Det är lätt att det tas till överdrifter dessa dagar. I allt brus som skvalar, i alla kanaler, alla plattformar, rubriker som ska övertrumfas.
Det är lätt till att det … tas i.

Men att dagens snabblopp på Solvalla åtminstone nog var ett de mest intressanta av (på papperet) ointressanta som överhuvudtaget körts, ja då tycker jag ändå att man håller sig inom anständighetens gräns.

Normalt sett en löjlig straffspark för en häst som Nuncio. Tio av tio i mål, 99 av hundra. Men efter det som varit, alla diskussioner, året som det hittills sett ut, galoppen senast och med kort bit kvar till superduellen som byggts upp, hur skulle han vara, se ut, uppträda? Halt? Sned? Ängslig? Eller … helt enkelt mer av så där enormt mäktig och kraftfull som i princip bara han kan vara?

Svaret blev … aj. Aj, aj, aj.

Jodå, det är lätt att ta i åt andra hållet också.

Men det är bara att vara ärlig. Det var ett nytt fiasko. Ett rejält. Trots att det var snabb avslutning och allt det där, att det var ”långt mellan riktiga lopp i kroppen”, ja vi kan prata om vad som helst, komma med bortförklaringar härifrån och till månen. ”Bäst i jämn fart och utan rygg och allt sådant”. Nu går det knappast längre, att skylla på saker.

Nuncio är inte bara chanslös att knäppa vinnande Västerbo Highflyer (fin!), han är lika maktlös mot Sliding Home, en häst som inte har en topp-tre-placering i raden sedan ”Sundsvall brann”, och det är med möda Nuncio lyckas gneta till sig tredjeplatsen.

Jag tyckte – liksom flera andra – att Nuncio såg bättre ut i värmningen idag än tidigare i år. Sprang lite rakare, hade lite mera flyt i steget (om man nu jämför med de senaste starterna).
Men i loppet, åter utan det rätta bettet, det normala Nuncio-draget, och vi som faktiskt uttryckt ett och annat orosord längs vägen, vi och alla andra fick det – tyvärr – bekräftat idag.

Att tveksamheter råder. Att den berömda sagan kan vara på väg mot sitt slut.

Frågan alla nu såklart ställer sig.

Blir matchen, den som byggts upp under hela året, mellan Nuncio och Bold Eagle av?

Av intrycket i kväll att döma, näppeligen.

Foto: stalltz.se

Med allt detta sagt.

Nuncio har egentligen ingenting att bevisa. Var det här det sista vi såg av fenomenet har vi ändå fått allt och lite till. Precis allting och lite till. Till exempel ett av historiens mest fantastiska Elitlopp.

Vi kommer att minnas dig som den mästare du är och varit trots detta.

För någon Elitlopps-super-duell om drygt två veckor blir det väl som sagt knappast.

Henrik Ingvarsson

Foto: atg-live

Läs också:

Sanningens minuter

53 KOMMENTARER

 1. Att springa som han gjort på slutet sätter sig i huvudet till slut. Hans löphuvud har varit unikt men har nu fått en törn.

 2. Det var en trist upplevelse. Tanken var väl att man skulle till elitloppet med lopp i kroppen som heter duga? Vad fan gör Örjan i kön då, för femtielfte gången? Det kan väl knappast räcka för att blåsa ur honom? Sen att hästen verkar slut, det är ju trist. Nuncio fick ett lopp som en 12årig snabbloppare. Totalt meningslöst som jag ser det.

  • Håller med – i ett sexhästarsfält kan väl knappast Örjan skylla på att ”det gick långsamt i början, svårt att ta något…”. Hade varit roligt att se Nuncio komma farande i full fart 1.200 kvar a’la Copiad, men icke… Skulle vara kul att se Ludde i vagnen nästa gång! 🙂

 3. Nuncio fick det perfekta loppet. Tarzan kan inte kritisera sin ögonsten ( och därmed sig själv ). Nuncios karriär har gått i princip spikrakt fram till typ årsskiftet och PDA. Slut? Lite som med Zlatan, vila och se hur det känns. Osäkerheten har aldrig varit större… Förresten tjejen i dagens lajv, vad var tanken med henne? Ny publik som ska in i sporten/spelet?

 4. Nu anser jag mig ej vara någon form av expert men min tanke var att Nuncio såg slagen ut redan vid ingången av sista sväng. Silverhästen Djali Boko hängde med i rygg på Nuncio

 5. PLOCKA AV NUNCIO TÄVLINGSSKORNA

  Oerhört tråkigt och JOBBIGT att se Nuncio när han nu för andra gången visar tecken på att han inte vill tävla mer. Det är inte den löpglade och stridsvilliga Nuncio längre hur fin han än känns i träning och värmning. Låt oss minnas Nuncio som den fantastiska häst han var och plocka av tävlingsskorna nu.

 6. Tror Tarzan är helt nöjd med Nuncios prestation. Han slår nu lite ur underläge och kommer att presentera en häst i toppskick i Elitloppet och då kommer han inte köras i ryggar. Tror det blir en match mellan Resolve och Nuncio i år igen….Bold Eagle stryks efter att fått spår 8 i spårlottningen och det får tyvärr även Delicious men hon startar i alla fall men hinner inte fram till en finalplats.

 7. Å ena sidan:
  – Slagen redan i sista sväng
  – Ryckta tussar och spöet uppe
  – Slagen av Sliding Home från dödens

  Å andra sidan:
  – 1,08 sista 700 i tredjespår
  – Passiv styrning igen trots moderat tempo
  – Funkar bättre från dödens med full fart hela vägen; borde ha styrts på redan 1.200 kvar
  – Saknar möjligtvis lopp i kroppen
  – Såg finfin ut annars i värmningen

  Inte lätt det här! 🙂

 8. Melander bjud hem Olle Goop. Stig H o Hultman . Diskutera vad som vore bäst för hästen. Även den bäste kan behöva råd

 9. Jag vet faktiskt inte vad jag ska säga. Jag såg loppet live på banan precis som Nuncios alla andra lopp Solvalla sen våren 2015. Värmningarna såg bra ut, även provstarterna och starten var OK. Om man börjar analysen från mitten av bortre långsidan så kör Örjan perfekt den här gången. Han går ut i tredje spår i rätt läge och sen biter det bra ute i tredjespår tills mitten av sista sväng. Sen händer ingenting mer. Sen ser Nuncio loj och sömning ut. Inte ens de ryckta tussarna ger något gensvar.

  Jag vet inte. Ska man vara kritisk mot något innan sista långsidan så kanske Örjan borde ha kört fram till utvändigt ledaren efter drygt 500 meter. Hästens trivs bäst där framme men å andra sidan så ska han ju slå det här gänget från vilken position som helst. Men det kanske hade väckt hästen om han fått vara med där framme direkt? Jag vet inte om vädret kan ha spelat någon roll. Det kändes som någon minusgrad och då är det kallaste loppet han sprungit, även kallare än Axevalla i år och Solvalla GP i november 2015.

  OK, han blev trea på 1,10,5, förra året vann han samma lopp på 1,10,3. Västerbo Highflyer hade alltså kunnat vinna förra årets lopp. Om han saknar lopp i kroppen så finns ju gulddivisionen på Gävle. Gävle travsällskap kan bjuda in två hästar dit, förutom de som kvalificerat sig under våren, om de så önskar. Åtta dagar innan Elitloppet.

  Man kanske har blivit för bortskämd med att Nuncio ska vinna dessa snabblopp på Solvalla. Jag hoppas innerligt att det inte slutar så här. Det vore väldigt tråkigt.

  Väldigt tråkig dag för övrigt för Tarzan. Inte kul när en häst bara faller ihop och dör. Jag såg det inte live eftersom jag inte var på plats än.

 10. Vad är klockan frågade Bengt Grive när Ralf målar mot Västtyskland 1974. Vad är din klocka Ingvarsson en timma efter?

  • Uppenbart är det en timme fel. Tror helt enkelt det varit så sedan sommartidsändringen, får kika på det!

 11. Vi lever visserligen i de stora ordens tid, där det är brukligt att ta i så man spricker för att någon ens ska reagera – men ”fiasko” tycker jag ändå är att ta i.
  Eller så ogillar jag ordet, skulle aldrig använda det om någon jag bryr mig om. Hur hårt de än faller och även om det gäller en häst. Men alla är vi olika.

  Ja, vi får se hur det blir – hoppas de kommer på vad det är och att det bara är en svacka han snart kommer ur. Jag fortsätter envist tro på Nuncio.

 12. Nuncio har fyra säsonger i hårdast tänkbara konkurrens. Det är så enkelt att det inte finns hur många starter som i kroppen en häst. Han säger ifrån helt enkelt, vi får se hur den ” fantastiske” hästkarlen Tarzan tacklar läget. Han har ju kört tomt i några hästar tidigare, Standout, Iceland, Friction med flera med flera. Inte jättelånga karriärer på nån av dem.

 13. Tarzan själv är den enda som tycker Nuncio va smidig å fin, uttalande sig så efter loppet. Synsvag lr vad ? Han hjälper inte hästen ett dugg utan han har flertalet ggr sagt att Topphästar tar hand om sig själv.Vilket Nonsens. Scarlet Knight hängde hårt vänstertöm han med i slutet av karriären åxå, hjälpte inte han heller tyvärr. Snålheten bedrar Visheten.

 14. Jag är också lite orolig men ändå ställer jag mig till den skaran efter att följt travet i 30år att nuncio kommer igen och att det är bara så att det fattas en del till formen,och jag säger ändå så här att nuncio SKA inte köras bakifrån..kolla tillbaka på elitloppsförsöket när han gick bakifrån,och sen i finalen från dödens..booom! Och ännu värre för 2år sen, tredjespår hela loppet i finalen slagen med en halv längd. Så Örjan har faktisk kört lite för försiktigt senaste starterna.

 15. Nuncio är kanske en produkt av den moderna amerikanska aveln? Hade han inte hamnat här hade han säkert varit syndikerad på något stort stuteri i USA redan (om någon däröver kunnat matcha honom lika klokt som Tarzan gjort).

  Tycker också att slängarna mot Melander känns trista och onödiga. En kille som vunnit Hambletonian, Prix d´ Amerique, Elitloppet och VM-loppet som tränare lär väl, precis som Nuncio, redan ha visat sin förmåga? Lider mer med Tarzan för hästen som dog på banan igår än för Nuncios insats.

  Tycker heller inte att man helt skall avskriva Nuncio. Kanske Kihlström kan ha rätt i att hästen fått för lite lopp i kroppen. Vore kul om vi kan få se lite tappade masker (och hakor) efter Elitloppet…

 16. Jag tror att gåtan Nuncio är väldigt enkel, han trivs inte att gå bakifrån, han vill vara i ledningen (eller dödens) då kämpar han och biter ifrån när någon kommer i närheten, nu när Örjan två lopp i rad försökt köra snyggt och lagt sig i andra ut så gillar inte Nuncio det och skiter i det. (inte den första hästen som haft det beteendet)
  Skulle vara intressant att veta vad han haft i puls efter dessa två lopp och jämfört med tidigare lopp.
  Sedan att han ser bättre eller sämre ut innan loppen hade inte spelat någon betydelse om han vunnit dessa två lopp, då hade alla bara ryckt på axlarna och sagt att ”det är Nuncio, han är sådan”
  Nu är var och varannan istället både tränare och Veterinär och försöker hitta fel på hästen.
  Visst jag kan ha fel, men om man tittar på alla loppen han gjort i karriären, hur många gånger har han körts bakifrån?

  • Har till exempel vunnit både Sprintermästaren och Jubileumspokalen bakifrån, det är de spontant jag kommer på av de större slagen.

   • Jo han vann dom bakifrån men kolla hur fort det gick i dom två loppetn,det gick fort och då är det klart att även en sån stark häst som nuncio kan vinna bakifrån när det blir överpacat,men som igår,11,5 först 500 och samma fart första 1000 och sen en sluttid på 10,1,Västerbo highflyer som är ganska snabb rinner ju såklart undan med så många längder även om nuncio gick 08 sista 700m.

   • Inte bakifrån enligt mig som sagt..nya uppgifter på 1.07,5 sista 600m på nuncio,nää,han kommer att prestera bra på elitloppet när Örjan kör fram och bevakar dödens 😉

 17. Nu har jag sovit på saken och jag anser faktiskt att när allt kommer omkring så gjorde Nuncio en hyfsad insats igår. Hästen vägrar fortfarande vara sämre än trea i mål även om han själv säkert känner att han fortfarande inte är 100-procentig. Men löpskallen finns där. Det ser inte ut som om han fått nog. Han har haft ”svackor” som dessa förut, bl a när han som treåring höll på att missa tredjepriset i Breeders Crown 2014 men han kämpade in i mål och blev trea (sista starten i USA). Förra året gick han 10.3 i samma lopp som igår. Västerbo HighFlyer gick 10.6. Igår gick samma häst 10.1 och hade således kunnat vinna loppet förra året om han haft samma form som igår, och vässad var han. Nuncios form är inte speciellt annorlunda i år, vid samma tidpunkt, som förra året. Skillnaden är att han möter hästar som har bättre form i år än de själva hade förra året samt att han kanske har ett lopp för lite i sig (som tur finns Gävle den 20 maj).

  Det här kommer att bli bra, jag är optimistisk. När värmen kommer så kommer Nuncio att vakna till liv igen. Igår sprang han sitt kallaste lopp i livet. Det var inte mer än nollgradit vid start och ändå gick han 1,5 sekunder snabbare än vid vinsten i mars på samma distans. Den feta damen har inte sjungit än.

  • Tillägg. Västerbo HighFlyer kommer ju givetvis få en inbjudan till Elitloppet. Springer man 10,1 med nollgradigt ute klockan 21 så har man garanterat en 09-tid i sig. Den svenska hästen som förmodligen har bäst form av alla just nu.

 18. Med mina ögon, som ser hästar från sportslig vinkel och inte en spelares vinkel, såg inte Nuncio bra ut, varken i värmning eller lopp. Nuncio brukar iofs se knölig ut i värmning men det syns att hästen inte rör sig bra. Vad jämför ni med när ni påstår att hästen såg bra ut?
  Får känslan av att det finns något i ryggen eller ryggmusklerna som inte är som det ska. Hästen krummar, rullar med bakbenen och rör sig inte på samma sätt som när han var i toppform ifjol. Att Nuncio har ett löphuvud utöver det vanliga och krigar i lopp innebär inte att hästen mår bra. Jag skulle vilja höra ett uttalande av Lars Röpsdorff och vad han anser om Nuncio´s rörelsemönster. För bra är det absolut inte.
  Men jag skulle vilja se den veterinär eller Bandomare som vågar sätta ett startförbud på Nuncio under Maj-månad! Han är lika helig som Ina Scot var, tyvärr. Och hon är troligen den största skandalen vad gäller trasiga hästar! Sorgligt nog var det en av våra s.k ”hästvårdande veterinärer” som var blind den gången. Låt oss slippa en repris, snälla.
  Jag hoppas verkligen att Tarzan får ordning på Nuncio och finner felet! Men jag hoppas samtidigt att han är klok nog att låta bli Elitloppet om inte hästen är just.

 19. Nuncio avslutade 1.09.3 sista 1000 igår.

  Det är snabbare än han gick sista 1000m i både försöket och finalen i Elitloppet 2016. 1.09.3 är hur han avslutade i sprintermästaren och barfota-dansandes på snabba Gävleovalen.

  • Saklig och bra info. Han ska köras som Copiad kördes, d v s bomba mot spets och full fart hela vägen… Bortkörd igen i mina ögon!

   • Med tanke på galoppen senast är det väl inte så konstigt om Örjan ville ge Nuncio en lugn start istället för att bomba på igen med risk för ännu en galopp. Jisses, hur skulle löpsedlarna sett ut då… Hur man än gör har man rumpan bak och hur Örjan än kört hade någon varit missnöjd. Jag anser att tränare och kusk är de som vet bäst.

    • Starten och att hitta ut i andra ytter är ju bra, men han skulle ha styrt på 1.200 kvar när tempot bedarrade såklart! Hade inte behövts mer än att glida fram egentligen…

  • Ja det är snabba papper det,så han gick inte dåligt igår,sista 600m efter 1,07,5 har jag också sett,och nuncio är ingen superspeedig häst.

  • Christer N, noterar Lazio – märket i hörnet.
   16 mål på dom tre senaste ligamatcherna!
   Kan väl aldrig ha hänt förut, eller?
   Men Serie A är ju inte som förr heller, 47 mål på tio matcher i en spelomgång nyligen…..!
   Snacka om skillnad mot 80 – talet, då en 1 – 1 match ansågs som en målfest.
   Ingvarsson, sorry för off topic.
   Fotbollssnacket var ju egentligen i en annan tråd.

 20. Jag tror Nuncio är en osedvanligt klok häst som lessnat på detta. Tror inte han är ett uns sämre kapacitetsmässigt men gnistan är borta . Inte lär det bli roligare framöver heller om Melandet kör vidare. Inget kommer bli gratis utan hästen kommer synas av hästar/kuskar som normalt låtit honom få styra ställa i loppen om allt varit som det varit.
  Det finns inget kvar o bevisa .Låt han få vila!

 21. Nuncio har alltid de gånger jag sett honom sprungit mer eller mindre snett. Det är inte helt ovanligt att hästar är oliksidiga redan som mycket unga precis som vi människor är och om man inte strävar efter att bli liksidig så blir man bara snedare och snedare ju äldre man blir även om det inte syns direkt för blotta ögat.

  Många travhästar springer snett och man tar till diverse hjälpmedel för att få dem att springa rakt i loppen men hur jobbar man i vardagen med rakriktning? Inom ridsporten jobbas det en hel del med att få hästen att röra sig helt rakt, en häst som inte rör sig rakt utvecklar mer muskler på den starka sidan och till slut kan tex en erfaren veterinär se att muskulaturen är ojämn. Hur ofta tittar man på detta inom travet? Jag såg ett inslag för flera år sedan där BBS Sugarlight reds i sidvärtsrörelser, något som definitivt brukar avslöja oliksidighet för en rutinerad ryttare men hur vanligt är det inom travet att man verkligen koncentrerar sig på att träna hästen till att vara helt liksidig? En häst som är oliksidig börjar till slut att röra sig ojämnt utan att man för den skull kan hitta någon hälta, hästen är inte halt vid tex ett böjprov men den kan inte prestera på topp

  @Ola Carlros han heter Lars Roepstorff och det skulle vara mycket intressant att höra vad han skull säga om Nuncios rörelsemönster

  • Din förklaring skulle mycket väl kunna vara orsaken! Jag tror inte att Nuncio har en hälta utan att det finns en annan förklaring. Hästen må springa fort men det ser ansträngt ut.
   Vi hade Lars Roepstorff som föreläsare på en konferens och han verkar vara otroligt duktig på hästarnas rörelsemönster. Ett uttalande från honom skulle verkligen vara intressant! Kanske nån på Trott o Sport kan fixa en sån intervju?

 22. För att hålla jämna steg i tredjespår, med en häst som avslutar 08,6/500 på innerspår, måste man springa 07,2/500. Jämna steg alltså. Så attackerar man från andra ytter vid 500-meterspinnen räcker 07,2/500 till att komma i mål två längder efter.

  Sånt här vet såklart de flesta, men det kan vara bra att ha i bakhuvudet ibland. Västerbo Highflyer hade hållit undan oavsett om Nuncio varit på topp igår. Nu var han väl inte det, även om det var ett fall framåt, men hoppet lever med loppet i kroppen. 🙂

 23. Nuncio har funnit sin mentala plats i flocken.

  Han har fått rejält med motstånd de senare loppen och ledarskapet är inte längre lika självklart att söka.

 24. En fråga som kan vara på sin plats efter en sån här kväll: Hur många gånger har Nuncio avslutat ett lopp snabbare än vad han gjorde igår? Om det stämmer att han avslutade sista 600 på 1.07,5 undrar jag om han nånsin sprungit speciellt mycket fortare.
  I de flesta av sina segrar har han sprungit i jämnt tempo, och ofta har det räckt med 10-tempo sista 500 för att vinna.

  När han gick hela vägen i tredjespår i Elitloppet 2015 gick sista 500 på 10,7. En helt rå prestation, men han behövde aldrig speeda.
  När han vann Sprintermästaren från andra ytter gick sista 500 på 10,1.
  En 10-tid var det även tal om vid vinsten från samma position i Jubileumspokalen.

  Analys: Det här är ingen häst som ska sitta i fältet och speeda ner motståndarna sista halvvarvet, så speedig är han inte.
  Då spelar det ingen roll om motståndarna kan tyckas vara medelmåttiga. Springer de i 07-tempo sista biten och man inte har någon speciellt speedig häst går det inte göra så mycket.
  Det är möjligt att formen saknas på honom, men med rätt löpningsförlopp i Elitloppet är jag övertygad om att han kan vara lika bra som förra året.

  • Precis,hoppas dessa som klockat tiden stämmer,och hoppas Örjan kör kommande lopp som nuncio gillar det 😉

  • Tänker osökt på Victory Tilly so inte gick en meter bakifrån, men som var en tiger från spets. Inte tvärspeedig, men med ett vägvinnande steg, hög högstafart under lång tid och med bra skalle!

  • Sant. Det har jag påpekat många gånger. Nuncio måste gå i ett jämnt och tufft tempo, helst i ledningen eller dödens. Han är generellt ingen häst som hinner ikapp sina motståndare när han ligger längder efter. Ett bortfuskat öppningsvarv är just det. Däremot är han en häst som väldigt ogärna släpper förbi sig motståndare på upploppet och skulle det ske någon gång, som när Owen Face slog honom på hösten 2015, så faller det under olycksfall i arbetet.

   Sen får man inte glömma att Nuncio, i ett andra lopp samma dag, är en helt annan häst än många av hans motståndare. Han förlorar mindre energi rent procentuellt när man sen jämför med andra hästar och hur mycket energi de har kvar inför det andra loppet. Resolve är likadan på den punkten.

   • Exakt så! Att han har svårt att hinna ifatt såg vi ju redan i Sprintermästaren. Segern från andra ytter i Jubileumspokalen var ju en annan sak (ledarduon kallnade och Nuncio bara stegade ifrån helt bekymmerslöst)…

 25. Och ett unikum är inte ett unikum längre,
  halleluja och amen. Nu får vi eller ”experterna” hitta på nåt nytt unikum så inte travsporten kollapsar, hehe.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar