Hur började alltihop egentligen?

I Travronden antar jag. Jag minns att till exempel Olle Goop där gick igenom varje lördags V65-tävlingar under en lång period, Tommy Hanné fanns där också under en tid om jag minns rätt. Med flera.

Det här med att aktiva har sina egna spalter i tidningarna.

Det startade alltså med rena tipstankar. Om omgången som ditten och loppen som datten. Säkert någon blaha-rad om att ens egen styrning Speedy Magnus säkert kunde vara med där framme om det klaffade, åtminstone på en plats!, ja om det klaffade jättemycket alltså. Och On Guard, han känns helt okej i jobben!

Och så långt var det väl i sin ordning, om än i ärlighetens namn ganska meningslöst.
I grunden var det här ändå ett lull-lull, en sidan-av-aktivitet, en kul grej jämte den övriga journalistiken i det här fallet på Travronden.

Numera ser det helt annorlunda ut. De aktiva i travet har i många stycken tagit över resurserna från journalisterna, i alla fall när det gäller kvällstidningarna. Och de skriver och tycker och har sig och såklart aldrig ett ord som talar till deras egen nackdel och aldrig att de gör ett endaste fel och alltid att de får proklamera för sitt eget. Där, just i deras meningar, finns alltid sanningen.

Och aldrig att de skriver själva. Det är det någon annan som gör. Fast betalt får de ändå. Och rejält dessutom, vilket alltså snor resurser från det som skulle kunna vara riktig journalistik. Nu tror jag förvisso inte för ett ögonblick att dessa aktivas-krönikor-ytor skulle gå till en journalist istället, jag förstår givetvis också att de här krönikorna besitter ett läsvärde, annars skulle de ju inte finnas; att den ”exklusiva” spelinformationen som trots allt ingår i spalterna är tänkt att bidra till totalisatorstimulans.

Men då skulle det ju stannas där. Vid ren och skär spelinformation. Fast då finns det ju ”vanliga” intervjuer för detta ändamål, intervjuer som flera av de här aktiva inte tar hand om, det gör annan stallpersonal; och så sparas det helt enkelt exklusiv information till (och där finns det ju andra sidor också, speltipssajter som betalar för ”exklusiv” information från vissa tränare) dessa krönikor.

Jag har tagit upp det här fenomenet mer stillsamt vid ett flertal tillfällen tidigare. Fått i princip noll gehör, alla verkar tycka att det här är helt okej. Helt naturligt. Som det ska vara. De aktiva som alltså verkar i sporten och på banan ska också i vanlig media bevaka sig själva. Också styra debatten. Driva den åt de håll de önskar.

Det är för mig ofattbart. Själv blir jag varm om kinderna varenda gång jag läser en spalt från någon aktiv, det är pinsamt, det är fel, det är … helt snett. Ingen annan idrott har det på det här viset. Och så hojtar vi konstant att vi vill vara en sport som alla andra. TravSPORTEN. ”Det är faktiskt en sport, lika jättemycket som alla de andra”.

Och när så en av dessa krönikörer, Robert Bergh, på sin fredagsplats i Expressen går så långt som att börja prata om fake news, kring ”att alla hela tiden letar efter det negativa”, då har det runnit över alla broar. Då har alla anständigheter passerats.

När sanningen snarare är att nästan allt i den här sporten viks fram i ett rosenfärgat skimmer. Dag ut och dag in.

Att konkurrenterna går med på det här. Att publicisterna går med på det, att läsarna gör det, snudd på – att Svensk Travsport går med på det.
Att NÅGON överhuvudtaget går med på det här. De här krönikorna.
För mig är det som sagt ytterst svårbegripligt.

Och säg så här. Robert Bergh och travsporten borde vara nöjda så länge det – om nu så vore fallet – kommer ut ”fake news”. Alternativt inga news alls.

True news i en större omfattning, vilket hindras eftersom antalet (granskande)journalister är så få, skulle nämligen vara så mycket värre.

Henrik Ingvarsson

29 KOMMENTARER

 1. Mitt i prick enligt min mening, jag har alltid haft svårt att förstå varför travsporten inte kan bevakas som all annan sport. Även om travet inte är i närheten av allmänhetens intresse i stil med fotboll och ishockey så finns en klar målgrupp. Problemet är helt och hållet relaterat till travsporten själva, framförallt då beslutet att driva ett eget mediebolag. Men även syndromet att helst sopa problem under mattan, detta både från ledande aktiva men också inom travsportens olika organ, Göran Wahlman är urtypen för detta. Agerar först när han absolut är tvingad förutom när det gäller något mindre namn inom travet, då åker järnnävarna fram.
  Oberoende om rätt eller fel kring detta med Legolas och Kolgjini så är Ludde för stor att våga bråka med.

  Enda lösningen är att travets organisationer tar ett steg tillbaka och lägger ner sina medieprojekt. Då kommer en stor del av dagspressen tvingas att anställa eller köpa in tjänster för att bevaka travsporten. Detta kommer att medföra en sedvanlig blandning av positivt och negativt dvs som alltid inom sportbevakning. Robert Berghs så kallade krönikor i Expressen är ett lågvattenmärke och han får stå helt oemotsagd.

 2. Jag tycker alla de där ” krönikörer” pratar f bara för sin egen sak, Ena dagen är Frankrike bästa landet , nästa dag är det att träna häst i Sundsvall, Göteborg Sörmland eller Malmö , beroende på vems krönika Du läser. Håller med lågvatten nivå på många. Ge oss en egen travkanal, med bra folk som kan trav. De analyserar tips, en timma före star . Ta bort allt tjat om tips mellan loppen, vi har bestämt oss vad vi ska spela, kör med musik o bilder från stallbacke , publikplatser , eller korta reportage mellan loppen

 3. Mycket tänkvärt Henrik, words!
  Men ändå vaket av Bergh att under semesterveckan gräva fram siffrorna och fakta om den franska nedgången i spelomsättning de senaste åren… (ironi, han är givetvis ”dopad” med dessa).

 4. Det har ju ofta basunerats ut ett stortränarperspektiv i dessa spalter. Intern fördelningspolitik där man propagerar för ytterligare fokus på unghästlopp, eller mer till storbanor, eller bort med monté, eller lägg ner norrland, eller lägg ber småbanor.

  Att det är det perspektivet som alltid ges plats är ett stort problem.

 5. Va där det du håller med om? Siffrorna från fån Frankrike som Johan Lidberg troligen försett honom skriva om?

  • ”Sluta leta efter det negativa”

   9 miljoner invånare – Omsättning 13 mdr
   67 miljoner invånare – Omsättning 78 mdr

  • Strind; Klart Lindberg eller ngn likasinnad ligger bakom. Pinsamt ge sken av att det fungerar bra här nu med den ”franska motiveringen”.

 6. Bytte några meningar med Mattias Wallström ”ansvarig för sportens utveckling på minimedia”
  Påtalade att det vore trevligt med journalism istället för propagandism och pamflotter i minimedia, först förstod han inte alls åsyftningen med till slut ”
  Ange fem artiklar där ni kritiskt granskar ATG, ST handhavande med sporten, med spelet, med aktiva,källkritisk analys av ATG/ST uppgifter!

  Mattias Wallström‏ @ekan79 22 timför 22 timmar sedan
  Där finns det förstås mer vi kan göra. Det tar vi till oss.

  Intressant nog har det internationellt blivit enormt stort problem just med aktiva som tipsters, där aktiva blivit stämda inom galoppen för spelpåverkan mm, vilket naturligtvis är fullständigt korrekt, aktiva ska ge information, inte speltips.

  • Minimedia?? Återigen får vi se att foliehatten är på och vinpavan urdrucken. Wallström arbetar på MITTmedia, ett HELT annat företag. Men vad spelar det för roll när fake news ska spridas och hattens egen agenda får råda? Då är faktakontroll underordnad övriga intressen!

 7. Den enda av de här som är seriös är SHJ. Bergh, Goop, Ludde och Melander skriver i egenintresse. Speciellt SM och Bergh.

  • Ligger en del i det. Men Stig H:s brist på info och rena mörkningar om egna hästar genom alla år klarar vi oss utan (även om det blev liiite bättre senaste tiden). Melander lever och har alltid levt för travet 24/7 och skriver ÄVEN för travet i allmänhets skull. Plus egenintresse då förstås.

 8. Om man sedan betänker att alla dessa krönikor direkt eller indirekt betalas av ATG, så känns det hela ännu lite mer unket. ATG är nämligen mycket måna om att endast deras bild av sport och spel skall kanaliseras i svenska media, så de betalar tidningarna extra för exklusivitet och tecknar i flera fall egna avtal med tränare att skriva krönikor. Naturligtvis tecknas inte avtal med några amatörer eller mindre tränare, utan det är de stora namnen som på detta sätt får ytterligare en säck med pengar av sportens eget spelbolag.
  ATG tar gärna att en och annan tränare är lite kritisk, det är för dem åtskilligt bättre än att det skulle ske oberoende och kritisk granskning av sport och spel.

 9. Tarzan skriver ju ofta om misshandlingen av Solvalla och de låga prissummorna i vardagslopp vilket urholkar hästägarskapet. Där har han ju helt rätt. Att han sedan är i stort sett tvingad till att nämna Nuncio i varje artikel är ju för att han får hundratals mejl varje vecka som frågar om statusen eller har åsikter om hästen. Om vissa vill kalla det för ”egenintresse”, fine. Men vad ska han annars skriva om?

  • Tänk om han skulle skriva att han förstår att ingen vill betala inträde för att se hans hästar tävla mot varandra, körda av samma lilla gäng som i loppet innan körde emot hans hästar.

   Igår tittade jag på ett lopp med fyra hästar. Samtliga tränade av J-O Persson.Vad inträdet kostade vet jag inte, och vem som vann minns jag inte. Inget spel var det heller, av någon anledning. Konstigt tycker jag. Tror ATG att kuskarna gör upp loppen i omklädningsrummet, eller att Persson slår på snöpjäxor mitt i sommaren? Och varför skulle de i så fall pyssla mindre med sånt i andra lopp, med hästar från något stall till? Sänder konstiga signaler att ta bort spelet i ett sånt lopp tycker jag.

   Han skulle kunna skriva om det kanske? Att han vill ha mera spelpengar från sådana lopp också, så att hans hästar kan få dela på dem i vardagstravet. Eller kanske inte. Inte kommande vecka iallafall, för just den veckan kan faktiskt få fortsätta vara alldeles rosa.

   • Ja men är det Tarzans fel att han haft så många hästar tidigare (han har ju skalat ner) att han i vissa lopp haft 3-4 hästar? Jo, det är hans ”fel” att han haft många hästar men knappast hans fel att det finns färre och färre hästägare och de som finns kvar inte har hästar av kvalitet att fylla loppen. Är det bättre om 8 hästar startar och Tarzan har med en istället för 10 hästar som startar och Tarzan har med tre? Det kanske är lättare att pricka in vinnaren på 8 hästar men det rensar mer i kuponghögen om 10 startar och favoriten inte vinner. Det är egentligen inte upp till oss spelare att döma det, vi ska enbart hitta vinnaren. Hur spelar ingen roll.

    Om det skulle finnas ett större värde i att äga häst idag så skulle Tarzan få sig en bättre match på Solvalla än vad han fått de senaste åren. Jag tycker mig exakt se att det är det han försöker säga nästan varje vecka.

    För övrigt är även jag skyldig till Nuncio-hysterin eftersom jag säkert mejlat Tarzan ett par dussin gånger de senaste åren med mina synpunkter och övertygelser. Så ni kan skylla på bl a mig att Nuncio nämns i varje artikel. Givetvis fattar jag att han inte kan sitta framför datorn hela dagen och svara på mejl, så svaren kommer i media istället.

    • Nej, det är inte Tarzans eller J-O Perssons ”fel” att travet blivit som det blivit. De har bara drivit sina rörelser efter de regler och förutsättningar som funnits, varit jäkligt duktiga och lyckats jäkligt bra.

     ”Det är egentligen inte upp till oss spelare att döma det, vi ska enbart hitta vinnaren. Hur spelar ingen roll.”

     Men det är exakt den där inställningen som är problemet. Alltså inte att du har den utan att travtränare har den. För om det inte är kul att gå på trav eller att titta på travsport, så finns det numera massor av annan sport att spela på, som är rolig att titta på. Och massor av annat spel med väldigt mycket bättre förutsättningar för spelarna.

     När publiken slutar tycka travet är roligt, så är travet som vi känner det slut. Så enkelt är det. Sådana är förutsättningarna för banorna och sportens företrädare. Oavsett om alla travföretagare som skriver krönikor i egen sak begripit det eller inte.

     Som hästägare har man i alla tider haft runt 70% ”spelavdrag”. Ännu lite mera de senaste åren, efter att träningskostnaderna rakade i höjden snabbare än hästantalet hann minska. Men det har tydligen varit värt de pengarna för ägarna. Frågan är hur många som tycker det är värt de pengarna i framtiden, som tycker travet är tillräckligt roligt, och vilka dessa människor i så fall är? För de är ju inte nödvändigtvis samma människor som det varit historiskt. Bland annat så består mänskligheten av 50% kvinnor, och hästintresset i landet är grundmurat och jättestort.

     Så det finns hopp för sporten, även om inte Tarzan får sin verksamhet fullt finansierad av de spelare och den publik han så välvilligt servar. 🙂

     Och låt oss hoppas att Tarzan fått mer än ett par dussin brev, så att inte knäppgöken är avslöjad. 😉

     • Jag förstår precis vad du menar men jag er mer orolig för lopp som inte är fyllda än om Tarzan eller någon annan tränare har 3-4 hästar med i loppen. Hästägandet kommer aldrig bli som det en gång i tiden var men det riktiga problemet är när alla tränare gör som Tarzan och ”skalar ner” verksamheten. Då blir det problem på riktigt. Med dagens kostnader så är det ju nästan helt omöjligt att ha 150-200 hästar. Jo, det går om man har någon Nuncio men om man inte har det då? Spelmässigt är det ju roligare att försöka hitta vinnaren bland 10-12 hästar än bland 6 eller 8, eller hur?

     • Nej, det är skittråkigt att tippa lopp där tränarna ”tävlar” mot sig själva eller där kuskar kör mot sin huvudsakliga uppdragsgivare. Roligare med färre hästar i så fall. Men självklart borde sportcheferna lyckas lite bättre med att skriva ut propositioner för de hästar som faktiskt finns.

      Vad menar du med att ”hästägandet kommer aldrig att bli som det en gång i tiden var”??? Ekonomiskt är det ju självreglerande och har alltid varit. Ju roligare det är med trav och hästar desto sämre ekonomi. Historiskt har ägarna tyckt det varit rimligt att förlora två tredjedelar av insatserna, och så har det varit oavsett hur mycket prispengar det funnits. Men det är kanske Tarzans plan då, för ekonomin blir ju bättre om det blir tråkigare. 😉

    • Du ”har mailat Tarzan ett dussintal gånger med dina synpunkter och övertygelser” och tror på fullaste allvar att det är din förtjänst att det skrivs om Nuncio i media? Är du på riktigt?

     • @IAN ”eftersom jag säkert mejlat Tarzan ett par dussin gånger de senaste åren med mina synpunkter och övertygelser. Så ni kan skylla på bl a mig att Nuncio nämns i varje artikel. Givetvis fattar jag att han inte kan sitta framför datorn hela dagen och svara på mejl, så svaren kommer i media istället.”
      Hybris kallas det. Att ens tänka tanken att maila en tränare ett dussintals gånger med synpunkter och övertygelser är hårresande.

 10. Håller med Henriks kommentar. Det blir ett ensidigt stortränarperspektiv som nästan aldrig handlar om själva sporten, utan mera om hur det ska fixas och grejas för att stortränarnas rörelser ska få mera av kakan och gå bättre ekonomiskt.

  Förbjuda dålig press står säkert högt på önskelistan, precis som hos de flesta företagare, även om nästan alla har den goda smaken att hålla sådana önskningar för sig själva.

 11. Hur fan kan man maila en tränare angående en häst som man inte har nåt att göra med över huvudtaget, och lämna synpunkter angående den hästen. Då känns det som man gravt har överskattat sina egna kunskaper inom travsporten. Jag hoppas verkligen att Tarzan aldrig har svarat dig.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar