Per Linderoth återvände hem till mammas gata och vann Jämtlands Stora Pris.

Att avstängningar slår olika är vi ganska vana vid. När en avstängd toppspelare missar ett möte med ett bottenlag eller en seriefinal är det en viss skillnad.

Något liknande fick Kaj Widell erfara igår när två av de hästar som han numera är ordinarie kusk bakom vann var sitt V75-lopp i Östersund. Istället blev det Erik Adielsson som fick skörda frukterna när han vann med både Survivel Kit och Queer Fish.

Båda de här hästarna tränas av amatören Magnus Träff. Sedan Sören Eriksson slutade som kusk har Kaj Widell tagit över som ordinarie kusk till Träff-hästarna.

Med Survival Kit har Kaj vunnit i tre av fyra starter och blivit tvåa i den fjärde. Queer Fish har vunnit tre lopp med Kaj Widell i sulkyn. Senast en V75-final på Solvalla med 220.000 kronor i förstapris.
Igår vann alltså både Survival Kit och Queer Fish och Erik skötte sitt uppdrag som vikarie på bästa sätt. Totalt sprang de två hästarna in 225.000 kronor och Magnus Träff är nu bara några tusenlappar från miljonen i inkörda pengar hittills i år.

På 28 starter har Bollnäs-amatören tolv segrar. Det ger nästan ofattbara 43 i segerprocent. Intressant är också att fem av de sex hästar som Magnus Träff tränar är uppfödda av Menhammar Stuteri. Och att alla sex hästarna tidigare har tränats av Stefan Hultman.

Kaj Widell fick alltså igår titta på  när två av de hästar han brukar köra vann var sitt V75-lopp. Sen vet vi ju förstås inte om Kaj hade valt Queer Fish eller Spitcam Jubb i den femte avdelningen. Kaj är ju också ordinarie kusk till den hästen.

Det var just Spitcam Jubb som blev orsaken till Kajs avstängning. I finalen av Sweden Cup, där Spitcam Jubb var mycket bra som fyra, ansåg domarna att Kaj gav en konkurrent fördel. Det kostade Kaj 6.000 kronor i böter och sex dagars avstängning.

Ett hårt straff tycker nog många. En av dom är Spitcam Jubbs tränare och ägare Micael Broberg. När han försökte säga det i gårdagens tv-sändning blev han dock snabbt nedtystad av programledaren Per Skoglund.

Det är nämligen bara Skoglund själv som får ifrågasätta domslut.

För Per Linderoth blev gårdagen en högtidsdag när han fick återvända till den bana där han har växt upp och vinna det största loppet, Jämtlands Stora Pris. Per skötte sin kort väl, såg till att hålla ledningen med Daniel Redéns Västerbo Highlyer. Det blev till slut en mycket enkelt seger och 700.000 kronor i prispengar. Hur det hade gått om inte Mosaique Face hade galopperat är en annan sak.

Det hade förresten varit roligt att se vad Queer Fish hade kunnat uträtta i det här loppet. Han var i varje fall gårdagens mest övertygande vinnare.

Själv hade jag räknat med att ungdomlig entusiasm skulle slå ut beprövad erfarenhet i Jämtlands Stora Pris. Jag trodde på femårige Tobin Kronos. Då visade en trio att gammal är äldst: Nioårige Västerbo Highflyer vann före tolvårige Spring Erom och On Track Piraten, som också är nio år.

Ynglingen i sammanhanget, Tobin Kronos alltså, fick nöja sig med sjundeplatsen. Slagen av ytterligare två nioåringar.

Idag är förresten Per Linderoth med i hetluften igen. I Oslo Grand Prix skall han köra Cruzado dela Noche åt Stefan Melander.

Till sist: Jag har sällan eller aldrig upplevt en sådan hausse på en V75-häst som Bison Spiro. Många tipsters, och ännu fler spelare, hamnade så småningom på denne häst. Som naturligtvis inte vann – men han var tapper som trea.

LP

Bilder från Östersund: Kanal 75.

Läs också:

Det mest osexiga vi har.

11 KOMMENTARER

 1. allt i trav-teve är på Per Skoglunds villkor, de dagar han jobbar, han bara är för mycket och ska ha all plats och diktera villkoren, tyvärr, trist utveckling.

 2. Vi ett par tillfällen igår blev Skoglund märkbart irriterad när han inte fick de svar han ville ha av sina intervjuoffer. Istället för att lyssna på dessa vände han åter för att få dom med på sin egen ståndpunkt.

 3. Imponerad att ni ens orkar kolla på TV sändningarna längre, gav själv upp det i vintras pga jag inte längre orkade med Per Skoglund.
  Dock zappade jag över igår för o se DD loppen i fet 4an o såg då att dom hade studio vid banan vilket är intressant att det ”duger” sommartid.
  Fast den påkostade miljon studion kanske måste vila så den inte slits ut…
  För mig hade dom gärna kunnat ha ban studio alla V75 dagar o en enklare studio i Stockholm. Då hade stora pengar kunnat användas bättre än att ha en flashig jätte studio.

  • Att köra runt hela Sverige och montera upp en studio vid banan varje lördag skulle nog vara väldigt kostsamt, även om det är trevligt för oss tittare.

 4. Att ingen ansvarig för trav tv säger åt Per Skoglund när han hela tiden flikar in och ska förklara saker kring travet som om alla tittare vore förståndshandikappade och inte har en susning om var dom ser, oehört irriterande. Dags att förklara för Skoglund att 95% av tittarna kan mer trav än Per själv.

  • ja han verkar tro att det bara är förstagångstittare som ser sänndningarna, eller så är han så kär i sin egen röst så han måste flika in något hela tiden, man hör aldrig något liknande i någon annan sportsändning, en fröjd att höra han Henriksson som ledde programmet igår, höll sig själv i bakgrunden och lät huvudpersonerna komma till tals utan teatraliska inflikningar i allt som sades och runt de reportage som visades

 5. Jag tycker Skoglund är bra.
  Håller med om att han kommit lite snett på det på slutet, som att han blivit övermodig i sin avslappnade och lediga stil och gått över gränsen. Det tror jag nog att han korrigerar framöver.
  Man får också inse att skribenterna på detta forum inte är målgruppen för Skoglunds kommentarer i första hand.
  Om man ska snacka personer som borde bytas ut så behöver man inte gå längre än till livesändningarna. Den här nya tjejen har nog fått sina chanser nu, det funkar bara inte. Tycker mest synd om henne. Och Malla är ju sen gammalt.
  Tanken måste väl vara att de ska tillföra något?? Känns som att två personer räcker för att ratta sändningarna, bara det är rätt personer.
  Nu blir man kanske kallad rasist och mansgris men jag har inget emot varken kvinnor eller invandrare.

  • Jag tycker också Skoglund är bra. Det pratas vitt och brett om att man vill att fler blir intresserade av trav och i det gör Pers Skoglund ett bra jobb. Han är tydlig för alla. Och han är trevlig och känns naturlig.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar