Halvfullt eller halvtomt.

Det är ju frågan. Ofta. Väldigt ofta.

Den sköna optimistiska typen är ju den halvfulle. Hen vinner alltid. Halvfullt är rätt, se möjligheter, positivt; halvtomt är snustorrt och tråkigt och surigt.

Det är en snart en vecka sedan nu. Och jodå, jag förstår mycket väl, in i minsta kromosom, att de som befann sig på Solvalla i söndags blev fullständigt hänförda av Bold Eagles försökslopp. Vissa har uttryckt att det var det mest fascinerande och upphetsande de sett. Jag förstår i synnerhet om unga människor blev alldeles till sig. Som jag själv kanske 1988, då till exempel av Sugarcane Hanover och Napoletano, vilka båda galopperade bort massor av mark vid sitt försöksheat, men svarade för andlösa upphämtningar och ändå var etta och tvåa i mål innan det var färdigt. I riktigt ordentligt uttömmande försök (som tvungna till det…). Och så Mack Lobell på det…

Det blir såklart otroligt annorlunda om man är på plats i stunden än om man ser loppen på ATG Play nån dag senare. Att glaset är halvfullt mitt i solen på Elitloppsdagen har jag som sagt all förståelse för. Med facit-i-hand-tråk-glasögonen efteråt däremot: jag har faktiskt svårt att bedöma vem av Franck Nivard eller Örjan Kihlström som står för den sämsta styrningen, bakom Bold Eagle respektive Delicious. Jag har fortfarande svårt att hämta mig från att Örjan tömde en svårbedömd och icke optimalt förberedd Delicious. Och inte släppte på stört till fransmannen.

Eller att Franck Nivard betedde sig som han gjorde. I ett lopp där i princip halva fältet var borta tidigt – att i det läget släppa alla spärrar i en tillställning som under några som helst omständigheter inte kunde gå fel. Med en final ungefär två timmar senare, runt hörnet. De hade kunnat bli etta och tvåa utan att näsborrarna behövt röra sig efteråt.

Som sagt, jag vet inte vem jag tycker var mest usel. För det var de båda två, Nivard och Kihlström, om man ska vara helt ärlig. Sällsynt usla faktiskt. Årets sämsta styrningar redan vunna, bägge.

Elitloppshistoriens rent av?

Men – show blev det.

För som jag skrev i samband med Ferrari B.R.:s världsrekord, det är ju en del av alltet det också. Det ska såklart vägas in.

I synnerhet om man ser det från den halvfulla sidan.

****

Och på tal om Ferrari B.R. då. Och hans jänkarvagnrusardebut vid världsrekordet senast. Som jag uttryckte en vis oro för efter det loppet. Ja, apropå halvtomt då.

Han – skulle det visa sig – var alltså enligt tränare Per Oleg Midjfjeld ”för tagen” av det för att gå ut på Mantorp idag. För det åtminstone preliminärt planerade Ina Scots Ära.

Jag hoppas innerligt att det så att säga bara är att han är … just … ”tagen”. Att det där faktiskt helt onödiga superrekordet tidigt som fyraåring, med precis alla växlar dragna, första jänkarvagn och allt det där, inte sätter sina spår för mycket.

Jag hoppas att min halvtomma oro inte är befogad.

****

Apropå Mantorp. Så halvfullt någonting kan bli. Och är en smula förvånad av att våra
uppgifter inte fått större spridning (även om alla såklart läser oss…), inte uppmärksammats av fler. För det är liksom inte var dag en travbana konkret meddelar att NU GÅR VI ALL IN FÖR EN LÄNGRE BANKROPP”. Det som en hel travnation trånat och trängtat efter så länge.

Ja, tänk om Mantorp av alla blir först.

Mycket, väldigt mycket faktiskt, tyder på det.

****

Ni har väl för all del inte missat att en av Sveriges absolut största spel- och tipsprofiler – och bästa! – Jan ”Timo” Timonen numera skriver för trottosport. För det gör han.

Här finns hans tankar inför veckans V75:a!

Lätt halvfullt. Minst.

****

Bergsåker meddelar, bland annat på sitt twitterkonto, att ”som hästägare på Bergsåker gäller från och med nu ditt hästägarekort för entré för 4 st; ta nu med nära och kära och visa upp vår underbara sport”.

Jag var ju inne på det för ett tag sedan. När jag försökte väcka liv i en lite insomnad publikfråga, om det kanske var läge att prova fri entré på våra travbanor. Som motsats till det jag upplevde ofta millimetermätande om man hade exakt rätt klisterlapp på sitt eventulla frikort för att välkomnas in utan att betala på en travbana.

Jag vet inte om jag har rätt eller inte. Har till exempel aldrig jobbat på en travbana, jag tyckte bara att det var dags att väcka frågan. Få igång en slags diskussion. Och det fick vi, delvis i alla fall.

Jamen, så här pratar vi halvfullt så det sjunger om det. Kring Bergsåker alltså.

Låt oss se det som ett första steg mot mer inbjudning. Något att följa efter!

****

Obesegrade Cyber Lane i Ina Scots Ära på V75 idag?

Halvfullt, kanske till och med helfullt. Så go han är.

Men också nyfiken, rejält till och med, är jag i samma lopp på Policy of Truth. Inte minst apropå min Derbylista, som skjuts ut i ny upplaga kommande vecka.

Reijo Leiljendahls skjutare, som var halvfull – minst – i den skimrande årsdebuten, men kanske till och med mer än halvtom i kvalet till Kungapokalen efter det. Som sjuk, ska sägas. Som så många av Liljendahls hästar varit under året.

Utan den starten hade det knappast skiljt tre gånger på strecken till den Johan Untersteiners ännu obesegrade Raja Mirchi-sonens fördel idag.

Halvfullt, minst, på Policy of Truth säger jag.

Jag som ändå kanske oftare ser saker som halvtomma alltså.

Henrik Ingvarsson

24 KOMMENTARER

 1. Mantorp, ingen reagerat…
  Det kanske inte uppfattas som realistiskt.
  Ungefär som om jag skulle annonsera ut att jag ska göra en omstart i min träningsrörelse och köpa tio Muscle Hill-hingstar till hösten och satsa på kvalité i fortsättningen.
  Skulle nog vara många som bara skulle le lite i tysthet.
  Kan det vara något i den stilen…?

  • Så skulle det kanske kunna vara. Förstår tanken och jämförelsen, lite.

   Men Solvallas rymdskepp och inomhusarenor och allt vad det varit, det har setts totalt realistiskt ;).
   Här ska ju ändå en person anställas, för enkom detta syfte. I ett i grunden inte alltför vidlyftigt projekt trots allt väl?

 2. Stämmer väl ändå inte att det längtas efter 1200. Däremot efter 1609, men blev aldrig någon succé. Känns som att travet har testat det mesta. Återstår att hitta nya intäkter utöver vanliga verksamheten som Åbys mässhall och hotell.

 3. Örjans 2017 är en gammal hederlig baksmälla av det fantastiska, magiska, omöjliga 2016.
  Bl.a. hans ”tillvaratagande” av chansen med Sorbet i Harpers var exempelvis rent sorglig att se.
  Sen att han gör allt rätt med Volstead är en annan sak, även solen har…
  Men, även Gubben i lådan är alltså mänsklig, ändå skönt att se. På något vis.
  För övrigt halvfullt skrivet H.I. 😉

 4. Jag tror att det var för avsikt Örjan körde mot Bold Eagle i försöket och tomma hästen inför finalen. Ger bättre chans för Nuncio. Frågan är om det är inte bättre med 16 ekipage i elitloppet

 5. Örjan offrade såklart Delicious och lurade Nivard i fällan. Synden straffade sig själv när de två hakade ihop i starten av finalen annars hade Örjans plan lyckats. Nuncio hade vunnit finalen från spets. Små marginaler i denna sport.

 6. Örjans sämsta styrning nånsin.

  Men konspiratorikerna kan dock somna om. Formlösa Nuncio som ramla undan i försöket var aldrig aktuell för seger.

 7. Fazit 1
  Örjan ställde till det för Bold Eagle. Med hjälp av Nivard så klart.
  Fazit 2
  Nivard är en stjärna i Frankrike men ingen världstjärna som Björn Goop ex .
  Tycker bara synd om båda Delicius och Bold Eagle

 8. Kanske hade vi sett en annan Bold Eagle i finalen om han smugits med i all enkelhet (á la Timoko) i försöket? Fast det hade nog inte varit populärt bland oss ”med en kupong i handen”, som man säger i Vinnare V75.

 9. Hej Ingvarsson! Du har fullständigt rätt det du skriver om styrningarna av Kihlström o Nivard i elitloppsförsöken. Dessutom är
  det Örjans fel att han får sulkyhjulet innanför Bold Eagles sylkyhjul. Det kan man se tydligt på filmen efter loppet i finalen.
  Dessa 2 kuskar hyllas ju alltid för magiska och kyliga styrningar. Men även himlen har fläckar ibland.

 10. Forsgren ifrågasatte för några år sedan varför nästan alla banor ser likadana ut i Sverige. Där det bara skiljer på 800 o 1000 meter o några andra mindre saker som upploppets längd, doseringar osv.
  Han nämnde exempelvis att det är konstigt att man inte försökt bygga en bankropp som en ”8a” med upploppet ”utanför” 8an.
  Motvarv o gräs var andra saker han nämnde.

  Personligen hade jag älskat variationen som skulle kunna uppstå för nu är allt bara mellanmjölk Svenskt där ingen bana sticker ut ordentligt.

 11. På tal om eventuella frikort: . De som håller igång tävlandet 364 dagar om året dvs funktionärerna har ju frikort på alla banor och stallbackar. Men numera gäller det inte den enda helg som det är värt någonting dvs elitloppshelgen. Däremot gäller frikorten som heter ST Guld och ST silver. Undrar vad dessa fattiga stackare gjort för svensk travsport som gör att de inte ska behöva betala entre på Solvalla?

 12. Inte halvfullt utan heltomt för Cyber Lane idag. Jag misstänker att Johan ganska tidigt insåg att hästen inte skulle ha lämnat stallet. Med flera hästar strukna för halsinfektion i förra veckan och ett antal som underpresterat rejält de senaste dagarna behöver du nog inte fundera så länge över dagens fiasko. Skönt att se Policy of Truth tillbaka i fint skick!

  • Jaså det var skit i stallet veckan innan? Var inget jag visste. Hästen såg knepig ut i värmning även om jag inte kan han perfekt, men riktigt dåliga vibbar. V75-Bongen kändes iskall.
   Var först lite besviken på Uffe O för att han attackerat lite sent, men vid en andra koll så får man nog ta tillbaka det. Frontparet höll över förväntan, borde stumnat lite mer men kortare upplopp 177 meter avgjorde!

   • Infektioner verkar vara ett tabubelagt ämne från såväl tränar- som ‘journalist’-håll. Vilket är beklagligt, med tanke på att övrig oddspåverkande information saknar relevans för utfallet om hästen är sjuk. Svårt att kvantifiera risken att en viss häst är drabbad? Ja visst, men ett varningens finger kan likväl höjas när ett stall som är drabbat av infektioner har två stora favoriter på V75.

 13. Måste vara jobbigt för dig Henrik att inse att Delicious är en skugga av vad hon var 2015!? Men uppenbarligen trodde Örjan oxå att hon var lika bra fortfarande så du är i gott sällskap!😉

 14. Många här som har otur när dom tänker, att Örjan skulle offra Delisious för Nuncio var det dummaste jag hört sedan idioterna som påstod att de hade bevis för att fotbolls-vm aldrig spelats i Sverige…

 15. Heders! Den är första gången jag läser en journalistiskt text där en av våra toppkuskar, Örjan Kihlström, öppet får kritik. Inte många vågar ta de rätta orden i sin mun, men det var en riktig taktisk plattmatch han svarade för bakom Delicious US. Han har haft flera sådana sista halvåret, men den här var värst. Å inte så konstigt man tappar lite efter lång framgångsrik karriär – även om jag tycker han kört väldigt bra i övrigt sista veckorna.

  • Har Örjan tappat lite? Känns som han är bättre än någonsin. Men 100%ig är givetvis inte ens Örjan.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar