Mantorp och Ina Scots Ära har verkligen hittat rätt och hem och på en helt tydligt fiffig plats i kalendern, det är uppenbart. TROTS det på papperet otacksamma i att ligga veckan efter Elitloppshelgen.

År efter år lockas toppfält, inte sällan överglänser det till och med Fyraåringseliten sex dagar tidigare, detta med ”bara” 300.000 kronor i förstapris till trots.

När den tidigare obesegrade Cyber Lane, som vi såväl både hoppas som tror var sjuk för dagen svek å det grövsta klev Robert Berghs jänkare, den smårultige Muscle Hustle in i bilden. Nästan lite Zoogin-vibbar över honom, eller är det bara jag? Hur som helst; det känns onekligen som en häst det finns att slipa på fortfarande…

Och Baron Gift gjorde ett topplopp, Policy of Truth visade sig åter från sitt rätta jag, och Test Drive … ja, han var smått förbluffande bra vid sin seger i Klass I-försöket. Som sagts många gånger tidigare, det råder sannerligen ingen brist på högklassiga fyraåringar i Sverige 2017.

Jag vet inte ens om det skulle bli bättre. Och att kanske konkurrera ännu mer med Fyraåringseliten möjligen inte heller det klokaste, ja det är ju liksom många parametrar att tänka på.

Det bara känns som om Ina Scots Ära är värt ännu lite ytterligare, ännu lite mer, att det här verkligen är Mantorps stora grej på säsongen. Om inte annat kan jag tycka att den på alla vis unika Ina Scot är värd ett ännu lite mer ärofyllt lopp. Ja, låt säga att en höjning med ytterligare 200.000 bara vad gäller förstapriset, det kanske inte skulle göra någon större skillnad, varken kvalitets- eller statusmässigt?
Helt uppenbart ligger det hur som helst perfekt i tiden, särskilt för de som vill undvika de mer upphaussade och ofta slitiga storloppshelgerna. Mitt emellan Pokalloppen på Åby och sommarens Sprintermästare och/eller början på laddning inför Derbyt…

Körningen, den våldsamma, i Guld?

Jag kan ändå ha förståelse för Ulf Ohlssons drag bakom Anna Mix, oavsett vad som sagts taktiskt på förhand. Efter 1.07-öppningen för Charrua Forlan, en lätt glidning fram i tro att få överta, att det faktiskt skulle bli en behaglig tripp på det viset, jag kan som sagt förstå tanken, och så utmynnar det i ett slags fulsvar med ungefär tre millimeter till godo, det är klart man då vill ner, vill lite till, bara en lite maning till, ett försök till, det är ju så nära.

En klassisk sån där situation, som från början inte på något vis egentligen är meningen. Det bara blir. Och blir fel. Som bara den.

Och samtidigt rätt. För Carabinieri. Och för Alfas da Vinci, som glädjande lite grann uppstod från ”de döda” igen.

Till sist: Idag dras det till Axevalla för ny toppsport. Guldstoet är huvudnumret, Pär Hedbergs obesegrade och urspännande Southwind Feji ska försöka ta sjätte raka i ett ramlopp, men i min värld är Darling Mearas årspremiär det självklart mest kittlande i leken. Apropå våra kära högklassiga fyraåringar då – och inför Perssons stora dröm i sommar: Stochampionatet hemma på mammas gata.

Henrik Ingvarsson

Läs också om Mantorps nya planer:

Skarpt läge för 1.200-metersbana i Mantorp!

11 KOMMENTARER

 1. It takes two tog tango…. Men uppfriskande att det inte bara såsas i loppen. Däremot väldigt konstigt att inte Ulf får böta för felaktig drivning. Han driver i 1500m o inte lätt enstaka petningar som det står i reglemente. Vi är inte lika inför lagen….

 2. Lika inför lagen? Det har vi aldrig varit och kommer nog aldrig att bli. De kuskar som är högst på statusskalan tillåts göra mycket som innebär bestraffning för andra som har lägre status. Drivning är ett exempel, halvspårskörningar är ett annat.

 3. Halvspårskörningen är ett gift som någon måste göra något åt. Se bara på hur Örjan körde i Ina Scots ära med Brooklyn Hill. Ett av många exempel. Hade han varit tvungen att välja andraspår eller tredjespår så hade vinnaren i loppet hetat Policy of Truth. Tyvärr vågar ingen göra något åt det här och det förstör loppen mer och mer.

 4. Vad händer nu med GS75? Omsättning på 13 millar och en ensam vinnare cashade in 15 millar, drygt 4 ggr pengarna, för alla rätt.

  Svårt tro att atg inte justerar ner GS till 10 millar mycket snart.

  • Som ren spelform betraktat så är GS75 överlägset V75, för att det inte är lika sönderanalyserat. Men vore det inte kul om ST tog lite av de pokalårspengar som ska läggas på bredden och publiken, och under den ljusa årstiden tillsammans med banorna försökte göra söndagarna till den stora amatör- och familjedagen? Amatörtränarnas V75 typ, och lite enligt konceptet för Gentlemannadagen på Jägersro? Gärna på samma bana som arrangerar V75 dagen innan, av en massa bra anledningar. För flera av söndagarna finns ju redan givna arrangemang, men varje söndag under den ljusa årstiden borde det vara travfest och GS75 någonstans. Tre av loppen inom GS75 för amatörtränade hästar, med skapliga prissummor så att det blir värt att åka en bit, en massa kringaktiviteter, och så totalförbud mot att säga ”jänkarvagn”, ”bike”, ”helstängt” eller ”spetsstriden” i ATG:s TV-sändningar. Det klarar vi en dag i veckan, och det finns garanterat spelare som skulle gilla detta mycket bättre än dagens malande.

   • ”Gärna på samma bana som V75 dagen innan”? Det är svårt nog att få folk till banorna en vanlig V75:a, de lär knappast gå en dag till om det inte är en stordag. Bättre att låta söndagstravet flytta ut till småbanorna runt om i landet så de får visa upp sig.

    • Ja, det kommer lite folk till små fester, och mycket folk till stora fester. Naturlag. Är det värt att åka, vad säger ungarna, osv, osv. Dessutom så kör inte storbanorna V75 särskilt många lördagar under sommarhalvåret, och det har aldrig varit några större problem att dra V75-publik till de mindre banorna på sommaren när det varit ljust. Och på söndagen är det väl mera tänkt att någon pop-kändis får dra ett tungt publiklass, ny publik, medan alla TV-bussar, funktionärer, proffskuskar och resten av cirkusen är på plats. Eventuellt för att köra de lopp som tidigare år körts på fredagen på samma bana, för dubbeltrav vid V75 är ju inget nytt på det sätten. Men söndagen är en utmärkt familjedag med travsport för banpubliken, och en utmärkt stordag för amatörtränarna. Och lite mer avslappnade TV-sändningar för de som hatar ”procent, jänkarvagn och helstängt” när de är spelbakis efter gårdagen. Tror att söndagen är en utmärkt dag för komben den publiken, de spelarna och de tränarna.

    • Och naturligtvis är det en helt gjuten GS75-Tillsammans-dag! Vet inte varför det inte införts ännu. Men som sagt, när många av oss är lite spelbakis vore det väl extra skönt ibland, att kunna lämna över analyserandet av de lite mer okända ekipagen till någon som orkar, för några procent, och bara luta sig tillbaka och ha det bra. Utan att behöva höra det malande spelsnacket.

     Ge bike-jägarna ledigt en dag, och plocka in Ingvarsson och Persson i studion, typ.

   • Att spelsnacket låter som det gör beror ju på att de halvt uttjatade faktorerna väger tungt ( även om de inte är ALLT! ). Om man låter den infon vara ”mörk” förskjuter man ju en massa spelmiljoner till dem som har korrekt info.

    Näe, man får nog acceptera att Pandoras ask är öppnad i den här frågan.

 5. Såg ett lopp live i lördags och mådde faktiskt illa efter den drivningen i 1500m och sen blev jag spyfärdig när det inte utgick några böter för drivning.Hade det varit en amatör eller lärling som hade gjort samma sak så skulle dom nog kunnat räknat med minst 3 månaders avstängning! Så härligt på lika villkor inom travet.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar