Foto. Catharina Lind.

Dags för en ny veckans tio-i-topp-lista. Mitt i veckan kommer vi att presentera den senaste veckans toppar. Som vi här på trottosport lite subjektivt plockar fram. På vårt sätt alltså, med våra tankar och åsikter. Men självklart är vi lyhörda när det gäller era åsikter.

Vem, eller vad, som helst kan hamna på listan. Det enda kravet vi har är en anknytning till svensk travsport.

1. Lionel

Egentligen hade han bäst meriter hittills i år av alla hästarna i Olympiatravet: tredjeplatsen  i Prix d´Amerique, tvåa i Prix du Bois de Vincennes och trea i Prix Jean Riaud. Ändå blev den norska hästen bortglömd av de flesta i Olympiatravet. När krutröken hade skingrats stod han ändå där som vinnare. Efter en formidabel avslutning kunde kusken (och ägaren) Göran Antonsen göra en välförtjänt segergest.

2. Kung och drottning

Kvalen till Kungapokalen och Drottningens Pokal bjöd på många fina insatser – och några oväntat svaga. Som oftast, alltså. Inför finalerna tvekar jag dock inte när jag utnämner Makethemark till vinnare av Kungapokalen och Cash Crowe till årets drottningvinnare.

3. Daniel Redén

Trots lite stolpe ut under vintern i Paris toppar Daniel Redén listan över de vinstrikaste träningsstallen efter lördagen på Åby. Där plockade Daniel hem de två största loppen. Först vann Wild Honey Lovely Godivas lopp och sen slog då Lionel till i Olympiatravet. Trots att den hästen, enligt Redén, inte skall vara på topp förrän till Oslo Grand Prix. Och på söndag vinner Propulsion Finlandia Ajo.

4. Tjacko Zaz

Trots att inte hästen hade startat på fyra månader, och trots stenhårt tempo loppet igenom, vann Tjacko Zaz en lätt seger i Silverdivisionen på Åby i lördags. Segertiden, 1.09,5a/1640, innebär att femåringen är snabbast i Sverige hittills i år. Nu finns det dom som på allvar vill ha med med den här hästen i Elitloppet. I det här sammanhanget kanske bör påpekas att Officer C.D. blev tvåa på 1.09,8.

5. Nils Norelius

Lugn och trygg stod han där i vinnarcirkeln efter att hans Barkevious Mingo hade vunnit den inledande V75-avdelningen på Åby. Nisse charmade alla i publiken på Åby när han med både glädje och värme i rösten pratade om sin fine häst som med Calle Jepson i sulkyn gjorde processen kort med motståndarna. Visst är B-tränarna en tillgång för travsporten – på många sätt.

6. Ingrid Bengtsson

Inte bara för att det blev två segrar i Kalmar i fredags. Mer för att Bestiett vann det första loppet och Bestitvå det andra. Jo, så heter hästarna och att det då handlade om en breddag har inte så stor betydelse. Ingrid körde själv ettan och dottern Tova Bengtsson red tvåan till seger.

7. Kim Eriksson

När Kim får låna hästar av Robert Bergh gäller det att vara med på noterna. I Vaggeryd, den 1 maj, vann Kim de två av GS75-loppen med hästar från Berghs stall. Pacific W.F. gav 9,32 i odds, Noble Amok 7,84. Den senare såg mycket läcker ut när han spurtade till en mycket lätt seger.

8. Order By Keeper

I slutet av förra året köpte hästägare hos Håkan Skoglund Order By Keeper från Daniel Redéns stall. Efter att nyförvärvet blivit oplacerad i debuten för Håkan har Order By Keeper nu två raka segrar. I måndags vann han anrika Gösta Berggrens minneslopp på Betgsåker med 100.000 kr i förstapris. Att det här loppet tidigare har vunnits av hästar som Zoogin, Etain Royal, Triton Sund, Super Light, Nahar och On Track Piraten gör ju inte saken sämre.

9. Trovatore

Trots att storfavoriten Platon Face ganska enkelt fick överta ledningen på Axevalla igår hade han ingen chans att försvara sig mot Trovatore när loppet skulle avgöras. De italienfödde Love You-sonen, som tränas av Bengt Holm, visade enorm styrka och blir intressant att följa framöver.

10. Olympiatravet

Åby är just nu en byggarbetsplats. Åndå bjöd banan på en härlig eftermiddag (och förkväll) i lördags. Stämningen var på topp och det bjöds på travsport av mycket hög klass. 12.500 personer var där – en siffra som får betraktas som mycket god i dessa tider.

 

Inte ens nära

Dribblandet med det så kallade pokalåret nådde i förra veckan nya höjder när det helt plötsligt blev känt att ATG är tvunget att nalla i Hästsportens fond för att kunna hålla sina löften. När detta dramatiska besked lämnades var dock ATG:s vd Hasse Skarplöth osynlig.

Nuncio som än en gång gjorde många besvikna. Och visst finns det skäl att fundera över om det blir något möte med Bold Eagle på Solvalla.

LP

Bild Håkan Skoglund: Erik Widén.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar