Bild: Einar Andersson.

Ego Boys seger i Elitloppet 1973, duellen mot Flower Child, shackspelet mellan Ingemar Olofsson och Joe O´Brien, kan vara den viktigaste händelsen genom alla tider för svensk travsport.

Skiljeheatet mellan de två hästarna, de två kuskarna, gick rakt in i det svenska folkhemmet. Den lille tränaren från Rättvik darrade inte i mötet med den amerikanske världsstjärnan Joe O´Brien.

Bild: travsport.se

Ego Boy blev hästen på allas läppar. En häst som av tidningarna följdes som om han vore en kunglig höghet.

Hela världen låg framför Ego Boys fötter. Det diskuterades resor till VM-loppet i USA, till Paris och Prix d´Amerique. Ego Boys ägare Tage Hedberg hade till och med fått en fransk travpamp att underteckna ett litet papper där Hedberg var garanterad ersättning för sina utlägg – om det hade blivit någon resa.

Efter Elitloppet stod alla travarrangörer i kö för att få hästen till sin bana. Ego Boy transportades till Dannero i norr, till Jägersro i söder, han tävlade i Tyskland, Holland och Norge.

Den 21 oktober avslutade Ego Boy det fantastiska året 1973 (18 segrar på 21 starter) med att vinna ett inbjudningslopp i Kalmar med 5.000 kronor i förstapris. Ja, ni läste rätt: 5.000 kronor.

Sedan väntade vila och vinterträning med sikte på att försvara segern i Elitloppet 1974.

Ego Boy inledde det året med seger i Jägersromästerskapet innan han gick på pumpen som femma i Silverhästen när Lime Rodney vann. Så kom en ny seger i ”Utmaningen” på Dannero innan slutet närmade sig. I Åby Stora Pris lämnade en skadad Ego Boy banan när Knabe hyllades i vinnarcirkeln.

Efter behandling med kortison och med ett gipsat ben återvände Ego Boy mot Rättvik två dagar efter loppet. En blödning i ett gaffelband hade stoppat honom.

Elitloppet, en vecka senare, var förstås uteslutet.

Den smärtsamma förlusten i Åby Stora blev Ego Boys sista framträdande.

På pingstaftonen, den 1 juni, hittade Ingemar Olofsson sin häst liggande i sin stora box. I ett hörn där ”Boyen” inte brukade ligga. Ingemar förstod direkt att allt inte stod rätt till.

Ego Boy forslades dagen efter till djursjukhuset på Strömsholm. Det blev hans sista resa. Där följde journalister och fotografer hästens kamp för att överleva. På natten mot annandag pingst dog Ego Boy.

Bild: Erik Widén.

En av de största förlusterna för svensk travsport genom alla tider, en epok som gick i graven.

I Aftonbladet fanns att läsa:

”Sagan om dalahästen från skogarna kring Rättvik är slut. Ego Boy kommer att gå till historien som hästen som dansade en sommar. Hästen som fick folk att rusa till travbanorna”.

Särskilt vacker är den här meningen:

”Dalahästen spelade man inte på, honom tittade man på”.

Ego Boy var bara sju år när livet tog slut. Sannolikt hade han många stora segrar framför sig. Istället dog han tragiskt på ett nästan oförklarligt sätt.

I veckan podd, för övrigt den 50:e, pratar vi om hästar där karriären tog slut för tidigt, som för Ego Boy: Viking Kronos, Pixie, Atar Star L., och Grain är några hästar som aldrig riktigt fick visa hur bra de var.

Lyssna gärna här:

Acast:
https://aca.st/88ce47

Itunes:
ingvarssonoperssonloggan liten

 Källa: Boken ”Berättelsen om Ego Bo av Per Agne Erkelius och Bengt Lönnberg.

Till sist: Vad tycker Kari om Nuncios senaste start? Och vad säger han om Jormas avstängning? Svaren får ni i podden.

LP

Skiljeheatet i Elitloppet 1973:

7 KOMMENTARER

 1. Är det inte generellt så, att för att bli en riktig Folkets Elitloppshäst så bör man vara svenskfödd? Nog har Melanders vinnare tjusat oss, och visst ger Redéns presidentvalskampanjer för sina kandidater effekt, men är det inte hästar som Ego Boy, Copiad, Meadow Road och Victory Tilly (med flera svenskfödda) vi minns bäst, medan köpegods som Napoletano och Gum Ball stusat bort rätt snabbt ur minnena? (Mack Lobell däremot är väl fortfarande en klassiker.)

  • Du har helt rätt, Solvester. För att bli Folkets häst måste det vara hembränt. Sedan kan vi adoptera speciella vinnare som Mack Lobell och Ideal de Gazeau och göra dom till våra egna. Lite som när vi adopterade boxaren Floyd Pattersson trots att att han vunnit över Ingemar Johanson. Folkparkerna var överfulla när Floyd kom till bygden och visade upp sig. Han besökte även sjukhus och kyrkor. Uppträdde på överfulla nattklubbar. Men folkets kärlek kan vara ett gissel också. Precis som Persson sa i Poden så ville alla se honom och kretsen till Ego Boy gick dom till mötes. Och det blev för mycket….

 2. Ego boys värde för svensk travsport kan inte överskattas.
  Var man inte med på den tiden kan man aldrig riktigt förstå hur stort det var.
  Visst är det så som du skriver Solvester samt inte förglömma Express Gaxe på din lista.
  Vissa hästar sätter sig o hos mig blev det Järnhästen Duke Iran som also började på Örebro ( Tomy spång) liksom Gaxe (Axelryd). Men Duke blev en stjärna först när Stig H fick han under sina vingar. Ägare stall Vips som var en fanjunkare från I4 Linköping om jag minns rätt.
  Samt en annan som lp nämner grain skulle man gärna viljat se mer av liksom den ngt tidigare Baron Gruff (Gö Nordin) som gick bort för tidigt i det som sedan fick namn efter hästen ×××××××sjukan

 3. Har precis lyssnat på er mycket välgjorda podd. Fina berättelser om hästar vars karriärer tagit slut, ofta för tidigt. För många i min generation är nog Ego Boy startskottet till en livslång kärlek för travsporten. När Ego Boy lyfts fram tycker jag däremot att en person ofta glöms bort – Berit Hedberg. Hon är med på Einar Anderssons bild ovan, den odödliga från Ego Boys glansdagar. Jag har haft förmånen att träffa Berit och höra hennes historier många gånger och hoppas att hon åter kommer att vara på plats som hedersgäst på Solvalla sista helgen i maj. Det familjen Hedberg gjort för svensk travsport är ett arv som både skall bevaras och hedras.

 4. Det häftigaste med det Elitloppet är väl ändå att Ingemar Olofsson lyckades lura mästaren Joe O’Brian, som vunnit betydligt fler segrar än vad Olofsson över huvud taget kört lopp. Det minns jag som mycket stort, blev tårögd av TV-bilderna.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar