I slutet av denna månad kan den franske stortränaren Fabrice Souloys framtid avgöras. På Bjerke travbana i Oslo står slaget.

Det norska travförbundet har redan avslöjat sitt yrkande; livstids avstängning. Svensk Travsport har ännu inte lagt sina kort på bordet.

För Fabrice Souloy och hans advokater gäller det att försöka få det trovärdigt att Souloy inte har varit medveten om att han har överskridit gränsvärdena när det gäller kobolt.

– Souloy har varit omedveten om gränsvärdena, han har enbart följt de råd och anvisningar han fått av den italienske veterinären Francesco Allesandrine. Därför handlar det om oaktsamhet och ingen medveten doping, säger advokaten Staffan Uvabäck som företräder Fabrice Souloy.

Jag träffar Uvabäck på hans kontor i Skövde. Han har just kommit från en häktningsförhandling i Skövde Tingsrätt. Där handlade det om fyra stulna schaktmaskiner. I fallet Souloy handlar det om hästar som har ertappats i dopingkontroller med för höga värden av kobolt.

– Ett problem är att vi inte har fått någon förklaring till hur man gått tillväga när gränsvärdena har fastställts. Det finns inget underlag att ta del av när det gäller det beslutet, säger Staffan Uvabäck,

I första hand bestrider Fabrice Souloy ansvar för samtliga de dopingärenden som görs gällande mot honom. Det handlar om Your Highness, Lionel och Timone Ek i Oslo samt Un Mec d´Heripré på Solvalla.

I andra hand gör Souloy gällande att han varit omedveten om att gränsvärdena har överskridits.

– Souloy har helt enkelt lyssnat på sin veterinär, säger Uvabäck.

Veterinären Francesco Allesandrine är kallad som vittne till rättegången i Oslo.

– Allesandrine medger att det är han som har gett Souloy råd och anvisningar som Souloy sedan har följt. Det kommer han att berätta om under rättegången, säger Staffan Uvabäck.

Därför anser Uvabäck att Souloy inte kan dömas för att medvetet ha dopat sina hästar.
– Precis som i fallet Therese Jouhag har Souloy gjort det av oaktsamhet, säger Uvabäck.

Att flera av hästarna som fastnade i dopingtesterna visade mycket höga nivåer av kobolt finns förklaringar till, enligt Uvabäck.

– Souloy ger B12-vitaminer till hästar som reser mycket, vilket är helt legalt. Tillsammans med den fodermodell som Souloy använder sig av kan värdena av kobolt bli höga, säger Uvabäck.

Han hänvisar till Marco Montana som är professor vid universitetet i Milano.

– Montana har forskat mycket i det här och kommer under rättegången att visa varför värdena kan bli så här höga, säger Uvabäck.

Enligt Staffan Uvabäck så är analyserna som gjorts av både det norska och det svenska förbundet bristfälliga.

Analyserna har ej gjorts enligt godkända och ackrediterade analysmetoder. Därför finns det anledning att ifrågasätta de analyser som har utförts, säger Uvabäck.

Vad händer då om ST:s ansvarsnämnd och motsvarigheten i det norska
travsällskapet underkänner analyserna?

– Då faller hela ärendet platt till marken, säger Uvabäck.

I sådana fall kan Fabrice Souloy lämna Oslo som en fri man.

Det utfallet tror dock inte ens Staffan Uvabäck på. För hans del gäller det att försöka nå ett så lindrigt straff som möjligt för sin klient:

– För mig är det självklart att Fabrice Souloy inte har dopat sina hästar medvetet. Därför skall han dömas efter det strikta tränaransvaret. I första hand till böter, i andra hand till en inte alltför lång avstängning.

Vilka straff pratar vi då om?

– Böterna är två procent av omsättningen i Souloys bolag, men jag tror det är begränsat till en miljon svenska kronor. Om förbunden väljer avstängning bör det handla om ett år eller liknande, säger Staffan Uvabäck.

Advokaten påpekar också att de hästar som hade för höga gränsvärden av kobolt vid testerna i Oslo och i Stockholm inte har tagit något skada.

– Det är bara att titta på vad de fyra hästarna har presterat den senaste tiden.

Under rättegången kommer Staffan Uvbäck att biträdas av en norsk advokat som också varit med i förberedelserna.

– Jag vill undvika juridiska spetsfundigheter, juridiken är lite olika i Norge och i Sverige. Därför är de nödvändigt med en norsk kollega vilket förstås Fabrice Souloy har godkänt, säger Uvabäck.

Rättegången kommer att pågå i tre dagar och är offentlig.

– Att den inte sker inom lyckta dörrar fick jag reda på idag och jag har inget emot det, säger Uvabäck.

LP

Läs också:

Stjärnhästar dopade

Bomben om Souloy

10 KOMMENTARER

 1. Det hela är nog vidöppet, ansvarsnämnden är stenhård och ser på detta juridiskt. Jag roade mig med att se på ansvarsnämndens beslut som finns på ST’s hemsida. Det senaste ( 31/3) är ett ärende mot Gabriella Laestander där Göran Wahlman är ST’s företrädare. ST/Wahlman blir ordentligt uppläxade juridiskt pga brister i utredningen.

  Uvabäck verkar ha gjort ett gediget arbete med italiensk professor samt veterinär i vittnesbåset, inget fusk där. Det vill nog till att man på andra sidan har gjort sin hemläxa juridisk, ansvarsnämnden behandlar ju inte moral och etik utan enbart juridiken.

  • Den vetrinären kan väl inte vara ett trovärdigt vittne,läser man i italiensk media så har han varit inblandad i mycket skit de senaste 10-15 åren!

 2. FS verkar ju fortsätta med sin verksamhet, det enda är väl att han inte får beträda vinnarpodiet?

  När t.o.m egna advokaten pratar om 1 års avstängning eller 1 miljon i böter så finns ju hopp om att FS blir avstängd.

 3. ”Det är bara att titta på vad de fyra hästarna har presterat den senaste tiden”.

  Ja, där i ligger problemet. Det går lite för bra. Hästarna går bättre efter dopingen än innan…

 4. En oskyldig hade riktat en stämning mot den Italienske veterinären, inte tagit hjälp av honom ännu en gång. Anledningen varför det inte sker är troligen p.g.a. att veterinären vet mer om Souloy´s förehavanden än vad som kommit fram.

 5. Instämmer med Ian ! Märklig kommentar av Ulvabäck , det är ju självklart att hästarna går bättre efter dom fåt kobolt injektioner Det är ju det som är syftet med doping . Om FS kommer lindrigt undan är det väl fritt fram att träna på höga doser
  B!2 från Italien ! Uppenbart går dom ju som lysen lång tid efteråt . Förr i tiden var det Arsenik nu är det vetenskaps män
  från Italien med diverse recept och plan B klar med bortförklaringar .

 6. Jag har tidigare skrivit att ingen egentligen vet långtidseffekterna av kobolt. Bara för att man slutar att ge en häst kobolt under ett år betyder kanske inte att de tidigare doserna på något sätt fortfarande inte sitter kvar i muskler och vävnad. Som depåer. Det kanske räcker att ge en häst kobolt vartannat år, jag vet inte. Det jag däremot vet är att både Your Highness och Lionel gått igenom en förändring de senaste två åren som är otrolig. Även Un Mec d’Heripre och Timone Ek har en uppåtgående kurva och ett pengakonto som växer i allt snabbare takt jämfört med tidigare. Vad är chansen att fyra hästar går igenom nästan samma scenförvandling samtidigt?

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar