Det råder visst stiltje på fyraåringsfronten just nu, även om det såklart aldrig är helt lugnt i båten. I till exempel det att Fyraåringseliten och en Ina Scots Ära nyligen körts.

Oavsett vilket, vi på trottosport fortsätter hur som helst att syna den i våra ögon i år så starka och ytterst kittlande kullen – och har tänkt så göra ända fram till dess att startbilen för hingstarnas del fäller ut sina vingar på Malmöbanan första söndagen i september.

Med knappt tre månader dit, här är den fjärde Derbyuppladdningstempen! Bland annat med en urläcker debutant på listan.

1 (1). Rajesh Face (Lutfi Kolgjini)

Yepp, jag stånkar på ett tag till med sonen efter Raja Mirchi, som fortsätter toppa listan. Ströks för halsinfektion vid en tilltänkt start nyligen, men gjorde sedan i alla fall minicomeback i Fyraåringseliten under elitloppshelgen. På smattrande snabb bana över 1.640 meter, inga bra grejer för Rajesh – fast en god start för att börja få upp lite snabbhet och få ett fint lopp i kroppen. Några tankar på vinst hade väl knappt någon under de förutsättningarna, men hästen gick med trudellutig fart över linjen och vi ser det som att avstamp mot det ett varv längre loppet i september…

2 (2). Cyber Lane (Johan Untersteiner)

Bröt den obesegrade sviten, i Ina Scots Ära i lördags, och stannade därmed alltså på NIO raka triumfer. Samtliga dessa tagna utan att behöva gå i botten och alla med skor på hovarna. Var högst troligt inte kurant på Mantorp, Johan Untersteiner har haft fler sjuka hästar på sistone, och på EN klen insats dömer vi inte den här sköningen.

3 (3). Policy of Truth (Reijo Liljendahl)

Underbar årsdebut, sämre i Kungapokalskvalet men med halsinfektion i kroppen – och så vass som attan som tvåa i Ina Scots Ära i lördags (på bilden till vänster om vinnande Muscle Hustle nedan). Fjolårets E3-vinnare och Kriterietvåa visar att han hakar på kulltoppen och ser ju så där härligt mysigt läcker ut när han tar sig fram. Hade ju heller inte mycket till tur i lördags heller. Minuset gentemot de två som ligger före honom är att snudd på alla växlarna är dragna.

4 (4). Cash Crowe (Petri Puro)

Gör hon en Hilda Zonett? Ina Scot och Queen L.? Väljer det betydligt mer ärofyllda Svenskt Travderby istället för det lite behagligare Derbystoet? Med den normalt försiktige Petri Puro är det väl knappast speciellt säkert eller till och med kanske inte ens troligt. Men vi vill. Vill, vill, vill! Och att hon duger är jag helt övertygad om, knappt som vi ju har hämtat oss efter den fabulösa uppvisningen i Drottningens Pokal. Osäkerheten till start gör dock att hon får nöja sig med att skvalpa en liten bit ner på listan, utan det vet i tusan…

5 (5). Global Trust (Timo Nurmos)

En Yankee Glide:are jag fattade tycke för tidigt ifjol, och matchas typiskt försiktigt av Derby-siktaren av rang, Timo Nurmos. Såg underbar ut vid en skrattmatch på Solvalla i början av maj och fortsätter nog att lindas in försiktigt för, gissar vi, i första hand … Svenskt Travderby.

6. (6) Monark Newmen (Fredrik Persson)

Fredrik Perssons uppstickare, om man får säga så, har utvecklats enormt under vintern. Flög fram till seger i Kungapokalskvalet nyligen och visade i finalen i lördags att det inte var någon engångsföreteelse. Spruttar just nu på i en uppladdnings/träningsperiod och matchas alltså lugnt och uppbyggande för … Svenskt Travderby. Spännande!

7 (7). Makethemark (Petri Salmela)

Även om han var tvåa i en E3-final ifjol, så har denne kulltopp hittills segrat i de flesta lopp han startat i, men misslyckats när det gällt som mest (Kriteriet, Kungapokalen). Var efter tung löpning – som favorit! – tidigt slagen i just Kungakannan för en månad sedan och jag är väl fortsatt inte Derbykavajövertygad. Samtidigt, med rätt förutsättningar räknar vi inte bort Petri Salmelas ”bäste någonsin” (som han uttryckt det) ur diskussionen. Vann nyligen ett billigt lopp i Boden på mersmakande vis.

8 (8). Deimos Racing (Svante Båth)

Kriterievinnare som inledde säsongen ganska behagligt, med två ganska snälla och trivsamma lopp. Visst, sedan tvåa – sånär också upphunnen om silverplatsen – i Kungapokalen, men han fick faktiskt, måste man säga, löpningen lite på guldfat. Han BORDE nog vunnit det, kort och gott. Ligger tävlingsmässigt lite lågt just nu, och får visa lite ytterligare hårdhet och ge oss lite mer ”Derbyvibbar” innan det hyllas för mycket igen.

9 (9). Grant Boko (Reijo Liljendahl)

Kriteriefyra och BC-vinnare som treåring, som kanske inte gnistrat i varenda led under 2017. Ändå en så läcker Ready Cash-typ i grund och botten att jag håller honom som en av kullens bättre så länge inte alldeles för många bevis mot detta visats upp. Jag ger mig inte riktigt ännu…

10 (ny). Gomez (Dan Widegren)

Det dyker numera varje år upp ”nya” hästar och heta kandidater när det vankas Derbyt, sådana som alltså inte funnits med i den tuffa kulltoppen tidigare; som blommar ut senare, som tagits lugnare .. och i år kan en sådan kanske vara … Gomez! Billiga motstånd så här långt, såklart, men sonen till Ready Cash och gamla sköna Solvallastoet Coyne gör det liksom så lätt, så närmast komplett, på så mysigt och samtidigt markslukande och kraftfullt vis. En ytterst rolig pass-upp-häst. Och gott om växlar finns dessutom kvar att tillgå…

Utpetade från listan: Rushmore Face.

Vill upp (nya i fet stil): Baron Gift, Now or Never Flair, Handsome Brad, Gandhi Boko, Ferrari River, Uppohoppa, Test Trive, Rigel Face, Gareth Boko, Springfield, Dartagnan Sisu.

Väntar vi till exempel på: Global Trustworthy.

Inte anmälda till Derbyt: Diamanten.

Henrik Ingvarsson

4 KOMMENTARER

  1. Andreas J: den stora frågan är väl varför Rushmote fanns med på listan från början…

    Det ska bli intressant att se Cyber Lane i ett lopp där han tvingas visa lite själv. Visst gav han sig alltför tidigt i lördags, men det var också första gången som han sattes på prov med jämnt, hårt tempo.

    • Cyber Lane får betraktas som alltjämt osynad i skarp konkurrens. Det mest anmärkningsvärda är väl ändå hur Johan U skryter om hästens kapacitet, och hur säker han var på vinst inför loppet i lördags. Johan är ju långt ifrån någon klåpare, och har suttit bakom ganska många dugliga djur…

  2. Det verkar som du fortfarande inte tror mycket på Deimos Racing. Trots att han vann Kriteriet o kriterierevanchen. Dessa hade också derbydistansen 2640 meter. Han var dessutom slagen i kungapokalen av en snålkörd Diamanten. Makethemark som ligger före i rankingen, slog han både i kriteriet o kungapokalen.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar