Dags för en ny tio-i-topp-lisa från veckan som gått. Här blandas folk och fä, allra mest handlar det förstås om det som komma skall: Elitloppet.

Det är kanske inte alltid de bästa som platsar på listan. Lite udda saker som sticker ut hör också hemma här.

Vem, eller vad, som helst kan hamna på listan. Det enda kravet vi har är en anknytning till svensk travsport.

Håll till godo:

1.Workout Wonder

Ifjol imponerade han stort vid segern i Solvallas Grand Prix. I år har hästen sökt efter formen, och vi har börjat tvivla på att han verkligen är en häst för eliten. Så fick vi svar på tal i lördags, när femåringen med en visslande avslutning avgjorde Prins Daniels lopp i Gävle. Men Elitloppet blir det inte. Kretsen kring Workout Wonder tackade nämligen vänligt, men bestämt, nej.

2.Daniel Redén

Att ha tre hästar med i Elitloppet är mycket ovanligt. Nu är Daniel Redén en tränare i denna exklusiva skara. När Markus Myron i söndags bad Daniel om en tredje häst från stallet valde han In Vain Sund. Sen dess har Daniel varit ett jagat byte. Krasslig och med en stor press på sig avböjde han vissa intervjuer under veckan. Till vissa redaktörers ilska. Själv tycker jag att Redén är värd all respekt för att han låter hälsan och träningen av hästarna inför Elitloppet gå före.

3.Pierre Pilarski

Bold Eagles ägare fortsätter sin mission som travsportens ambassadör. I onsdags gästade han Solvalla och tidigare idag dök han upp som objuden gäst hemma hos Stefan Melander. Där blev det diverse hedersbetygelse, som brukligt när statsmän möts. Pilarskis entusiasm fick vi bevis för i vintras när han och Daniel Redén möttes, under vänskapliga former, inför de stora loppen på Vincennes.

4.Bengt Ågerup

Inblandad i en bitter miljardstrid kan finansmannen tillfälligt glömma Skatteverket och se fram mot en spännande helg på Solvalla. Tre av de 16 hästarna i Elitloppet ägs av Ågerup. Att samma ägare har tre hästar med har aldrig tidigare hänt i Elitloppets historia. Och omöjligt är det inte att den hårdsatsande Ågerup kan få äntra Solvallas vinnarcirkel efter loppet?

5.Ulf Ohlsson

Det började 1982 när han vann sitt första lopp med Alf Jonssons Brown Prophet hemma på Bergsåker. Nu har Ulf passerat 5.000 segrar. Han är den som reser mest, kör mest och vinner flest lopp. Utan att överdriva kan man säga att Ulf är oerhört flitig. Vilket inte minst visas av att han har vunnit 89 championtitlar på landets travbanor. På söndag är han också bjuden till den stora festen. Ulf skall då köra D.D.’s Hitman i Elitloppet.

6.Markus Myron

Efter många timmars funderande, oräkneliga sms och telefonsamtal, resor till USA och Frankrike, textande av lila skyltar så fick Solvallas sportchef till slut ihop sina 16 hästar. In i det sista hölls vi på halster. Nu vet vi att Myron mönstrar en av de bästa uppställningarna i Elitloppets historia. På söndag kväll vet vi om denna laguppställning håller vad den lovar.

7.Håkan Skoglund

Trots bara fem hästar i stallet har Bergsåkerstränaren under våren tagit steget fram i rampljuset. Nyligen vann Håkan Gösta Berggrens minne på hemmabanan med Order By Keeper. I lördags blev det seger med Art Nökkve i V75 i Gävle. Där visade Håkan verkligen att han kan köra ”riktiga” kallblod. De här två segrarna är tillsammans värda en kvarts miljon kronor och Håkans segerprocent som tränare i år är imponerande 29.

8.Timo Nurmos

Han ville så gärna ha med Tjacko Zaz i Elitloppet och han visste att hästen fanns med i Markus Myrons tankar. Möjligheten fanns alltså. Då agnade Timo betet rejält med John Campbell. Ett bete som Myron uppenbart svalde med hull och hår. För vem vill inte se den amerikanske snitsaren som kusk i Elitloppet? I synnerhet när Campbell har bestämt sig för att sluta som kusk under det här året.

9.Dan Widegren

I en tweet för några dagar sedan satte ”Danne” ord på sina känslor. Han vill inte bli väckt ur den dröm han nu lever i. Att ha en häst med i Elitloppet är stort, att det är just är Spring Erom är ännu större. Efrtersom tolvåringen lottades till innerspår i sitt försök ger det förhoppningar om en finalplats. Tänk om denne hedershäst får göra sina hundrade start i Elitloppets final?

10.Den utdömda kusken

I Frankrike betraktas som ett geni; en kylig taktiker som sällan gör några misstag, och som alltid brukar ta till vara på hästarnas bästa egenskaper. Franck Nivard är numera en allvarlig utmanare till Jean Micchel Bazire om den franska kungakronan. I Sverige lyfts paradoxalt nog samme Nivard fram som det enda hotet mot att Bold Eagle skall kunna vinna Elitloppet.

Inte ens nära

När Solvallas vd  Mats Rosén påstår att runt 650 journalister är ackrediterade till helgen vet han (förhoppningsvis) om att det inte är sant. Som jämförelse kan nämnas att det var 600 ackrediterade journalister när skid-VM avgjordes i Falun 2015. Att travsporten trixar med sina publiksiffror är en sak, men hur Rosén skall hitta 650 journalister på Solvalla är för  mig en gåta.

LP

Läs också:

Förra veckans lista.

2 KOMMENTARER

  1. Bara den stab som krävs för att sända TV4:s sändning och ATG live utgör väl 650 individer. I varje fall verkar det så

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar