Ett regnväder som under eftermiddagen kom och gick, i princip på minuten som utlovat; som snabbt drog vidare norrut och blev till en himmel som sprack upp och en bana som åtminstone anständigt torkade – och en sol som till slut värmde en smula om kinderna. Det blev en fin, vacker och småljummen junikväll.

Lucifer Lane vid sin seger. Foto: KANAL75

För första gången i år befann jag mig i går på min hemmabana Solvalla en onsdag. Tävlingsdagen jag i princip aldrig missade tidigare. Ja, det fanns en tid när jag kunde ha ångest både dagar före och efter över att ha missat en liten enda. Eller för den delen någon annan kväll, om Valla nu tävlade typ en måndag också. Det kunde verkligen värka i hela kroppen. In i märg och ben.

Nu: årsdebut, en bit in i juni.

Utan att ha egentligen ha känt någonting längs vägen. Mer än att jag då och då blir förbannad, frustrerad, ledsen, över hur det kan få ha blivit så här. Något som sedan mer och mer övergått i en slags uppgivenhet. Blasékänsla.

Och då kommer givetvis sköningarna farande om att det faktiskt ändå aldrig kommer att kunna bli som 1985 igen (å fan liksom); direkt fick jag på twitter en hint om att ”nu var det väl folkfest då?”, nu när Solvalla äntligen fick arrangera en onsdag på egen hand.

Jo precis. Det är så det fungerar. Efter år av misshandel och vanvård av Solvalla står massorna redo med mössan i handen när det till sist kallas. Jaså, vi får komma nu.

Det tar såklart tid. Det kommer att gå långsamt. Om det nu ens är möjligt att reparera, det är jag inte ens säker på. Inte ens jag alltså. Det krävs en uppbyggnad, en redig nystart. Kring något starkt. Helst V75.

Något bastant, att nu jävlar i mig startar NYA Solvalla.
För vi måste försöka. Att åtminstone bli fler igen.

En plöstligt utslängd egen kväll så här, ja visste folk ens om den? 1.359 personer blev vi (alltså runt 900 då, bortom de aktiva och de där andra som räknas in) hur som helst till sist som passerade grindarna. Sannerligen ingen succé alltså.

Uppenbart hade människor i alla fall hyfsad koll vad gällde det tidigare spelstoppet, för (jackpot)omsättningen höll sig väl ganska normal även med Xpress-mått mätt? I en totalomsättning som till slut sprang upp i nästan 40 miljoner.

Ja, och nu är det ju som sagts och vi skrivit är på sajten tidigare; faktiskt styrelsebeslut på att Johan Lindberg och gänget ska hitta en lösning för Solvalla nästa år. Att huvudstadsarenan SKA få tillbaka en egen fast dag.

Vad det sedan blir, det är frågan. Den stora. Många uppgifter och rykten har florerat, men jag hoppas innerligt att man håller sig kvar vid onsdagen. Alternativt en annan vardag, men hur de ska få ihop det med alla andra variabler i schemat begriper jag inte.
För … om söndagen ses som ett alternativ skulle det vara lika illa som att fortsätta med delade onsdagar.
Det ÄR alltså inget alternativ.

____

Foto: KANAL75

Jag har sagt det förr. Fös bort de flesta av de extra V75-omgångarna; som plötsliga 1 maj-V75:or i Sundsvall som bara dyker upp som en blixt från klar himmel.

Och nöt istället in V75 onsdag – V75 lördag.

Herre gud vad det som sagt skulle lösa saker.

Fram till dess var det i alla fall vackert med en alldeles egen, tillfällig, Solvallakväll.

Så länge då alltså.

Till sist; finfin sport var det ju också. Till exempel visade Mattias Djuses Dartagnan Sisu (bilden ovan) att hans (nya) plats på ”vi som vill upp” på Trottosports Derbybarometer med intrycket i går på näthinnan nog var i blygsammaste laget. Och så var det såklart urhäftigt med Lucifer Lanes seger i treåringarnas variant av Margaretas Unghästsserie!

Henrik Ingvarsson

Läs också:

Kolgjini etta – och petad…


12 KOMMENTARER

 1. Nu skall Solvalla hålla stängt två månader. till förmån för racerbilar, banomläggning och kanske också semester för dem som jobbar där. Travpubliken i Stockholm är hårt prövad…

  Jag tror inte att V75 en fast dag i veckan på Solvalla är räddningen. V75 är för långt en vanlig vardagskväll. För många lopp, för långt i tid och svårt att få bra kvalitet på loppen alla veckor. Behåll V75:ans magiska skimmer till lördagarna, kör en kortare spelform i veckorna som med Solvallas resurser i form av tränare, hästar och kuskar kan hålla ”nästan V75-klass”.

  • Nog måste det väl vara möjligt att kapa i åtminstone fem minuter mellan loppen. I så fall en halv timme kortare. Det hävdar ju tom dom aktiva själva.

   • Klart man kan kapa tid, men innerst inne vill man inte på tillräckligt många håll. Och när man inte vill förändra sig och hänga med sin samtid, men ändå vill att ekonomi och sport skall utvecklas blir klyftan där emellan allt större och mer tydlig.
    V86 är en produkt av att ATG inte vågat höja radpriset på sina spel, utan när ett spel blir för lätt lägger man istället på en avdelning. Konsekvensen av det blev Xpress, för tretimmars sittningar i soffan framför TV:n en vardag med trav och reklam är det få som har tid, ork eller lust till.

 2. När inte ens ni som varit med i hundra år, ni riktiga travnördar kan värna om att V75 är travets elitserie, tja då är det ett faktum. V75 är ett urvattnat varumärke som ingen längre vet vad det är. Travets elitserie. Med fasta divisioner som ska köras. Det är sorgligt värre. Ska man rädda hedern för travet måste man värna om elitserien, där ska de bästa hästarna köra, en gång i veckan. Hur skulle det se ut om man plötsligt kallade en match mellan två division 3-lag i fotboll för allsvenskan bara för att få dit publik? Har man ingen som helst stolthet inom travet längre? Jag blir bara så ledsen. Och besviken. På er som värnar om travet. Nä det gör ni inte, ni vill bara ha ett spel ni gillar, ni skiter i grundpelaren. Sporten.

 3. Läser i Sulkysport att Svanstedt kör lopp i USA trots att han fick avstängning under Elitloppshelgen.
  Han struntar alltså i att ta sitt straff o bara kör på.
  Är det inte dags för Solvalla att en gång för alla ta i med hårdhandskarna mot dom som inte följer reglerna.
  Bara o förbjuda Åke, som jag förresten gillar, o komma till Elitloppshelgen 2018.
  Men han har väl för bra kontakter för att ett sådant förbud skulle bli verklighet…

   • Eh, nej, en avstängning gäller överallt. Ska göra. Det finns internationella överenskommelser om sånt. Men naturligtvis håller inte amerikanska banor reda på vilka kuskar som blir avstängda i Sverige. Det finns något som heter eget ansvar, eller borde göra. Svanstedt visar återigen sitt förakt för sportens regler

 4. Solvalla behöver en egen kväll. Det finns inget som säger att man inte kan köra varje torsdag kväll istället för fredag lunch. Och ändå kan man köra V86 onsdag med sax. Antalet lopp blir ju detsamma. Vincennes kör flera dar på rad i bland, varför skulle inte Solvalla kunna göra det? Åby är inte lika mycket storstad, kan ju köra fredag kväll de veckor man inte saxar onsdag. Å vad är det som säger att inte småbanor skulle kunna saxa en onsdag? Behövs ett öppet tänk för att komma framåt, hitta nya vägar som lockar till ägande av häst samt publik till våra travbanor. Helt övertygad om att ett brett ägande av häst höjer intresse, besök och spel.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar