Jag betalade 50 kronor i entré för att se Vara SK mot Skultorps IF på Torsvallen i Vara. En match i fotbollens division 4.

Förra fredagen kostade det 60 kronor när IFK Skövde spelade borta mot Habo i trean. Och ikväll får den som vill se IFK Skövde mot serieledande Gerdsken punga ut med 80 kronor.

Varför jag skriver om detta, för många helt oväsentliga upplysningar?

Mest som en jämförelse med entréavgifterna i travet. När Solänget för någon vecka sedan höjde entrén från 50 till 100 kronor en vanlig tävlingsdag blev det ett väldigt ramaskri. Umåkers nye chef Robert Karlsson var en av opponenterna.

På Facebook skrev den alltid debattglade Karlsson:

”Men att prishöja en väldigt vardaglig dag med 150 procent och på så sätt lugga en liten skara stamgäster på extraslantar är svårt att sympatisera med. Jag tror helt enkelt att det är helt fel väg att gå, och på sikt kontraproduktivt.”.

Hur gick det då till när entréavgifterna mer eller mindre försvann för merparten av besökarna? Jag tror mig ha svaret: kreativa sportchefer som ville visa stigande publiksiffror delade ut fribiljetter till kreti och pleti. Det kändes som om det kom biljetter neddimpande från himlen.

Den som var med förr, för länge sedan, vet att det på den tiden inte var särskilt lätt att fixa en friplåt. Numera är det en av de lättaste sakerna i världen.

Men att vrida klockan tillbaka är nog svårt, mycket svårt. Därför skall det bli spännande att följa Solängets nya taktik. En extra femtiolapp i kassan är ju ändå 50 kronor, utan att en enda krona försvinner.

Om detta med publik pratar vi en del om i veckans podd där vi också är inne på ämnet tokkörningar och då minns vi några händelser från förr i tiden.

Fotbollsmatchen i Vara förde mig förresten till därstädes liggande Conditori Nordpolen. Ett av Sveriges bästa caféer. Och precis som förr i tiden blev man serverad vid bordet, med ett vattenglas vid sidan.

Stil, klass och tradition. Och utsökta bakverk.

Då betalar jag gärna några kronor extra.

Tills sist: När smålänningen säger: ”vad kostar det” säger västgöten: köstar dé nött?

LP

Här kan du lyssna på podden:

Acast:
https://aca.st/c54a4a

Itunes:
ingvarssonoperssonloggan liten

16 KOMMENTARER

 1. Skillnaden mellan att gå på fotboll och trav är väl ändå att på fotbollen behöver du inte göra av med en enda krona utöver entrén, medan du går på trav för att spela och i förlängningen göra av med pengar. Det är få förunnat att gå hem med plus i kassan. Att i ett läge med dåliga (stadigt sjunkande) publiksiffror höja entrépriset till det dubbla är även i mina ögon helt fel väg att gå. Det är att gå drunkningsdöden till mötes.

  • Det är fullt möjligt att du har rätt. Samtidigt ger en 50-lapp i entré arrangören betydligt mer än om samma 50-lapp används till spel. Sen går det ju faktiskt att spela även på fotboll. Måste erkänna att jag inledde en fyrling med just IFK Skövde (1,85). En fyrling som för en gång skulle gick in.

   • Klart det går att spela på fotboll, men att gå på en fotbollsmatch innebär inte per automatik att man spelar och gör av med en massa pengar. Det är liksom inte därför man går på fotboll och det är skillnaden mellan att gå på trav och fotboll, försök hitta den som går till travbanan utan att spela i så gott som varje lopp… Om du höjer entrépriset med följden att folk hellre stannar hemma framför datorn så gör den 50-lappen ingen som helst nytta för arrangören, tvärtom kan den istället bli en stor förlust. Bättre då att ha sidoarrangemang inne som gynnar banan, där folk frivilligt lägger några tior. Högre entrépriser i tider när publiken sviker banorna är rena rama dödsstöten.

    • Ja det stämmer det du säger men i gengäld kan du med säkerhet inte vinna tillbaka entre kostnaden på fotbollsarenan men det kan du på travet sedan att du är en urusel spelare som inte gör det kan ju inte vara travets/banans fel !!!!

     • Men grattis till dig Benny som går hem med vinst varje gång du är på banan. Måste vara himla kul för dig att vara en så fantastisk duktig spelare. Du borde söka jobb som Expert på TV4 så vi kan få ordentliga tips i fortsättningen.

     • Märkligt resonerat. Tippar man så bra så att man går med vinst varje gång, varför skulle man då dela med sig av tipsen Lunkan?

 2. Har inget svar på vad som är rätt eller fel gällande inträde men Lunkan har en viktig poäng ovan. Något som ofta glöms bort då man jämför trav med andra sporter. Även om det går att spela på fotboll och numera så gott som alla andra sporter och lägre divisioner så är det en väldigt stor skillnad. Nästan alla (ja det finns också ägare, sportintresserade) går på trav för att spela. Nästan alla går på fotboll för att se fotboll (även om det också går att spela).

  Precis som travet får betala för att exponeras i TV medan fotbollen får miljarder i intäkter för att exponeras i TV. En enorm skillnad. Som tyvärr alltför ofta glöms bort i debatten och man startar debatten med felaktiga jämförelser och utgångspunkter.

 3. Kontentan är väl den att eftersom banorna slutade tjäna pengar på sin publik så slutade man att ta hand om den. Och när väl alla lärt sig att man inte betalade för att gå på trav var det svårt att vända riktning.

  Jag tror att rätt väg att gå är att se till att man erbjuder ett värde för inträdet. Jag kan tänka mig att betala 295kr i inträde, om jag möts av röda mattan, serveringspersonal med små snittar och ett glas champagne under det att ett par stortränare intervjuas en halvtimme före första start. Det är en utmaning att segmentera besökarna och se till att den som vill gå in gratis, köpa en halv special mellan lopp 4 och 5 får vad den anser vara prisvärt, och dem som vill betala för mer lyx och flärd kan få det.

  Idag tycker jag att många banor skjuter väldigt långt vid sidan av målen, och därför är den där publiken mest bara till besvär för travsällskapet.

  • Vet inte om jag har ngt behov av röda mattan , champagne eller små snittar när jag går på trav;-) Men det är klart smaken är olika dock skulle det vara trevligt med bra mat till hyfsade priser o gärna gamla tiders öltält som väl dock är uteslutet i sverige numera.
   Men som hade sin charm där kreti o pleti kunde läsa programmet över en öl o en leverpastejmacka. o där stämningen steg ju längre kvällen gick av olika skäl men där ngn bastant vakt som man kände igen från allehanda logdanser kring orten faderligt lyfte ut de som var lite för ”uppfyllda”.’
   Ja alltså lite retro;-)

 4. Herrejävlar får man skriva om annat än trav nu . Vilken avslutning sveige- frankrike 2-1 Helvete blir svårt o varva ner

 5. När jag gick på travet för första gången för många år sedan blev jag chockad över att man fick betala för att komma in för att spela. Efter alla dessa år ställer jag fortfarande samma fråga, även om kunskapen om travbanor och travsporten ligger på en helt annan nivå nu. Det är ju ännu svårare nu att motivera folk att betala, när loppen numera finns att se online.

  Man är ju naiv om man inbillar sig att denna förnämliga tillgång inte påverkar besöksantalet till travbanorna. Det är osäkert om mina travbesök skulle öka med gratis inträdde, men viljan skulle i alla fall stiga rejält.

  Klart travbanorna sätter sig emot gratis inträde, men i slutänden kommer de att hamna där i alla fall.

  • Precis. Just att försöka få med sig någon ny till travbanan är svårt med höga entrépriser. Har försökt få med vänner till V75 några gånger och förklarat att det är mycket roligare på plats, men får alltid svar i stil med ”Va? kostar det 100 spänn? Du skojar…” och sen ett artigt nej tack. Vill man locka nya till travbanan kan man inte ha hutlösa entrépriser, för som någon skrev ovan, man får ju ingenting. Väl innanför dörrarna möts man av slitna lokaler som påminner om en relik från forna Sovjet. Och det enda man gör när man kommit in är att göra av med ännu mera pengar. Om entrén är gratis sparar man in kostnaderna för personalen som sitter i kassan, så den ekonomiska förlusten lär inte bli så stor.

   • Ja, har samma problem och säkerligen många andra också. Enda travevenemang jag lyckas få med mig folk på är Elitloppet.

   • Erbjud dom du tar med dig att lira plats åt dom så dom får tillbaka sin hundring och vips så har du fått in ett intresse att det här var ju jätteroligt bara att gå in o ta tillbaka pengen på spelet o dom kommer kanske tillbaka tack vare din kunskap om hästarna och det behöver ju inte vara första loppet utan något lopp under kvällen finns garanterat 1 häst som ger 2 ggr pengarna på plats under en travkväll !!!

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar