Foto: KANAL75

Fem starter i Elitloppet; fem finaler, två segrar.

Timoko är en unik häst. Och även om Timoko är inne på sitt sista tävlingsår hemma i Frankrike utesluter inte Björn Goop att det kan bli ytterligare en start (eller två) i Elitloppet. I Sverige får ju hästarna tävla tills de är tolv år.

Men i så fall måste Timoko, nästa år, lämna sitt hemland Frankrike för att tränas i ett annat land. Kanske blir det i så fall hos Björn Goop på Lökene i värmländska Kil?

– Det är inte omöjligt, han får ju tävla i Sverige i två år till. Men det är ingen lätt uppgift att ta över en häst som Timoko, han är en av världens bästa hästar och att han som elvaåring skulle kunna göra lika bra eller ännu bättre – det är svårt, säger Björn Goop till Värmlands Folkblad.

Xanthe är hästen som har varit flitigast i Elitloppet. Robert Westergrens evighetsmaskin var med inte mindre än sju gånger. Han gick dock bara till final en enda gång, 1966 när han blev femma med Berndt Lindstedt i sulkyn.

Nealy Lobell var en mycket slitstark dam i det här sammanhanget med fem Elitloppsstarter. Hon gick faktiskt till final alla gångerna. För hennes del blev det två fjärdeplatser som bäst.

Men ingen slår Timoko som varit finalist i alla sin fem starter, och som har vunnit i två av dem. I söndags blev han den sjunde hästen som har vunnit dubbla titlar i världens mest prestigefyllda sprinterlopp.

Teoretiskt sett kan alltså Timoko komma upp i samma antal starter i Elitloppet som Xanthe. Även om det känns avlägset.

– Samtidigt är han ett unikum, även som individ. Man vet aldrig, säger Björn Goop till Värmlands Folkblad.

Ingen tid för firande.

Hittills har Timoko gjort 98 starter. Han har sprungit in nästan 47,3 miljoner kronor. Det innebär att hästen har tjänat nästan en halv miljon i snitt i alla sina framträdanden.

Det är som Björn Goop säger:

Timoko är unik.

Till sist: Något firande efter seger i söndags blev det inte. Han tog istället bilen hem till Värmland och igår tävlade han på Färjestad med resultaten: 1-1-2-1-2-2-1-3-2.

LP

Bilder: Kanal 75.

h

EN KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar