Flagghästar.

Uttrycket som jag tror myntades av Expressens Harper Carlström, han med en av de vassaste pennorna i den svenska travhistoriens pressrum.

Just uttrycket ”Flagghäst” använde Harper i något som kan betraktas med en negativ klang. Ett uttryck för kritik mot någon av Elitloppets generaler: att ta med chanslösa hästar bara för att få hissa ytterligare en flagga på innerplan.

Samma sak idag. När danske Takethem för en stund sedan dök upp som en ny häst i Elitloppet drog stormen igång: ”Flagghäst”.

Låt så vara. Ingen tror naturligtvis på att Takethem skall vinna Elitloppet. Men vad gör det? Det är ju ändå bara några få av de 16 utvalda som faktiskt kan vinna.

Själv gillar jag flagghästar, att Solvallas Internationella Elitlopp verkligen gör skäl för namnet. Hellre en utländsk flagghäst än en svensk. Svenska flaggor finns det ändå tillräckligt många av på Solvalla.

Även flagghästar kan pigga upp tillvaron. För om inte flagghästar hade funnits kanske vi inte få se den lilla läckra Petite Evander från Nya Zeeland på Solvalla, eller den vindsnabba Action Scoatter från Holland, eller Apex Hanover med den bastanta ryska damen Maria Burdova i sulkyn?

Varje år blir det ett gäng kusar som hamnar i kategorin Flagghästar. Lite syrligt snack, så där.

Själv gillar jag flagghästar.

Därför gillar jag att Dannebrogen kommer att hissas för Takethem på Solvalla på Mors dag.

LP

 

 

14 KOMMENTARER

 1. Tummen upp, dessutom en riktigt riktigt bra häst med grym löpskalle, fallen efter forne elitloppsvinnaren From Above.
  Bara en sån sak.

 2. Heja flagghästar!

  Utan dem inget Elitlopp. Vem minns inte Snazzy Mille och Rick ”The Wipp” Zeron i Elitloppet 2006 🙂

  Tycker även att det borde införas ”Flaggkuskar”. För den trend som är nu kring Elitloppet när det gäller kuskar är verkligen inte kul. EN utomnordisk kusk blir det i årets lopp. Inget vidare Internationell prägel på det 🙁

  Saknar: Bazire, Gubbelini, Pierce, Langeweg, Verbeeck, Gingras, Minucci osv

  Bra mycket roligare än ”inbördesbeundran ligan”

 3. Helt rätt. Borde vara en finsk, dansk, norsk, amerikansk, italiensk, fransk häst mm oavsett. Gärna något mer exotiskt om det finns. Absolut max 8 svenska hästar oavsett kvalitet. Är man inte bland de åtta bästa i Sverige behöver man inte vara med i världens största sprinterlopp. Då är det bättre med flaggor!

 4. Elitloppshelgen har alltmer blivit en publikfest mer än en kamp där de bästa hästarna möts. Tyvärr orkar Solvalla inte med prissummor som lockar tio-i-topp skiktet av hästar från Frankrike och USA utan helgen har blivit som en högklassig V75 omgång. Tyvärr innebär det att det serveras för mycket gammal skåpmat som inte skapar någon puls.

  Är man där för publikfesten så är det inget fel med flagghästar som skapar en internationell atmosfär. Många går också dit för för att hylla sina gamla favoriter som Harry, Piraten och Spring Erom oavsett lopp de deltar i.

  Personligen skulle jag vilja se tre elitlopp över distanser 1649, 2149, 2649 det tror jag skulle ha större förutsättningar att höja pulsen sista helgen i Maj.

  Nu har inte 2017 elitlopp avhandlats ännu men vad har vi för hästar av stjärnstatus när Örnen och Nuncio lagt skorna på hyllan som är beredda att komma hit 2018, tyvärr tycker jag det ser väldigt tomt ut.

  • Överhuvudtaget ser det tunt ut bland de svenskfödda. I år är det väl bara Spring Erom och Dante Boko som är svenskfödda. (Ingen av dem tävlade utan skor som unghästar).

   Readly Express är väl möjligen hoppet nästa år.

  • Nuncio kan tävla många år till om Melander vill det. Annars flygs han väl hem till USA och går till avel. Hur kul är det för oss i Sverige? För övrigt kommer vi nog aldrig få se en årskull som den som föddes 2011 igen. Jag håller dock med om att ett lopp på medeldistans och ett långlopp med liknande prissumma som Elitloppet vore intressant. Gärna ett lopp på 1140 meter också med bra prissumma.

 5. Jag har inte heller något emot flagghästar. I år ser jag dock hellre att Melander och Redén får med en tredje häst var än att t ex Takethem eller en häst från ytterligare ett annat land får en plats.

 6. En flagghäst kan för mig vara lite sämre än den häst han tar platsen för. Men om flaggorna blir ett egenvärde tror jag att man gör sig själv en otjänst. Elitloppet ska ju främst vara elitloppet och inte flaggloppet. Dansken känns dock helt okej.

 7. Säger som jag alltid säger – alla lopp ska köras. Allt kan hända i ett travlopp, man ska aldrig underkatta motståndet.

 8. När de bästa man kan hitta och som vill ställa upp har bjudits in har jag inget emot att man bjuder in flagghästar. De är viktiga för att få ett stort internationellt intresse. De är bra för publikens storlek, och dessutom är de också en krydda rent sportsligt. För med ett bra startspår och lite tur så kan det ju räcka till en finalplats, och väl där kan allt hända.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar