Ingen utdelning på femmorna i söndags innebär en ”trekvarts-jackpot” med 14,5 miljoner extra i sjurättspotten till Mantorps småläckra V75-tävlingar. Med spelstopp 16.20.

 

Mitt ”bästa” singelstreck nu på fredag är 6 Jaques Noir i V75-3, Lördagsloppet.

Denne har fått tre starter i kroppen efter vintervilan och har efter hand lättats i balansen. Senast var även bakskorna bortplockade och hästen såg snäppet ännu finare ut men blev grovt hindrad av framförvarande galoppör in mot första sväng. Galoppen var därmed oundviklig men samtidigt helt oförskylld.

Upphämtningen till fjärdeplatsen, med krafter kvar, dokumenterade i alla fall formen samt den positiva utvecklingskurvan.

Med ensamt springspår nu räknar jag med att Ulf Ohlsson tidigt sätter hästen ledningen, Jaques Noir har nämligen haft öppet spår i voltstart en gång; i tävlingsdebuten frontade han från innerspår och trampade då iväg stabilt och riktigt bra, dock i lite ”valpig” nybörjarstil.

Hästen har givetvis utvecklats sedan dess och näst senast spetsvann ekipaget åkandes på 14,5a/2140, just på Mantorp. Debut över lång distans nu men med fransk pappa (Orlando Vici) och sitt flegmatiska och icke kraftödande sätt att ta sig fram – så ser jag inte distansen som något bekymmer för Jaques Noir 20% i skrivandet stund är med marginal spelvärt, jag har åtminstone marginal upp emot 35%. Min första reserv är 12 I Tooma.

 

Tänkbart singelstreck även i V75-avslutningen där 10 Carabinieri har en på papperet mycket fin uppgift över passande lång distans. Han var strålande bra i två Frankrike-starter i april (tvåa och etta) och senast i Copenhagen Cup (Cruzado dela Noche vann) blev han tempotorsk som fyra men visade form via 1,09 sista 950 (ett varv är 950 meter på Lunden)

Det som talar emot att spika honom är det klena renset på en favorit i sista. Samt att klara andrahandsfavoriten 1 Anna Mix  betraktas som ”chanslös” av mig (usel senast, ej startat på 1,5 månad, inte alls vässad inför detta) – vilket gör många  i den breda garderingsgruppen där bakom väldigt spelvärda.  Men samtidigt måste man ju få till systemkonstruktionen också…

 

1 Fossens Bonus är spelad på runt 50% i V75-5. Kanske inga stora fel i detta med tanke på hur fin han såg ut senast, vid spetsvinsten i comebacken efter nära fyra månaders frånvaro.

MEN innerspår kan vara lurigt och första gången från spåret i Magnus Jakobssons regi samt ett par riktiga startblixtar på utsidan gör att jag tar ett steg tillbaka vad gäller favoriten, och streckar åtminstone ytterligare två hästar.

3 Aron the Baron höll emot i det längsta senast i comebacken (Re Doc vann) och är knappast sämre med loppet i kroppen. Har tidigare visat att han duger i klassen och dessutom har han från innerspår i Örebro hållit ut blixtsnabba 5 Britt Palema (som hade spår 3 då men i och för sig tävlade med skor runt om).

Nu hoppar dessutom Elitlopps-Björn upp bakom Aron för första gången.

Även 7 Re Doc får en chans till, med tanke på vad han visat i starterna innan den senaste samt att han kan vara den som får överta favoritpositionen ledningen OM Britt Palema frontar initialt. Något som en extremt stelfrusen Anders Malmrot sedvanligt vaket påpekade i V86-sändningen redan i onsdags, från ett myggfritt Boden.

 

I V75-1 är 7 M.T.King of Cash klar favorit (43%) och han såg verkligen laddad ut som obrukad bakom hästar i snabb avslutningsrunda i bronsfinalen i lördags. Då tävlade han i jänkarvagn men när det nu handlar om voltstart blir det vanlig sulky. Jag tycker hästen visade viss begränsning i den vagnen näst senast och detta i kombination med det yttre springspåret för en starttrög häst som dessutom kan vara svår att vända (vingelrisk de luxe), gör min breda gardering given. Kanske favoritens stallkamrat 8 Chosen One kan megaskrälla för pappa Peter från sitt smygläge, stärkt av en snäll men tilltalande comeback i kroppen.

 

Frågetecken efter respektives senaste start är det för favoritduon 5 Springfield och 4 Test Drive i V75-4. Här är min förstahäst istället 7 Sangria Knight, som vann efter snabb avslutning via open stretch senast, i första starten på drygt fyra månader.  Visserligen var det spårtrappa den gången och Sangria hade innerspår, men med bara tio hästar bakom bilen fanns märrar med över 850.000 intjänat i farlig närhet av Untersteiners relativa nyförvärv, som då hade 297.000 intjänat. Bra gjort att vinna således och loppet i kroppen är en plusfaktor vad gäller formstatusen.

 

V75-2, lägsta klassen, avgörs över 2640 meter, en distans över vilken alla tolv hästar har segrat, vilket är väldigt ovanligt i låg klass. Kanske säger detta faktum också något om jämnheten och svårighetsgraden på loppet; jag har väldigt svårt att hitta någon som sticker ut eller få till någon struktur.

Det vore ekonomiskt och för systemkonstruktionen väldigt skönt att hitta en spik, alternativt en ”få hästars-lösning”, men det snurrar mest mellan olika alternativ i skrivande stund.

12 Twigs Ceasar har i alla fall hunnit visa såväl distansförmåga som de hittills snabbaste egenskaperna i de två starter han gjort för Björn Goop, och 2 Farmer Jack är perfekt inmatchad samt visade senast att han duger väldigt bra i klassen.

Nä, här måste jag antagligen klura ända fram till spelstopp. Visst var det 16.20?

Det bästa till sist, härliga Ina Scots ”mest framgångsrika avkomma” måste väl ändå vara V75-6, Ina Scots Ära.

Vilket fyraåringslopp!

Jag är oerhört svag för den stora favoriten (48%), i nio starter obesegrade 1 Cyber Lane. En riktigt skön modell som har visat sig kunna öppna långt under 10-strecket, för att snabb kunna modereras till det tempo kusken önskar, och sedan öka igen och avsluta blixtrande, återigen under 10-fart.

Detta alltså i lagom flegmatisk och urskön stil.

Det enda vi inte fått veta om Cyber Lane så här långt är hur han fungerar då han ska runda ett fält från köplats, men så blir knappast löpningsscenariot den här gången heller…

Låter som ett singelstreck, eller hur?

Ja, omöjligt är det i och för sig inte, det beror på hur systemupplägget blir att se ut i övrigt, men utgångshäst och/eller Faktor-häst på mitt Joker-system blir i alla fall Raja Mirchi-sonen.

Nämnas ska dock att han inte mött i närheten av så här bra (och många bra dessutom) hästar.

Oerhört svag är jag även för 9 Policy of Truth, som svek senast i Kungapokals-kvalet. Var sjuk då men helläcker vid spetsvinsten i starten innan, i årsdebuten, och nu kan det bli barfota runt om.

Det formligen vimlar av ”nästa gångare” bakom den nämnda favoritduon och vid gardering är det knappast någon som lämnas utanför min systemram, exempelvis såg ju loppets minst streckade, 0,5%-aren 12 Electric Light, fulltankad ut vid väldigt sent fritt senast, och nu blir det rycktussar för första gången… Spännande race!

 

Lycka till!

Timo

Läs hela krönikan samt tidigare krönikor på Vinnartips.se

För att läsa Timos Tankar om Elitlopps-söndagen klicka här (publicerades på vinnartips.se i onsdags).

EN KOMMENTAR

  1. Avslutar svepet med att säga att Carabinieri hade r-vtur. Sällan sett en häst få det i halsen på det viset. Anna såg stenklar ut i proven men Ohlsson/Sundberg ville annat. Eller så ville inte Anna? Inte riktigt på det klara med om hon inte ville gå förbi eller om HO sundberg inte ville släppa…synd för inte ofta man får 7 ggr på bästa hästen med nästan perfekta förutsättningar. Argh..

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar