Hasse Skarplöth, lurig och slipad som … ja vad det nu heter … han är.
Han förstod direkt. Huruvida han nu visste det själv eller om han frågade sig runt, förmodligen det sistnämnda, så hur som helst … på något sätt fattade han bums.

Ja, han hade knappt suttit in sig i ATG-vd-stolen i Hästsportens Hus i början på 2013 innan han tog sitt pick och pack och begav sig till Vomb i Skåne.
Han skulle få Lutfi Kolgjini på sin sida.

Det fick han.
Länge och väl. Åtminstone.

Lutfi Kolgjini, och oavsett vad man tycker om honom. Han är travtränaren och människan med starka åsikter, alltid med mycket känslor, som vågar, syns och hörs, en som inte har några problem att få ut budskap brett, en som faktiskt måste ses som en maktfaktor i svensk travsport. Ja han är viktig att ha på sin sida.

Det förstod Skarplöth. Det är på det viset han så att säga till viss del har jobbat. Det är han en rackare på. Slipad som sagt.

Nog har Kolgjini haft sina påkar ute mot ST längs vägen sedan dess, men ATG har i det längsta ”klarat sig”. Skarplöth ”lyckades” alltså.

Tills för ett tag sedan.

Och nu, en tid senare, är Lutfi Kolgjini hastigt och lustigt i fiendeland. Där är så ATG och ST nämligen ser på saken. Det nya spelbolaget Legolas är fiende. Det svarta fåret. Den man till varje pris, som det verkar, ska bekämpa. Inte samarbeta med, trots att en helt ny spelreglering ligger runt hörnet och det faktum att Rune Anderssons nya hästspelbolag säger sig lova vilja ge tillbaka till sporten.

Inte samarbeta, det som nu Lutfi Kolgjini alltså just precis bestämt sig för att göra. I fredags skrevs nämligen ett avtal under mellan Legolas.bet och Lutfi Kolgjini. Ludde, Skarplöths polare.

Och nu hotar ST med uppförandekoden Code of Conduct när det gäller Kolgjini. Det skriver Travrondens nätupplaga.
– Vi ska sätta oss ner och kolla igenom fallet. Vad som däremot står klart är att detta bryter mot reglementet, eller den uppförandekod som vi satt upp. För en dryg månad sedan gjorde vi ett tillägg i uppförandekoden. Numera ingår där även att man inte får ha samarbete med företag, organisationer och personer som är verksamma inom krigsindustri, pornografi eller enligt svensk lag oreglerad vadslagning, säger Svensk Travsports förbundsjurist Göran Wahlman (bilden) till travronden.se.

Huruvida Wahlman tror på påföljder säger han följande:
– Det är inte min sak att bedöma, utan det är någonting som disciplinnämnden får ta tag i om ärendet kommer till dem.

Skulle uppförandekoden komma att nyttjas som åtgärd i detta ”case” skulle det i så fall vara första gången sedan den infördes (officiellt vid årsskiftet). Tidigare har ju benämningen ”skadat travsportens anseende” funnits som paragraf och redskap, varit det tidigare ”uppförandevapnet” att utföra bestraffningar ifrån, men det har varit sällsynt och vi har sett ett flertal ärenden bara det senaste året där den mycket väl skulle ha kunnat ha nyttjats, men så inte har gjorts.

Lutfi Kolgjini skulle alltså bli ganska unik – även här – om han skulle straffas inom Code of Conduct. Inte bara som den förste inom just denna benämning, utan som ytterst sällsynt i största allmänhet.

Foto: stalltz.se

Att säga att ST:s förtroende är lågt i den svenska travsporten i allmänhet och hos de aktiva i synnerhet är inte direkt att ta i så man spricker. Behandlandet av Solvalla, V75:s hårt kritiserade starttid (som inte tycks ha någon inverkan på omsättningen, men som man likväl håller fast vid), misslyckade rättsfall, och så pokalårshanterandet; där det senaste utspelet ”varit meningen hela tiden att ta pokalårspengar från Hästsportens Fond” inte direkt fått champagnekorkarna att vina i landets stallar. För att ta några exempel.

Att i det här läget slåss för allt vad tygeln håller mot ett nytt spelbolag som sägs vilja sporten väl, ett som fjäskar ganska vett och brett; ja det är möjligen i grunden en fullt naturlig grundinstinkt.

Men är det särskilt taktiskt?

Knappast.

Att i det här läget, där ST sitter med lägre förtroende än den berömda båten, sätta hårt mot hårt i ett sådant här fall, efter alla andra uteblivna, är utan att ta i för mycket knappast särskilt klokt. Mot en tränare, vågar jag säga, många står bakom. Som är populär.

Ja, skulle det komma en disciplinär åtgärd mot Lutfi Kolgjini. Oavsett vad man anser om själva orsaken till att han i så fall får en sådan.

Så kommer det – om det är möjligt – sjunka ytterligare.

Det tror jag man kan vara ganska säker på.

Oavsett eventuellt juridiska spörsmål jag inte behärskar och som i en lång förlängning skulle kunna bli verklighet.

Så är det en match ST inte kan vinna.

Henrik Ingvarsson

30 KOMMENTARER

 1. ST och ATG kan vinna genom att helt ignorera Legolas.bet. Låt dem hållas då de står inför ett omöjligt uppdrag och sedan kan ST och ATG säga ”vad var det vi sa” Det hade varit det smartaste ur deras synvinkel. Legolas kommer inte kunna konkurrera med de stora poolerna på streckspelen. De största och mest insatta spelarna vill inte bara betta mot varandra mm. Uppförsbacken för Legolas är enorm.

  Större redan framgångsrika spelbolag med enorma resurser har redan försökt och misslyckats. Det för att det enda sättet att konkurrera är att erbjuda samma pooler som ATG. En risk som inget bolag vill eller har råd att ta. Att bara erbjuda Vinnare/Plats ger bara kaffepengar. Att hitta på nya populära spel är extremt svårt.

  Hade ATG varit smarta hade de bara väntat ut Legolas och suttit tysta då Legolas sakta dör ut… Låt dem sponsra vilka de vill och sedan får Kolgjini mm krypa tillbaka till korset. Oavsett vad man tycker är rätt eller fel i frågan.

 2. Jag är inget Kolgjini men nu har det väl snurrat till hos ST. Hur kan man på förhand indirekt sätta sig till doms över någon utan att ha facit. Vem vet vad detta avtal omfattar förutom de berörda. Förstår om Ludde ser om sitt hus, han har kostnader som ska betalas liksom alla andra i branschen. Vore det ine bättre att ST tillsammans med ATG också såg om sitt hus. Just nu verkar de inte ha speciellt mycket koll. Ser att de på Valla bjuder in till ett Internationellt Damlopp för hästar upp till 250 000 och ett rejält förstapris 25 000:-, det är ju skämmigt. Helt ok om vi backar bandet 30 år men inte nu. Där ska ni lägga fokus och skita i hur tränarna ser om sitt hus så länge det inte inverkar negativt på sporten. För vad gör ni om Bergh, Båth, Walmann och några till gör det samma?

 3. Styrelse och ledning

  ATG ägs till 90 procent av Svensk Travsport (ST) och till 10 procent av Svensk Galopp (SG), men är statligt kontrollerat genom styrelsens sammansättning. ST och SG utser fem ledamöter i ATGs styrelse medan staten utser sex ledamöter varav en är ordförande. ATG har en koncession från den svenska regeringen för att arrangera spel på hästar och i den regleras villkoren för spelandet.
  STYRELSE
  Nominerade av Svensk Travsport:
  Erik Adielsson

  Svensk Travsports styrelse består av sju ledamöter samt två adjungerade ungdomsledamöter. De väljs av Svensk Travsports medlemmar vid fullmäktigemötet som är högsta beslutande organ. Ordföranden utses av fullmäktige.
  Erik Adielsson

  Mellby Gård AB, Malmö
  Gävle 170520-8 r VESTPOL GLADIATOR (NO) Adielsson Erik

 4. Jag tror det är att underskatta Legolas om man tror att bolaget drar igång ett streckspel i stil med V75 och detta utan några övriga skillnader. Det är ju alldeles för uppenbart att man får problem om man inte kan locka över ”tant Hulda” och liknande spelarkategorier. Vad har man egentligen sagt om återbetalningsprocent, överskott till travsporten m.m. Förmodligen sker eventuella utbetalningar till travsporten först när årsbokslut är klart och långivare m.m. fått sina amorteringar. Hur man sedan agerar under det löpande året kan nog innefatta många innovationer kring spelet.

  Sedan kan man undra över ST som organisation, är det så auktoritärt att ingen vågar ifrågasätta korkade beslut ? Man får i alla fall känslan av att det sunda förnuftet helt saknas i organisationen. Om man nu skulle rycka Luddes tränarlicens vad blir nästa steg ? Att portförbjuda Legolas ledning och huvudägare ( Rune A.) från landets travbanor, det går säkert att inkludera i Code of Conduct. Sedan detta med spelutredningen, jag är nog tveksam till att det i slutändan blir intressant för några spelbolag. ATG/ST lär hitta vägar att obstruera, detta med att bolagen inte själva får välja återbetalningsprocent är nog bara ett case man kan driva.

 5. Bara inte Legolas sätter reklamskylten på Luddes bak så är det nog lugnt.

  Det måste finnas viktigare saker att fokusera på.

 6. Tycker man ska vänta och se vad Ludde gör reklam på. Bilen? Dressen? Personalen?
  Håller med om att allt Legolas har satsat med Malta anställda , tidningar, ska väl först betalas tillbaka innan travet får pengar?
  Nytt pokalår 2030 kanske?
  GS reklamen , kommer de plocka bort Ludde där?

 7. Kan det vara så lång tid kvar tills man ser rubriken ”Skarplöth lämnar Atg”. ”Fått ett erbjudande jag inte kunde motstå, säger Hasse”. Och Johan sitter kvar med Svarte Petter, helt vingklippt utan sin beskyddare. Skarplöth kommer garanterat lämna ”i god tid”. Dum är han INTE.

  Vem vill egentligen ha Legolas.bet? Inte ens personerna bakom vill väl det. Allt handlar ju om missnöje med hur travsporten och ATG drivs. Parallellen till svensk politik, ja inte bara Sverige, är ju inte långsökt att göra. Precis som i politiken kan man bara hoppas att berörda tvingas lyssna och då lär Legolas.bet möta sotdöden. Något som nog knappt Rune eller Margareta skulle sörja.

 8. Kommer Mellby Gård få startförbud på alla sina hästar när Legolas startar? Inget samröre med andra spelbolag. ST måste sluta med den här parodin.

 9. Legolas kan ju alltid använda sig av publiken, som ändå är några stycken under sommaren. Är svårt för Skarplöth att göra något åt när det är direktsändning om det dyker upp några linslusar i bakgrunden som råkar bära den förhatliga loggan. Kanske kommer våra tv-rutor då att fyllas på längden och tvären med den intervjuade tränarens eller kuskens anlete. En rejäl närbild.

  Själv gör jag gärna reklam för Legolas, för travsportens skull. Ännu mer när jag ser hur ST agerar.

 10. Vem kan vinna den matchen då? Inte de aktiva helller.

  Att Legolas kraftigt dragit ut på tiden indikerar att de har problem. Stora problem.

 11. Anders Ströms hästar startar på som inget hänt sedan årsskiftet, kommer bli jobbigt ST om ni angriper Ludde..

 12. Ludde är Ludde säger alla. Vilket betyder att han har en smitmån som inga andra tränare har. Han ska inte köra i Norge, i Danmark(vita hästen),i Frankrike. Av en eller annan anledning. Sen kör han där ändå. Han ska bojkotta Solvalla för dom har så dålig bana etc. Sen kör han där ändå. Karusellen är öppen dygnet runt och man låter provokationerna glida förbi. Ludde är Ludde. Ändå tycks han missnöjd med allt trots att han är en av dem som tjänar mest både på uppfödning och prispengar från sporten. han har också en krönika i en stor kvällstidning där han mest för sin egen talan. Nu är han förbannad på något igen och vill alliera sig med ett osynat spelbolag baserat på Malta. Bon!

  Hans vän och kollega i Frankrike, Pierre Levesque som kommer från en av de största travfamiljerna i Frankrike och därmed i världen, protesterade mot utsugningen av sporten via spelbolagen allt smaklösare påhitt genom att gå i demonstrationståg genom Paris.

  Ludde gör tvärtom. Ställer sitt namn till förfogande för ett nytt spelbolag. Ivrigt påhejad av spelbolagets anställda via sociala medier och bolagets egen tidning.

  Jag tror Ludde huggit i sten här. Jag tror folk och kollegor har noll förståelse för hans ställningstagande.

  • ”Hans vän och kollega i Frankrike, Pierre Levesque som kommer från en av de största travfamiljerna i Frankrike och därmed i världen, protesterade mot utsugningen av sporten via spelbolagen allt smaklösare påhitt genom att gå i demonstrationståg genom Paris.”

   Är det samme Pierre Levesque som har mer doping på sitt samvete än i princip någon annan tränare i europeisk travsports historia? Jo, ett verkligt föredöme… Inte det minsta ”smaklös”.

   • I gott sällskap med svenska tränareliten, med Sören Nordin och Ludde i spetsen. Och nästan alla andra. Det mesta är smärtstillande innan karensdagarna gått ut. Klassas ändå som doping. 150 fall sedan 80-talet i Sverige. P.L ingår i den illustra skaran som inte kan hålla reda på stallmedicinen.

    Inget försvar för honom, men inget försvar för de andra heller. Och det är väldigt många. Fast när Ludde åkt dit några gånger så har det naturligtvis varit sabotage.

  • Jo Ludde är Ludde. På gott och ont. Allt han gör säger är kanske inte så övertänkt. Han är väl lite buspojken, the nice badguy, albanen, vi skakar på huvudet och förlåter honom allt. Tom när han hoppar upp i knäet på Skarplöth. Eller Legolas.bet.
   Ludde är Ludde.

  • Ja Ludde är Ludde. Han är ärlig och rak. Han säger vad han tycker och han har oftast på fötterna för det han säger. Hans korta stubin gör att det ibland blir lite överilat, men det kommer direkt från hjärtat, vad han tycker just där, just då. Och det är väl därför vi är så många som bara älskar Ludde. Han visar känslor. Man vet vad man får liksom. Rakt upp och ner. Ludde är fri att ta sitt pick och pack och flytta till Frankrike precis vilken dag han vill. Och om ST ska bestämma vem han ska samarbeta med lär den dagen komma fortare än vi anar. Och när den dagen kommer kan ST och ATG slå sig för bröstet och stolt deklarera att de varit orsaken till att en av våra största travprofiler flytt svensk travsport Styret från ST/ATG börjar mer och mer likna rena rama Stasimetoder. Piskan viner, alla ska lyda. Tvi.

 13. Skarplöth har avtal till 2018, och därefter kommer säkerligen styrelserna be på sina bara knän om att Skarplöth sitter kvar, enär det rimligtvis sker stora förändringar 2019 och då vill man inte ta in någon för säg 18månader.
  Såvida det inte är tänkt att Niclas Andersson ska ta rodret under mellantiden fram tills ev spelreglering, vilket är en risk man inte ska nonchalera helt.

  I övrigt kan inte ST göra något förrns Lutfi agerat , således endast med hot om repressalier om olika sponsringsåtgärder skulle förekomma, något annat kan knappast utdömas förrns efter händelse har skett?
  Intressant annars att ATG/ST de facto gör reklam TILLSAMMANS med Nordicbet på SHL-rinkarna , och hur många inom SHL har intimt samarbete i olika former med Nordicbet? Hur ska ST/ATG tråckla sig ur denna korrupta världsordning?
  Förövrigt är inte främjandeförbudet längre ett förbud, enär Nordicbet under ett års tid nu varit huvudsponsor för SHL, således är den problematiken satt ur spel och därmed fallerar hela ST upplägg ty främjandeförbudet är bevisligen inte juridiskt hållbart.
  (dock vill jag inte påstå jag kan ett smack juridik, men ögon att se med har jag)

  • Niclas Andersson – var Du tvungen att nämna hans namn?
   Fick en ytterst obehaglig klump i magen.

  • Niclas Andersson?!!! Ville du dra till med det värsta du kunde komma på eller finns det nån substans? Visserligen en orm med en lång tunga men ändå.

 14. Ludde behöver varken ha någon logga någonstans eller ens ta betalt. Både han och Legolas kan bygga sina respektive varumärken fullt tillräckligt bara genom att nämna ett samarbete och sedan passivt titta på cirkusen som ST/ATG/Kanal75 drar igång. Nej, låt Ludde ha vilken logga han vill på lastbilen och tig ihjäl! Fattar inte att någon längre orkar bry sig om alla utspel och allt rubriksnack från den mannen.

  Legolas i sig självt, som spelbolag, är förmodligen ett dödsdömt förlustprojekt för travsportens del redan från början. Att flytta ett gäng gamla spelare från ATG till Legolas ger inget extra till sporten, tvärtom, och det finns förmodligen ingen anledning att tro att Legolas genererar fler nya spelare än Unibets närmast fiaskoartade satsning på travspel. Att ha som affärsidé att smita från skatten och ta de pengarna själv istället hjälper inte sporten, så länge det inte genereras nya unga travspelare eller större spelöverskott. Hoppas jag har fel, men gissningsvis slutar notan för travsportens del med att man blir av med prispengar motsvarande den del av spelet som flyttar från ATG, då omsättningen hos Legolas inte lär bli större än att det täcker investeringar, löne- och reklamkostnader.

  Men som missnöjesparti och påtryckningsmedel för en ny spellagstiftning gör Legolas kanske lite nytta ändå. Iallafall så länge man inte drar igång.

 15. Var inte ”Ludde” inblandad I det här med SHL dresser ? När de mindre kuskarna vägrade att ta på sig den dressen så då var det stora ord från ST och böter som ökades på påtaglit.
  Sedan skulle ”Ludde” ta på sig SHL dressen och han vägrade. Då vågade inte ST ge sig på honom det blev inget straff. Men jag tror att böterna återbetalades. INgen kritik mot ”Ludde” med ST:s beteende var likt de där otrevliga grabbarna på skolgården som gav sig på de mindre och smilafe åt de stora.
  ST ger sig inte på Koljgini !

  • Du är bra förvirrad om du tror att det här handlar om Ludde.

   Allt är dessutom i fel ända diskussionsmässigt.

   Legolas har inte ens kört igång. Om de inte trollat fram en magisk spelform som tänder alla spelare är L ett dödsdömt projekt som kommer självdö inom max ett år.

   • Oavsett om Legolas kört igång eller ej så handlade ju det här om att de sponsrar Ludde och ST tänker lägga sig i det och försöka mästra Ludde.

 16. Cruzado Dela Noche inbjuden till Elitloppet, ägare Anders Ström” som använder målvakt som ägare” har kopplingar till Unibet men inga problem med COC. Sjunnesson kan väl förknippas med pornografi inga problem med COC. Hur många av storhästägarna klarar att utredas enligt COC? Lägg ner COC kommer aldrig att fungera.

  • Hur många korkade inlägg kan det bli på så här liten yta?

   Vad är det för dynga du skriver om Ström? Han styr inte längre Unibet. Även om han hade gjort det så behöver han inga målvakter.

   Sjunnesson kan förknippas med sexuellt ofredande – inget annat.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar