Bild: IF Elfsborg.

6244 åskådare fanns på Borås Arena igår när Elfsborg mötte Malmö FF. Ändå uppgavs publiksiffran vara 8425.

Är fotbollen på väg att göra som travet som till och med räknar in dom aktiva, tränare och kuskar, alla anställda och funktionärer, i publiksiffran?

Uppenbart är Elfsborg inne på en liknande väg. För att framställa sin produkt som mer intressant än den egentligen är så fejkas publiksiffrorna. När den igår uppgavs vara 8425 åskådare ingick också alla abonnemang på platser som stod tomma.

I själva verket var det 6244 åskådare som såg matchen.

På ett liknande sätt har travet redovisat sin publik under många år, fejkade publiksiffror. Kanske tur det, vissa tävlingsdagar går det att räkna den ”riktiga” publiken som tvåsiffrig. Samtidigt är det naturligtvis rent fusk.

Enligt Max Wiman på Sydsvenskan har Elfsborg gjort så här i flera år. Kryddat sina publiksiffror. Trots att de allsvenska klubbarna har varit eniga om att redovisa antalet närvarande åskådare.

Åskådare alltså. Där ingår inte spelare, domare, kioskpersonal, vakter och så vidare. Åskådare är publik, inget annat.

På Borås Arena igår var skillnaden mellan den uppgivna publiksiffran och den verkliga 26,1 procent. Elfsborg blåste alltså upp sina siffror med mer än en fjärdedel.

Fusk, inget annat.

Till sist: Så här säger min kollega Henrik Ingvarsson, som sällan missar någon av Hammarbys hemmamatcher: ”Känslan är att Elfsborg är ganska ensamma om sin ”taktik” (som är obegriplig). Hammarby har ju inte helt sällan typ 23′ sålda, och så kommer det 20,5′ – och det är det som redovisas.”

LP

Max Wimans blogg

4 KOMMENTARER

  1. Tveksamt förfarande då Räddningstjänsten behöver veta antalet närvarande ifall en katastrof (typ brand,bombdåd etc) skulle inträffa! Man skulle då behöva lägga onödiga resurser på att leta efter fler personer vad som uppgetts istället för att ta hand om själva händelsen. Ett stort ofog från många arrangörer, tyvärr. Och allt enbart för att visa fina siffror för sponsorerna och nya, förhoppningsvis, blivande sponsorer! Själviska idioter vill jag kalla dom, som enbart ser till ”fina siffror” att luras med..

  2. Det sättet att räkna är inte alls ovanligt. Inom hockeyn kan du räkna huvuden när du sitter på läktaren och ändå få höra att du och 4000 till ska befinna dig i arenan, även om den mer troliga siffran är 1000.

    Det är många klubbar som redovisar publiksiffra på antalet sålda biljetter + årskortsinnehavare. Rätt eller fel, det får andra bedöma.

  3. Fejknews har många olika ansikten i dagens samhälle. Alltifrån rena lögner till att töja på sanningen. Ibland kan det kanske verka harmlöst, rent av främja goda krafter (tycker vissa) men i det långa loppet gör det förstås något med oss och vårt sätt att se på sanning. Sanning blir en subjektiv tolkning. Och lögnen inget anmärkningsvärt.

  4. Frölundas utematch mot Färjestad skulle ju bli rekord. Till slut räknade man alla som passerade förbi Ullevi den kvällen. Det blev till slut Europarekord.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar