Igår vann Workout Wonder Prins Daniels lopp i Gävle.

Den segern gav honom en plats i Elitloppet. Men nu har kretsen kring hästen bestämt sig för att nobba Solvalla.

– Vi var faktiskt överens alla tre ägarna om att stå över. Det blir för tufft att starta så tätt och kanske i två heat på Solvalla, säger Kari Lähdekorpi, som är en av ägarna, nu på morgonen.

Redan innan loppet hade de tre ägarna bestämt sig för att avstå Elitloppet även om Workout Wonder vann i Gävle. Efter segern var trion inte lika bestämd, de tre ville fundera. Efter loppet sa tränaren Jamo Kauhanen:

Det kan jag kan inte säga nu, vi är två delägare till. Den här kvällen har vi i alla fall att fundera och prata.

Nu är alltså beskedet att det inte blir någon start på Solvalla:

– Det känns som att hela Finland vill att vi skall vara med. Många tränare har hört av sig och ägaren till D.D.’ Hitman vill också att vi skall vara med, säger Kari.

Han och kompanjonerna tänker dock på hästen i första hand. De vill inte äventyra en hel sommar.

– Det kan gå åt helvete ändå, men vi tycker det blir för tufft för hästen, säger Kari.

Han säger också att det hade varit en annan sak om hästen hade blivit inbjuden tidigare:

– Nu kvalade Wordkout Wonder in själv, då är det lättare att säga nej.

Istället ser Kari fram mot Kymi Grand Prix den 17 juni dit Workout Wonder är inbjuden.

– Eventuellt blir det ett lite lättare lopp innan det, säger Kari.

När det gäller Elitloppet hoppas Kari att Workout Wonder får en ny chans nästa år.

– Om han är frisk och fortsätter att utvecklas kanske han slipper kvala in då, säger Kari med lite ironi i rösten.

Beskedet om att finna nobbar Elitloppet är ett litet bakslag för Markus Myron. I gårdagens tv-sändning sa han:

Vi får ta ett samtal i morgon bitti, han var sjukt bra. Jag hoppas verkligen att de tackar ja, för att avsluta så där var riktigt bra.

Nu har Markus tre platser kvar att fylla, minst. Fortfarande finns ju inga besked kring Nuncio och Delicious.

Till sist: Idag klockan 15.00 sker lottningen direkt i TV.

LP

Läs också:

Kari Lähdekorpi tveksam till Elitloppet

Bilder från Gävle: Kanal 75.

12 KOMMENTARER

 1. Ett klokt beslut sedan vet man inget om framtiden ändå. Dock klokt för stunden vi har ännu ingen ”allmänn värnplikt’ för hästar som blir inbjudna till elitloppet!
  Tränare och ägare har som sagt ingen skyldighet att hedra trav vännerna om de tycker att hästen mår bäst av att vänta ‘ett år”

 2. Var väl inte så många andra som glänste i gårdagens lopp, möjligtvis Wild Honey. Ska bli intressant vilka hästar MM ger de sista biljetterna till.

 3. In med wild honey då som faktisk blev 2a och gick bra i spåren! Twister bi fastlåst,galopp på volstead,Västerbo highflyer..finns endel bra. Men framför allt wild honey.

 4. Elitloppet tillsammans med Triple Crown-loppen i USA och Prix d’Amerique (och resten av storloppen på Vincennes) är ju där ägare, tränare och hästar bör vilja vara med. Om man tackar nej till en elitloppsinbjudan så anser i alla fall jag att man är oförskämd. Melander har tackat ja med Nuncio även fast ”experter” dömt ut honom. Det är tydligen skillnad på ägare och ägare. Jag har bara en sak att säga Kari & Co, klaga aldrig på prispengarna i lopp i framtiden.

  • Bra att man tänker på hästen om man bedömer att den kan ta skada av ett så tufft lopp så nära inpå, sådant hedrar alla hästägare för det är nog ganska svårt att stå emot frestelsen.
   Du lär inte höra Kari klaga över prispengarna i svenska lopp i första taget, det är ett tag sedan han lämnade svenskt travsport.

   • Är det någon extra skaderisk för 4-åriga hästar att springa två lopp samma dag? Twister Bi är ju i och för sig ett år äldre man han var ju med i samma lopp igår. Mycket ska man vara med om, en sak är tydligen att få uppleva ägare som tackar nej till Elitloppet.

    • Men de är ju individer, precis som vi människor. Går ju inte att säga att alla i en åldersgrupp är likadana. De som knäcks gör det mentalt och det är svårt att veta på förhand, utom för de som har hästar som t ex Timoko.

     Twister Bis ägare gör sin bedömning, Workout Wonders ägare gör sin. Det är inte första gången någon tackat nej till Elitloppet, men när det händer tycker jag man får respektera att en del inte vill ta den risken med sin häst och lita på deras bedömning. Som travvän vill jag inte se hästar i loppet när ägarna tror att det blir för tufft.

     • En 4-åring har vunnit tidigare (Mack Lobell). I princip resten har blev mentalt störd efter ha varit med. Idag är det så hårt i de här loppen att t.om en 5-åring är ”för ung” för Elitloppet.

 5. Vilken cirkus runt Nuncio och Delicious US! Hoppas tränarna har lämnat ett besked innan lottningen börjar!

 6. Inbjudan klar! Twister Bi (fastlåst) Tjacko Zaz (populism/lobbyism) och In Vain Sund(galopp)
  Ja, vad säger ni? Rätt eller fel hästar?

 7. Instämmer inte i kören om Tjacko Zaz, även om jag givetvis tycker det är en jättefin häst. Han har ju aldrig mött den här typen av motstånd, har gjort en enda start i år och ska sedan direkt ut i Elitloppet. Nej, det blev inte bra tycker jag.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar