Ifjol tog Volstead vägen till Elitloppet via Prins Daniels lopp i Gävle. Vem tar den vägen i år?

Sweden Cup eller, som det stundom kallas, Lilla Elitloppet i Gävle på lördag?

Det där är väl inte riktigt sanning precis. Sanning är däremot att Prins Daniels lopp ser ut som en bättre upplaga av Sweden Cup. Med ett stänk av Elitloppet.

Gävletravets sportchef Mathias Gustafsson har inte legat på sofflocket de senaste veckorna. Han har istället varit rejält flitig för att få ihop ett intressant lopp nästa lördag.

Tänk om, just det, tänk om, Daniel också får en vink från Stefan Melander om att han vill ha med Nunico i loppet. I så fall lär det blir drag i staden där ishockeyn har dominerat fram till för någon vecka sedan.

Stefan antydde ju det efter Nuncios tredjeplats på Solvalla i onsdags; hans häst kanske behöver ett lopp till i kroppen. I så fall finns ju bara Prins Daniels lopp att tillgå.

I Gävle handlar det inte bara om en final i Gulddivisionen. Där står också en plats i Elitloppet på spel. Vinnaren blir nämligen inbjuden dit. Och några vill uppenbart ta den sista chansen att kvala in till Elitloppet.

Förutom vinnarna i de senaste guldloppen har Gävletravet wild cards att dela ut. De har Matthias Gustafson utnyttjat på bästa sätt. Igår meddelade Matthias att han fått klartecken från Jerry Riordan när det gäller Twister Bi (bilden). Hästen som vann Seinäjoki-Race och i söndags blev tvåa i Finlandia Ajo.

Sedan tidigare var Target Kronos, Volstead, Shadow Woodland, Workout Wonder och Wild Honey klara för loppet.

Volstead vann det här loppet ifjol och gick vidare till Elitloppet där han dock blev utslagen i det försök som vanns av Timoko före Resolve. När Volstead vann i Gävle körde tränaren Stefan Melander själv sin häst. Sedan dess är det Örjan Kihlström som oftast har kört Volstead. Hur det blir på lördag återstår att se. Örjan kan ju också välja Daniel Redéns Wild Honey som han har kört till segrar i de två senaste starterna.

Sen lurar ju Nuncio runt hörnet. Hur Stefan Melander tänker vet ingen, eller i varje fall väldigt få. Och om Nunico skall vara med är valet för Örjan Kihlström naturligtvis givet.

När jag inbjöd till en omröstning, i all enkelhet, på twitter visade det sig att nästan en tredjedel av de röstande tror att Melander satsar på Prins Daniels lopp för Nunico.

Och självklart, om Melander vill, hälsas Nunico välkommen med den röda mattan av Mattias Gustafsson.

Till sist: Idag avgörs Konung Gustaf V:s Pokal och Drottning Silvias Pokal på Åby. Två traditionsfyllda lopp som har devalverats till att kallas för ”Pokalloppen” eller ”Pokalfinaler”. Pokaler tävlas det om varje vecka men Kungapokalen och Drottningens Pokal körs bara en gång om året. Även om jag inte är någon rojalist tycker jag att de högtidliga namnen bör få leva vidare. Tack!

LP

Bilder: travgavleborg.se

6 KOMMENTARER

 1. Fast skall vi hålla på etiketten så är det väl H.K.H. Prins Daniels lopp som går av stapeln på lördag? Andra lopp som vi inte skall lägga bort titlarna med är Hertigen av Värmland Prins Carl Philips jubileumspokal på Färjestad och Hertiginnan av Västergötland Kronprinsessan Victorias lopp på Axevalla.
  Okej, jag behgar skämta – jag håller med dig om att Konung Gustaf V:s Pokal och Drottning Silvias Pokal är de rätta namnen. Värst i mina öron är när man kallar Konung Gustaf V:s Pokal för ”Kungakannan”, som väl är en tennisturnering?

 2. Angående Gävle. Om Twister Bi fått ett wild card så är loppet teoretiskt sett fullspikat. Det finns ju 10 platser totalt.

  Shadow Woodland, Kadett C.D., Nadal Broline, Dante Boko, Volstead, Workout Wonder, Wild Honey, Target Kronos, Twister Bi samt vinnaren på Åby. Det är alltså 10 platser. Propulsion och Lionel har tackat nej och Spring Erom kommer förmodligen att tacka nej. För att Nuncio ska få sista inbjudan så krävs det att Kadett C.D. vinner på Åby idag eller att vinnaren (om det blir någon annan) tackar nej till Gävle, vilket är föga troligt med 400.000 kr i förstapris. Sen vet jag inte hur Tarzan själv ställer sig till att anmäla Nuncio mot Volstead, som är titelförsvare. Han ville ju inte anmäla Nuncio till Romme för att inte förstöra för Volstead den gången.

  Jag har en personlig känsla av att Nuncios nästa start blir elitloppsförsöket med 20 grader i luften och en helt annan häst.

 3. ELITLOPPET ELLER PRIX D’AMERIQUE FÖR NUNCIO

  Jag är tveksam till om Stefan vill spela rysk roulette och gå ut med Nuncio i elitloppet. Om Nuncio skall tävla vidare så känns en satsning mot Prix d’Amerique mer rätt mot hästen med sommarvila och ny satsning i höst.

  Eskilstuna är pigga på att skriva ut lopp för vissa hästar och att bygga upp Nuncio med några lätta segrar i bästa Daniel Reden still tror jag är rätt medicin för att ladda upp Nuncio i höst.

  Det kommer förmodligen gå galet fort (i alla fall i försöksloppen) nu när Markus Myron beslutat att börja dela ut rosa biljetter till harar. Att komma till ledningen eller dödens blir ingen lätt uppgift OM nu Nuncio är beroende av en fri position för att löpa ut. Det kan bli brutalt jobbigt för den gode Nuncio.

  • Tror jag hörde i TV för några minuter sedan att Catarina Lundström sa att Nuncio går direkt ut i Elitloppet. D v s inget Gävle. Jag tror det fick kvitto på att formen är i stort sett likadan som förra året bara det att vinsterna saknas i april och maj. Men tidsmässigt är han där.

   Att det kommer gå galet fort från start är perfekt för Nuncio så länge som han kommer till utvändigt ledaren. Inga speeduppgörelser och det kommer att bli bra. Spårlottningen kommer bli väldigt avgörande samt vädret.

 4. Det blev tydligen väldigt många gulddivisionsvinnare som tackat nej till att tävla om 400.000 kr i förstapris på Gävletravet. Endast Shadow Woodland kommer att starta, resten är inbjudna. Volstead är titelförsvarare. Debatten om prispengar blir lite märklig när hästägare och tränare klagar på för låga prissummor. Det är ett högre förstapris på Gävle än i Copenhagen Cup. I och för sig är förstapriset för lågt i det sistnämnda. Man kan förstå varför Dante Boko och Spring Erom tackat nej men tror resten av ägarna att de kommer bjudas in till elitloppshelgen istället? Alla de som tackat nej?

 5. Det är väl risk för att det blir några snöflingor även nästa vinter i Enköping, alltså inget Prix D’Amerique då heller. Vilket nog är väldig tur för den gode Nuncio.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar