Vi ska inte älta de numera bevingade orden ”har varit meningen hela tiden” alltför mycket till nu, det känns liksom orättvist mot ATG:s ekonomichef Lotta Nilsson Vitala. Att hon ska behöva stå där med hela skammen.

Det är bara det att det är svårt att komma ifrån dom. Borsta av sig dom.

Nej, det obegripliga är såklart att ingen ur gänget som tidigare stått där på podiena, dels Johan Lindberg, dels – och i synnerhet – ATG-vd:n Hasse Skarplöth inte tog ansvaret.

Frågan är bara – varför de inte gjorde det.

Lindberg nämnde bokslutet för första kvartalet, det så ytterst känsliga, i en form av bisats i veckobrevet. Ja just det, det var den däringa lilla detaljen också … jomen, ”ATG:s kvartalsrapport var också uppe”.

Den stilen.

I det här läget!
Och en annan klassiker, billig som rean på rean att ta till men som han får leva med, den att månen kan ramla ner, har förvandlats till … ”känner mig trygg”.

Det känns … tryggt. Verkligen.

Och Skarplöth har överhuvudtaget inte ens synts till. Han har gått under jord, som det verkar. Och visst, om det nu är så att han varit på ledighet, så har han såklart all rättighet till det. Rättighet och med all säkerhet så är han också synnerligen välförtjänt av en sådan.

Men. Ska den ledigheten verkligen infalla just där och då. Precis när denna mycket känsliga rapport ska presenteras. När en hel sport krälar och människorna i den har sina kroppar vridna på helspänn.
Efter det att man lovat det man lovat, och så dessutom kommer dragandes med ett helt nytt budskap. Kring det en hel sport varit innästlad i under flera års tid. Efter det som offrats, prioriterats bort, lamslagits.

”Varit meningen hela tiden att ta ur Hästsportens Fond”.

Nej, jag tycker inte att den eventuella ledigheten ska komma då. En vd som lovat så mycket, härjat så mycket, styrt så mycket – i en riktning som så många varit skeptiska till och som fått ytterst negativa konsekvenser längs vägen, med ett löfte i potten som kompensation; och sedan när en form av nya bulletiner kommer, en oroväckande prognos sipprar, när flera nya satsningar (VR, Top7, Boost) gått åt fanders – då är man inte där. Då gömmer man sig.

Det är bara för dåligt. Såklart.

***

Ut med språket! Visa oss svart på vitt. Och gör det på vårt språk utan att nästla in er i obegripliga termer och sifferresonemang väldigt få människor behärskar.

Det är budskapet just nu. Nästan alla hojtar om det. Sulkysports Lars G Dahlgren säger det till exempel bra i sin krönika kring det hela här.

Frågan är vem som ska göra det. Kommer att göra det. Ifall det blir någon.

Jag måste erkänna att konspirationskillen i mig forsar fram i det här läget. Försvinner en vd verkligen iväg i en sådan här situation, i det mest känsliga sedan tillträdet för drygt tre år sedan.

Är han mentalt redan utloggad?

Eller är någon annan på väg att logga ut honom?

Henrik Ingvarsson

73 KOMMENTARER

 1. Som i så många andra fall där VD:ar inte når sina mål kommer Skarplöth snart att komma till insikt med att han behöver spendera mer tid med familjen…

 2. Det KAN ju vara så enkelt att Hasse blivit sjuk.
  Den berömda väggen exempelvis o sådan sjukdom struntar ju totalt i vilken tid på året det är.
  Därför känns det onödigt att skriva som att han flytt när det faktiskt kan vara av naturliga orsaker han hållit sig undan.

  • Absolut, jag skulle ha den största och varmaste respekt om så vore fallet.

   Fast det borde väl gå att kommunicera DET i så fall, så långt har vi väl ändå kommit.

 3. En allt mer aktuell fråga är om Hasses fallskärm också kommer att bekostas av Hästsportens fond.

 4. TÄVLINGSMÄNNISKAN HASSE SKARPLÖTH

  Hasse Skarplöth’s vision är att ATG ska bli Nordens största och mest lönsamma spelbolag på en global marknad 2020. Hasse har tryckt ner gaspedalen till botten för denna vision, en vision som skall uppfyllas till varje pris, ett pris som travsporten får betala. Med en till synes obegränsad krigskassa med ST:s tillåtelse skenar kostnaderna för att försöka nå denna vision.

  Är ST’s mål att äga Nordens största men mest olönsamma spelbolag?

 5. Läs Lindbergs veckobrev nr 20 2016, finns på Travsport (än så länge) bl.a. så skriver han att ”Vi kommer att kommunicera planen med pokalåret pö om pö, i takt med att vi gemensamt kommer överens om och fattar fler beslut som vi vet är bra för sporten. Men, i god tid före 2018 kommer vi ha kommunicerat helheten.” slut citat. I god tid? vad anser han att det är? Hr Lindberg har så vitt jag förstår inte kommenterat ”det har vi vetat hela tiden…” ännu.
  Dom 100 miljoner i totonetto som flytten av starten av V75 genererar, vart är dom?

 6. Måste tillstå att jag inte har så mycket koll på hästsportens fond, mer än att den syftar till att användas i ”krisläge”.

  Vem sköter förvaltning av fonden och hur placeras pengarna? Görs det regelbundna avsättningar till denna fond och varifrån tas de pengarna? dvs kan fonden bli hur stor som helst så länge ingen tar av pengarna, eller finns det ett ”tak” för hur mycket som avsätts (avkastning borträknad).

  Med andra ord, vad innebär det i praktiken att man tar av fondens pengar, mer än att man inte varit ärlig med att det varit avsikten hela tiden? Någon som vet?

  • Hästsportens fond är i praktiken ATG:s balanserade resultat, eller om man så vill dess egna kapital när man läser balansrapporten i årsredovisningen. Den förvaltas inte alls, utan är i praktiken ATG:s kassa. Avsättningarna har bestått av att ATG goda år avstått från att dela ut allt till travsporten och istället lagt dem i det som Gert Lindberg en gång började kalla för Hästsportens Fond.
   Att man tar de pengarna betyder att framtida möjligheter att jämna ut dåliga och bra år kraftigt minskar, och om travet av något skäl skulle behöva stänga ned en period finns det ingen större ekonomisk beredskap för det.

   • Tack Viroid. Om vi då vet hur mycket pengar som finns i den ”fonden” och hur ATGs nettoresultat sett ut under de år pokalöverenskommelsen har gällt – finns det några gissningar på hur mycket pengar man kommer att behöva täcka upp med? Man ska förstås inte spekulera alltför mycket, men ATG borde iaf ha en någorlunda uppfattning om det trots att det återstår tre kvartal. Typ handlar det om tio eller tvåhundra miljoner.

    Sedan hänger allt förstås på alla nya satsningars förmåga att inte bara nå break even inom en snar framtid, utan att gå med ren vinst. Eller tänker jag fel?

    • Gissningslekar är jag inte så bra på, men med det resultat man visade första kvartalet är det väl frågan om de gör någon vinst alls i år. Och om tillväxten i deras spel inte tar fart så blir det svårt även nästa år. Då måste större delen, kanske allt, av 300 miljoner plockas ur fonden. Men som sagt, gissningar är jag inte så bra på.

 7. På ett sätt kan man förstås säga att det är uppseendeväckande. Å andra sidan – Vem är förvånad – Vem skulle utbrista – Det hade jag aldrig trott!

  Har man inte fått den VD man faktiskt ville ha. Någon utan förankring i sporten, vars primära (enda?) mål skulle vara att maxa omsättningen under sin tid vid rodret.

  Ingen skulle väl heller ramla av stolen om kaptenen skulle välja att följa med råttorna över bord. Även om det förstås vore uppseendeväckande.

 8. Helt otroligt att svensk travsport gått med på denna plundring där ATG tagit all makt och styr hur och när loppen ska köras, kört över allt och alla med sin starttid på v75, begravt Solvalla som publikarena mm. ST har lånat ut aktivas medel till skojare som satsat på helt idiotiska spelprodukter, tv studios, positioneringssystem, mängder med överflödig personal. Sjukt att detta kunnat ske, mycket troligt att tjänstemän på ATG/ST nu startat resan till sportens undergång. Bra jobbat!

 9. Att maxa omsättningen kan ju aldrig vara ett självändamål. Däremot att maxa vinsten i bolaget, det är väl det som genererar pengarna till sporten.

  • Kan det väl vara? Exempelvis vid en försäljning eller en avreglerad licensmarknad. Bättre startposition…

 10. Kommer inte ihåg att det gnälldes när ATG hade negativt kassaflöde på -473MSEK 2011-2012. Då var tydligen OK att nalla ur fonden.

  • De likvida medlen har därefter ökat med mer än 300 MSEK… Det är alltså fel att släppa ut dessa pengar till ST och låta dom jobba där? ATG ska fortsätta vara överlikvida?

  • Kassaflöde är inte samma sak som Hästsportens fond.

   2012-12-31 var Hästsportens fond enligt ATG:s egen årsredovisning 657 miljoner stor.
   2013-12-31 hade den krympt till 531 miljoner, ett uttag på 126 miljoner alltså.
   2014-12-31 var Hästsportens fond 477 miljoner stor.
   2015-12-31 hade den vuxit till 488 miljoner
   2016-12-31 hade den vuxit till 503 miljoner.

   Det behöver inte på något sätt vara fel att plocka ut kapital från ATG, men då kan man ju berätta att man avser göra så.

 11. Johan Lindberg. Tyvärr. Att ha ett hästintresse räcker inte, har man inte kompetens för sitt jobb slutar det alltid på samma sätt.
  Man blir till sist synad. Och synad, det blev han tidigt. Om han har lite självinsikt så stigehr jan frivilligt åt sidan
  Sällan jag hört en kille snacka så mycket på ett årsmöte och så engagerat, utan att säga någonting av värde. KiIllen har ju faktiskt inte levererat någonting av värde.

  • Johan Lindberg är och har aldrig varit rätt man för jobbet, han har tyvärr inte kompetensen.
   Han är en bra guide på en travbana, snacka, snacka…………
   Bevisat under sin tjänst i trav Gävleborg.

 12. Den där amazonen har stor erfarenhet hav hunduppfödning, så hon vet redan att hon vill ha in mera franskt blod. Underbart med kompetenta människor.

 13. Det börjar nog bli rejält nervöst på sina håll. Blir intressant att följa denna parodi när legolas kommer igång. Tror de kan locka över en hel del omsättning, speciellt på v/p och trio oaktat vad de kommer med för upplägg och produktutbud. Samma andel till sporten och högre återbetalningsgrad?

  Jag ser iaf inte hur ATG ska värja sig när väl omsättningen börjar sjunka med den kostnadsökning man dragit på sig. Men vi stoppar huvudet i sanden en stund till, ”enligt plan”.

 14. Läser på ST Johans nya skrivelse, till och med han har upptäckt att man måste nalla ur fonden. Han får nog en jobbig eftermiddag i morgon. Chatten börjar 15.00

 15. Nu får ni ta det lugnt …det gnälls mycket …. ut i friska luften.
  Som projektledare brukar jag lyfta det positiva …

  V 75 an går kanonbra..
  Atg tillsammans …kanon..
  Starttiden 16 20 …helt överlägsen..
  Elitloppet närmar sig…
  Atg omsättning står sig bra i denna mördande internet konkurrens…
  Atg har världens bästa spel i V 75..
  Skarplöth ytterst kompetent vd..

  Finns många fler plus än minus i detta projekt.
  Atg provar med de nya spelen ..locka till sig internet spelare … som lirar på diverse enarmade banditer och lotto
  marknaden är enorm om Atg lyckas..

  • Att det gnälls är med ALL RÄTT och att du (en av de få) orkar försvara ATG/Skarplöth är obegripligt men dina fulla rätt förstås.

   Visst kan och ska man lyfta det positiva men finns det något positivt i saker som…
   * Travbanorna är helt avfolkade
   * Antal amatörer minskar dramatiskt
   * Färre äger hästar
   * Media skriver mindre och mindre om travsport
   * I princip INGEN pratar om trav på fikarasterna
   * Kanal75 fungerar som Nordkorea…. ”Gud nåde om det skulle dryftas något negativt…”
   osv

   • Äh, Macken är bara här för att provocera. Inte länge sen han själv gnällde…

    ”Macken 16 april, 2017 at 19:40
    […]
    V 75an kanaliserar på sig själv .. 3 V7 .. 3 dagar på raken…
    67 mille Atg ej godkänt Skarpen…. ( Stora potter är ett måste. )
    V 75 .. 1 dag i veckan räcker ..jag lirar endast lördag någon laks…. annars är det hårt arbete i byggsvängen resten av veckan..
    Tror ej jag är ensam om detta spelsätt .. starttid spelar ingen roll.”

    https://www.trottosport.se/2017/04/16/arets-lopp-och-lagg-ner/#comments

   • Tobbe, vilka av dina punkter lastar du Skarplöth för.
    Samt vilka punkter tror du hade åtgärdats vid en mindre investeringsnivå hos ATG?

    • Vilka punkter?
     Ja i princip alla!!

     Man har valt att satsa på turspel (boost, VR, Top7) vilket är helt åt pipan. Självklart skulle man fokuserat på skicklighetsspel och att behålla befintliga kunder…antalet som slutat spela på trav, äga häst, träna häst, prata trav, locka nya till sporten etc är väldigt stort. Att Skarplöth sedan drabbats av någon form av hybris när han ska nå Nordens största spelbolag med en massa spelformer och lotterier långt från travet är det enbart sorgligt. Jag har sagt det innan och står fast vid det… Skarplöth är det sämsta som hänt travet genom tiderna och även om inte alla inser det i nuläget då kommer ni att se det när han avgår vilket tr

     • oligen inte är så långt borta. Den som tar över kommer att ha en tuff utmaning är rädda svensk travsport!

     • Men det är ju en utveckling som pågått under många många år? Skulle en lägre investeringsnivå hos ATG vänt trenden med antalet amatörer eller ökad publik?

      Knappast

  • I början när jag läste dina inlägg tänkte jag; men va fan…är han riktigt riktig den?

   Men numera, som idag, väntade jag bara på ditt inlägg. Du regerar Macken, du har visat hur lätt det är att trycka på dom rätta knapparna och skapa en storm. Nu har väl folk vant sig och orkar inte länge kommentera, men jag tycker fortfarande att det är kul när dina inlägg ramlar.
   Keep it up!

 16. Macken : läs på och tänk ett varv till. Du har NOLL koll , V75 har tappat över 100milj räknat på årets första 21 spelomgångar .
  Totalomsättningen minskar under årets första 3mån.
  Resultatet på 13mkr lägsta någonsin.
  Kostnaderna ökar lavinartat, turspelen tappar med 21%, alla investeringar är tagna på 5-7 år , således dras atg med dessa fram tills runt 2020/2022 .

  På vems uppdrag skriver du propaganda ?

  • Får nog till sist vika mig för fakta i den rådande situationen.

   De som sitter i/på nyckelpositioner inom ATG har fått alla tänkbara chanser att visa sin duglighet. Det klarnar allt mer att det behövs andra krafter och ide’er för att vända skutan. Om dessa personer inte själva inser detta inom kort bör ST/SG i sin ägarroll tillsammans med de politiskt tillsatta i ATG’s styrelse agera i en sådan gärning. En underlåtelse från ägarna att agera kan inte ses som annat än ett svek mot trav- och galoppsporten och bör därmed rendera ytterliggare platsannonser rörande ledande tjänster inom ST, SG och dess styrelser.

   Dagens ATG-toppar har alldeles för många lik i lasten och har fullt upp med att försvara dessa ”lik” istället för att lägga energin på nya ide’er i andra riktningar.

   Alla kan göra fel och alla ska ha chansen till rätta till dessa. Det gäller även VD posten i ATG. Skarplöt och hans dreamteam har dock gång på gång senaste 2-3 åren gjort felbedömningar och minst sagt tvivelaktiga ställningstagande i avgörande frågor.

   Dom är helt enkelt inte rätt personer att genomföra en kursändring då de är fastlåsta prestigemässigt i sina tidigare satsningar och beslut.

   Har mycket svårt att tänka mig ett så stort/långlivat tålamod från ägarna för en sådan förertagsledning inom andra sektorer.

  • ”Resultatet på 13mkr lägsta någonsin.”

   Med en sån mening så förstår man att du inte har en aning om vad du skriver om.
   Sänk utbetalningarna till ST till 2013 års nivå så ska du få se på resultat.

 17. Henrik, du måste väl jobba på ATG? Du tycker väl att allt är helt fantastiskt inom svenskt trav?

 18. Henrik har helt rätt. Ingen av de där punkterna som Tobbe räknar upp har Skarplöth någon skuld i, och ingen av dem hade varit ett dugg bättre om ATG valt att spara istället för att satsa på att försöka öka intjäningsförmågan. Tvärt om så hade sparlinjen med säkerhet medfört stora nedskärningar av sporten i framtiden. Nu tog man iallafall chansen och satsade, även om man hittills säkert inte lyckats lika bra som man hoppats.

  Oavsett brister i spelformers utformning, dålig kommunikation, hårda värden, och liknande, så är det nog ganska svårt att rekrytera nya spelare för att spela på trav. Det har flera spelbolag än ATG erfarit. Intresset för travsport hos yngre människor är lågt, helt enkelt, och det är nog mest banorna, de aktiva, och deras företrädare som hade kunnat göra något åt den saken. Inte Skarplöth.

  Men insikten om detta finns nog, att föryngring i leden är viktigt, att sporten måste vara intressant och spännande för publiken, och att ett banbesök måste vara en positiv upplevelse. Tiden när enskilda travföretagares ekonomiska egenintressen tilläts väga tyngre än själva sporten, och tiden när det sprang och satt griniga och otrevliga människor lite varstans på banorna, som inte fattade att de jobbade i ett serviceyrke, är förhoppningsvis snart historia. Så än tror jag det är lite för tidigt att kasta yxan i sjön, och försjunka i bitter nostalgi. 🙂

  • Att Skarplöth skulle stå utan skuld för rådande läge är naivt att tro. Han är VD och ytterst ansvarig för alla beslut som fattas på ATG. Han har bland annat fattat beslutet att 16:20 är en perfekt starttid för V75, med resultatet att folk inte längre åker ut till banan för det blir för sent innan man är hemma igen.

   • Avfolkningen av banorna är också en gammal trend, som pågått långt innan Skarplöth. Många av de som nu sitter och gnäller på 16:20 satt hemma i soffan framför TV:n när det kördes 14:30 också.

    Men visst var senareläggningen ett felbeslut med facit i hand, och tiden kommer säkert att ändras tillbaka när det är dags för nytt TV-avtal.

    Det är egentligen mera oroande att onsdagarna går så jäkla bra. 30% plus på v86express i år. Fantastiska siffror. Risken känns stor att man inte vågar peta på xpress för att försöka få lite publik tillbaka till Solvalla.

    • Har inte syftet varit att vända dåliga trender? Om trenden är att folk sviker banorna är det inte på TV-studio, VR, SHL och Boost man ska satsa pengar, utan se till att rusta upp banorna så de blir attraktiva att besöka. Och skapa ett mervärde för kunden att besöka banan. Tex vissa spel endast tillgängliga där, eller högre utdelning om du spelar på banan eller något annat innovativt. Dessutom borde det göras vettig, sugande reklam för travet istället för en fånig Ponny som åker buss. Det kanske också hade fått fler lite sugna på att uppleva travet på plats. Men nädå, istället har man satsat på folket framför datorskärm och i TV-soffan och sett till att fler hamnat där, alternativt slutat spela helt. För hemsidan är ju ännu en källa till irritation för de allra flesta och jag vet många som gett upp helt och numera spelar på annat istället. Bra jobbat ATG!

     • Lunkan, om nu spel på plats är så attraktivt. Varför är ingen där? Travet skulle behöva investera miljarder för att bli attraktivt samtidigt som man skulle ta en gigantisk risk. För tänk om ingen kom ändå?! Man kan ju inte räkna med att kommuner går in och stöttar som i landets övriga arenaprojekt som går rejält back.

      Åby har chansen nu att testa med sin hotellsatsning. Om nu de med en modern miljö vid banan klarar locka drösvis med människor till sitt vardagstrav, ja då är det ju bara rulla ut konceptet över hela Sverige.

     • Henrik – ingen är där för att travbanorna är kraftigt eftersatta! Det är som att komma till en relik från forna DDR eller Sovjet. Istället för att satsa på att göra travbanorna attraktiva och moderna så att liveupplevelsen blir något att se fram emot, har man satsat MULTUM på virtuella hästar, lotterier, SHL, ”Vinnie the Pony” och en fancy TV-studio. Och hur gick det? Blev fler intresserade av trav? Knappast.

      Som jag skrev – men du tydligen inte orkade läsa/anstränga dig att förstå – det måste finnas ett mervärde att komma till banan. Och miljön behöver moderniseras så det känns fräscht att komma dit. Sist men inte minst behövs en vettig tid för V75, för får man folket att komma till de stora dagarna så finns också chansen att man tycker det är så kul att man gärna går även en vardagskväll. Men får man inte ens folk till V75, tja, då är det kört. Satsningarna som gjorts har gjorts helt och hållet för att få folk att stanna hemma vid dator/TV, med resultatet att sporten blir lidande. Och utan sport, inget spel.

   • Lunkan, vad tycker du vore en vettig storlek på den satsning du beskriver för att lyfta från DDR-känslan? Med tanke på att du beskriver det som att ATGs satsning kostar multum så kan man undra vad detta landar i…

    Om man på allvar tycker att ATG ska vara motvalls mot spelbranschen i övrigt så gamblar man verkligen med travets framtid. Eller brukar det vara rätt att jobba mot en trend istället för med den?

    • Om en trend är negativ så måste väl målet vara att försöka vända den istället för att sätta sig på ändan och kasa med ner i avgrunden. Men det är uppenbart att du antingen väljer att inte förstå, eller faktiskt inte förstår det jag (med flera) skriver. Oavsett vilket så är det helt meningslöst att försöka förklara samma sak igen. Vi kommer inte längre. Du har köpt allt ATG gör, du tycker uppenbarligen det är väl investerade pengar i Virtuella hästar, Boost, Vinnie the Pony, SHL, Top7 och allt annat som ATG satsat alla pengar i, som kunderna skiter fullständigt i, istället för att göra travsporten attraktivt. Som sagt, utan sport – inget spel.

     • Publiken kommer aldrig komma tillbaks till vardagstravet. Bara att acceptera.

      Nej jag tycker inte att spelsatsningarna har fallit väl ut. Men det har ju även investerats i TV-studio, Tillsammans, Ny ATG-site etc. Felsatsningar enligt dig antar jag? Istället hade man ju kunnat göra det fräscht för pensionerade gubbar. För det är dom som är på vardagstravet.

     • Sen kan du väl kvantifiera den satsning du vill se på att vända trenden, miljoner/miljarder? Vad krävs?

 19. Det jag inte begriper är vem som styr vad? Just nu känns det som ATG styr både tävlingar och sin grunduppgift spelet. Vad har ST för plats, borde inte ST bestämma över tävlingsbiten, läste Svante Båths kloka ord om hur arrangemanget borde samordnas på ett klokare sätt. Nu är det tydligt att ATG styr, hur tror ni omsättningen sett ut om inte tillsammans införts. Hur många av er åker numer på V75 trav. Behövs längre travbanor med stora läktare och flådiga restauranger. Sluta ange publik i antal som inberäkningar folk som inte är betalande, för de är där av en anledning som stavas anknyning.

 20. Skarplöth och inte minst Johan Lindberg och styrelserna är givetvis inte ansvariga för utveckling innan de tillträdde.

  Resonemanget att publikflykten är en ”trend” som pågått många år, som även används flitigt av de styrande, visar att man saknar rätt kompetens för att hantera frågan. Människors val och ageranden är betydligt mer nyanserade än svart eller vitt. Tekniken förklarar bara en del, men därefter finns olika orsaker som vart och ett bidragit till att det blivit färre och färre. Och som kan skilja sig mellan olika banor. Det är ett pussel som man borde haft bättre koll på än att gissa själva, i svepande ordalag, Om man nu vill ha banpublik.

 21. Älskar att propagandisternas invändningar alltid saknar fakta eller bygger på felaktiga fakta! De behöver inte ens bemötas !
  Tragiskt dock att nicknames inte ens vågar berätta om sin koppling till ATG/st/rst och tror att deras dravel ska tas på allvar.
  Lika löjeväckande som Johan Lindberg nya version av pokalåret !
  Originalet som Johan själv har skickat finns på GV och mig vetandes är jag den enda som publicerat exakta förutsättningarna för pokalåret.
  Nu vill Johan ge sken av att sportens egna fonder som lika gärna kunde delats ut med 100milj per år sedan 2015 och som äskades av flera hästägarföreningar , nu duger att dela ut ! Bra att fonden används men det ska föras under sitt riktiga namn och det inte pokalåret !

 22. Det bästa med lanseringen av Legolas måste ju vara att utrymmet för gnälliga gubbar radikalt minskar. Då kan man ju alltid välja var man vill lägga sina pengar om man inte är nöjd. För enligt uppgift ska ju en stor andel av totonettot gå till sporten.

  Sen är ju poängen med Legolas jämfört med ATG enbart att de kan husera i en lågskatteomgivning. Läste idag att Legolas skulle ge 40% av sin nettovinst tillbaks till sporten. Om detta är samma sak som tottonettot så skulle en liknande procentsats för ATG innebära en rätt notabel minskning i ersättning till sporten.

  • Det som är den egentliga huvudkritiken mot ATG:s är sättet som de hanterat detta med pokalåret 2018. Det finns väl skäl att kunna kritisera utan att någon skriver om ”gnälliga gubbar”. Henrik, skall ATG och ST ej kunna kritiseras vad de än gör ?

   ATG med H. Skarplöth I spetsen har haft pokalåret som murbräcka för att genomföra en mängd satsningar, evetuellt ifrågasättanden har besvarats med ”att då är pokalåret I fara”
   Nu fick ATG göra som de ville med sina satsningar med stora kostnader som följd utan att uppnå resultaten.

   Då säger de att planen hela tiden har varit att de skall ta av den sk. fonden, något som de inte sagt flaska om förut.
   Men H. Skarplöth har hela tden sagt att allt går enligt plan, ja nu när vi vet är ju inte det så konstigt, pengar har ju funiits I fonden hela tiden.
   Det är ju så pinsamt dåligt av ATG ! Säg som det är och var ärliga, vi lyckades inte med våra satsningar och ideer för att uppnå det vi ville med pokalåret. Det är förlåtligt att inte lyckas men att mer eller mindre ljuga, NEJ.

   Om H: Skaprlöth blir VD för något börsbolag, då gäller dett att vara beredd med säljknappen!

 23. De senaste årens satsningar på ATG har på sina håll fått stor negativ påverkan på vissa banor, när det gäller V75 kan man säkert säga samtliga berörda banor på grund av den senarelagda tiden. Oavsett om vi pratar vad ATG avkastar till sporten eller banor som står tomma så handlar alltihop om travsportens totala ekonomi. Hävdar man att den nu inslagna vägen är den rätta, d v s att fokus ska ligga på ATG även om det sker på bekostnad av banorna samt att det är för dyrt att satsa på banpubliken så innebär det också att det inte är motiverat att hålla så många banor vid liv för det är en stor kostnad för travsporten i sig. Då räcker det med en enda bana som fungerar som tv-studio, möjligen två, om man ändå jobbar för att folk ska följa travsporten från tv-soffan. Resten av banorna kan man göra sig av med. Följer man den tanken så inser väl de flesta att det är fel väg att gå om man vill behålla en levande travsport i hela landet. Men rätt väg om man bara vill äga ”nordens största och mest lönsamma spelbolag”.

  Det spelar ju ingen större roll om man får hundra miljoner mer från ATG om man samtidigt gör lika stor förlust inom andra delar av verksamheten. Och om de satsningar man gör innebär att aktiva tvingas lämna. Då har man tappat bort syftet med alltihop. Man hade kunnat välja en medelväg, speciellt som man ändå ska ta pengar ur fonden. Det hade man kunnat göra tidigare så kanske det hade räddat kvar några. Dåligt skött hur man än vänder och vrider på det.

  • ST och banorna får väl själva styra vad de vill lägga pengarna på. Stryp prispengar så kanske man kan göra investeringar på andra håll. Betalar det sig är väl frågan. Kan man investera i en totohall och räkna hem det? Om inte, varför ska man göra det?

   • Du missar min poäng. Hela syftet med ATGs existens är att försörja sporten. Det finns inget egenvärde i att vara ”nordens största och mest lösamma spelbolag” om de satsningar man gör och den strategi man väljer får direkta konsekvenser som innebär att antalet aktiva och banpublik minskar.

    ATGs, STs och alla travsällskapens tillgångar och skulder utgör travsportens samlade ekonomi, även om de styrs av olika juridiska personer. Travsportens mest värdefulla tillgångar är de aktiva, utan dem finns ingen travsport, inget ST, inget ATG (som erbjuder spel på hästar). Därför menar jag att t ex hundra nya miljoner från ATG ändå är en förlust för sporten om de kostat hundratals aktiva och flera tusen i banpublik. När antalet aktiva blir färre minskar också antalet hästar = ATG kommer inte att kunna hålla hjulet snurrande i samma takt.

    Om hästsportens fond hela tiden ingått i beräkningarna, vilket är en efterhandskonstruktion, är det ännu värre att man låtit det gå så långt.

 24. Lysande formulerat Sofia – har avsikten/insikten funnits hela tiden att använda sig av fonderade medel fanns det ingen orsak att avvakta i tre år med att höja prismedel rejält !
  Således som du säger-ett ännu värre misstag , och fullständigt oförlåterligt !

 25. Saker som har stor påverkan:

  Att kostnader för hästägare har ökat i mycket högre takt än inflation eller spel
  Konkurrens från maltabaserade spelbolag
  Högre professionalism, svårare för resurssvaga amatörer

  Saker som har liten påverkan:
  Starttider för V75
  VR
  Top 7
  Boost
  Att ekonomichefen presenterar kvartalsrapport

  Hoppas ST säljer ATG så kan ST se om sitt eget hus. Intressant är ju att ST även i goda tider tillåtits att låta underhållsskulden för sina anläggningar byggas upp till flera 100 miljoner. Om nu denna underhållsskuld hade hållits stången på bekostnad av prispengar, hade då travsporten varit större och mer välmående? Knappast.

  • Vad har du på fötterna att konkurrens från Maltabaserade bolag har stor påverkan på resultatet för ATG ?
   För 6-7 år sedan så stod oddsen från olika spelbolagen på V75 sidan I Expressen och Attonbladet (det var Betfair, bet365 etc)

   De försvann helt efter ett tag. Och dessa bolag är ju rena skämten om man nu försöker sig på att spela där. Jag testade för några år sedan (I samband med ett annat spel) , de hade attraktiva odds och det gick bra (för bra tydligen), Men det var bara småsummor och bnär det gick bra sjönk insatsen till max. 15 sek. (När jag la in 50 sek så skulle man titta på det)
   De är inte seriösa och jag är övertygadom at de står för en ytterst liten del av spel på hästar.

   Därermot så har starttiden negativ påverkan, Tillsamans effekten har ju uteblivit I stort sett på V75 men på V86 har den haft en stor påverkan, uppemot 30 %!

 26. Och vad tror du, Sofia, online bolagens syfte med sin existens är? Inte är det att försörja hästsporten. Det är att berika sina aktieägare. I en konsekvensanalys går detta totalt åt olika håll. Bolagen finns i skatteparadis och snikar på en hästkultur som byggts upp av ST och dess medlemmar i decennier.

  Jag förstår inte denna vurm för den typen av bolag. Dom som spelar hos dom kan vinna växelpengar och om det blir något över till hästsporten så vill man ha ytterligare inflytande och tillgångar som sportens utövare ska tillhandahålla. Banor, hästar etc. ST och ATG har sina svackor och fel, men vi vet inte ett skit om online bolagen. Och om någon tror att det ska finnas transparens i ett Maltabolag så tänk om. Det är ingen skyldighet och att kräva total transparens i ett bolag överhuvudtaget, som ATG, är ju att ge över varenda konkurrensfördel man byggt upp. Vakna. Vi som är hästägare, spelare, uppfödare och andra måste försvara oss mot det här snikgänget som vill sko sig på vår hästkultur. Take the money and run.

  Låt Hatten och Linn Andersson och dom andra lobbyisterna för online bolagen hålla på (ja, hon jobbar nu för Legolas. Vad trodde ni? Fri skribent från hjärtat?)försöka skrämma upp er om ST och ATGs nära undergång. ATG är världens bästa hästspelbolag(PMU strax efter). Och jag känner fortfarande ingen där eller på ST eller har en agenda(måste uppenbarligen skriva det varje gång, Hattens trollstämpel är bara ett tecken på oanständighet) annat än att jag tycker att V75 är världens främsta spel för normalspelare. Växla inte ner det till småmynt.

  • Jack, jag hade överhuvudtaget inte legolas.bet eller något annat spelbolag i åtanke i ovan kommentar, enbart att man inte kan se utdelning från ATG som enskild parameter. Inte heller är jag anti-ATG, men tycker att ägaren ST saknar kompetens att göra rätt avvägningar där man t ex måste ta hänsyn till effekterna av ATGs satsningar på de mest värdefulla tillgångar man har. Det var skrivet helt och hållet utifrån vad som gäller idag och har gällt de senaste åren, mot bakgrund av pokalårssatsning och nyttjandet av hästsportens fond, inget annat.

   När det gäller legolas,bet och ev andra kommande konkurrenter till ATG delar jag inte din uppfattning. Jag brukar basera mina åsikter på egen tankeverksamhet och egna funderingar, med varierande framgång. Särskilt lättskrämd är jag iaf inte, mina åsikter beror nog bara på att jag alltid jobbat i konkurrensutsatt marknad – därför ser jag mängder av potentiella fördelar för travsporten, förutsatt att man har personer med rätt kompetens som vet att utnyttja dem. Då kan man få större spridning, fler som har intresse av att det går bra för travsporten i Sverige, ett vassare ATG pga konkurrensen och alltihop får positiva effekter på sporten. Så ser jag det.

 27. Många teorier här, men verkligheten för oss som håller på med detta på amatörbasis med någon häst i proffsträning ibland är det ett skämt. Det har blivit för dyrt med ökande kostnader samtidigt som prispengarna inte har följt med kostnadsökningarna. Pokalår hit och dit hjälper inte, det är det mest otroliga som har hittats på! Vi lever här och nu vi som har häst och få del av Pokalårspengarna är både orealistigt och ouppnåligt för oss på amatörbasis. Nej, nu är det nog med hästägarandet!

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar