Jean-Michel Bazire har sedan några år tillbaka vägrat att åka till Sverige för att köra. Nu verkar det som om även Franck Nivard kommer att göra samma sak. Frankrikes två bästa kuskar nobbar alltså Sverige.

Till Trav 365 sa Nivard efter Elitloppsfinalen igår:

”Jag kommer inte tillbaka till Sverige. Det ä slut för mig här.”

Naturligtvis var det i besvikelsens stund som Nivard fällde detta uttalande. Förlusten i finalen sved. Och det är ju inte första gången som Nivard misslyckas i Sverige. Vi minns ju Hugo Åbergs Memorial 2014 när Nivard var etta i mål med Un Mec d´Herpré för att några minuter senare bli diskad för trängning.

Jean Michel Bazire har haft större framgångar i Sverige med segrar i Elitloppet och Hugo Åbergs Memorial. Ändå villa alltså inte Bazire komma till Sverige. Därför gick Solvalla miste om segermaskinen Aubrion du Gers som Bazire dessutom äger själv.

Bazire har vid besök i Sverige fått kraftiga böter. Det är ett av skälen till att han inte vill åka hit.

Att böterna i de stora loppen kan bli rejäla fick både Bold Eagles tränare Sébastien Guarato (bilden) och vinnarhästen Timokos tränare Richard Westerink erfara igår. Även Up And Quicks tränare Franc Leblanc tillhör syndarnas skara

Guarato skall böta 45.000 kronor för att ha använt otillåten utrustning på sin häst, 15.000 i försöket, 30.000 i finalen. Westerink skall punga ut med 15.000  och Leblanc 15.000 för samma förseelser.

Totalt dömdes det ut 120.000 kronor i böter i årets Elitlopp. Förutom problemen med utrustningarna fick Åke Svanstet böta 15.000 i försöket för felaktig drivning och i finalen var det Johan Untersteiner som drev för hårt. Det kostar honom 30.000 kronor.

Till sist: Det märkliga är att Solvallas banveterinär godkände utrustningen men att ST var av en annan uppfattning. Detta säger Solvallas måldomare Björn Wikander till Sulkysport. Visst låter det märkligt?

Banveterinären och ST oense.

LP

 

29 KOMMENTARER

 1. Sen när har ST möjlighet att besluta saker över huvudet på banveterinären och måldomaren under en tävlingsdag? Kalle Anka förbund. Man kanske borde visa lite fingertoppskänsla så elitloppshelgen blir så internationell som det bara går och inte skrämma alla gäster som kommer hit.

 2. Ibland får jag känslan av vi ”förträffliga” svenskar har en omistlig förmåga att hitta ngt o klanka ner på när vi får hit andra travländers ekipage!
  Jag säger som Ludde även om inte BE vann finalen så är det nog det värsta vi sett på en travbana.

  • Sant som det är sagt. Å inte kan han det där med taktik i Sverige heller. Tömma hästen i försöket, var är det för idioti? Det räcker väl med att koppla grepp och sedan hålla det? Måste inte vinna med flera längder. Nu skulle han styla och fick betala dyrt för det. Klart det måste sitta lite i benen, ett sådant lopp.

 3. Nivard borde vara mest besviken på sig själv, varför köra så hårt i försöket, när man vet att det är en final senare?
  Bold Eagle gick ju från att vara något av det värsta man sett till en ”vanlig” häst mellan försök och final.
  (inte så illa kanske som en av mina vänner tyckte, som döpte om honom till Old Beagle)
  Förr så brukade de Franska hästarna oftast bli bättre i finalen efter en liten urblåsare i försöket, dock så kördes det med insidan och det fanns en tanke på att det även kommer en final.
  Kanske har Nivard nu lärt sig läxan som Verroken, Gougeon, Levesque, Lefevre mfl hade klart för sig när de var framgångsrika i Elitloppet eller också så sätter de upp Goop till nästa år, för Timokos vinst igår var ett mästerverk i att ta tillvara på sin häst chanser.

 4. Örjan blev avstängd i februari efter ett lopp i Frankrike pga en incident med Propulsion och Trebol, de flesta bedömare ansåg att Trebols kusk körde snävt men Örjan fick avstängningen. Inget gnäll utan acceptera och gå vidare blev facit. Vad är det med alla dessa franska kuskar/tränare ( Souloy, Bazire, Nivard, Leblanc m.fl), så fort man inte vinner så är det ”aldrig mer”. För övrigt tyckte jag mig läsa att Nivard ropade aldrig mer Sverige redan innan bestraffning så förlusten var nog grundorsaken, men här kan jag ha fel.

  För övrigt undrar jag hur det slutade med Leblanc och Caballion, Leblanc dömdes att betala 60 000 euro i böter före doping och protesterade kraftigt. Rann det ut i sanden eller betalade Leblanc böterna, Caballions ägare blev i alla fall av med prispengarna.

 5. Det tar tid att lära sig Vallas Elitlopp. Uppståndelse, press, hett , två heat och måldomare som ger klartecken för de små plåtbitar BE har vid munnen, medan ST ger dom böter. Irriterande. Jag minns Varenne som vann sitt försök men gjorde en plattmatch i finalen. Han var slut. Sedan återkom han nästa år och vann två Elitlopp på raken. Man hade lärt sig upplägget. Samma med Timoko och Nuncio. Habila insatser på första försöket, Vinst andra året.

  Bienvenu a Solvalla 2018 Bold Eagle.

  • Varenne fick stryk av Victory Tilly i försöket och galoppera kort i starten i finalen dessutom så var han bara 5 år så jag tror knappast folk tyckte han var slut! 😉

   • Om du ska rätta mig, gör det rätt. Varenne vann sitt försök 2000. Han var favorit och uppblåst efter segrar i Olympiatravet och Lotterian. Han tog några galoppsteg i finalen, hamnade tredjepar utvändig och var chanslös mot Victory Tilly. Som också var fem år. Många sa att Varenne brände sitt krut i försöket. Minnucci blev hängd. Skulle ha satt upp någon annan, bara svenskar kan köra Elitloppet etc. Talking Heads. Samma visa som med BE. Vilket var min tes. Att första gången dom jag skrev om ovan kom sedan tillbaks och vann.

 6. Om det nu är sant att Holger E häst som vann försök till Sweden Cup och var 3:aifinalen fick 225.000kr, att de inte tog något doping prov alls, fattar inte- nu var ju den hästen dopad iItalien och tränarn har tidigare åkt dit för doping,, de tog inga prov.
  ( läs ronden)

 7. Om svenk travsport haft en kompetent ”rakryggad” organisation hadde ett lopp med internationella deltagare som elitloppet kunnat köras (utan problem med utrustningen i alla fall). Till att börja med, det rosa inbjudningskuvertet skall utöver inbjudan innehålla gällande reglemente och dopingbestämmelser, samt ett kontrakt att regelverken kommer följas, som skall godkännas/signeras av ägare/tränare/kusk för att ge starträttighet. Kommer ett ekipage sedan till uppsamlingsvolten med reglementsvidrig utrustning är det bara att korrigera eller utgå.

 8. Helgen är ännu ett bevis på att Örjan står i en klass för sig i vagnen.
  ”Nivard blir aldrig nervös, han är som Kihlström, förivrar sig aldrig”
  Var det nån som sa på ATG live. En stund senare ryckte han allt som gick och manade på Bold Eagle för att han skulle krossa dem rejält redan i försöket. Inte direkt Kihlström likt, som aldrig tar ut mer än han behöver ur hästarna. Efter misslyckandet i finalen deklarerade han återigen att han var ”färdig” med Sverige. Sanningen att säga så är det nog svårare för fransmännen att anpassa sig till svenska regelverket än tvärtom. I Frankrike kan man flytta på konkurrenterna utan några repressalier och det har Örjan, Björn med flera accepterat utan protester. Medans fransmännen har svårare att tackla det strängare svenska reglementet och lyckas med sina styrningar i Sverige.

  Han har hyllats åtskilliga gånger den gode Kihlström och det är han tar mig tusan värd. Han är travets gentleman nr1. Han sitter lugn i vagnen och får hästarna att gå med små medel. Han plockar som sagt inte ut mer än han behöver ur hästarna. Du kan skicka honom vart som helst i världen och han anpassar sig utan problem. Du kan kasta ut honom i en potatisåker och han vet vilket tempo hästarna klarar av. Det är helt i sin ordning att han sitter bakom de största fyrbenta stjärnorna. Det har han förtjänat. Han lirar i en egen division!

  • Visst! Sitter lugn och tjuvsvarar Bold Eagle med Delicious. Har hon kommit i mål ännu? Hon är väl ingen spetshäst. Örjan är bra, men här tabbade han sig. Och for the record. Ingen fransman blev bestraffad för sin körning. Däremot Björn Goop. Åke Svenstedt, Robban Bergh, Johan Untersteiner, Jörgen Westholm, Peter Norman, Lutfi Kolgjini. Riktiga Gentlemen.

 9. Om vi vill ha grupp 1 löpningar med internationella deltagare så ska vi kanske låta hästarna gå utrustade som de gör på hemmaplan så vi slipper allt dividerande som förstör tävlings upplevelsen med gäster som lämnar vårt land med en tråkig känsla och lovar att de aldrig mer kommer tillbaka hit.

 10. Vad har böter på några tusenlappar för effekt när första priset är på 3 mille?
  Om man kör med otillåten utrustning så ska man diskas. Annars är reglerna helt meningslösa.

  • Kan bara hålla med. Vad är det för ”sport” som har enbart böter i straffskalan för något som är fusk och ger fördelar i själva löpkörningen?!? Bara att strunta i reglerna, fuska vidare, och köpa sig fri…

 11. # 1.
  Örjan gör alltid rätt.
  # 2.
  När Örjan gör totalt fel gäller automatiskt # 1.

  Ett travfans enögda logik.

 12. Är man paragrafryttare så är det naturligtvis svenska regler för utrustning som är rätt och alla andra länders utrustningsreglemente helt galet.Kan vara värt att påpeka att för den enskild hästen spelar det ingen roll för den kommer gå ut på banan med den utrustning hans tränare bestämmer sig för är bäst lämpat för den prestation som ska göras i tävlingsmomentet.Kan den inte utrustas på det viset kommer den inte att starta i här.

  • Med ditt resonemang borde ju alla svenska och även franska ekipage utrustas med körspö när de kör i Norge, för varför ska man behöva följa Norskt reglemente när man åker till Norge? Det är ju bara dumheter att följa varje lands respektive regler. Var och en ska naturligtvis göra precis som den vill…

  • Resonemanget handlar om att bli kallad paragrafryttare när man följer reglementet. Det finns ett reglemente av en anledning och de som kommer hit får läsa på och ta seden dit man kommer helt enkelt.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar