Tiden rinner iväg, dessutom oerhört fort. Markus Myron har knappt två veckor på sig att fylla luckorna i Elitloppet. Dessutom finns det en del frågetecken kring de hästar som redan är inbjuda.

Att spekulera i om vilka hästar som skall vara med är lite av dramaturgin kring detta mytomspunna travlopp. Därför bidrar jag gärna med ytterligare spekulationer.

 

Bold Eagle

Att det här är Markus Myrons drömhäst inför Elitloppet är inte så svårt att förstå. Den franska fantomen anses av många vara världens bästa travhäst. Tidigt gav ägaren Pierre Pilarski klartecken till Solvalla och matchningen fram mot Elitloppet har gått som på räls. Inget talar i dagsläget för att Pilarski skulle hoppa av.

Nuncio

Samma sak där, han är den andra parten i det som många har betecknat som drömmötet, Nuncio vs. Bold Eagle. Tyvärr har det hackat lite i maskineriet för Nuncio på sistone. Det finns till och med dom som tror att det inget blir något Elitlopp i år för fjolårets vinnare. På onsdag, när Nuncio startar på Solvalla, får vi en indikation på hur det står till.

 

Timoko

Är numera en given gäst i Elitloppet. I år blir det hans fjärde start i loppet som han vann 2014 och där han dessutom har två tredjeplatser. Trots sina tio år är Timoko fortfarande rask som en yngling även om femteplatsen i Lotterian var en liten besvikelse.

Propulsion

Har länge varit given i Elitloppet och fick sin inbjudan efter den mäktiga segern i Guldbjörken på Umåker. Sexåringen tog då inte bara klivet in i Elitloppet. Han seglade också upp som en möjlig vinnare hos många. Andraplatsen i Finlandia Ajo var knappast vad dessa hade hoppats på. Än värre är vad tränaren Daniel Redén sa till Travronden efter loppet, att Propulsion hostade – helt plötsligt var elitloppsstarten i fara.

Up And Quick

Vinnaren av både Prix d´Amerique och Prix de Paris 2015 har kommit tillbaka efter en svår skada (höftbrott) som stoppade hästen i nästan ett år. Han har sökt efter formen och helt plötsligt lossnade det när Up And Quick vann på 1.09,4 över 1609 meter i Argentan i slutet av april. Tränaren Franck Leblanc vill gärna ha Franck Nivard som kusk i försöket. Det var Nivard som körde Up And Quick i den senaste starten.

Resolve

Markus Myron gjorde resan till USA för att se en häst som redan var given. Att Resolve vann det som lopp som betraktas som ett uttagningslopp till Elitloppet var säkert en lättnad för Myron. Inte minst för att han då slapp att bjuda in någon lasix-häst. Enligt Åke Svanstedt känns Resolve lite bättre än vid samma tid förra året. Och då var han ju inte så långt ifrån segern.

 

D.D.’s Hitman

Efter den imponerande segern i Helsingfors blir den här hästen ett intressant kort i Elitloppet. Igår gav han ju inte Propulsion den ringaste chans att utmana. Låt vara att Propulsion möjligen drogs med en förkylning. Ännu har inget klartecken lämnats från kretsen kring D.D.’s Hitman men jag har svårt tro att ägaren Reima Kuisla tackar nej till festen.

De som vill vara med

Dante Boko imponerade när han vann på fin tid i Örebro i lördags. Lär få en plats. Inte minst med tanke på vem som tränar och vilka som är ägare till hästen.

On Track Piraten som efter nio raka segrar stoppades av en förkylning. På lördag kan han för egen maskin ta en plats i Elitloppet genom att vinna på Åby.

Twister Bi som imponerade när han vann en överlägsen seger i Seinäjoki-Race. Var dock lite blek om nosen som trea i Helsingfors igår.

Oasis Bi som hamnade omöjligt till igår från ett svårt startspår i Finlandia Ajo. Är ändå en möjlig kandidat för Elitloppet.

Väntar vi på

Delicious är naturligtvis given – om hon själv vill som tränaren Daniel Redén uttrycker det. Den 16 maj får vi svaret, då skall Delicious starta i Eskilstuna.

Hannelore Hanover är får många en given häst för Elitloppet. Hennes förlust i årsdebuten mot Charmed Life igår lämnade dock fler frågor än svar.

Foto. Catharina Lind.

Lionel (bilden) är förvisso ingen sprinter men efter den mäktiga spurten i Olympiatravet hör han hemma i Elitloppet. Dock tveksamt om kretsen kring hästen är intresserad.

Billie de Montfort var finalist i Elitloppet ifjol och visade fin form när hon blev tvåa på 1.09,6 bakom Up And Quick i Argentan.

Cruzado de la Noche imponerade vid segern på Solvalla nyligen. Kan ta vägen via Copenhagen Cup till Elitloppet.

Kan dyka upp

Your Highness var mer eller mindre uträknad när hon reste sig  i Olympiatravet. Det som talar mot henne är att Björn Goop har Timoko att tänka på. Dessutom är nog Oslo GP en bättre uppgift efter Copenhagen Cup.

Nadal Broline höll strålande i  Olympiatravet. Men även för hans del är sprinterdistans inte optimalt. Ändå är kanske Reijo Liljendahl sugen?

Target Kronos är en häst som kan springa mycket fort över kort distans. Just nu är han dock i Frankrike för att tävla där. Resan hem är ju dock inte så lång.

Takethem är Danmarks bästa häst. Om vårt grannland skall ha någon häst med i Elitloppet så är det just han.

Tjacko Zaz kom från ”ingenstans” och blev helt plötsligt het när han vann på 1.09,5 på Åby – i Silverdivisionen.

Elian Web vann det finska Derbyt ifjol och imponerade så smått i Finlandia Ajo när han från ytterspåret öppnade hårt till ledningen och sedan höll bra som fyra.

LP

Bilder: Elitloppet.se/Kanal 75.

 

24 KOMMENTARER

 1. Billie de Montfort var finalist redan i fjol. För två år sedan dundrade hon hem fyraåringseliten.

 2. Du får inte glömma Solvallas önskan att få hissa många olika flaggor på innerplan.

  Nu finns förvisso fler lopp att tillgå för att bemyndiga flaggmedverkan.

  Finnarna kommer garanterat ha ett gäng kusar såväl Lördag som Söndag.

  Misstänker att Dannebrogen får lita till hästar på Lördagen.

  Norska flaggan säkerställs av nordisarna och några unghästimporter från USA så Lionel är inget måste.

  Men mer klurigt blir nedanstående nationalfanor:

  Italien
  Tyskland
  Holland
  Kanada

  Kan ev. Nån av elitloppsdeltagarna som brukligt vara inkvoterad pga. Flaggan?

  • Som jag skrivit i andra kommentarer tillhör jag dem som tror att Bold Eagle är näst intill oslagbar om denne kommer och är frisk.

   Detta är dock inte detsamma som mitt önsketänkande. Om mina allra största ”önskedrömmar” går i uppfyllelse får i se Nuncio vinna med John Campbell i jollen.

   John är på intet sätt obekant med Nuncio utan var i USA ordinarie bakom hästen vid flera storlopp.

   Att få se JC än en gång på Valla i Elitloppet skulle vara stort. Skulle han vinna skulle det vara ännu större.

   • Jag håller med. Nuncio och John Campbell, vilken duo! Bara titta på Kentucky Futurity 2014 när han svarar Father Patrick på upploppet. Magi! Ja, önskedröm. Chansen är minimal, men vem vet…

  • Eftersom Claes Kärrstrand har plåtat så många Elitlopp är han väl värd att få vara med som ägare för en gångs skull?

 3. Wild Honey med John Campbell vore ett bra ekipage, det har ju dragit in runt 10 miljoner tillsammans och Campbell får lite mer snurr på henne än Örjan (och övriga) fått hittills.
  Hoppas Reden gör som han sa efter segern senast, tar ut henne i ett kortlopp snart så hon får visa vad hon kan. (helst utan ÖK då)

 4. Piraten är väl knappast aktuell de lopp han vann i vintras var bara mot avdankade snabbloppare 😨

  • Precis,har jag sagt hela vintern att piraten inte räcker mot eliten på vår/sommaren och det ser man ju år efter år. Snart uppe i 110starter och ingen vinst i nåt stort lopp i svergie,det är facit. Samma med nahar. Vann dock elitloppet för flera år sen men efter det så har han inte räckt till. Nä fram med yngre hungriga tigrar. Dom finns där 😉

   • Tyvär är ju det ju så att vissa lopp blir man direktkvalificerad till elitloppet som tex nu på lördag där det inte direkt finns nån världsstjärna med heller. Nä jag tycker att alla stora lopp ska man ha inbjudning. Förutom dom som vann förra året,dom ska ha möjlighet att försvara sin titel och ska man tvunget ha ett kvallopp lägg det då på nåt storlopp tex som finlandia ajo.

    • Nej,når inte upp till ”storloppscirkusen” storlopp till ex: olympiatravet,finlandia ajo,elitloppet,Åbys stora pris,Hugo Åbergs,Sundsvall open trott mfl..DET är stora lopp..i svergie. Sen har vi Oslo grandprix mfl utanför svergie med som räknas som storlopp.

     • Och Kadett C.D – vart rankar du honom?
      On Track Piraten hör definitivt hemma bland storloppen, de flesta som startar där har inte heller med sig någon vinst från de du kalla storlopp men det verkar du inte heller ha koll på. Säg istället att du inte gillar hästen, för det är väl vad det handlar om.

     • Kadett cd är också en häst som jag inte rankar speciellt högt ( som ändå slog piraten i ett storlopp nyligen 😉 nä,nahar likaså som ändå vunnit elitloppet men som sagt det är ett tag sen så släpp istället fram dom yngre hungrigare hästarna,som tex Dds hitman som hade varit betydligt längre fram i olympiatravet än vad piraten var. Och som av en slump så tog Dds hitman sin första storloppsseger i helgen 😉

 5. Wild Honey borde väl vara en av favoriterna, sparsamt matchad och med torrt krut kvar, men Redén kanske inte vill matcha henna mot Propulsion och Delicious…!?

 6. Allt såg väl lite för bra ut lite för tidigt. Bästa elitloppet sen – 98 är plötsligt väldigt hotat.
  Nuncio måste leverera på onsdag. Propulsion eller Delicous helst båda, måste presenteras i bästa författning.
  Ja för att inte tala om Bold Eagle – ett avhopp där och ett vi har ett superantiklimax.

  • Hästen som var tvåa efter resolve kan vara intressant,höll emot starkt,och en 09.9tid eller var det nu var över 1810m är inte illa.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar