Fyraåringarnas första stora löpningar för 2017 är avklarade: Drottning Silvias Pokal och Konung Gustaf V:s Pokal.

Och vi på trottosport fortsätter som utlovat att syna den i våra ögon i år så starka och kittlande kullen – och har så tänkt göra ända fram till dess att startbilen för hingstarnas del fäller ut sina vingar på Malmöbanan Jägersro första söndagen i september.

Efter lördagens bataljer och allt annat som hänt – och inte hänt – sedan förra listan: här kommer den tredje Derbyuppladdningstempen!

1 (1). Rajesh Face (Lutfi Kolgjini)

Jodå, sonen efter Raja Mirchi fortsätter toppa utan att så lite som närma sig en travbana. Närma och närma sig, han var faktiskt anmäld i Halmstad häromsistens, skulle ha stångats mot Cyber Lane, men ströks för halsinfektion. Så att han därmed kan vara den ostartade ettan ett tag till… Oavsett vilket, Lutfi Kolgjini siktar helt uppenbart på ett enda stort mål den här säsongen, åtminstone lär det svenska Derbyt bli det FÖRSTA i kategorin. Och med alla växlar sparade, en tränare som kan det här med att matcha för just storloppet på hemmaplan första söndagen i september, och med en häst som känns som gjord för det blå bandet.

2 (3). Cyber Lane (Johan Untersteiner)

En obesegrad – som det känns – riktig råtalang. Nu uppe i NIO raka triumfer! Samtliga tagna utan att behöva gå i botten och alla med skor på hovarna. Senast, i ett BC-försök hemma i Halmstad, visade han dessutom en riktigt spruttig startsnabbhet (bilden)! Och svarade rent allmänt den dagen för ett förtjusande intryck. En häst med sådan där go lunk där uppsynen är att det fortfarande, trots alla segrar, finns mycket att göra på. Känns i första hand matchad för Derbyt (och kan man gissa kanske också Sprintermästaren på hemmaplan i juli?). En kort och gott oerhört spännande typ.

3 (4). Policy of Truth (Reijo Liljendahl)

Etta på första listan, fyra på den andra – och nu plötsligt upp ett snäpp efter att inte ha startat… Vad sysslas det med? Jamen lite så här kanske: underbar årsdebut, sämre i Kungapokalskvalet men som vi fått reda på med halsinfektion i kroppen – i kombination med att några av konkurrenterna visat sig svaja sedan senast. Därmed. Och på denna subjektiva lista är dessutom allting möjligt. Han har däremot inte startat mindre i en E3-final med i stort sett alla växlar tidigt som treåring för det, ja för det är liksom inte ALLTID sådana syns i ett Derbyfält, likväl hoppas och tror jag fortfarande på den läckre Explosive Matter-sonen.

4 (Ny). Cash Crowe (Petri Puro)

Gör hon en Hilda Zonett? Ina Scot och Queen L.? Väljer det betydligt mer ärofyllda Svenskt Travderby istället för det lite behagligare Derbystoet? Med den normalt försiktige Petri Puro är det väl knappast speciellt säkert eller till och med kanske inte ens troligt. Men vi vill. Vill, vill, vill! Och att hon duger är jag helt övertygad om, knappt som vi ju har hämtat oss efter den fabulösa uppvisningen i Drottningens Pokal. Osäkerheten till start gör dock att hon får nöja sig med att skvalpa en liten bit ner på listan, utan det vet i tusan…

5 (8). Global Trust (Timo Nurmos)

En Yankee Glide:are jag fattade tycke för tidigt ifjol, men som inte hann med att göra någonting större av värde som treåring. Gjorde bort sig i Kriteriekvalet och har sedan dess ”Timo Nurmos-vintergrundats” i en hel evighet innan han i början av april klev ut för årsdebut. Har därefter gjort bort sig som jättefavorit på V75, men såg nyligen underbar ut vid en skrattmatch på Solvalla. Matchas försiktigt, mycket stillsamt – för, gissar vi, i första hand … Svenskt Travderby.

6 (Ny). Monark Newmen (Fredrik Persson)

Fredrik Perssons ”uppstickare” har utvecklats enormt under vintern. Flög fram till seger i Kungapokalskvalet nyligen och visade i finalen i lördags att det inte var någon ”engångssprutt”. Med minsta lilla flyt i slutsvängen hade till och med Monark Newmen sedan varit vinnare av hingstarnas pokallöpning, det tror jag man kan säga med säkerhet. Enligt uppgift ska Kalmarhästen nu få en paus/träningsperiod och därefter matchas lugnt och uppbyggande för … Svenskt Travderby. Spännande!

7 (7). Makethemark (Petri Salmela)

Hade inte årsdebuterat vid tiden för premiärlistan och var därmed – i den enda regel utöver att man såklart måste vara anmäld till Derbyt som vi har – inte kvalificerad för den då. Den, om uttrycket tillåts, ”lille rackaren” imponerade sedan vid två raka segrar, tagna via en snygg kombination av styrka och speed. Var sedan efter tung löpning – som favorit! – tidigt slagen i Kungapokalen i lördags och jag är väl fortsatt inte Derbykavajövertygad. Samtidigt, med rätt förutsättningar räknar vi inte bort Petri Salmelas ”bäste någonsin” (som han uttryckt det) ur diskussionen.

8 (2). Deimos Racing (Svante Båth)

Kriterievinnare som inledde säsongen ganska behagligt, med två ganska snälla och trivsamma lopp. Visst, sedan tvåa – sånär också upphunnen om silverplatsen – i
Kungapokalen, men han fick faktiskt, måste man säga, löpningen lite på guldfat. Han BORDE nog vunnit, kort och gott. Får visa lite ytterligare hårdhet och ge oss lite mer ”Derbyvibbar” innan det hyllas för mycket igen.

9 (6). Grant Boko (Reijo Liljendahl)

Kriteriefyra och BC-vinnare som treåring, som kanske inte gnistrat i varenda led under 2017. Ändå en så läcker Ready Cash-typ i grund och botten att jag håller honom som en av kullens bättre så länge inte alldeles för många bevis mot detta visats upp. Jag är som tidigare uttryckts ytterst förtjust i den här, och kanske har han som en del andra ur Reijo Liljendahls stall den senaste tiden varit sjukdomsdrabbad/nedsatt? Jag ger mig inte riktigt ännu…

10 (10). Rushmore Face (Lutfi Kolgjini)

Drummel till travare skrev jag senast, och straffade mycket riktigt ut sig med galopp i Kungapokalskvalet. Jag blir inte riktigt klok på honom, men anar fortsatt en väldig styrka och kan inte slå ifrån mig att han borde kunna vara en perfekt Derbyhäst. Han blir i alla fall inte trött i första taget, det kan vi konstatera. En fortsatt Bengt-Erik ”Professorn” Larssonsk ”luring”.

Utpetade från listan: Gareth Boko, Springfield

Vill upp: Now or Never Flair, Handsome Brad, Gandhi Boko, Ferrari River, Baron Gift

Väntar vi till exempel på: Global Trustworthy

Inte anmälda till Derbyt: Diamanten

Henrik Ingvarsson

Foto: KANAL75, ATGLIVE

3 KOMMENTARER

 1. Min ”subjektiva” lista påminner väldigt mycket om din.

  De två översta har dock skiftade platser inbördes.

  Tycker du skall ha kredit för att inte förblindas alltför mycket av prestationer som genomförts under April-Maj.

  Derbyt är tufft och ett frekvent tävlande i hårda sällskap över ”fel” distans under våren tror jag numer är tokigt då flera tuffingar siktar helhjärtat på just Detbyt.

  Global Trust står förövrigt högst på min ”Nästa gång lista”. Hoppas på ”rätt” sällskap under elithelgen. Hans 157.500 på kontot är naturligtvis löjligt lågt i förhållande till sin kapacitet.

  Finns ett 4 åringslopp 2140a stängt vid 350′ på söndagen men propphäftet bjuder på bättre passande andra dagar på andra banor.

 2. Den kombination av explosivitet, stabilitet och reglerbarhet som Cyber Lane har i sitt register är inte att leka med. Senast från 58 km/h strax innan svängen till 44 km/h några hundra meter senare. Nu gör ju dessa egenskaper att vi inte har något besked på hästens tak vad gäller styrka och löphuvud. Men det kan inte finnas många, om ens någon i kullen som utan mycket stor risk går all-in i en spetsduell med Cyber Lane.

 3. Väldigt kul att det finns fyra st avkommor till svenskfödda hingstar med på listan, alla fyra med gemensamma nämnaren Viking Kronos som farfar. Har i några års tid hävdat att just dessa Viking Kronos-söner har alla chanser att leverera på samma nivå som de bästa amerikanska och franska hingstarna. Raja Mirchi 1:a och 2:a på din lista, Maharajah 7:a och Joke Face 10:a är riktigt kul att se. Annat än Zoogin och Copiad.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar