Foto: stalltz.se

Solvalla är kylslaget för årstiden. Genom ”lajven” framgår det tydligt när hästarnas utandning är fullt synlig med blotta ögat.

Kylan, dom andra hästarna och resten av spektaklen får dock ta ett steg åt sidan den här kvällen. Det är Nuncios kväll på Solvalla. Hästen som av många betraktas som världens bästa häst. Hästen som av många ses som den enda som kan ge den franska fantomen Bold Eagle en match. Hästen som obestridligt ska försvara den svenska fanan i årets upplaga av Elitloppet och givetvis sin egen position som titelhållare. Vårt hopp.

Loppet började med att kusken höll i Nuncio och till synes bara siktade på att få en felfri avgång. Västerbo Highflyer – tidigare finalist i Åbys Stora Pris – rycker på några steg till tät. Medan Örjan och Nuncio backar, backar och backar för att tillslut hitta ut i andra spår tillåts Daniel Redens fina travare varva på en 1.11-tid innan Örjan Kihlström ger Nuncio signaler om att attackera.

Vi såg alla hur det gick. Nuncio kunde inte närma sig en undflyende ledaren och inte heller rå på hästen som liftade med i rygg på denne. Västerbo Highflyer avslutade sina 1.000 meter på cirka 1.09. Nuncio avslutade sina sista 1.000 på cirka 1.09.3 och då sprang han i andra och tredjespår.

1.09.3.

Det är en snabbare avslutning än vad hästen mäktade med i Elitloppsförsöket förra året. Då räckte det till en andraplats och slutligen – som bekant – till finalvinst och utmärkelsen ”Världens bästa häst” och många ”experter” torkade sina ögon i ren eufori att hästen kunde springa så utvändigt om ledaren och sedan hålla undan för en smygkörd (efter omständigheterna) Resolve.

1.09.3 är ungefär vad han avslutade sista varvet på under Sprintermästaren – från andra ytter. Segern där blev knapp och nog hjälpte det att stallkompisen Volstead gick fram som en ångvält mot stackars Hillustrious i tät.

1.09.3 avslutade han sista varvet i Gävle inför undertecknads ögon, barfota-dansandes för första gången i Sverige. En stjärna ropades det ut i högtalarna. Här måste jag dock erkänna att Nuncio såg piggare ut över mål än i själva loppet.

Ifjol, den 30 mars, gjorde Nuncio årsdebut. Han gjorde det genom att städa av ett relativt trött gäng på Solvalla över 1.640 meter. Sluttiden stannade på 1.10.7 efter att ha fått press av en het Orecchhietti under dom första 800m. Han avslutade då sina sista 1.000 meter efter 1.10.8 och lämnade sällskapet med tiotals meter – och Solvalla fick ta emot denna världsstjärna.

Detta är bara några exempel på hur Nuncio har presterat i Sverige över sprinterdistans. Jag undrar om alla experter satt sig in i detta? Varför detta drev mot Nuncio när han presterar precis som han i princip gjort hela tiden? Jag måste ställa frågan, har Nuncio någonsin varit hästen som avslutar ett sista halvvarv efter säg 1.06? Visa mig gärna det loppet i så fall! Någon kunnig kan gärna räkna ut vad Nuncio skulle ha behövt prestera för att nå ledande och undflyende Västerbo Highflyer igår och då menar jag från det att Örjan lyfte ut honom i tredjespår.

Medan en stor del av trav-Sverige redan i princip ristat in Nuncios namn i någon sorts minnessten är jag relativt lugn. Kom gärna tillbaka när Nuncio får gå för fullt över distansen och det varvas på en låg 1.09-tid. Att ställa oproportionerliga krav på hästen om egenskaper han bevisligen aldrig haft är orättvist, om det skall pekas fingrar så är det i första hand mot kusken som uppenbarligen inte hade för avsikt att visa Sverige en offensiv Nuncio.

Christer Nordin

37 KOMMENTARER

 1. Helt rätt Christer! Han har avslutat sista quarten i kvalificerings lopp på Meadowlands efter 1.05 innan han börja starta som 3 åring!

 2. Tack Christer.
  Roligt att se ett nyanserat inlägg, tråkigt att läsa alla andra besserwissers som själva tror att de är experter .
  Heja Nuncio !!

 3. Nuncio trav på upploppet i desss höga farter då han brukar se som bäst ut, var igår allt annat än bra. 3.50 på att ett gaffelband går om han går dubbla heat i elitloppet med samma dåliga trav.

 4. Tider är ointressant utan intrycket, att med nöd och näppe ta sig förbi Charlua Forrlan som gått i dödens duger såklart inte i elitloppet. Men varför denna hets om elitloppet, vänta in form och fräschör och sikta på lopp längre fram istället.

 5. Som sagt,det var inte en sån dålig prestation som många säger,nu när man fått tider om hur fort det gick sista varvet. Han ÄR ingen speedkula,så visst gick han bra,skor runtom och allt. Men hade Örjan styrt på till dödens direkt så hade nuncio vunnit från dödens,det är jag övertygad

 6. Du kan titta på klocka hur mycket som helst det är fortfarande inget drag i Nuncio. När gjorde han senast ett lopp i världsklass? Det var ruskigt längesedan.

  Hästar som slår Nuncio just nu är långt ifrån högsta eliten. Han är nog rätt trött på att tävla.

 7. ”[…] om det skall pekas fingrar så är det i första hand mot kusken som uppenbarligen inte hade för avsikt att visa Sverige en offensiv Nuncio.”

  Örjan är väl inte den som räds dödens om han känner att hästen klarar det? Frågan är därmed varför han valde att inte runda Charrua inför sista varvet? Tyvärr är nog facit att han inte kände att det fanns krafter för att göra denna manöver, och varför såg vi över upploppet där han till och med ryckte hästens tussar – helt utan effekt.

  Nuncio är en av mina absoluta favorithästar, varför det var tråkigt att se gårdagens lopp. Det som ”oroar” mig är det jag skrev ovan, varför valde inte Örjan dödens inför slutvarvet?

  Sen har jag noterat att många refererar till Nuncios försök förra året. Vi vet nog alla att Örjan inte kör mer än vad han behöver, och det var precis vad han gjorde förra året i det där försöket. Målet var aldrig att gå ut och vinna, det var att ta sig vidare till finalen med så mycket krafter sparade som möjligt – vilket var precis det han också gjorde.

  • Du svarar i princip på din egen fråga med det sista stycket. Örjan kör när det gäller.

   Och den taktiken av Örjan att spara hästar till viktigare lopp är bra för i princip alla hästar, men när det gäller Nuncio så hade jag mycket hellre sett att han fått en rejäl urblåsare igår.

   Har varit ganska missnöjd med att Örjan kört i dom förberedande loppen inför säsongen. Tarzan gjorde det betydligt bättre förra året. Att Örjan kör 12,2 kort väg i årets andra start gör inga mirakel med Nuncios form direkt, att köra 10,2 flyttar fram honom desto mer. Och han har definitivt visat att han klarar det, att han nog mår bra av det.

   • Visst är det så och jag förstår vad du menar. Men det som ändå sätter frågetecken om hur det egentligen är ställt är varför han rycker tussarna? Och det svaret som han inte får. Och visst går han fort, men intrycket sitter inte där som det gjort tidigare – oavsett tider.

    Som jag skrev så ligger Nuncio mig varmt om hjärtat, så jag hoppas verkligen att jag har fel.

    • Angående varför han rycker tussarna så kan jag bara gissa att han vill ge Nuncio chansen och hoppas på lite bättre effekt. Kanske kände han en skyldighet i och med att han va storfavorit, även om Örjan inte brukar bry sig så mycket om sånt.

     Håller med om att intrycket inte är på topp, men jag tycker inte det är några mil ifrån tex elitloppsförsöket förra året när han fick ett liknande lopp.
     Kolla om upploppet från igår och håll för alla andra hästar, sen gör du samma sak med elitloppsförsöket från i fjol. Jag tycker verkligen inte det är jättestor skillnad. Möjligtvis lite rappare i elitloppsförsöket, men det tror jag beror på att han var i bättre form då.
     Dels tror jag folk tänker att dom bara kollar på Nuncio när dom ifrågasätter hans intryck över upploppet igår när dom egentligen tar in massa info/intryck från vad dom andra hästarna gör över upploppet. Visst, man tycker att han borde slå dessa hästar, men när har han visat att han kan slå dom på speed? Det är Owen Face förlusten all over again.

     Och jag tvivlar verkligen inte på att Nuncio ligger dig varm om hjärtat.
     Alla mina tanker låter säkert som önsketänkande för många, men jag känner mig som gästskribenten ganska lugn ändå. Jag har sagt länge att man måste ta vara på Nuncios förmåga att hålla hög fart under lång tid. Annars riskerar man att förlora.

 8. Melander/Nuncio behöver inte bevisa så mycke mer.Att sen Stefan säger efter värmningen ”de bästa jag någonsin kännt han” anser jag lite klumpigt sagt.

 9. Helt rätt Leif, klumpigt är vara förnamnet.
  många spelare blev ju blåst på nuncio oxå, ingen tyckas detta har betydelse

  • Är det inte upp till varje spelare att själv välja sina streck? Det finns inga stenklara, alla lopp ska köras. Och med de senaste loppen i färskt minne borde väl spelarna tänkt ett varv till. Så nä, det är inte spelarna kuskarna i första hand ska tänka på.

   • klart tränare och kusk skall tänka på spelarna. det ju spelarna där är kunden, dessa miljarder kommer ju inte från tränar och kusk utom spelare.
    ingen spelare ingen trav av betydelse.

    • De ska tänka på HÄSTEN! Det är levande djur vi har att göra med. Utan hästar har du inget att spela på! Att gasa för fullt från start med Nuncio, som galopperade för första gången loppet innan, kan knäcka psyket på hästen. Kusk och tränare ska i första hand tänka på hästen, så den mår bra och tycker det är roligt att tävla. Så du har nåt att spela på även i fortsättningen. Spela lotto istället om du inte fattar att djuren kommer i första hand och spelarna sist.

 10. Bortkörning av Kihlström. Nuncio ingen speedkula men en häst som kan hålla hög fart länge. Varför går inte Örjan 1200 kvar, då får han inte svar utan kan nå dödens enkelt och då tror jag han vinner

 11. Tror Stefan Melander ved hvad han gør, findes kun en træner i verden som har vundet samtlige disse fire storlopp, Elitloppet, Prix d’Amerique, Hambletonian Stakes och VM. Nuncio skal toppe sidste søndagen i maj, præcis som i 2015 og 2016.

 12. Mycket bra skrivet!
  Tror folk ska sluta peka finger åt Tarsan som har full koll på sitt jobb!
  Framtiden kommer visa vem som har rätt och vinner Nuncio Elitloppet så blir det väldigt många som får dra på sig dumstruten.

  • Japp,det ar da ett HLVT;s drev just nu men troligen sa var taktiken att fa ”NUSSE” lite lugn fran start och sedan ge ”Nusse” att ”snallt” lopp.”Nusse” o Tarzan kommer att vis a vad skapet sall sta,hoppas jag.vill se ”Nusse” i ett sista heroiskt lopp och att ”Nusse” vinner Eliloppet sedan kan han fa ta hand om damerna dagarna lang uti hagen.Han har gjort ratt for alla de skona stunder som skall tillkomma honom sedemera med admerna uti hagen !!!!!

 13. Jag kunde inte skrivit det bättre själv. Tack Christer! Kul att gästkrönikor tillåts.

  Tilläggas kan väl också att Sliding Home, tvåan i loppet, gick personligt rekord över distansen på 1,10,3 samt Västerbo HighFlyer hade kunnat vunnit Meadow Roads lopp förra året med dagens form.

  Vi har nog alla blivit lite för bortskämda med Nuncios resultat på Solvalla de senaste åren. Löpningsförloppen har oftast varit perfekta eller så när som. Nu har det blivit annorlunda lopp, de två senaste, men när man går in på detaljerna så ser även dessa annorlunda ut. När det blir varmare så kommer Nuncio vakna till. Vädret kommande dagar kommer vara viktigt. Det vill liksom inte bli varmt.

 14. Ett tips till Tarzan är också: Kör själv!!
  Tror inte Nuncio är det minsta gynnad av att ha passive Örjan i sulkyn.

 15. Första 500 på 11,2 (atg play) och sluttiden 10,5 står det på Nuncio.
  Victor A.U sprang 10,0 när han kom 3:a i silverloppet på Åby för ett par veckor sedan.
  Tider säger inte mycket.
  Precis som när man vinner vissa lopp och kvalificerar sig till Elitloppet så borde man diskvalificera sig om man inte vinner ett lopp som det igår.

  • Dra mig på en spade, hur många startande ska vi då ha i elitloppets två heat – fyra?
   Nuncio ska givetvis inte starta om han av oklara skäl tappat gnistan, för hästens skull. Att han ”inte skulle ha där att göra” är ju bara taskigt att säga om en häst som gett alla travälskare så mycket.

 16. Anna Mix skulle inte köras för vinst sa tränaren Sofia.
  Melander sa att Nuncio ska gå med skor./samma sak fast två olika uttalande.!!

 17. Tider jovisst, men ingen kan väl med bästa vilja i världen säga att intrycket var bra. Allt saknades där.
  När det gäller Örjan så brydde han sig noll om loppet. Jo han ville köra felfritt. Och det gjorde han. Vara först i mål brydde han sig mindre om. När han valde att ligga kvar trots lustempot som ledaren anförde i var det helt enkelt uppgivet. Hade han brytt sig mindre om hästen om han gått fram vid varvningen? Knappast va. Jag tror absolut inte att han hade vunnit ändå, men Örjans passivitet är i vissa lägen beklämmande att se.

  • Personligen tycker jag det är mer beklämmande med alla staketkuskar som anser sig veta bättre än både kusk och tränare om hur en häst ska köras och matchas.

 18. I så fall kan vi väl lägga ner den här siten. Ja tänk hur hela samhället skulle bli om vi levde efter Lunkans lag.

  • Ja usch vilket förfärligt samhälle det vore om man lät var och en göra det den är bäst på. Snart har vi väl rörmokare i operationssalarna också för att styra upp hjärttransplantationerna. Jag längtar redan…

   • Här har vi kanske alltså den mest frekvente signaturen på forumet. Överallt denne Lunkan. Mannen som är med och tycker om inte allt så det mesta. Som sågar väldigt mycket där man kan förmoda att dom sågade sitter inne med fan så mycket mer sakkunskap. (OBS, jag försvarar din rätt att göra det. Jag GILLAR debatten. )
    Men en större sten än din i det här glashuset är nog svår att hitta. Lite självinsikt dito rannsakan måste man ha.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar