Svensk Travsport och det norska travförbundet (DNT) gick fram i en enad front under slutpläderingarna i målet mot den franska tränaren Fabrice Souloy.

Både ST och DNT yrkar på livstids avstängning och beträdandeförbud samt en miljon kronor i böter till de båda travförbunden.

Både DNT:s företrädare, advokat Nils Kiaer, och ST:s jurist Göran Wahlman, hänvisade i sina yrkanden till domen mot Opal Vikings tränare Nils Enqvist. Båda juristerna var överens om att Fabrice Souloy avsiktligt gett sina fyra hästar Kobolt, tre inför tävlingarna på Bjerke, den fjärde inför Elitloppet, för att höja hästarnas prestationsförmåga.

– Under mina 20 år som jurist på ST finns bara ett fall som liknar detta, det är Nisse Enqvist som hade injicerat anabola steroider i sina hästar, sa Göran Wahlmann.

Både Nils Kiaer (bilden) och Göran Wahlman ansåg att fallet med Fabrice Souloy är
betydligt värre. Souloy har inte bara försökt att förbättra sina hästar, han har även ”förgiftat” dom och han har på ett påtagligt sätt skadat förtroendet för travsporten, både i Norge och i Sverige.

Fabrice Souloy, som satt bredvid sin advokat Staffan Uvabäck, följde slutpläderingarna med bekymrad min. Han såg stundtals ut som en ledsen hund när han i sina hörlurar lyssnade på de simultantolkade slutpläderingarna.

När Nils Kiaer hävdade att skälet till att Souloy har dopat sina hästar är av ekonomiska skäl och för att nå stora framgångar vände sig Souloy mot sin advokat.

Staffan Uvabäck (bilden) återkom till detta i sin slutplädering:

– Souoly har en god, mycket god, ekonomi. Han har vunnit allt som går att vinna. Därför finns inget motiv till varför han skulle dopa sina hästar.

– Dessutom är Souloy inte så dum att han avsiktligt dopar sina hästar, han vet ju om att det tas dopingprover.

Hela förhandlingen blev ett sammelsurium  av gränsvärden, analyser, vittnesmål från de olika sidorna, möjliga motiv, vad visste Souloy, har han litat på sin veterinärer, inhandlande av mediciner i Bologna, användandet av ifrågasatta veterinärer, vitaminer, foder och så vidare.

Det Staffan Uvabäck i första hand riktade in sig på, förutom att Souloy inte har haft något motiv, är att analyserna inte gjorts på ett korrekt sätt.

Efter en lång plädering yrkade Uvabäck på att Souloy i första hand skall frikännas. I andra hand att han skall dömas till böter för att ha brutit mot det strikta tränaransvaret, eller att han har varit oaktsam.

– Jag har hållit på med sådana här mål i 30 år. När DNT och ST kräver livstids avstängning blir jag ledsen, det är inte seriöst, sa Uvabäck.

Domarna väntas vara klara inom två till tre veckor.

LP

Foto: DNT

9 KOMMENTARER

 1. ”Enad front” känns väldigt tveksamt när det gäller doping. Känslan är att man bland de aktiva inte ser så hårt på detta med doping. Souloy har i alla fall inga större problem med att få de bästa kuskarna på sina hästar och såvitt jag förstår så skrivs det väldigt lite om Souloyaffären i Frankrike.

  Inte ens häruppe i Norge/Sverige/Danmark så verkar man enade. På sulkysport så skrivs idag om Leblancaffären ( dopad Caballion i Copenhagen Cup) där Leblanc initialt fick böter på dryga halvmiljonen. Nu har det tydligen blivit förlikning som man hemligstämplar från dansk sida, gissningen är väl att Leblanc i slutändan kommer undan med en struntsumma. Däremot ska ägaren betala tillbaka 750 000 då förstapriset redan betalats ut ( det normala dopingprovet var negativt men någon viskade att testa på andra substanser). Summa summarum så är väl detta med doping ett juridiskt råttbo och de största förlorarna är oftast hästägarna när facit skrivs.

  • Enad front i det här sammanhanget menades att både ST och DNT yrkade på lagens strängaste strängaste straff.

 2. Enad front angående de aktiva så kan jag lova att det finns ett sånt bland dem. De aktiva är alla vi som håller på med våra hästar dagligen. Att kunna vräka ur sig nåt som att de aktiva inte skulle bry sig, är förnedrande Herr Björn

 3. Självklart förstod jag att kritiken mot denna passus skulle komma. Men uppslutningen och solidariteten är mager inom travsporten, den egna plånboken gäller. Ta den aktuelle Ehlert, han har inga problem med att få kuskar ( även svenska) trots sin solkiga bakgrund. Den som läst utredningen kring travtränare Magnus Dahlen häpnar och undrar hur han kan få ha kvar licensen. Men det är samma där, de svenska toppkuskarna kör gärna hans hästar. Likaså kan man förvånas över att hästägare anlitar dessa tränare men producerar dom vinnare så är det OK. Visst finns det undantag, i USA så förbjuder en del travbanor återfallsförbrytarna att tävla på deras travbanor vilket jag tycker visar på bra ryggrad. Men i det stora hela så styr plånboken över moralen, det är i alla fall min uppfattning.

 4. Travsporten är dessvärre så gravt underfinansierad så endast ett ytterst litet fåtal har RÅD att äga en moral och etik, man bör inte glömma att moral och etik är något man helst pekar finger framåt och bakåt med, sålunda något som ANDRA ska äga.
  Överhuvudtaget förvånar det mig allt mindre ointresset sporten i allmänhet har för transparens och korrekt informationshantering ” Hästar som vinner ska man vinna så mycket på toton att det betalar resten av året” är en formulering jag mött alltför många gånger.
  Jag dömer inte den snäva ekonomiska och krassa synen på sakernas tillstånd, enär majoriteten lever ur hand i mun, och oftast betalar sin hobby och livsstil genom försakelse och dubbla arbeten(månskensbönder)
  Likväl kommer detta synsätt ruinera sporten inom en snar framtid, såsom den gjort med boxning, friidrott och skidsport, cykel osv för intresset hos människor avtar intimt i förhållande med trovärdighet och tävlingsanda.
  Den tiden när skumrask, fusk och desinformation i längden kunde hållas hemlig är snart helt förbi , än så länge håller sig åldermännen varandra om axlarna, och OMERTA är fortfarande ledordet , men alltoftare lyfts filten från kökkenmöddingen och stanken av de många begravda skamligheternas odör sprider sig numera snabbare än vinden.
  Hästaffärer med de mest kända inom hästsporten har förhalats i flera år, men ser likväl komma upp i rätten, enär ena parten anser det viktigare att få rätt än ekonomisk ersättning enbart, om så sker kommer flera av ”samhällsbärarna” inom travsporten ertappas med händerna djupt ner i pengabingen där uppsåtligen bedrägeri och förvillelse , heder och respekt fått stryka på foten för snöd vinning. Ränderna går sällan ur zebror, lika lite som kameleonter är färglösa och skorpionen inte stinger, få kan trots frånvaro av egentliga tydliga ekonomiska motiv, motstå sin ryggmärgsreflex, det är dessvärre alltför tydligt.
  Detta är också ett av de bärande orsakerna till varför fuskare aldrig slutar att fuska, oavsett om ekonomiskt incitament fortfarande är lika vitalt som det var i början av korruptionen, ty vanans makt är alltför stor.
  Vilket visar sig i Ehlerts fall, likväl Suloy , ekonomin kanske numera är utomordentlig, men ryggraden uppbärs endast med hjälp av korsett och när natten infinner sig så kroknar den för vanans makt, det finns ju gubevars flera Svenska exempel på detta skeende.
  Således är den logiska motivbilden ointressant i Suloyfallet, ty makt korrumperar, mycket vill ha mer och inget är nytt under solen.

 5. Det blir lite löjligt när advokater hävdar att professionella sportutövare ”saknar motiv” till att fuska. När det saknas motiv till att fuska saknas det också, per definition, motiv till att tävla. Sport och tävling skulle inte finnas om det saknades motiv till att fuska.

  Så motivet finns alltid. Frågan är bara om hedern finns.

  Men det har ju alltid låtit så, och vi får förmodligen dras med liknande dravel även fortsättningsvis. ”Varför skulle hon ha fuskat eller plågat hästen, hon som är så framgångsrik…”

 6. Ja vad är egentligen drivkraften till fusk? Pengar/girighet, ära eller kanske ”ära”. Fuskar fattiga hellre/oftare än rika? Eller rent av tvärtom? Är det kulturellt betingat?
  Varför fuskar barn i spel? Ja varför även vissa vuxna, fast skammen att bli ertappad inte alls gör det värt det? Är svenskar mer moraliska än människor som kommer från kulturer med en svagare stat, där skattemoralen är svagare?
  Fuskade Solouys föräldrar? Varför blev han en fuskare utan skrupler? Föraktar vi fuskare så mycket eftersom vi alla har en kamp inom oss att vilja vara goda och göra rätt – fast det inte alltid är så lätt?

  Obs! I det här fallet handlar det ju om djurplågeri vilket förstås lägger fusket på en annan nivå och gör det förkastligt på ett annat sätt.

 7. Tungt nederbörd tenderar att läcka kobolt från jorden. Detta problem förvärras ofta av snabb tillväxt av foderväxter under regnsäsongen, vilket ytterligare späder innehållet av kobolt i kosten.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar