Solvalla Elitloppsansvarige Markus Myron (bilden ovan) beklagar sig idag på trav365, över det kniviga när det gäller att seeda årets Elitlopp.

Beklaga låter kanske lite negativt, Markus säger att han ser ”den här seedningen som den mest utmanande hittills” i sin roll som sportchef. Att det är mycket att tänka på.

Och jag förstår honom. I röran som faktiskt gäller. Det är ju inte bara hästar det numera handlar om, det är ju tränare och kuskar och kanske ägare också. Och det kommer knappast att bli mindre stökigt i en framtid, smalare som ju travsporten tenderar att bli.

Framförallt är det en viss Örjan Kihlström som ställer till det. Han som är ordniarie kusk på – om nu alla tackar ja och kommer till start – tre av de fyra mest ”betrodda” hästarna i årets Elitlopp.

Nuncio. Delicious. Och Propulsion.

Hittills har enbart en av de tre nickat definitivt ja, men i den bästa av världar trillar till slut alla in innan vi skriver söndag eftermiddag.

Går vi på gamla meriter ska ju Bold Eagle och Nuncio rankas först. Det är ju liksom duellen som målats upp sedan evigheter, ja i grunden är det totalt givet att de båda går i varsitt försök. Det rimliga är sedan att Delicios och Propulsion går i varsitt. Det är då börjar bli jobbigt, och ju djupare man tänker på det – desto mer och mer absurt. Inte minst slås man ju av tanken under en matchfixningsdiskussionsdag som denna.

Här ska alltså samma kusk, i SAMMA löpning (för vi måste ju se Solvallas Internationella Elitlopp som EN löpning) i det ena försöket köra EN häst, MOT en som du till att börja är ordinarie på, och dessutom KÖR du en som du i en kommande final (alltså nästa heat av den TOTALA ENSKILDA LÖPNINGEN) högst troligt kommer bli satt att besegra.
På vilket vis det nu än väljs, i det här fallet från Örjan Kihlström.

Nu tror jag inte för ett ögonblick att Kihlström medvetet skulle köra en millimeter tokigt i ett syfte att förstöra för en enstaka häst (som i nästa lopp som sagt kommer att vara en konkurrent), men håll med om att det i grunden är helknasigt.

Återigen, vi leker med att alla finns med i startslistan nästa söndag: troligen kommer Nuncio och Propulsion att mötas i ena heatet. Delicios och Bold Eagle i det andra. Tre gånger Örjan (även om inte ens han kan köra alla tre i Elitloppet…).

Timoko kommer att köras av Björn Goop, som också ska sitta upp bakom Cruzado della Noche. För att ta ett till exempel. Och innan vi har alla 16 deltagare klara kommer ytterligare fall snudd på garanterat att uppkomma.

Är det inte en gång för alla dags att det är ekipage som tävlar.
Att det är 16 hästar. Körda av 16 olika kuskar.

Elitloppskusk bakom Spring Erom!

Så många duktiga kuskar i landet – utöver de utländska som kommer hit – som vi faktiskt förfogar över. Inte kan det vara just kuskbrist Elitloppet står och faller med.

Det är dags att på riktigt se Solvallas Internationella Elitlopp som EN löpning.

Är det inte både rimligt och på alla sätt mer både värdigt och vettigt?

Och – så mycket enklare det blir att seeda…

***

Och har vi inte förstått det tidigare, fast det har vi förstås … det är bara det att vi i våra försök att hoppas och drömma ibland tränger bort det, att hästar inte är som bilar man kastar in på startlinjen.

Så har vi det nu.

Hästar är egna liv, med skavanker, känslor, oro, bekymmer, egenheter, mer skavanker och mer oro och bekymmer och egenheter.
Det är bara att pränta in en gång för alla. Det som ser ut på ett vis i december är något helt annat i maj.

Som det alltmer känns just nu – det ligger en gata öppen för Bold Eagle. En rätt bred jäkel till och med.

Och de värsta motbuden, ja inte är någon bastant trygghet i att de heter Nuncio och Delicious inte.

Snarare mer att det är Resolve och Propulsion, och då var ändå den sistnämnde inte som bäst senast. Även där finns en liten osäkerhet.

Det som var trekejsarslaget i januari ligger mer till hands att vi bara ska vara nöjda och glada om Nuncio som Delicious ens finns tryckta på de 16 bollarna framåt 17-tiden på söndag, när spårlottningen sker.

De hårt uppumpade största motbuden är – lite hårt uttryckt – plötsligt mer en bonus bara de är med.

Men. Om de nu väl är det.
Då kan vi åtminstone återuppta drömmandet för några dagar.

Att det sedan i verkligheten ska vara möjligt att besegra Bold Eagle känns i nuläget värre.

Åtskilligt värre.

Henrik Ingvarsson

Foto: KANAL75, STALLTZ, MAGNUS STÅHLBERG

24 KOMMENTARER

 1. Det där att kuskarna kör ömsom för och ömsom mot samma intressen är ju inte konstigare än en vanlig dag på Solvalla. Men förbaskat tråkigt att titta på som sport betraktat, och jäkligt knivigt att spela på, är det hur som helst…

 2. Gör om Elitloppet. Kör 3 st heat, 6 hästar i varje. 1:an och 2:an + 2 bästa treorna (tid) till final. Då är man inte ”chanslös” om man får spår 7 eller 8 i försöken.

   • Haha..jag menade att man tar bort spå 7 och 8. Skulle bli mycket intressantare då. Från de spåren kommer de ofta på vingel från start och sen är de ”chanslösa”. Kör 3 heat då får alla chansen.

 3. Nuncio borde ju givetvis vara förstaseedad av den enkla anledningen att han har fler poäng än Bold Eagle på UET:s rankning. Nuncio har 3750 poäng och Bold Eagle har 3000 poäng. Sen är Nuncio även titelförsvarare och Bold Eagle har aldrig gått ett sprinterlopp. Men det kanske är av akademisk betydelse vem som är förstaseedad och vem som är andraseedad så länge som de hamnar i olika försök. Jag missade chatten med Myron på travsport.se och jag hade tänkt att påvisa detta.

 4. Markus Myron säger att han är löjligt nöjd med startfältet till elitloppet något som måste vara på pappret för det kan inte vara vad hästarna presterat.

  Vi hittar starthästar som passerat bäst före datum, tveksam eller ej bevisat form, ute på fel distans, saknar kapacitet att utmana om prisplatserna samt skall agera hare och sätta färg på loppet…

  Dags att tänka om och ta ner startfältet till 12 hästar
  Två heat sex hästar
  Final sex hästar

 5. Vansinne att det inte är 16 hästar o 16 kuskar. Att seedningen ska styras av vilka kuskarna kör är åt helvete.

 6. Fattar inte varför det självklara 16 hästar + 16 kuskar införts för länge sen. Att hålla på att ”krusa Örjan” (antar att det är anledningen?!) med att behålla gamla regler är enbart genant.

  Dock håller jag absolut på att 2 x 8 hästar över 1609 meter ska VARA KVAR… i alla fall närmaste seklet!

 7. Men måste det köras två försök och kvalas in, kan det inte vara ett enda lopp där alla är inbjudna?
  Tolv hästar. Blir ju mycket mer spännande så och dessutom slipper hästarna springa två tuffa lopp samma dag.
  Då kommer man också ifrån problemet med kuskarna och loppets status blir högre (igen).

   • Jag kommer nog från samma planet som du, men är uppenbarligen betydligt trevligare. Det går ju bra att köra med tio också, jag tänkte mer att så många som möjligt skulle kunna vara med eftersom jag föreslog att försöken skulle tas bort. Spår 8 är ju ingen höjdare det heller, men det gå bevisligen att vinna elitloppet därifrån också.

   • Man kan tycka olika men ändå ha hyfsat sätt att uttrycka sig.
    Tänk på regeln att man skall skriva på såsdant sätt att man skulle kunna träffa personen I verkliga livet utan att behöva gömma sig. För jag antar att du inte säger så till personer du inte känner eller och tycker annorlunda ?

 8. På papperet ser det ju ut som ett av dom bästa nånsin. Men tyvärr är det frågetecken på lite för många. Form?

  Självklart borde det vara sexton ekipage vid anmälning. Okej om det bara fanns ett fåtal skickliga drivers men så är ju inte fallet.

 9. Då får kuskarna kämpa att ta sig till toppen 16 och som belöning får dom garanterat köra i elitloppet

 10. Om Christoffer Eriksson släpper ledningen i Gävle i morgon så har han också två Elitloppsstyrningar, och Myron ett problem till. Som högaktuell italienare lär det räcka att Twister Bi undviker att bli avslöjad. Så han blir nog fast med rubbet. Ta det som ett V75-tips.

 11. Så många har gått till final från respektive spår i kvalheaten under 1981-2014
  (spår – procent)
  1: 56 % 2: 53 % 3: 49 % 4: 51 % 5: 63 % 6: 54 % 7: 44 % 8: 38 %

  • Här är lite mer statistik. 1990-2016. Om någon orkar tittare längre tillbaka så varsågod. Vinnaren av Elitloppet har i 15 fall kommit från försök 2 och i 12 fall från försök 1. Vinnaren av Elitloppet har i 14 fall kommit från försöket som hade den långsammare vinnartiden och i 13 fall från försöket som hade den snabbare vinnartiden. Med andra ord finns inget speciellt mönster utan hästens dagsform avgör mer än lite mindre vila och något snabbare försökstid.

   Spåren däremot talar sitt tydliga språk. De tre bästa spåren i försöken (för att vinna försöket) är spår 1(12), spår 5 (9), spår 2 (8) och spår 3 (7). Det absolut bästa spåret i finalen är spår 2 (10), spår 1 (5), spår 3 (5) och spår 4 (4). 24 av de 27 senaste Elitloppen har vunnits från spår 1-4 i finalen. Cocktail Jet, Iceland och Brioni är de slutvinnarna som varit sämre än tvåa i sina försök.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar