Björn Goop är en mästare på att hitta de rätta stigarna på travbanorna. Hans styrning med Sauvaur idag bar mästarens signum. Björn var rätt ute under varje millimeter av de dryga tre varven och det belönades inte bara med seger i Harper Hanovers lopp, och en halv miljon kronor, utan även med nytt världsrekord på 1.12,0 över lång distans.

Nu kanske inte Björn Goops alla finesser under loppet hade en direkt avgörande betydelse. Sauveur var helt enkelt i en klass för sig. Ändå är det skönt att se ett sådant finsnickeri som Björn Goop bjöd oss på.

Sauveur blev tvåa bakom franske Bird Parker i samma lopp ifjol. Då var det Åke Lindblom som tränade och körde Sauveur. Åke fick, åtminstone verbalt, var med på ett hörn i vinnarcirkeln idag när Björn Goop delade med sig av segern till Åke.

Snyggt!

Förra lördagen slog Volstead på en ödesdiger galopp i Prins Daniels lopp i Gävle.

Därmed försvann också möjligheten att vara med i Elitloppet. Istället blev det Sweden Cup för Volstead. Lite hårddraget kan man säga att galoppen i Gävle bäddade för segern i Sweden Cup idag, och 700.000 kr. Tilläggas bör då att om Volstead hade vunnit Prins Daniels lopp hade den segern varit värd 400.000 kronor.

Ifjol var Volstead med i Elitloppet. Han blev då femma och utslagen i sitt försök – därmed blev det inte en enda krona i prispengar.

Nu vet vi förstås inte vad som hade hänt om Volstead hade vunnit Prins Daniels lopp och därmed fått en fribiljett till Elitloppet. Men Stefan Melander är ju inte den som säger nej i första taget.

Idag var säkert Stefan nöjd med att han inte behövde ta ställning förra lördagen. Även om han har flera stjärnor i sitt stall är det inte så ofta en häst springer in 700.000 kr under en och samma dag. Som idag, alltså.

Volstead, som tjänade drygt 1,3 miljoner kronor ifjol, hade faktiskt bara sprungit in 130.000 kr på sina fem tidigare starter i år inför dagens lopp, och hade inte vunnit ett enda.

Inför finalen av Seden Cup hade Örjan Kihlström ett val att göra, han hade kvalat in både Volstead och Västerbo Highlyer. Örjan valde rätt när han gav nådiga nicken till Stefan Melander och Volstead. Trots ett lopp utvändigt om ledande Västerbo Highflyer vann Volstead säkert.

Att Solvallas bana är i ett perfekt skick visar Volsteads vinnartider: 1.09,7 i försöket, 1.09,3 i finalen.

Hur fort kan då inte de allra bästa hästarna springa i Elitloppet?

Det tjafsades förresten efter loppet om varför Kaj Widell (bakom Spitcam Jub) släppte ut Örjan Kihlström och Volstead i andraspår. Svaret är ganska enkelt, Kaj ville ge sin häst en så perfekt position som möjligt. Det gav Spitcam Jub fjärdepriset. Han var faktiskt bara slagen med en knapp längd av vinnaren.

Kaj kom sen tillbaka och vann silverfinalen med Queer Fish som än en gång var fenomenalt bra. Det var läckert att se när Queer Fish ganska enkelt avfärdade Order To Fly som Per Lennartsson åter en gång lyckades hitta en perfekt position med. När de två hästarna möttes i Örebro avgjorde Order To Fly. Nu fick Queer Fish en rättvis revansch.

Till sist: Publiksiffran, drygt 26.000, var mangifik. Lika roligt var att Anders Lindqvist fick avsluta dagen med en fantastisk seger. Lindqvists norske vän Magnus Teien Gundersen fick chansen bakom Rite On Win. Och den tog den skicklige norrmannen väl vara på. Anders tillhör dom som har upptäckt den unge norrmannens storhet som kusk. Skål!

LP

 

8 KOMMENTARER

  1. Både Volstead och Västerbo HighFlyer skulle ju ha varit med i Elitloppet istället för t ex In Vain Sund och Takethem. Jag kan förstå att man vill ha en dansk flagga upphissad men hur kan Redén ha sagt att in Vain Sund är i bättre form än HighFlyer? Givetvis tjänade Melander mer på att Volstead gick ut i Sweden Cup men om allt ska räknas om i pengar så är nog samhället på väg åt fel håll. Apropå pengar, tack Björn för en fantastisk styrning och insats av Sauveur till fina oddset 2,15. Satte några tusen och dubblade.

  2. Tänk om Kolgjini någon gång kunde tänka till i loppen bl a bjöd han Björn och Luddes styrning med Djali var ju också av sämre sort. En häst som alltid lidit av dåligt psyke blir inte bättre av detta.

  3. Att inte fler anlitar Gubellini när han är på plats på Solvalla, han får ruggig snurr på hästarna, svenska kuskarna ser ut som gipskatter i sulkyn i jämförelse med Italienaren.

  4. Ja vi underskattar övriga europeer men hissar Usa kuskarna till skyn. Men sanningen o säga är att de vinner sällan när de får chansen på ordinära hästar under elitloppshelgen.
    Yannick Gingras gjorde inte många rätt när han hade ett flertal uppsittningar häromåret lindrigt sagt

  5. Off topic så sjönk totalomsättningen med 10-15 miljoner i jämförelse med samma dag förra året. Då har ändå top 7 tillkommit.

    Legolas omsatte väl en femma och en fimp i genomsnitt.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar