Stefan Söderkvist åkte till Årjäng för att köra en enda häst i fredags kväll.

I dagens brus, där så gott som varje tugga noteras, där hästarnas vägran att dricka sin tilldelade vattenranson registreras, eller där en ny sulky får tipsexperterna att slicka sig om munnen, finns det faktiskt hästar som lyckas undvika bruset, hästar som smyger under radarn.

Även om det händer mer och mer sällan.

Jag fångade in en sådan sent i måndags kväll, strax före klockan tio, i Årjäng. Där vann fyraårige Erwin på ett övertygande sätt efter en mycket stark avslutning. Det var hästens fjärde raka seger, och han är fortfarande obesegrad.

Erwin efter sin andra seger, med Christer Karlsson i sulkyn. Bild: arjangstravet.se

Erwin debuterade den 10 april. Ägaren, uppfödaren och tränaren Christer S A Karlsson körde själv sin häst som var näst minst spelad av alla hästarna i loppet. Trots ett tungt lopp, tredjespår under hela sista varvet, avvisade Erwin ganska enkelt storfavoriten Alexia Marshall över upploppet.

Vinnaroddset blev 26,11. Det bör ha glatt de invigda. En dryg månad senare vann nämligen Erwin en mycket lätt seger på Åby. Vinnartiden, i hans tredje start, blev då 1.14,5. Över 2.140 meter – i voltstart.

Med tanke på den insatsen var nog oddset i debuten aningen i överkant.

Förr hästgubbarna i Värmland och Dalsland var det förr i tiden inte så bråttom med hästarna. De ville gärna vänta med att låta dom debutera. Christer Karlsson från Svanskog, som ligger i både Värmland och Dalsland, verkar vara inne på samma linje.

Christer Karlsson har tidigare plockat fram hästar som varit framgångsrika. Den mest kände av dom är Big Alex som vann 17 lopp och sprang in nästan 2,2 miljoner kronor. Big Alex debuterade i september som treåring. Totalt gjorde Big Alex 100 starter. Han vann flera V75-lopp. Bland annat en bronsfinal under Elitloppshelgen år 2000.

Exakt lika många starter (100) gjorde Alexis, som förresten var en son till Big Alex. Alexis, som vann tio lopp och tjänade en dryg halvmiljon, debuterade i augusti som fyraåring. Med Alexis var Christer Karlsson nära att vinna amatör-SM. Han fick dock nöja sig med andraplatsen bakom Jens Nilsson som blev mästare bakom Ozzy Ness.

Nu har alltså Christer Karlsson från Svanskog en ny topphäst på gång. Och även om Big Alex vann i sex av sina nio första starter så är Erwin snäppet bättre med sina fyra raka sedan debuten.

Hittills har Erwin tävlat med skor på alla hovarna och i vanlig sulky. Någon racerbalans har det ännu inte varit tal om. För Christer gäller att skynda långsamt, tids nog kan han peta in nya växlar.

Det var kanske därför som Erwin var så gott som helt bortglömd i debuten?

Christer körde själv Erwin i de två första starterna, båda gångerna i Årjäng. När det var dags att åka till Åby anlitades Stefan Söderkvist som tidigare kört åt Christer vid några enstaka tillfällen.

Uppenbart blev Stefan Söderkvist imponerad av Erwin. Det var förmodligen där Stefan åkte till Årjäng för att köra en enda häst i fredas, i kvällens sista lopp.

Snart nog lär vi får se Erwin i V75. Kanske är planen att vara med när Årjäng har sin V75-dag den 15 juli?

I så fall lär Erwin inte hamna utanför bruset längre.

Till sist: Svanskog är en ort som under åren har spelat en betydande roll i travsporten. Själv minns jag gärna Ruben Reuter som ofta kom till Axevalla med sin lille svarte Samson i början av 60-talet. Samson gjorde 177 starter och vann 36 lopp.

LP

4 KOMMENTARER

  1. Tävlingarna var i måndags och inte i fredags, men det kanske kändes som en fredag. Helgdag som det ju var igår tisdag. 🙂

  2. Många fina hästar ur litet material. Jamiro och Creston t.ex.

    Fantastiskt när Big Alex gick genom klasserna, vann exempelvis silverfinalen mot Herr Jägermeister. Blev dock fråntagen denna i samband med en större foderhärva då det gav utslag på doping. För mig Goop var med där också med flera.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar