Samtidigt som förhandlingarna i Oslo gällande Fabrice Souloy idag går in i sitt slutskede pågår också efterspel och diskussioner kring det som varit eller inte varit kring ÅRETS Elitloppshelg.

Och som oftast numera, så ingår dopning i detta. Precis det saken gäller i Oslo kring fjolårets Elitloppsupplaga, och naturligtvis fallen i Oslo Grand Prix två veckor senare.

Efter helgen ja; det värderas och pratas om vilka tester som gjorts och vilka som inte gjorts och vissa – som preracetester – är än så länge hemliga och ST berättar vad som har gått bra och vad som inte gjort det och det är självklart väl att det här arbetet noggrant görs. Och att man tar till sig av misstagen, som ST:s ansvariga i dessa frågor pratade om på travronden.se i går.

Frågan är just bara hur mycket tillräckligt noggranna man är.

Och en annan är, vad innebär det här i våra travsportälskarkroppar?

För hand upp den som innerligt kan känna att det som händer på Solvalla sista helgen i maj är ”på riktigt”. Att vi kan lita på det?

Det går såklart aldrig att lita på någonting i hela världen till hundra procent, det har vi lärt oss vid det här laget, men visst är det extra den här helgen?

En sak som i alla fall är helt uppenbar; det är att det europeiska samarbetet inte fungerar. Det kvittar hur många gånger Johan Lindberg vid det här laget uttryckt hur positiv han är inför dess framtid, att man närmar varandra inom UET; åtminstone fungerar det inte i frågor som berör det absolut viktigaste – djurskyddsfrågorna.

När det gäller dopning och utrustning, till exempel.

ST får alltså inte vetskap och information om att Holger Ehlerts Sweden Cup-deltagare Ringostar Treb stängts av på grund av för doping, efter att ha testats positivt i ett lopp i italienska Padova den 12 mars.
– Informationen om att hästen testats positivt kom till oss under måndagen. Min första tanke var så klart att det var konstigt att den träder i kraft precis dagen efter den här helgen och att vi inte fått ta del av informationen tidigare. Hade den informationen kommit till oss innan så hade han antagligen inte fått starta, säger Linda Höijer på Svensk Travsport till Travronden.

Uppdaterad, korrigerad version:
Ehlert har under våren också, som trottosport berättade
om för någon vecka sedan, varit inblandad i ett kokain-ärende. Ett fall kring ett lopp i Milano, den 22 maj 2016, där Holger Ehlerts häst Urlo Jet påträffades med substanserna bensoylekgonin och ekgonin metylester (kokainsubstaner). Och för vad han efter konstaterat positivt A- och B-prov av det italienska Jordbruksverket i första läget stängdes av i två år. Innan tiden för anmälan till Solvalla förra helgen hävdes dock denna, i överdomstolen i nämnda Jordbruksverk, därav kunde Ehlert få grönt ljust till Solvallahelgen, något trottosport tidigare felaktigt ifrågasatt.

Och då har vi inte ens nämnt utrustningsstrulet under helgen, som till exempel den i Sverige otillåtna utrustning Bold Eagle nyttjar, och så också gjorde i Elitloppet. Oavsett vad man nu anser om den i djurskyddshänseende, i Sverige är den inte tillåten, punkt, och några gemensamma europeiska regler har man alltså inte kommit fram till i UET.

Så – är det någon som tycker att det europeiska samarbetet fungerar på ett tillfredsställande sätt?

***

Och Holger Ehlert ja.

Den i Italien verkande tysken. En travtränare för sig själv. Dopningsfallen är så många vid det här laget att man slutat räkna. Återfallsförbrytarnas återfallsförbrytare. Och en av de värsta Elitloppsnedsvärtarna i historien, i det när hans Lets Go avlöjades för dopning som tvåa i loppet 2006.

Utöver de otaliga dopningsavslöjandena har han bland annat under åren också ingått i utredningar kring uppgjorda lopp i Italien och – dessutom under den här våren fällts för penningtvätt (av 104.700 euro) i San Marino!
Där domaren i San Marino anser att de bedömda ”kriminellt härledna pengarna” ska ha försökts tvättas i det lilla landet som är insprängt på den adriatiska sidan i Italien.
I första instans fälldes Ehlert under våren 2016; och efter överklagan från Ehlert blev domen densamma när den förkunnades i april i år.

Ehlert dömdes för detta till två år och två månader, för mig oklart i vilken form och hur.

När jag förresten pratade med ST:s sportchef Petter Johansson under förra veckan uttryckte han att ”eftersom Ehlert inte är avstängd för tillfället går det inte att göra så mycket”.

Och så la han till:
”Då får vi i så fall hitta på någon regel”.

Ja, och där nånstans tycker jag att vi hamnar.

Konstruera en regel. Fixa den bara. Det måste finnas hur många tekniska lösningar som helst när det gäller Holger Ehlert.

Så att åtminstone VI slipper se denna för travsporten skamfläck på våra travbanor.

För det där europeiska samarbetet fungerar som sagt helt uppenbart inte.

Henrik Ingvarsson

Läs också:
https://www.trottosport.se/2017/05/22/ehlert-dopingdomd-kokain-fick-den-havd/

8 KOMMENTARER

 1. Det gör inte saken lättare att det sker i det korrupta Italien där även papperexercis och myndighetsbeslut kan ta oändligt lång tid.

 2. Kan någon vänlig förklara varför man inte testade Ringostarr Treb i lördags för oss om inte vet hur proceduren går till? Är det slumpmässigt, bara vinnare, eller både och?

  Då en sådan häst med en sådan tränare kommer trea i ett stort lopp borde han väl testas? Annars är det ju väldigt lätt att få konspirationsteorier och tro att man inte testar för att man inte vill ha problem… Men det kanske finns en annan enkel och rimlig förklaring?

 3. Eftersom det gick att snickra till en specialregel mot Ludde och Legolas, så tycker man ju att det borde vara ännu enklare i ett så’nt här fall. Men då en ren sport inte är något som prioriteras av ATG, där endast bruttoomsättning gäller, så är kanske Skarplöths knähundar förbjudna att agera då det kunnat påverka omsättningen.

 4. Man måste en gång för alla bestämma sig för om man tror på detta UET-samarbetet eller ej, att en tjänsteman som Johan L. är positiv säger inte så mycket. Tjänstemän är i regel alltid positiva då det innebär trevliga resor och en del annat. Specialregler mot enskilda utövare är knappast vägen att gå, det resulterar bara i juridiska tvister till avsevärda kostnader.

  Problemet är som det övriga samhället, vill man ha ett system med 100% rättssäkerhet så finns det alltid kryphål för sådana som Ehlert. Det kan vara målvakter eller italienska veterinärer som tar på sig skulden. För övrigt undrar jag över detta med ”out of competition testet” som sägs ha utförts. Om det nu visar att hästen var dopad kan man då dra in prispengarna eller gäller bara det officiella testförfarandet ?

 5. Eftersom man centralt inte gör något, så är det sportcheferna som borde agera. De har anmälningssystemet som verktyg. Bara klicka bort Holgers hästar från anmälningslistan. Ingen kommer klandra dem.

  • ST måste väl själva få bestämma vilka som dom vill ska få vara med på deras tävlingar. Fattar inte att det ska vara så svårt att bara säga nej tack till diverse rötägg i sporten, kan väl inte krävas långa fängelsestraff för detta. Som arrangör är det fritt fram att bestämma vilka som ska vara med.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar