så kommenterar du den här, inte bara en utan två gånger!?
   Låter vettigt!

   • Du kan vara lugn, jag har läst och hade läst så gott som hela när jag kommenterade. Och att ha läst hela nu ändrar inte min uppfattning. Håller med Sofia, om någon ska ifrågasätta damloppens vara eller ickevara är det de kvinnliga kuskarna.

    Citat från artikeln ”Men om det istället skulle bli fler och fler kvinnor som tävlar, i de vanliga (sulky)loppen, mer som en konstant – skulle inte fler kvinnor då också börja titta? Intressera sig PÅ RIKTIGT. ”Wow, vilken jämlik sport – vad coolt!”.”

    Som om det är de kvinnliga kuskarna kvinnor går igång på. Wow va coolt, kvinnor kan. Ja så blir det när män tror sig veta hur kvinnor tänker.

    Både damlopp och tjejkvällar behövs uppenbarligen då kuskarna till 95% består av manligt kön i de flesta lopp som körs. Så jämlikt är sporten. Kvinnliga kuskar står långt ner på listan när tränarna väljer vem som ska köra deras hästar. Och om inte kvinnorna får visa vad de kan i exempelvis damlopp är det heller ingen som kommer att upptäcka hur bra de är!

    • Det är alltså omöjligt att se inlägget som en helhet?

     Eftersom 95% av kuskarna i loppen, som du säger, består av manliga sådana år 2017, tycker du damloppen varit en vinnande väg?

     • Kanske det rentav finns för få damlopp..? Uppenbarligen har tjejerna för svårt att hävda sig i en manlig sport och damlopp verkar vara största chsnsen att få köra fler lopp. Det är inte damloppen och tjejkvällarna som behöver skrotas, det är männens attityder till kvinnor som behöver ändras.

 5. Kvotering som vi ser på många platser är helt iskallt, kolla bara Kanal 75 som exempel. Dom som är bäst lämpade bör väl utföra ett jobb, inte ålder, kön eller hudfärg utan kompetens.

  • Kvotering är det enda som fungerar när de som tillsätter och de som ska tillsättas tillhör helt olika generationer. Exempelvis är det säkert helt naturligt bland våra lärlingar att killar och tjejer oavsett ursprung tävlar på lika villkor, medan den åldrande hästägarkåren till stora delar tillhör en generation som skickade upprörda brev till Sveriges Radio när vi fick kvinnliga nyhetsuppläsare. Den generationen struntar generellt inte i kön eller hudfärg, för att uttrycka det lite milt.

 6. Vad vi män borde hålla efter vilket Ingvarsson skriver är höhö mentaliteten män emellan samt inte stå i vägen för kvinnor när deras kompetens överstiger våran . Däremot ska vi män akta oss för o skriva kvinnor på näsan om vad de vill eller tycker eller tro oss veta det.

 7. Jag är lite tveksam till åsikten här ovan att om någon skall ta initiativet till avskaffandet av damloppen så är det tjejerna själva. Okej, om ”de som vill” upp vill ha kvar loppen så kan man förstå det, men de överkvalificerade som turnerar runt år efter år och kör de här loppen, kommer de någonsin att föreslå en förändring?

  Minns hur det var för inte alls länge sedan i lärlingsloppen, när kuskar som redan då var etablerade – Johan Untersteiner, Jennifer Tillman med flera, tävlade mot mindre kvalificerat sällskap. Nu fick vi ju gruppen ”Elitlärlingar” för att ge de orutinerade mer utrymme, men det förslaget kom inte från elitlärlingarna själva. Samma sak riskerar det bli med damloppen – de som vinner mest vill att det skall fortsätta så.

  Sätt en gräns vid 150 körda lopp föregående år för att få vara med så ger man de mer orutinerade damkuskarna en chans att synas och utvecklas med hjälp av damlopp.(Ettan och tvåan i mål på Mantorp har kört 126 respektive 237 lopp hittills i år.)

 8. Har du nån gång tänkt tanken att män kanske är mer intresserade av att köra lopp?

  Och det där med reportern är ju bara patetiskt. Du vet att intervjun var i omklädningsrummet va?

  Tänk lite innan du skriver.

 9. Tycker nog att damlopp är mer av ett symtom och tycker därför att fokus bör ligga på ”sjukdomen”. Det tar ju Henrik också upp genom de utsatta journalisterna. Tror just att det är sådana exempel som behöver belysas och diskuteras. Men för att diskussionen ska bli relevant krävs det också kunskap.

  Men som i många organisationer som ”jobbar” med dessa frågor görs arbetet i fel riktning genom att låta medarbetarna gå en kurs och sen tro att allt ska bli bra. Istället ska arbetet börja redan i valberedningen som ska hitta personer med expertkunskap inom jämställdhetsfrågor. Den personen kan sedan bidra till att handlingsprogram implementeras och att alla beslut värderas utifrån jämställdhet.

 10. ST borde köpa ett gäng välstammade, bra starthästar i olika åldrar som går ut i de stora streckspelsloppen inklusive V75. De hästarna körs enbart av kvinnliga kuskar, som exempelvis kan komma från skiktet som kört mycket i damloppen (som Lille Fridolf ovan pratade om). Damloppen finns kvar ett tag till för de mindre rutinerade alternativt de som inte kör så mycket och är nöjda med det. Utöver det köper man också ett gäng unghästar och sätter i träning hos några up and coming tjejer som vill satsa på egen tränarrörelse, utifrån fastställda kriterier.
  Johan Lindberg har ju pratat om att alla chefer på ST också är hästägare. De borde självklart föregå med gott exempel och anlita en kvinnlig tränare samt kusk i jämlikhetens namn.

  • Jag tycker man ska akta sig för att kalla folk för troll bara för att de är av en annan åsikt. Alla kan inte tycka likadant. Har man ett diskussionsforum får man både förvänta sig och acceptera att olika åsikter ventileras.

   • Det kan jag hålla med om Lunkan det är billigt o hänga ut ngn som troll/feltänk bara för åsikterna går stick i stäv med ens egna.
    Det slår tillbaka på Ville själv.

 11. All heder åt tränare och hästägare som vänt sms kusken ryggen nu när ST inte tog något som helst ansvar.

 12. Inom galoppsporten tävlas det på lika villkor men de som är under utveckling får handikapp i form av vilktminskning , oavsett kön. Dock tror jag inte galoppsporten är speciellt jämnställd i övrigt , tjejerna har nog sin börda att bära enär det som i travet är huvudsakligen män i ledande roller och som hästägare . Dessutom är det satans tungt att rida lopp och det krävs en fysik långt utöver generella idrottares för att orka rida 4-5 lopp . Susanne Berneklint var ledande jockey under en period, men då var hon också intimt lierad med Micha Khan som var ledande och mycket dominerande tränare . Därefter har det alltid funnits några tjejer som är proffs, men de får alltid svårt att få lik bra och många ritter som männen . Vad som beror på kompetens kontra fördomar är jag inte kompetent att bedöma . Ser man på amatör och lärlingar så är det dominerat av tjejer, men ta steget till proffs verkar svårt när de förlorat sin viktlättnad .

  Likväl kanske man kunde införa fler hcplopp inom travet,?

 13. proffsen får 20/40m tillägg ? Man minskar lite på pengadifferensen mellan tilläggen istället så man får lite några hästar även på tillägg !?

 14. Tror att det är lite farligt att blanda kvinnor som verkligen blir sextrakaserade på olika sätt – som förstås är förjävligt – och företeelser som tjejkvällar på travet, som kanske är tramsigt och ur tiden, i samma artikel.
  Det är sprunget ur samma patriarkala förtryck, hävdar säkert nån. Kanske, kanske inte, men genom att blanda ihop allvarliga saker med tramsiga företeelser finns risken att dom viktiga sakerna blandas ihop med tramset. Och det gagnar inte dom viktiga sakerna, som sexuella trakasserier.

 15. Jag vill komma med en synpunkt utifrån ett hästägarperspektiv. Vi är ett gäng som har haft en travhäst som tävlat några säsonger nu. Hästen är ganska duktig (om jag får säga det själv…) och tränas av en av ”stortränarna”. Vi fick en ung (19 år) kvinnlig skötare till vår häst när vi satte den i träning och som vi var mkt nöjda med. Efter att vår häst hade körts av tränaren i de första femtontalet starterna så ville vi låta vår skötare köra hästen i ett lärlingslopp. Det gick bra och efter det har vi försökt hitta lopp som hon kan köra hästen i(både lärlingslopp, vanliga lopp och t.o.m. V 75 lopp). Detta har nu resulterat i bl.a. tre segrar och i övrigt prisplaceringar i alla de lopp hon har kört vår häst i.
  Gör vi då detta av ren välgörenhet?
  Visst, glädjen i en ung tjejs ögon när hon får köra en häst på V 75 mot Goop, Kihlström osv. och visa att hon ”duger” gör inte ont hos oss hästägare, men huvudanledningen att hon får köra är att hon är DUKTIG, inte att hon är tjej eller ung.

 16. Detta mitt första inlägg här blev långt…
  Kontentan som jag ville komma fram till (men som inte fick plats) är att jag tycker Henrik har en viktig poäng här, nämligen att kvinnor ska konkurrera på lika villkor som män i en av de få sporter som det går.
  Om inte annat har vi visat att det går bara man ger dem chansen!
  Framöver hoppas jag också att fler hästägare ute i landet vågar ge kvinnor möjlighet att köra bra hästar för då kan jag lova att de kommer att synas mer, även på lördagarna.

 17. Jag håller med Sofia. Det känns i många stycken verkligen konstigt att läsa detta opus.

  Det påpekas om den stora ojämlikheten I travvärlden till kvinnors nackdel och då är en lösning
  att ta bort det som är till kvinnors fördel?
  Om ett företag har fler män som har högre lön än kvinnor på motsvarande befattning så är lösningen till en början att sänka lönen för de kvinnor som har högre lön ?

  • Gör man jämförelsen du här gör känns det väldigt svårt att komma vidare i diskussionen. Precis just så som är fallet i travet.

 18. Jämställdhet handlar ju om att killar och tjejer ska ha samma möjligheter oavsett vad det gäller, men jag tycker det lika mycket handlar om rätten att få vara den man är. För vi är ju olika. Inte bättre eller sämre än varandra, bara olika.
  Man kan inte bara ta normen som gäller för det dominerande könet i en verksamhet och försöka knöka in det andra enligt samma norm. Det kanske finns fler tjejer som hellre kör damlopp än som vill köra V75 och satsa på en karriär som catchdrivers, inte för att de inte kan utan för att de har andra intressen. Hur bra blir det då med borttag av damlopp och nu blir det kvotering, varsågod.

  Jag vet inte hur många som vill det ena eller det andra, men att de självklart ska ha samma möjligheter som killarna får inte betyda att de blir av med ”sitt” för att det inte passar in i den norm som i detta fall männen satt. Om de inte själva vill det. Att ge dem större plats måste innebära att de får göra det utifrån vad som är viktigt för dem.

 19. Jag tror inget ont, utan Ingvarsson vill det bästa för tjejerna och jämställdheten, precis som Persson häromdagen. Se bara jobbet de gjorde för att avslöja kusken som sextrakasserade unga kvinnor – fantastiskt jobb och all cred! Men här tänker de fel. Eller rättare sagt, de tänker som ”vita medelålders/äldre män”gör. Från deras position och synvinkel där man aldrig varit åsidosatt, är det svårt att förstå vad som är gynnsamt för jämställdheten. Då kommer det istället lätt förslag som är kontraproduktiva. Men, det skapar åtminstone debatt, vilket är oerhört bra och viktigt. Tänk bara om en enda hästägare läst kommentaren från ”Hästägare” här ovan och tar efter! Då har det hjälpt jämställdheten en bra bit på vägen.
  Fortsätt ert jobb med goda avsikter!

  • Som ni säkert brukar notera är det sällan jag mer in i debatt i kommentarsfälten, men här har jag gjort ett undantag.
   Av en enda anledning – jag ser det här som extra viktigt. Något jag brinner för.

   Tack för vänliga ord, Henrik. Däremot är jag fortfarande helt övertygad om att jag är på rätt spår. Inte att lägga ner damlopp som en enskilt företeelse som skulle förändra alla saker, utan för att allting hör ihop. En attityd där, en attityd där. En tredje där.
   ”Här har ni tjejer”, så som det alltid har varit varit.

   Attityder, stenåldern, där damlopp ingår som en ”detalj”. Bland så mycket annat.

   Ja, jag är medelålders vit man, men diskuterar givetvis det här med kvinnor. Förvisso vita de flesta också, men ändå. Där de flesta är helt på min linje. I tex det att travsporten är enastående förlegad i de här frågorna.

 20. Ja, du har helt rätt i att travsporten är förlegad, tror ingen har någon annan åsikt. Det jag kommenterade var borttag av damloppen och tjejkvällarna, de enda specifika åtgärderna som återkommer. Varav jag inte kan uttala mig om damloppen men väl om tjejkvällar (som för övrigt funnits sedan urminnes tider utanför travet). Och jag tar illa upp när du beskriver hur diskriminerande det är, för då beskriver du det utifrån hur du upplever det och tjejer ska inte behöva sluta med saker baserat på vad andra tycker eller för att inte göra så att andra ser ner på dem. Det får man allt ta och ge f*n i ändå.
  Men jag ger upp.
  Av din senaste kommentar anar jag att du menar att du har stöd från tjejerna i sporten avseende borttag av damloppen, du kunde ju bara ha sagt det när jag sa att de borde få bestämma själva så hade vi inte fastnat när det gäller just den delen.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar