Treårige Worrywart, fallen efter Zola Boko, gjorde idag tävlingsdebut för sin tränare Peter Untersteiner.
På hemmabanan i Halmstad, en lunchlunkande vardagstävlingsdag.

Ja, vad är det med det nu då?

En helt vanlig treåring skulle man ju å ena sidan kunna säga.

Å andra, inte riktigt.

Worrywart är nämligen hästen som redan innan sin tävlingsdebut varit hos fem tränare – i två olika länder.

För det var ju denne Worrywart som började sin karriär hos Stefan Hultman innan Pasi Aikio tog över. Därefter flyttades han tillsammans med Nimbus C.D. till Fabrice Souloy, men så kom Kobolt-avslöjandet och ägaren Mats Sundin bestämde sig direkt för att flytta hästarna från Souloy. Sundin ville absolut inte bli förknippad med en dopinganklagad
tränare. Ny tränare för både Nimbus C.D. och Worrywart blev då Sébastien Guarato (bilden), Bold Eagle-mannen ni vet.

Eftersom det inte finns några lopp att tala om för den svenskfödde treåringen i Frankrike tog ägarna dock tidigt i våras hem honom till Sverige. Valet föll då på Peter Untersteiner som tränare.

Och idag skedde alltså debuten, för den pampige hingsten. Och det kunde inte slutat mycket bättre! Efter lite positionsväxlingar första varvet tog Worrywart över ledningen 1.200 meter från mål, drog iväg med 1.12,7 sista 500 meterna i lättsam, markslukande stil och vann på 1.15,6/2.140 meter.
– Han var lite loj, men av tiderna att döma gick det fort… Det kände jag inte riktigt av, och det brukar vara ett gott tecken. Hästen har bra motor och det var en fin debut, plussade Peter Untersteiner efteråt.

Det omdömet är det svårt att inte hålla med om.

Henrik Ingvarsson

Foto överst: atglive

7 KOMMENTARER

 1. Om Mats Sundin inte ville bli förknippad med en dopinganklagad tränare borde han inte ha skickat sina hästar dit till att börja med. Souloy är DÖMD för doping med anabola steroider 2011. Med mera.

  Det var bra att hästarna flyttades därifrån, men för mig kommer de alltid att vara ägarna som riskerade sina hästar helt i onödan då det finns många alternativ om man vill tävla i Frankrike. Det blir inga ryggdunkar från mig iaf.

 2. Jo när Nimbus C.D. kom till Untersteiner är lätt att ta reda på men hur mår hästen?

  Hästens franske tränare Sébastien Guarato har rekommenderat ägarna, med Mats Sundin i spetsen, att ta hem hästen igen.
  Guarato säger att han inte lyckats få något riktigt bra hull på Nimbus C.D., och att hästen inte tar åt sig träningen så att han får någon riktig ork, säger Göran.
  https://www.trottosport.se/2017/04/07/nimbus-c-d-atervander-till-sverige/

  Hästen verkar ju inte ha mått bra i Frankrike men hur mår han idag?

 3. Just detta med att få hästarna att utvecklas ända upp i toppen och stanna där kräver nog en hel del av tränare ( och ägare). Visst hade Hultman det väl förspänt med att plocka godbitarna från Menhammar men det är nog inte hela sanningen. Försiktighet och oändligt tålamod dvs att inte starta om det finns minsta skavank är en absolut förutsättning, jag tycker likheterna mellan Puro och Hultman är slående. Puro med egenägda hästar och Hultman hade travkompaniet i ryggen som inte ställde krav.

  Man kan undra vad som hänt med Nimbus C.D, när han joggade hem jubileumspokalen-2015 så menade Hultman att det kunde vara nästa års elitloppsvinnare och som han såg ut så kanske Hultman hade rätt. Nu har tränare som Guarato och Souloy inte ens fått hästen till start vilket är konstigt. Det är väl sista chansen hos Untersteiner och man kan ju bara hoppas att han kan hitta nyckeln till hästen.

 4. Men var det inte så att efter Huiltman gick hästen till Pasio Aikio som tog tid på sig att få Nimbus till start och under de 10 månaderna inte fick riktig ordning på honom?. Han var nog lite knackig redan då. Sedan dess har han väl inte fungerat. Ingen start i alla fall.

 5. Visst hade Aikio hästen i 10 månader, dock fick jag uppfattningen att det mest var vintervila som gällde under denna period. Syftet med mitt tidigare inlägg var väl mest att peka på långsiktigheten i träningsupplägg om man vill nå ända upp och stanna där. Visst förstår jag att det med tanke på kostnaderna är bråttom med att starta och hålla igång hästarna. Men för att exemplifiera, Nurmos tar fram många talanger men hur ofta når dom toppen och stannar där ? Vi får väl se om Readly Express kan bli undantaget, men ”industriträning” skapar inte topphästar.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar