1. Bold Eagle

Vem minns en förlorare? Det där är ett slitet uttryck i sportens värld. Men trots att Bold Eagle förlorade Elitloppet är det honom jag minns allra mest. Den fullständigt makalösa uppvisningen i försöket när han trots ett tungt lopp bara lämnade de övriga och vann på den snabbaste tiden i Europa (1.08,4)  gör den franska hästen till en given etta på den här listan.

2. Sauveur

Han är Sveriges nya stjärna. Åtminstone över lång distans. När Sauveur exploderade i början av upploppet i lördags kändes det som om hela Solvalla lyfte mot skyn. Det var en uppvisning på nytt världsrekord. Det ligger nära till hands att den här hästen är med i Prix d´Amerique nästa år. Åtminstone kan vi hoppas på det.

3. Timoko

De som påstår att Elitloppet var tidernas bästa, eller mäktigaste, är helt historielösa. Årets upplaga platsar inte på min tio-bästa-lista. Ändå måste vinnaren Timoko hyllas. Att som tioåring gå till sin femte final och vinna sin andra seger är naturligtvis fenomenalt bra, även om han inte tar plats bland de största vinnarna genom tiderna.

4. Björn Goop

Hans precisa körning med Sauveur och hans taktiska finesser i Elitloppets final bar mästarens signum. Att Saveaur vann Harper Hanovers var väntat. Att Timoko vann Elitloppet var mycket oväntat. Men när Björn Goop är i farten kan det mesta hända, nästan allt. Bland kuskarna var det Björn Goops helg.

5. Solvalla

Drygt 26.000 på lördagen, över 30.000 på söndagen. Uppenbart hade Markys Myron och hans stab gjort det mesta rätt inför travsportens stora fest. När den stora publiken också bjöds på underbar travsport var det här ett PR-nummer för den bana, och för svensk travsport,  som ofta motarbetas av travsportens myndigheter.

6. Propulsion

I försöket utmanade han, trots ett tyngre lopp, Nunico ända in på mållinjen. I finalen avslutade Propulsion mycket starkt till andraplatsen. Två fenomenalt bra insatser av denna häst som gav Daniel Redén mer än tröst efter att Delicious hade missat finalen,

7. Volstead

Med tanke på vad vi såg i lördags kunde han lika gärna ha varit en allvarlig utmanare i Elitloppet. I Sweden Cup vann Volstead både försök och final trots att han fick löpa utvändigt om ledaren båda gångerna. Att Volstead inte kvalade in till Elitloppet behöver Tarzan inte gråta över. Det blev ju 700.000 kronor i tröstpengar.

8. Love Matters

Trots en del trafikproblem på vägen lyckades Örjan Kihlström lotsa in Love Matters till segern i Fyraåringseliten. Daniel Redéns häst har nu gjort tre starter i Sverige och vunnit de två senaste starterna. Här har Daniel ytterligare en USA-import som om något år kan ta steget in i den översta eliten.

9. Italienarna

De italienska gästerna tog glädjande nog (förutom Holger Ehlert då) för sig ganska rejält under helgen på Solvalla. I lördags inledde Pietro Gubbelini V75-omgången med Erik Bondos Shadow Gar, och så vann Ringostarr Treb ett av försöken i Sweden Cup. Dessutom vann den förre Åbytränaren Alessandro Gocciadoro på söndagen Fyraåringseliten för ston med Umaticaya som imponerade rejält.

10. Spring Erom

Tolvåringen som aldrig slutar att förvåna. Att ta sig vidare från försöket var bara det en fin prestation. När Spring Erom senare i finalen gjorde sin 100:e start i livet satt han faktiskt fast med krafter kvar. Spring Erom travade 1.09,2 i försöket och måste väl vara världens snabbaste tolvåring? Han kom sen tillbaka och noterade tiden 1.09,6 i finalen. Tala om en riktigt stålman.

Inte ens nära

Jiddret med utrustningen i Elitloppet var ovärdigt. Att kunna runda reglerna genom att vara beredd att betala höga bötesbelopp är ett hån mot alla andra som är med (och som följer reglerna), mot spelarna, mot publiken. Att man sedan kan ha synpunkter på att reglerna är väl hårda är annan sak.

LP

Bilder: Kanal 75

11 KOMMENTARER

 1. Det har alltid gått att runda reglerna genom att bara betala böterna. Inte bara när det gäller utrustning, utan faktiskt de flesta regelbrotten vid travtävlingar. Även de löpningsavgörande.

  Självklart ett hån mot övriga deltagare, publik och spelare. Och ovärdigt vilken annan sport som helst.

 2. Precis som Staketkusken skriven så rundas reglerna varje dag. Otyg med att gena innanför pinnarna, släppa foten och sparka på hasen i upploppsstrider, halvspårskörning och drivningar är något som vissa kuskar satt i system när prispengarna är stora.

  Med det sagt så fäster jag ingen större vikt att fransmännen använde metallplattor som inte hade någon som helst effekt för prestationen.

 3. Över 30 000 besökare på Solvalla elijloppssöndagen visar med all önskvärd tydlighet att 350 kr INTE var för mycket i inträde. Och de som var där tycker nog att de fick valuta för pengarna.

 4. Tycker Timoko gjorde ett helt fantastiskt lopp, utan tillägget ”för att vara i hans ålder”. Ungdomarna han lämnade bakom sig hade ju inget att komma med alls, blev ju inte ens i närheten av spännande när de alla sprang där med sin ungdom och kippade efter andan. Självklart är Timoko en av de största vinnarna av Elitloppet.
  Man kan ju komma med alla möjliga ursäkter för att monstret Bold Eagle kroknade, men sanningen är ju att det inte är Bold Eagle som är monstret. Det är Timoko.

 5. Man får tacka kretsen kring Bold Eagle för att de kom och att man fick ett minne för livet. Aldrig har jag sett människor reagera så på en travbana som efter hans försök. Sen att han inte vann finalen spelar ingen roll för han visade ändå att han är den bästa travare som någonsin funnits. Rysningar…

  • Håller jag med om, Bold Eagle är en mycket fin häst och jag gillar även kretsen runt omkring. Hoppas han kommer nästa år också, då kanske han pallar två lopp 😉

   • …fast håller inte med om att han är den bästa travare som någonsin funnits, det tycker jag återstår att se.

 6. Bold Eagle hade krossat Timoko som han normalt sett brukar göra om Elitloppet varit ett race. Är det inte dags att skippa heaten, för hästarnas bästa i första hand. Två lopp samma dag kostar mera än det smakar för de flesta av deltagarna.

  • Men nu är Elitloppet två race, det är ju det som är grejen med Elitloppet. Det är just det upplägget som skiljer agnarna från vetet. Idiotiskt att tömma sin häst i onödan i heat ett. Helt ointressant att spekulera i vad som hade hänt OM det vore ett race.

 7. Säkert. Om det bara varit ett heat, om det varit en annan kusk, om man inte krokat i vagnarna osv osv
  Men nu körs ju Elitloppet i försök och final och då var det Timoko som krossade Bold Eagle och resten av fältet.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar