Trottosport granskade nyligen det uppmärksammade ”Magnus Dahlén-fallet”, ett fall av dopning där det förkunnades att Länsstyrelsens anmälan mot Dahlén som sedan gått till åklagare resulterat i en utredning som lagts ner.

Ärendet gällde det oanmälda besök som Svensk Travsport (ST) utförde i Magnus Dahléns stall i Halmstad, under en lördag förmiddag samma dag som en av hans hästar, Calvados In, var tänkt att starta i ett V75-lopp på Jägersro. Den 11 april 2015.

Besöket visade – enligt vad Svensk Travsport (ST) senare bedömde – att Dahlén var i färd med att dopa Calvados In inför V75-starten några timmar senare.
Några månader efter händelsen dömdes han av ST:s Disciplinnämnd till 30.000 kronor i böter samt sex månaders körförbud för: ”felaktig hantering av mediciner och behandlingsjournaler”.

ST anmälde saken vidare till Länsstyrelsen i Halmstad, som i sin tur lämnade vidare det till åklagarmyndigheten i Halmstad. Där den alltså nyligen lades ner; den 19 april närmare bestämt. Av åklagare Sonja Seligmann på Åklagarkammaren i Halmstad.

Däremot, har det visat sig, så lever faktiskt fortfarande den del av ärendet som berör Dahléns veterinär, vilken är född och bosatt i Italien. Den delen av ärendet ligger hos Förvaltningsrätten i Göteborg, och har nu åtminstone kommit så långt att en handläggare har tilldelats fallet.
– Det är lite svårt att säga när ett beslut kan komma. Det ligger några ärenden före och jag har ganska nyligen fått det, så troligen kommer inget avgörande före sommaren, säger Hanna Persson, som är den på Förvaltningsrätten som tilldelats detta fall.

Trottosport har tagit del av det ganska omfattande materialet. Och det hela handlar om föreläggande samt föreläggande om vite enligt lagen (2009:302) om verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård.

Länsstyrelsens bedömning är att det fanns allvarliga brister i veterinärens journalföring av de hästar som under – vad som anges av Magnus Dahlén – de sex tillfällen som veterinären besökt stallet i Halmstad. De läkemedel som lämnats ut har till exempel inte varit märkta för ett specifikt djur och speciell behandlingsperiod, vilket enligt lag måste vara fallet. En större mängd av den typen av läkemedel och annan medicinsk utrustning (som trottosport har redogjort för i sin helhet här) har lämnats i Magnus Dahléns stall och så även en flaska Pentonal, vilket enligt Länsstyrelsen är ett mycket potent sövningspreparat (djup sömn vid kirurgiska ingrepp) och ska förvaras inlåst och endast får användas av veterinär. Länsstyrelsen bedömer det som ytterst allvarligt att sådana preparat lämnas kvar hos en djurägare utan uppsikt.

Den italienske veterinären har överklagat hos Länsstyrelsen, bland annat säger veterinären att han framförallt rest till Halmstad för att besöka Dahlén som en kär vän och att han inte besökt hans stall på travbanan i Halmstad mer än vid ett tillfälle.
Länsstyrelsen fann dock, per 2016-05-19, inget skäl att ändra sitt beslut, utan överlämnade i detta skede ärendet till Förvaltningsrätten i Göteborg.

Där det alltså inom den närmaste tiden, månaderna, ska komma ett beslut i målet.

Den aktuelle veterinären har tidigare varit inblandad som misstänkt i fall och razzior gjorda av italiensk polis, där veterinärer som den just nu aktuelle i den pågående Fabrice Souloy-utredningen (Francesco Allesandrini) och även den som Nils Enqvist anlitade (Marco Astrologi) i samband med dennes graverande fall av anaboldoping 2011 också funnits med i.

Henrik Ingvarsson

Läs också:

Dopning: Dahlén-fallet nu helt avskrivet

4 KOMMENTARER

  1. Grattis ni hästägare som lämnar hästar i träning hos sådana tränare, ni är sanna djurvänner och ser även till att skojare finns kvar i travsporten.

  2. Det är en skam att inte Dahlén blev mer avstängd, listan på preparat som killen hade hemma som vi kunde läsa i er blogg är skrämmande!!! Skärp till Er ST om ni vill ha någon trovärdighet kvar, uppenbara fuskare måste bort! Jag skäms för svensk travsport och dess hästägare som uppenbart lämnar häst i träning till han!

  3. Ständigt dessa Italienska veterinärer. Souloy, Dahlen, Enqvist, alla har anlitat italienska veterinärer. När man lämnar en häst i träning framöver får man först ställa frågan om tränaren är vän med, eller använder sig av en veterinär från Italien.

  4. När man löser ut en A-licens blir man medlem i en skyddande verkstad därav alla konstiga domar. Estlandsfallet, Sjunnesson, Hultman för att ta några fall.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar